Find mere om:
Guide: På jagt efter USA’s rødder | rejser.guide.dk

Guide: På jagt efter USA’s rødder

USA er rig på stater, men fattig på fælles identitet. Derfor har Explorer sat sig for at finde supermagtens dna og er i første omfang taget til den historiske by Boston og ud i et indianerreservat, hvor rødderne forgrener sig i vidt forskellige retninger.

Bagagerummet er proppet med tasker, to-go-kaffen er placeret i kopholderen og den grå motorvej strækker sig langt ud i horisonten. Det omskiftelige amerikanske vejr byder i øjeblikket på tykke stråler af regn, der hamrer ned på forruden og står op om vores lejede Hyundai som våde støvskyer. Vi sænker farten på automatpiloten og kører forsigtigt videre gennem regnmasserne på vej mod gps’ens første stop, Boston, Massachusetts.

I New Englands uofficielle hovedstad vil vi indlede jagten på Amerikas identitet. For kan det passe, at USA er så historieløst og kulturforladt, som vedholdende rygter lyder på? I vores søgen efter svar har vi i første omgang sat kursen mod Boston, byen, hvor den amerikanske uafhængighedsbevægelse tog form, og hvor en række vigtige historiske begivenheder har udspillet sig.

Boston befinder sig på den amerikanske østkyst, nord for New York City, og blev grundlagt i 1630 af engelske puritanere. Byen er derfor et fint eksempel på, at amerikanske rødder ofte er plantet af andre folkeslag, før der er sket en løsrivelse til det, vi i dag kender som USA.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUCUK.2-0.jpg

På trods af den engelske oprindelse, eller måske netop derfor, gør Boston sig umage med at skildre byen som et ærkeamerikansk centrum for de begivenheder, der førte til USA’s uafhængighedserklæring den 4. juli 1776.

Den 2,5 mil lange Freedom Trail (Frihedsruten, red.) er byens turistattraktion nummer et. Ruten leder sit publikum til 16 historiske mindesmærker og giver et indblik i 250 års historie, der førte til de nordamerikanske koloniers frihed.

Fem historiske steder i Boston

I vores jagt på USA's dna kører vi derfor til downtown (midtbyen, red.), efterlader vores bil i et parkeringshus og sætter til fods kursen mod Boston Common Visitor Information Center, hvor Freedom Trail tager sin begyndelse.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUCT4.1-0.jpg

Her er vi omgivet af grønne træer, grupper af mennesker med bæltetasker, lokale, der sover på de nærtstående bænke og en ældre herre, der råber op. Han er klædt ud som kolonist og reklamerer med tyk Boston-accent for dagens guidede Freedom Trail-ture. Vi takker pænt nej til den 14 dollar (ca. 79 kr.) dyre rundvisning og begiver os på egen hånd ud på ruten, bevæbnet med et rute- og historiekort for sølle 3 dollars (ca. 17 kr.).

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUD0O.2-0.jpg

Med frempiblende sved på panden bevæger vi os gennem Bostons bugtende bydele. Vi beundrer de høje bygninger i downtown og stirrer sammen med andre turister på blandt andet Old South Meeting House, hvor modstanderne af det britiske imperium i 1773 startede Boston Tea Party.

Vi går videre gennem North End, der i starten af det 20. århundrede var hjemsted for italienske immigranter. I bydelen dufter der stadig af pizzabund og tomatsovs, og italienske bannere pryder gaderne, hvor pasta- og pizzarestauranter ligger side om side.

Korrespondentens bedste tip til Washington DC

En god gåturs længde fra Freedom Trails begyndelse ligger Charlestown. Bydelen befinder sig på den anden side af Charles River, og vejen til Freedom Trails sidste stop fører forbi stejle gader, turkise og røde murstensfacader og et velholdt træ- og planteliv. Som det sidste på ruten venter Bunker Hill Monument. Den 67 meter høje, hvide obelisk står som et minde om kampen mellem kolonisterne og den britiske hær i 1775, men i dag sværmer flere håndfulde mennesker med klikkende kameraer rundt på det omkringliggende græsareal.

Besøg de belæste unge

Vi pakker Freedom Trail-kortet i tasken, krydser med tunge fødder Charles River Basin og lander i stedet i Cambridge, en anden forgrening af Bostons rødder, for byen er ikke kun kendt for sin kamp om uafhængighed. Lige så vigtige er de 52 universiter, som byen huser. I særdeleshed Harvard University i Cambridge, der står i spidsen som USA’s ældste universitet fra 1636.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUD1T.1-0.jpg

Rygtet siger, at man vil forlade Boston med følelsen af at være mere klog og vidende, end da man ankom. Måske er der noget om snakken. Området ved Harvard Square er i hvert fald fyldt af studerende med bøger under armen og t-shirts påtrykt ”Harvard University”. Ikke at forveksle med turisterne, der iført selvsamme tøj baner sig vej gennem Cambridge med kameraerne dinglende om halsen. Nogle af dem er på vej til Harvard Yard, bydelens grønne midtpunkt, hvor det omkringliggende område er som taget ud af en Harry Potter-kulisse. Her er der høje, rød-brune murstensbygninger med søjler og spir, store træer og smalle gader. Snuser man godt ind, er det muligt at dufte kaffen fra både fortovscafeerne og kollegierne, hvor de studerende holder til.

Turistvenlige indianere

Vi rejser fra Cambridge samme dag og propper atter vores bil med tasker og kaffe. Nu skal vi videre. Et farvel til Boston er samtidig et goddag til indtrykket af, at USA trods sin forholdsvist korte historie er langtfra kulturløs. Men for at forstå, hvad der kom før uafhængighed og universiteter, fortsætter vi jagten på landets rødder.

Roadtrip i Canadas vilde vest

Det betyder en tur sydpå til staten North Carolina. Vejene snor og bugter sig i skarpe, smalle sving, og vi holder tungen lige i munden, mens bilen glider af sted gennem bakket terræn med høje træer på hver side af vejen. Vi nærmer os bjergkæden Great Smokey Mountains, som i årstidens anledning er beklædt med mørkegrønt. Her skal vi besøge byen Cherokee, som modsat Bostons engelske oprindelse er hjemsted for efterkommere af Amerikas oprindelige befolkning, det, de fleste i daglig tale kalder indianere.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUD0D.1-0.jpg

Byen lover at give et indblik i cherokee-stammens kultur og historie, og vores planer for besøget inkluderer derfor en tur til Oconaluftee Indian Village. Landsbyen kalder sig en tidsmaskine tilbage til 1760’erne, og i turistbrochuren for byen står der, at den vil »give fortællingen videre«. Forstået på den måde, at cherokee-folkets kultur og rødder fortsat skal leve videre gennem de traditioner, som turister ved selvsyn kan opleve i byen.

Som vi nærmer os Cherokee bliver naturscenen brudt af store reklameskilte, der lokker med Cherokee Indian Reservation: en tidslomme, hvor man kan opleve cherokee-stammen, som den var engang. Ganske tæt på det, der skal vise sig at være den turistede del af byen, blander landskabet sig med fastfood-restauranternes lysende neonskilte og rækker af moteller og små huse. Dén kombination får vi en forklaring på, da vi når Oconaluftee Indian Village.

Frihed på to hjul i New York

»I dag bor cherokee-folket i moderne huse som alle andre, men hver dag bruger vi otte timer her på bjerget for at videregive cherokee-stammens historie til jer,« forklarer en indfødt cherokee, der arbejder i landsbyen som historiefortæller.

Historien lever

Bjerget, eller Oconaluftee, er den helt rette ramme, når indianerstammens rødder skal genoplives. Den stejle landevej fra Cherokee, der er omkranset af skov og bakker, fører til landsbyen, hvor vi for 20 dollar (ca. 113 kr.) per snude får adgang til Oconaluftees univers. Her er smalle skovstier, vandløb, fuglekvidder og en duft af gran og mudder.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUD1A.2-0.jpg

Sammen med en gruppe andre turister bliver vi guidet gennem landsbyens lysebrune træhytter, hvor indfødte cherokee’er viser deres håndværksmæssige dyder frem.

Hytterne ligner små huse med tag, sat sammen af lange bjælker, men ofte uden side- eller bagvægge. Ét af stederne bliver en stak træpinde spidset til med en kniv. Det skal blandt andet blive til pile, oplyser dagens guide, en yngre, kvindelig cherokee.

B971716974Z.1_20141106173846_000+GM1GUCVS.2-0.jpg

I den næste hytte bliver der formet skeer og masker i træ, mens den tredje rummer tre kvinder, der knytter garn i blå, røde, orange og sorte farver til lange bånd. Den ældste cherokee fokuserer kun på det arbejde, hun har i hænderne. Hendes lange, sorte hår har grå stænk i toppen, og den hvide kjole står i skærende kontrast til det farvefulde garn. De to yngre kvinder er begge iført blomstrede bluser, og ser af og til op på tilskuerne med et lille smil.

De mange kundskaber forsøger cherokee-stammen at give videre til de yngre generationer, siger vores guide.

»Noget af det er en del af undervisningen på Cherokees skoler, men stammen tilbyder også særlige mentee-programmer, hvor unge mennesker bliver oplært i samtlige håndværk. På den måde forsøger cherokee-folket at bevare de gamle traditioner, så de ikke går tabt med tiden,« fortæller hun.

Flokken af turister nikker som svar. Guiden slutter rundvisningen af med at nævne, at langt størstedelen af de arbejdende i landsbyen er ægte cherokee’er og ikke skuespillere. Som det sidste ønsker hun os god fornøjelse med at udforske landsbyen på egen hånd, og tilhørerne spreder sig straks i forskellige retninger.

Nogle går videre langs stierne og forsvinder bag mængden af træer. Andre sætter kursen mod landsbyens kiosk, der ved indgangen til Oconaluftee langer burgere, sodavand og souvenirs over disken.

Top 10: Her er de mest undervurderede byer i USA

Selv stiler vi mod vores bil, som er parkeret for foden af landsbyens bjerg. Historien, og ønsket om at fortælle den, lever uden tvivl i det land, som rygterne kalder rodløst. Men Boston og Cherokee er blot to skud på stammen, og vores søgen efter identitet er langtfra forbi. Derfor forlader vi North Carolina til fordel for Amerikas syngende stat. Vi ses i Tennessee.

Tre råd til rejsen

  • Skaf en seng i Boston: Book din overnatning i Boston i god tid. Byen er velbesøgt, og du kan ende ud med at betale mange penge for dårlig kvalitet. Benyt dig f.eks. af Airbnb, hvor private lejer værelser eller hele lejligheder ud, oftest til priser, der snildt konkurrerer med de fleste hoteller. www.airbnb.com
  • Besøg Museum of the Cherokee Indian: Hvis du føler dig knap så opdateret på indianernes historie, kan en tur på Museum of the Cherokee Indian være en rigtig god oplevelse. Besøg museet, før du gæster Oconaluftee Indian Village og få et indblik i historien om Amerikas oprindelige folk.
  • Vælg alternative veje: Hvis du kører med gps i USA, kan du flere steder vælge mellem en rute med betalingsveje eller alternative, gratis veje. Hvis den gratis vej længdemæssigt er inden for rimelighedens grænser, bør du droppe ræset med at nå frem til din destination, og i stedet nyde småbyer eller naturscener, som du ikke ville have set på motorvejen.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

3 råd til rejsen

  • Skaf en seng i Boston: Book din overnatning i Boston i god tid. Byen er velbesøgt, og du kan ende ud med at betale mange penge for dårlig kvalitet. Benyt dig f.eks. af Airbnb, hvor private lejer værelser eller hele lejligheder ud, oftest til priser, der snildt konkurrerer med de fleste hoteller. www.airbnb.com
  • Besøg Museum of the Cherokee Indian: Hvis du føler dig knap så opdateret på indianernes historie, kan en tur på Museum of the Cherokee Indian være en rigtig god oplevelse. Besøg museet, før du gæster Oconaluftee Indian Village og få et indblik i historien om Amerikas oprindelige folk.
  • Vælg alternative veje: Hvis du kører med gps i USA, kan du flere steder vælge mellem en rute med betalingsveje eller alternative, gratis veje. Hvis den gratis vej længdemæssigt er inden for rimelighedens grænser, bør du droppe ræset med at nå frem til din destination, og i stedet nyde småbyer eller naturscener, som du ikke ville have set på motorvejen.

Rejsen dertil

  • Flyv fra Københavns Lufthavn til Boston, MA. Flere flyselskaber tilbyder rejser i forskellige prisklasser med et eller to stop undervejs. Icelandair flyver for eksempel med et enkelt stop til priser fra cirka 5.000 kr. tur/retur.
  • Vil du rejse fra Billund Lufthavn til Boston, MA, betyder det ligeledes en eller flere mellemlandinger. Hos KLM kan du få en returbillet med et enkelt stop begge veje til priser fra cirka 5.000 kr.
  • I Boston kan du leje en bil fra et udlejningsfirma tæt på lufthavnen. Alliér dig med en nyopdateret gps, før du rammer motorvejen, da det er langt den letteste måde at navigere.
  • Fra Boston, MA til Cherokee, NC, tager det cirka 14 timer i bil.

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Fem historiske steder i Boston

14-10-2014: Boston står som noget særligt i amerikanernes bevidsthed – byen, hvor den amerikanske uafhængighedsbevægelse tog form, og en række af landets vigtigste historiske begivenheder har fundet sted. Vi viser vej til en håndfuld spændende historiske steder i New Englands hovedby. Læs artikel

Guide: Korrespondentens bedste tip til Washington DC

04-10-2014: Storladen historie, hippe drinks og lokalproducerede delikatesser. USA-korrespondent Jesper Steinmetz guider til, hvad du bør foretage dig i Washington DC. Læs artikel

Guide: Sentimental tur til det vilde vesten

02-09-2011: En rejse til staterne New Mexico, Utah og byen Santa Fe giver indsigt i den amerikanske sjæl. Læs artikel

Guide: Besøg Leicester - eksotisk og ærkeengelsk

13-05-2016: I dag har alle hørt om Leicester, fordi byens fodboldhold sensationelt er blevet engelsk mester. Men byen har mere at byde på end bare bold. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...