Find mere om:
Harzen er rig på verdensarv | rejser.guide.dk

Harzen er rig på verdensarv

Her er velbevarede middelalderbyer, 1.000 års minedrift, og senest er et enestående vandkraftsystem kommet på Unescos liste.

Vi skumpler af sted i det gule lukkede minetog. Der er så lavt til loftet, at en af mine medpassagerer, der med besvær har fået foldet sine 1,90 meter ind i en af vognene, støder hovedet mod loftet. Men heldigvis har vi hjelme på, og heldigvis bliver vi ikke stuvet 10 personer ind på de smalle træbænke langs siderne, som minearbejderne blev for år tilbage.

Vi er på vej ind i minen i Rammelsberg, som sammen med Goslars gamle bydel og Oberharzer Wasserwirtschaft (vandkraftsystem) i 2010 blev slået sammen til ét område på Unescos verdensarvliste. Det betyder, at Harzen nu "kun" har tre steder på Unescos liste. Foruden det nævnte er det Quedlinburg med ca. 1.300 bindingsværks-huse og den lille by Eisleben, hvor Luther blev født og døde.

Turen med minetoget med lukket dør og i mørke føles lang, men i virkeligheden tager det kun fem minutter at køre 500 meter ind i bjerget til Richtschacht, oplyser guiden Manfred Ansorge efter at have lukket os ud. Arkæologiske udgravninger viser, at der allerede for 3.000 år siden blev udvundet malm på stedet. Rammelsberg "praler" dog kun af 1.000 års minedrift med udvinding af kobber, bly og zink samt i mindre omfang guld og sølv.

Grundvandet står højt; der er vådt i gangene og køligt med en ret konstant temperatur på ca. 12 grader. Richtschacht var den første skakt, som fik elektrisk kraft. Det var i 1911, og Manfred Ansorge demonstrerer maskineriet og de forskellige arbejdsgange, der også omfattede sprængning med dynamit.

Vi får også lov at forsøge os – dog uden sprængstoffer.

15 timers arbejdsdag

Det var hårdt arbejde med tunge løft og megen støj. Arbejdsdagen begyndte kl. 02.30 og var indtil for ikke så mange år siden typisk på 15 timer seks dage om ugen. Minearbejderne blev heller ikke så gamle. Det ændrede sig, da der kom en ordning, så de blev pensioneret som 55-årige.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G30FELI0.2-0.jpg

I 1988 var det slut. Rammelsberg, som havde været en af verdens rigeste miner, lukkede. Minedriften var ikke længere rentabel.

Den rundvisning, vi er på, varer ca. en time, men der er andre ture af væsentligt længere varighed til fjernereliggende skakter.

Hele minedriftens historie i ord, billeder, maskineri og fund af mineraler m.v. præsenteres i det tilknyttede museum, som er indrettet i nogle af de tidligere fabriksbygninger. I andre bygninger er der jævnligt kunstudstillinger og aktiviteter af forskellig art.

Fristelserne står i kø i Bremen

Flere af rundvisningerne afsluttes med et typisk minearbejdermåltid: ”Tscherper-essen”, en ret enkel og meget mættende ret bestående af flæsketatar, ost, kartofler, løg og syltede agurker. Dog ikke for vort vedkommende. Men vi fik muligheden på Brauhaus Goslar. Her hedder den "Hackus und Knieste", koster 7,80 euro (58 kr.) og består af tre tykke skiver tatar på basis af flæskekød, halverede ovnbagte kartofler, syltede agurker, løg, blandet salat og dressing med krydderurter. De to sidstnævnte ingredienser har næppe indgået i minearbejdernes mad, men er en formildende kontrast til det ferske flæskekød i mere end rigelige mængder.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G30FELGM.3-0.jpg

Hertil anbefales husets egen øl Gose, som brygges efter en ældgammel opskrift. Ølkendere i selskabet var nu ikke begejstrede, og jeg havde heldigvis valgt et glas hvidvin, tør og kølig, fra Harzenz eneste vingård, Weingut Kirmann.

Mineindustrien var afhængig af vandkraft, og vi skal nu se, hvor den kom fra. Der falder ofte kraftig regn pga. vejrforholdene omkring Brocken (Bloksbjerg), der er 1.141 meter højt. Men 10 uger uden regn var ensbetydende med ingen vandkraft, og det måtte der gøres noget ved.

Fra det 16. til det 19. århundrede blev der derfor etableret et omfattende og effektivt vandopstemningssystem med 143 søer, dæmninger, sluser og kanaler, så vandet kunne ledes derhen, hvor der var brug for det.

Der kom atter gang i den hensygnende minedrift, og der kom velstand til hele området, som blomstrede både handelsmæssigt og kulturelt.

Rekreativt område

Nu produceres der ikke længere vandkraft, men de fleste af søerne ligger der endnu, omkranset af skove og natur i fri dressur. Træerne og himlen spejler sig i vandfladen, og vandet risler i grøfter og kanaler. Hele dette areal på ca. 200 kvadratkilometer er frit tilgængeligt for alle, idet det er udlagt til rekreative formål, gennemkrydset af 150 km vandrestier.

Alt dette fortæller Andreas Ravens, der er tilknyttet Oberharzer Wasserwirtschaft – det officielle navn på Unescos liste over verdensarv for det, der blev anset for et af verdens mest effektive vandkraftsystemer.

Tysklands frodige haveby

Man kan vandre kort eller langt i stisystemet. Hver sti har et navn og et nummer og udgår fra en p-plads. Længden varierer fra 2 til 19 km. Man må hverken køre eller slå telt op, men hvis man vil vandre i flere dage, er der mulighed for både at få mad og overnattes på småkroer.

Vi spiste frokost på Polsterberger Hubhaus, der i 1801 blev bygget som et pumpehus for ved hjælp af et yderst kompliceret system at hæve vandet 18 meter og derefter sende det videre til en anden sø. Her kan man studere plancher, der forklarer arbejdsgangen, eller blot nyde maden, som bygger på slow food-princippet.

Heksestien

Harzen er kendt for sine hekse, og en af stierne hedder da også Harzer-Hexen-Stieg. Den blev anlagt i 2003 og strækker sig 149 km tværs over den tidligere grænse mellem øst og vest med Brocken omtrent midtvejs.

Der var ikke tid til at bestige Bloksbjerg hverken til fods eller med den smalsporede jernbane denne gang. Det vil tage flere timer, og der er ingen bilvej dertil. Vittige kolleger påstår, at jeg bare kan tage min kost sankthansaften. Denne aften vil man for øvrigt ikke møde tyske hekse på Bloksbjerg. De samles der i stedet på valborgsaften for at feste med Djævelen.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G30FELFE.3-0.jpg

Desværre er al skiltning kun på tysk. Den engelske tekst må vente, til der er penge til det, oplyser Andreas Ravens. Men symboler kan alle forstå, og i et område er vi ikke i tvivl om, at man skal holde sig på vejen. Der kan stadig ligge ammunition i skoven fra et ammunitionslager fra 1936. Det er også her i nærheden, man finder en mindetavle for dødsmarchen i 1945, da koncentrationsfanger blev evakueret.

Vi fortsætter – nu i bil – til Bremke i nærheden af Braunlage, et tidligere zonegrænsested mellem øst og vest. Vejen B 27 endte her. En mindesten og et skilt i vejsiden markerer genforeningen. Man kan i øvrigt booke guidede ture langs grænsen. Det har specielt været populært her i 25-året for murens fald. Nogle af guiderne har selv været soldater her.

Kejserbyen Goslar

I Goslar venter helt andre oplevelser. Selv om det er næsten 1.000 år siden, de tysk-romerske kejsere residerede her, markedsfører byen sig fortsat som Kejserbyen Goslar. Det var en stor by dengang. Den har haft 47 kirker, kapeller og klostre og været omgivet af en syv km lang bymur, der var op til 16 meter høj og havde 51 tårne. Meget er fortsat bevaret.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G30FELJ2.3-0.jpg

På bykortet er hele bymuren markeret, ligesom der er forslag til vandreruter, så man kommer forbi flest mulige af byens seværdigheder med fokus på det historiske. Bindingsværk, ofte i to etager, og skiferbeklædning er karakteristisk for de gamle huse, som blev bygget, da der blev hentet rigdomme op fra minen i Rammelsberg.

Vi må se, hvorfor folk smågrinende stopper op på torvet ved hotel Kejserworth, som i 1494 blev bygget som laugshus af Goslars tekstilkøbmand. En mandsling sidder på bygningens hjørne og trækker en guldmønt ud af rumpen. Han kaldes Dukatenmännchen og symboliserer, hvor dygtige kludehandlerne (købmændene) var til at handle. Harzen: Så nyt som i gamle dage

Lige ved siden af ligger rådhuset med Huldigungssalen. Hver millimeter i denne festsal er dækket af malerier, der skildrer vigtige begivenheder.

Her mødtes rådsherrerne i Goslars storhedstid for 500 år siden. Nu bruges salen til udstillinger, koncerter og andre events. F.eks. er det meget populært at fejre bryllup her. Det kan gøres for 5.000 euro (37.238 kr.) for en dag.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G30FELIS.3-0.jpg

Er man så heldig at stå på pladsen kl. 9, 12, 15 eller 18, kan man se Ridder Ramm (ham, der siges at have fundet Goslars sølvmine ) og hans følgesvende komme ud af klokkespillet øverst på Kämmergebäude over for rådhuset.

Valget kan nu stå mellem at slentre rundt i gågaderne, styrke sig med en kop kaffe eller en kølig drik på en af de mange fortovscafeer eller udforske nogle af bykortets 48 navngivne seværdigheder.

Her kan du blive herre på eget slot

Det er hyggeligt at udforske Goslars snævre gader og beundre de smukke huse. Det er dog endnu mere spændende at bevæge sig rundt i middelalderbyen Quedlinburg 60 km øst for Goslar. Intet under, at den for 20 år siden kom på Unescos liste over verdenskulturarv som et enestående eksempel på en velbevaret middelalderby. En spadseretur i bykernen med omkring 2.000 bindingsværkshuse opført gennem otte århundreder er som at vandre i en billedbog.

Levende julekalender

Det er smukt om sommeren, men rent eventyr i december. Her må børn og barnlige sjæle ikke nøjes med at åbne en låge i julekalenderen, men kan vandre lige ind i den. Hver dag den 1.-24. december åbnes en dør til et af bindingsværkshusene i kalendergaden, og indenfor venter en overraskelse.

B971373484Z.1_20140904174328_000+G6BFF0SA.1-0.png

En anden tradition er "Advent in den Höfen". Den finder sted de første tre adventsweekender, når flere af byens gamle huse slår portene op til de normalt lukkede baggårde og der inviteres til minijulemarked. Og så er der i øvrigt et mere traditionelt julemarked hele december i en som oftest snedækket by.

Husk endelig at vende blikket opad til Schlossberg, omfattet af verdensarven, med stiftskirken St. Servatius og Schlossmuseum. Det var ved foden af bakken, hertug Heinrich af Sachsen (Henrik Fuglefænger) efter sigende i 919 fik tilbudt tronen som Heinrich I. Han blev begravet i kirkens krypt i 936, men fik i 1936 en storslået genbegravelse på foranledning af Heinrich Himmler, der var overbevist om, at han var en reinkarnation af Heinrich I. Schlossberg var i det hele taget et kultsted for nazisterne.

Gyser om domkirkeskat

I stiftskirken St. Servatius har man siden 1993 atter kunnet beundre den forsvundne, men genfundne domkirkeskat, en kostbar relikviesamling fra den ottomanske tid.

Kostbarhederne var under Anden Verdenskrig bragt i sikkerhed i en hule. Da de amerikanske tropper rykkede ind i Quedlinburg i 1945, overtog de bevogtningen, blandt dem løjtnant Joe Meador, som stjal 12 udvalgte genstande og via kurerpost sendte dem til sit hjem i Dallas. Efter hans død i 1980 forsøgte hans arvinger at sælge kostbarhederne på det internationale kunstmarked. Det bragte den tyske kunstforsker Willi Korte på sporet, og efter årelange juridiske tovtrækkerier og en udgift på tre millioner dollars kom 10 af genstandene tilbage.

En flakon af bjergkrystaller og et relikviekors mangler fortsat, men heldigvis er der masser af anden unik kultur og natur, der har fået titel af verdensarv, at se i herlige Harzen.

Flodluksus på Donau i historiske omgivelser

Seværdigheder i Harzen

 • Oberharzen ligger i de tyske delstater Niedersachsen og Sachsen-Anhalt 400-500 meter over havet med Bloksbjerg (Brocken) på 1141 meter som det højeste punkt. Bloksbjerg ligger bag den tidligere DDR-grænse i Nationalpark Harz, som er på ca. 25 kvadratkilometer og er fredet og har afmærkede vandre- og cykelruter. www.hsb-wr.de, www.nationalpark-harz.de
 • Rammelsberg mine og museum er åbent hver dag mellem kl. 9-18 undtagen 24. og 31. dec.
 • Billet til museum og mine med eller uden rundvisning koster fra syv euro (52 kr.) for voksne og fra fire euro (30 kr.) for børn (uegnet for børn under fire år). Der er familie- og grupperabat. www.rammelsberg.de
 • Oberharzer Wasserwirtschaft er et enestående vandkraftsystem, der leverede kraft til minedriften. Nu er det udlagt til rekreative formål med et velorganiseret stisystem. Her er mulighed for guidede vandringer, booking på tlf. 0049 0323-98950. www.harzwasserwerke.de
 • Harzer Wandernadel kan erhverves ved at samle stempler på vandrestierne. Der kan stemples 222 steder. Saml mindst otte og få en bronzenål, 24 giver guld, med 50 følger titlen Harz Hiking konge og med samtlige 222 Harz Hiking Kejser. Hikingpas udleveres på turistkontorerne. Formålet er at anspore ikke mindst ungdommen til at vandre. www.harzinfo.de
 • Goslar har 51.000 indbyggere og ligger 85 km syd for Hannover. Byen er grundlagt i 922 af Kong Heinrich I og var kejserby mellem år 1015-1244. Den gamle bydel kom i 1992 på Unescos liste over verdenskulturarv. www.goslar.de
 • Quedlinburg ligger i Harzenz østlige del, har 20.000 indbyggere og var første sted i det tidligere DDR som kom på Unescos liste over verdenskulturarv i 1994. Byen er grundlagt 919 af Heinrich I. www.quedlinburg.de, www.adventsstadt.de
 • Lutherstadt Eisleben er Luthers fødested, der er omdannet til museum og også er på Unescos verdenskulturarvliste sammen med huset, hvor han døde. www.ferie-i-harzen.de, www.harzen.dk, www.harztourismus.com

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Seværdigheder i Harzen

 • Oberharzen ligger i de tyske delstater Niedersachsen og Sachsen-Anhalt 400-500 meter over havet med Bloksbjerg (Brocken) på 1141 meter som det højeste punkt. Bloksbjerg ligger bag den tidligere DDR-grænse i Nationalpark Harz, som er på ca. 25 kvadratkilometer og er fredet og har afmærkede vandre- og cykelruter.
 • www.hsb-wr.de
 • www.nationalpark-harz.de.
 • Rammelsberg mine og museum er åbent hver dag mellem kl. 9-18 undtagen 24. og 31. dec.
 • Billet til museum og mine med eller uden rundvisning koster fra syv euro (52 kr.) for voksne og fra fire euro (30 kr.) for børn (uegnet for børn under fire år). Der er familie- og grupperabat.
 • www.rammelsberg.de
 • Oberharzer Wasserwirtschaft er et enestående vandkraftsystem, der leverede kraft til minedriften. Nu er det udlagt til rekreative formål med et velorganiseret stisystem. Her er mulighed for guidede vandringer, booking på tlf. 0049 0323-98950
 • www.harzwasserwerke.de
 • Harzer Wandernadel kan erhverves ved at samle stempler på vandrestierne. Der kan stemples 222 steder. Saml mindst otte og få en bronzenål, 24 giver guld, med 50 følger titlen Harz Hiking konge og med samtlige 222 Harz Hiking Kejser. Hikingpas udleveres på turistkontorerne. Formålet er at anspore ikke mindst ungdommen til at vandre.
 • www.harzinfo.de
 • Goslar har 51.000 indbyggere og ligger 85 km syd for Hannover. Byen er grundlagt i 922 af Kong Heinrich I og var kejserby mellem år 1015-1244. Den gamle bydel kom i 1992 på Unescos liste over verdenskulturarv.
 • www.goslar.de
 • Quedlinburg ligger i Harzenz østlige del, har 20.000 indbyggere og var første sted i det tidligere DDR som kom på Unescos liste over verdenskulturarv i 1994. Byen er grundlagt 919 af Heinrich I.
 • www.quedlinburg.de
 • www.adventsstadt.de
 • Lutherstadt Eisleben er Luthers fødested, der er omdannet til museum og også er på Unescos verdenskulturarvliste sammen med huset, hvor han døde.
 • www.ferie-i-harzen.de
 • www.harzen.dk
 • www.harztourismus.com

Tre råd til rejsen

 • Kør selv-ferie: Hold udkig efter pakketilbud og book hjemmefra.
 • Påklædning: Regntøj, varm sweater og praktisk fodtøj. Temperaturen kan hurtigt skifte i bjergene.
 • Harzcard giver rabat på 100 kultur- og naturoplevelser og inkluderer fri transport med smalsporet jernbane til Bloksbjerg, svævebane og stolelift. Udførlig rejsefører er inkluderet. Firedages kort koster 59 euro (440 kr.) for voksne, 39 euro (290 kr.) for børn. Et 48-timers kort koster 29 euro (215 kr.) for voksne og 19 euro (142 kr.) for børn. www.harzcard.info

Rejsen dertil

 • I bil er der ca. 400 km fra grænsen (Padborg) til Harzen (Goslar). Fra Puttgarden til Goslar er der ca. 380 km.
 • Man kan tage med tog til Goslar via Hamborg og Hannover.
 • Med fly er det mest fordelagtigt at tage til Hannover, der er den nærmeste store lufthavn, og tage videre derfra med tog.
 • Adskillige danske busselskaber arrangerer desuden pakkerejser til Harzen.

Explorer var inviteret af Scandlines og Harzer Tourismusverband.

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Guide: Tysklands frodige haveby

07-10-2012: Altes Land ligger ved Elben og er et besøg værd, både når 10 millioner frugttræer blomstrer, og når de er tunge af moden frugt. Læs artikel

Guide: Tysklands største turistmagneter

26-04-2012: To slotte indtager de øverste pladser på listen over Tysklands 100 populæreste seværdigheder. Læs artikel

Guide: Domkirken på diget

29-07-2011: På halvøen Nordstrand finder man to katolske kirker i det ellers protestantiske Nordtyskland. Læs artikel

Nyhed: Byzantinsk pragt i marsken

23-04-2010: Lige syd for landegrænsen ligger en forunderlig kirke - foruden det berømte Nolde-museum. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...