Find mere om:
Munk for en dag | rejser.guide.dk

Munk for en dag

I Nordthailands hovedby, Chiang Mai, inviteres turister åbent ind i munkenes verden. Her underviser munkene i nye måder at opfatte verden på.

Den orangeklædte munk Phra Saneh Dhammavaro griner højlydt, idet den velkendte lyd af Windows’ toner klinger højt i højtaleren. Ja, munke bruger også computere. Og mobiltelefoner.

01122012 Thailand Chiang Mai.jpg

»Så længe det er os, der bruger teknologien, og det ikke er omvendt, så er det okay,« forklarer han og smiler.

Foran ham sidder 30 spændte turister, som er kommet for at lære om den buddhistiske meditation. De næste par dage er de ikke længere turister, men meditationskursister klædt i hvidt fra top til tå.

I dag er der repræsenteret 25 forskellige nationaliteter fra hele verden, i aldersspringet fra 18-66 år. Alle uden erfaring inden for feltet buddhistisk meditation.

Vi befinder os i udkanten af Chiang Mai, centrum for Thailands buddhistiske spiritualitet. Hver et gadehjørne har et forgyldt tempel, som skiller sig ud fra resten af Thailands templer med sin særlige regionale arkitektur med specielle træudskæringer, farver og kalkmalerier. Her er der altid en munk inden for rækkevidde. En tur hen ad gaderne afslører, hvor dybt buddhismen er rodfæstet i det thailandske samfund. For dem, der ønsker at lære mere om denne kultur, er det muligt at deltage i meditationskurser drevet af buddhistiske munke, bl.a. gennem ”Monk Chat-programmet” drevet af munken Phra Saneh Dhammavaro.

Lyst til at hjælpe

Tilbage i centret fortæller Phra Saneh Dhammavaro om, hvordan Thailand er fyldt med fattige og hjemløse børn, som er flygtet fra Burma, og for hvem hver dag er en kamp for overlevelse. På projektoren bag ham skifter han mellem billeder, han selv har taget af disse børn.

»Det er vigtig, at vi hjælper hinanden. Hjælp alle dem du kan,« siger han og beklager, at meditationskurset ikke længere er gratis.

Kurset startede i 2001 og kørte i mange år kun på donationer. Nu er der pålagt et mindre gebyr for mad og transport, som ved det fire dages kursus løber op i 160 kr. For disse penge får man til gengæld undervisning hele dagen, tre lækre måltider pr. dag tilberedt af lokale stammekvinder, som på den måde tjener lidt penge og får et sted at bo.

Centrets leder viser stor entusiasme, når han fortæller om projektets start, og hvordan han drives af sin lyst til at hjælpe andre. Kurserne varer typisk to dage, men i slutningen af hver måned tilbydes et fire-dages kursus. Som kursist bliver man fragtet fra Chiang Mai til meditationscentret uden for byen, hvor de nydelige værelser med badeværelse en suite stilles til rådighed for deltagerne.

Don’t believe

Dagene på centret foregår i stilhed. Komplet stilhed. Kursisterne må kun snakke sammen i formiddagstimerne mellem kl. 9 og 10, hvor der er diskussionstime med munkene. Her kan de stille spørgsmål til meditationen. Hvidt løstsiddende tøj er et krav, men dette kan købes af munkene for en flad halvtresser.

Kl. 5 om morgenen bliver man vækket af en stille ringende klokke. Det er tid til dagens første chanten og meditationssession. Der skiftes mellem siddende meditation med fokus på åndedræt og gående meditation med fokus er på kroppens langsomme bevægelser. Munkene fortæller ind imellem meditationerne om buddhismen. Men mesterens vigtigste budskab efter hver historie er »Don’t believe.«

Man skal ikke tro, før man har bevis eller gyldigt grundlag til at tro det. Selv ikke Buddhas egne ord skal man tro på. Man skal først erfare. Og centret søger heller ikke at konvertere folk til buddhismen, men siger, at meditationen sagtens kan gå hånd i hånd med andre religioner.

Smittende livsglæde

Munkene har selvironi og en særdeles behagelig humor. De inspirerer med deres varme fortællinger, rolige bevægelser og deres venlige smil. Mesteren fortæller bl.a. en historie om sine yndlingssandaler. Selv om en munk ikke bør eje noget af værdi, havde han købt disse fine kvalitetssandaler, som havde kostet ham næsten 40 kr. Han var så glad for dem og satte pris på dem hver dag, indtil han en morgen opdagede, at de i løbet af natten var blevet stjålet.

Først blev han ramt af skuffelse, dernæst af glæde:

»Selv om jeg ikke havde forventet, at denne dag var dagen, hvor jeg skulle donere mine sko, er jeg taknemmelig for, at en anden nu får glæden af at bære mine fine sandaler,« fortæller han og griner. Sådan en livsglæde og rummelighed kan ingen tage skade af at være i selskab med et par dage.

Gode råd fra de buddhistiske munke

 • Når du peger finger af andre, peger du tre fingre ind mod dig selv (se selv hvordan din lillefinger, ringfinger og langemand vender ind mod dig selv).
 • Når et menneske irriterer dig eller gør dig vred, kan du i stedet for at tage imod følelsen af vrede eller irritation, være taknemmelig over at blive sat på prøve med at håndtere disse følelser.
 • Prøv ikke at ændre på andre end dig selv.
 • Tag ikke ansvar for andre.
 • Tilgiv altid dig selv. Vi laver alle fejl.
 • Til hvert et problem findes der en årsag. Brug ikke unødigt tid på at spekulere over problemet. Spekuler i stedet over årsagen.

5 Råd til rejsen

 • Trekking: Chiang Mai er Thailands mest populære sted at tage på trekking fra. Trekkingturene varer typisk fra en til tre dage og inkluderer ofte ridetur på elefantryg og et besøg i en stammelandsby i junglen. De fleste hoteller arrangerer ture, og det er nemt at arrangere fra dag til dag. Det betaler sig dog at høre et par forskellige bud på ture og indhold før booking.
 • Madlavningskursus: I stedet for at få al maden serveret, kan man lære at lave sin egen på et thailandsk madlavningskursus. Kurserne består af en tur på marked, hvor ingredienserne bliver købt, hvorefter maden tilberedes under kyndig vejledning. Til sidst får man lov at nyde maden og får udleveret en kogebog med dagens retter.
 • Templer: Chiang Mais templer er et must, og her kan man bruge alt imellem et par timer til et par dage, afhængig af ens interesse for arkitektur og buddhisme. Det er muligt at leje cykler til at klare turen rundt mellem templerne.
 • Natmarked: Om aftenen er der natmarkeder, som tilbyder et kæmpe udvalg af thailandske produkter, såsom træfigurer, smykker og tøj. Uden for byen kan man købe de originale thailandske paraplyer og se, hvordan de bliver produceret.
 • Massage: Glem ikke at få en thaimassage ind i mellem alle aktiviteterne. Hvis thaimassagen virker for voldsom, tilbydes der også almindelig kropsmassage til yderst rimelige priser.

REJSEN DERTIL

 • Fly: Qatar Airways og Emirates har rute mellem København og Bangkok. KLM Royal Dutch Airlines har forbindelse fra Jylland (Billund/Aalborg) til Bangkok.
 • Bus: Fra Bangkok er det muligt at tage en nat- eller dagsbus til Chiang Mai. Rejsen var omkring ti timer. Der har dog været flere tilfælde med forulykkede busser.
 • Indenrigsfly: Det kan med fordel svare sig at tage et indenrigsfly, da det er hurtigt, sikkert og billigt. AirAsia, Bangkok Airways, Thai Airways flyver mellem Bangkok og Chiang Mai. Turen tager lidt over en time, og koster mellem 200-300 kr. pr. vej.

Monk Chat:

 • Monk Chat-programmet er drevet af den entusiastiske Phra Saneh Dhammavaro, der har en række uddannelser bag sig: BA i religion, MA i filosofi, M.PHIL filosofi, ph.d. i Pali-buddhisme. Under opholdet lærer man bl.a. grundlaget for buddhistisk meditation og studerer buddhismen. Prisen for et ophold inkl. transport, overnatning og mad og drikke:
 • 2 dage: 500 Baht ca. 80 kr.
 • 4 dage: 1.000 Baht ca. 160 kr.
 • www.monkchat.net
 • Thailands turistbureau anbefaler også to andre templer, der giver indblik i munkenes åndelige og sjælelige liv.
 • Wat Suan Mokkh-templet 53 km fra Surat Thani. På det ti dage lange meditationskursus, der begynder den første i hver måned, lærer deltagerne, hvordan man får maksimalt udbytte af meditationen, og de får et indblik i buddhismens historie og traditioner.
 • www.suanmokkh-idh.org
 • Wat Pah Nanachat-templet blev grundlagt i 1975 og er beliggende i naturskønne omgivelser i det nordøstlige Thailand. Her er der mulighed for at lære og praktisere den livsstil, som Buddha lærte sine munke for over 2.500 år siden.
 • www.watpahnanachat.org

Guide: Fem skjulte skatte i Asien

08-12-2014: Gamle ruiner, gemte templer og store Buddha-statuer i guld. Asien gemmer på mange seværdigheder, som endnu ikke er blevet turistfælder. Explorer guider dig til fem skjulte skatte i Asien, du skal se før de andre turister. Læs artikel

Guide: Natur og kultur på tropeøen

02-01-2012: Den thailandske turistmagnet Phuket forandrer sig, og der er mange muligheder for oplevelser, som ikke har med strande og barer at gøre. Læs artikel

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel

Guide: Rejs efter fascinerende gadekøkkener

11-04-2016: Er du klar til at rejse efter gadekøkkener, der får mundvandet til at løbe? Læs artikel

Guide til silkevejens rute i Usbekistan

13-01-2016: Den gamle silkevej fra Kina til Europa skabte handelsbyer i Centralasien med en overdådig arkitektur. Den individuelle rejse bringer os tæt på mennesker, mad, kultur og religion i et spændende land. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...