Find mere om:
Guide til en kulturoplevelse i svenske.. | rejser.guide.dk

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen.

På hemmelig koldkrigsmission

B972205739Z.1_20160204125010_000+GJOR1L1S.1-0.jpg

Gæsterne trisser langsomt forbi de tomme hylder på ubåden HMS Neptun, der er udstillet på Orlogsmuseet, som er en del af de nationale maritime museer. På hylderne er der plads til otte torpedoer, og museet har lagt et stort arbejde i at genskabe stemningen fra dengang, ubåden var i brug under Den Kolde Krig.

Lydene, lyset og lugtene er med til at sætte scenen for gæsterne, der kan høre, hvordan det lyder, når man affyrer en af torpedoerne. Gåturen rundt i den næsten 50 meter lange og 800 tons tunge ubåd giver et autentisk indblik i, hvilke forhold besætningsmedlemmerne opererede under, og hvordan missionerne foregik, indtil ubåden blev taget ud af tjeneste i 1998.

Efter et besøg i Neptuns indre er det afslappende at slentre gennem museets store lokaler med udstillinger om den svenske flåde. I museets yderste rum kan de besøgende nyde udsigten over en række enorme galionsfigurer, der hænger ned fra loftet. Figurerne stammer fra svenske krigsskibe, der har kæmpet mod russerne i slutningen af 1700-tallet, og bag figurerne kan man se flere af småøerne, som hører til Karlskrona. Entré koster cirka 105 kr. for voksne. Børn har gratis adgang.

Besøg Sveriges største trækirke

B972205739Z.1_20160204125010_000+GJOR1L2N.1-0.jpg

Der var oprindeligt plads til 4.000 gæster i Amiralitetskirken Ulrica Pia, der er Sveriges største trækirke. I dag er kirken indrettet med blå kirkebænke, og udvendigt er kirken malet i den klassiske, svenske røde farve. På pladsen foran kirken ses en statue af Gubben Rosenbom, der er kendt fra Selma Lagerlöfs roman ”Nils Holgerssons forunderlige rejse gennem Sverige”.

Vil du se kirken i funktion, kan du lægge vejen forbi högmässa søndag formiddag eller til en klassisk koncert om aftenen. Du kan holde øje med spilleplanen på svenskatyrkan.se

Kirken ligger på den sydlige del af Karlskronas hovedø Trossö. Kirken er placeret tæt på byens store militærbefæstning, der blev opført for at beskytte flådebasen i slutningen af 1600-tallet.

Militærets lange historie i Karlskrona sætter præg på bybilledet, hvor det ikke er usædvanligt at støde på krudthuse, kanoner på række eller høje tårne. Byens militærfort Kungsholmen er det fort i verden, der har været uafbrudt bemandet i længst tid. I 320 år var fortet i brug, men i dag har Kungsholmen udspillet sin rolle som krigsbefæstning. Fortet fungerer dog som et vigtigt øvelsesområde for flåden i Karlskrona.

Unesco hylder en unik bydel

B972205739Z.1_20160204125010_000+GJOR1L2I.1-0.jpg

Boligområdet på øen Björkholmen har mere charme end de fleste steder. Der er kælet for udseendet i de små huse, der hver især kæmper om at skabe den mest hyggelige stemning.

I vinduerne hænger hæklede gardiner, mens husfacaderne er pyntet med blomsterkrukker, og der er placeret små bænke foran husene. Siden 1998 har bydelen været en del af listen over steder, der er blevet erklæret bevarelsesværdige af FN-institutionen Unesco.

Husene i Björkholmen blev grundlagt i 1700-tallet til at huse værftsarbejderne, der arbejdede med at fremstille og vedligeholde søværnets skibe og ubåde på værftet i Karlskrona.

Arbejderne boede i små, lave bjælkehytter, og når man går gennem bydelen, kan man stadig se enkelte af de ældste huse.

Fra Björkholmen kan du gå videre til Saltö, der huser en af byens bedste badestrande og fiskerestauranter. På Saltö Fiskhall kan du smage sild, laks og andre delikatesser fra havet.

Priserne starter ved 55 svenske kroner (ca. 45 kr.) for et stykke smørrebrød og 90 svenske kroner (ca. 75 kr.) for en varm ret.

Storladent samlingspunkt

B972205739Z.1_20160204125010_000+GJOR1L2E.1-0.jpg

Stortorget udgør Karlskronas centrum, og på den kvadratiske plads myldrer det med besøgende, der har fundet vej til de små, stemningsfyldte kaffebarer, foodtrucks og lokale restauranter.

Pladsen er indrammet af en række monumentale bygninger, der gør torvet til et interessant udflugtsmål på højde med mange sydeuropæiske pladser. Her finder du Frederikskirken, der er en næsten tro kopi af Trinitá dei Monti-kirken ved den spanske trappe i Rom. Den romerske arkitektur har også været kilden til inspiration, da Trefoldighedskirken blev opført. Kirkens enorme kuppel minder om Pantheon-templet i Rom.

Fra Stortorget kan du gå på opdagelse i de små butikker eller slappe af i Hoglands Park syd for torvet. Parkens legeplads er populær blandt børnefamilier, men i sommermånederne er det også her, du kan gøre et kup på byens loppemarked.

Har du appetit på en kulturel oplevelse, så læg vejen forbi kunstmuseet The Kulenovic Collection.

Her finder du malerier, tegninger og skulpturer fra internationale mestre som Leonardo da Vinci, Rembrandt Van Rign og Pablo Picasso.

Rejsen dertil

Fra Københavns Hovedbanegård kan man tage Öresundstoget direkte til Karlskrona Central. Turen tager mellem tre og fire timer og koster omkring 4-500 kr. De præcise priser kan oplyses hos DSB’s kundecenter.

Guide til mad, musik og kunst i Wien

18-05-2015: Om kort tid bliver Wien rendt over af Melodi Grand Prix-entusiaster, men den østrigske hovedstad byder også på interaktive museer, søde sager, hesteballet og den ypperste klassiske musik. Læs artikel

Guide til en historisk rejse til Braunschweig

23-01-2015: Braunschweig i den nordtyske delstat Niedersachsen byder på middelalderhistorie om løver, hertuger og en ganske særlig hofnar. Explorer besøgte byens kringlede gader og fandt spor fra fordoms tider. Læs artikel

Guide: Bag bymurene i middelalderlige Visby

25-12-2014: Hovedbyen på Sveriges største ø, Gotland, er omkranset af Nordeuropas bedst bevarede middelalderbymur. Bag de massive mure gemmer Visby på historiske huse og en mængde kirkeruiner, der skaber en særlig stemning. Læs artikel

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Riga tilbyder kulturhistorie i verdensklasse

03-04-2015: Letlands hovedstad har på 20 år rejst sig fra årtiers sovjetisk undertrykkelse og forsømmelighed. Riga er Baltikums bedste bud på en metropol, og byen, der har kulturhistoriske værdier i europæisk topklasse, tager imod besøgende med åbne arme. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...