Find mere om:
Guide til Alhambra-komplekset i Andalusien | rejser.guide.dk

Guide til Alhambra-komplekset i Andalusien

Alhambra-komplekset i Andalusien er meget mere end en fæstning. Det er en hel bydel med huse, tårne og haver med fontæner, duftende roser, appelsintræer og mauriske paladser, der leder tankerne hen på 1001 nats eventyr.

»Det var, som gik jeg i en Phantasiens forstenet Kniplings-Bazar, hvor Vandet sprang i klare Stråler rislende hen i Marmorgulvets hugne Render og fyldte de store Marmor-Bassiner, hvori Guldfiskene svømme.«

Sådan skrev H.C. Andersen efter sit besøg på Alhambra i 1862. Beskrivelsen gælder de mauriske sultaners paladser, og det er nemt at blive enig med forfatteren i, at de sirlige stukarbejder, der dækker vægge og hænger næsten som pyntegardiner i døråbningerne, ligner forstenede kniplinger eller ”tyls broderi af sten”, som forfatteren også kalder dem. Og egentlig kunne de godt minde om nogle af de sirligste af forfatterens egne papirsklip.

De mauriske paladser på Alhambra kaldes også Nasrid-paladserne efter navnet på det dynasti, der boede her i 250 år fra grundlæggelsen og frem til overgivelsen til de katolske regenter Isabella og Ferdinand i 1492.

Nasrid-paladserne er blot en lille – men blandt besøgende den mest eftertragtede – del af Alhambra-komplekset. Det er ikke usædvanligt, at gæsterne står i kø i timevis for at få billetter til en halv times rundvisning i paladserne. Og nogle af dem bliver måske – ligesom H.C. Andersen – overraskede over størrelsen. Sammenlignet med andre af verdens kendte paladser, er de nemlig ret små. Men som han skriver: »…dog, idet jeg vandrede igennem disse Buer, disse Gaarde, disse Sale, syntes de at udvide sig«.

Sådan gik det også for Jyllands-Postens udsendte. Først ved indgangen til Comares-paladset med de fineste ornamenter og vinduer med orientalske søjler og buer. Dernæst ved Myrtegårdens store vandbassin, der spejler himlen, søjlerne og de forstenede kniplinger. Senere i Ambassadørernes sal, hvor Dronning Isabella angiveligt underskrev aftalen med Columbus i 1492 inden hans berømte sejltur og opdagelsen af Amerika. Og til sidst i Løvegården, der domineres af gallerier med ikke færre end 124 søjler omkring det berømte springvand med 12 marmorløver. Om man finder de usædvanlige stukdekorationer smukke eller ejendommelige er nok en smagssag. Vores udmærkede guide var tydeligt begejstret og ikke i tvivl om ligheden med stalaktitter i en drypstenshule; men det var godt nok først i tredje forsøg, at Jyllands-Postens udsendte ramte rigtigt i guidens improviserede gættekonkurrence. Tankerne kunne lige så godt ledes hen på indersiden af en krinolinekjole eller en bryllupskage.

Paladserne er lyse i farverne, stukken næsten hvid, men skulle man få den tanke, at maurerne satte lige så stor pris på det lyse og enkle, som vi skandinaver gør, kan man godt tro om igen. Oprindeligt var det hele farvelagt og kulørt som et farvestrålende persisk tæppe. Men den navnkundige tidens tand har gjort sit indtog og videregivet sin egen farve til det meste.

B972171273Z.1_20151222125717_000+GQ9PTD84.2-0.jpg

Kun mosaikkerne, der løber i brede bånd i bunden af vægge og op langs døråbninger, har bevaret deres farver. "Brogede porcelæns-kakkelovnsfliser" kaldte H. C. Andersen dem, og her har vores nationalpoet for en gangs skyld været lidt nærig i sin beskrivelse.

Blandt verdens højest beliggende vinmarker

De fleste af mosaikkerne overgår langt, hvad vi kender af nordeuropæisk kakkelovnsflise-kunst. Farverne er smukke og afstemte, og mosaikkerne danner geometriske mønstre, der på én gang gentager sig og undergår forvandlinger. Matematiske beregninger er en tradition i islamisk kunst, og resultatet meget dekorativt – og hyppigt fotograferet af både kunsthistorikere og turister.

Rislen fra Sierra Nevada

Turisterne kommer fra hele verden, og det er ikke kun sultanernes paladser, der trækker. Hele komplekset er som en gigantisk sansehave, hvor vand spiller en af de store hovedroller. Det oplevede vi allerede på vejen op til hovedindgangen. Fra Plaza Nueva i Granada gik vi gennem Karl V’s Port og en lille kilometer op ad en stejl grusvej, hvor frisk vand fosser ned gennem rendesten på begge sider af vejen og bringer kølige pust ind i den hede sensommerluft. Og det har endda ikke regnet i ugevis.

B972171273Z.1_20151222125717_000+GQ9PTD8B.2-0.jpg

B972171273Z.1_20151222125717_000+GQ9PTD6F.2-0.jpg

Forklaringen får vi fra guiden, som fortæller, at der ikke findes naturligt vand på Alhambra. Alhambra er bygget på Sabika-plateauet, som ligger 750 meter over havet og er en slags forbjerg mellem Sierra Nevada (på dansk: den snedækkede bjergkæde) og byen Granada. Sierra Nevada sørger for vandforsyning til Granada og opland, men løber altså forbi Alhambra. Derfor var en af maurernes allerførste opgaver, da de begyndte opførslen af anlægget i 1200-tallet, at bygge en vandtunnel fra bjergkæden og op til Alhambra. Det var så godt et ingeniørarbejde, at det bogstaveligt talt holder vand den dag i dag.

Højdeskræk forklædt med juleguirlander

Gennem de forløbne 800 år er vandet konstant fosset fra den snedækkede bjergkæde og ud i Alhambras kanaler. I så rigelige mængder, at det ikke alene har forsynet flere tusinde indbyggere med drikkevand, vand til de kongelige bade, bassiner og fontæner, men også til vanding af store haveanlæg, anlæg af vandtrapper og bække, der risler, hvor end man går.

Paradisets have

Alcazaba er navnet på den ældste del af Alhambra og et regulært fæstningsværk. Her går vi på murværket og op i tårne med udsigt over Granada og disede bjerglandskaber. Men bag fæstningsværket er der meget andet end militære anlæg. Her er beboelseshuse, badeanstalter, kirker og prægtige haveanlæg med duftende krydderurter, kuplede appelsintræer, farvestrålende rosenbede og vand. Stillestående vand, springende vand og rislende vand. Faktisk mener man, at Alhambra har været maurernes forsøg på at skabe en slags paradisets have. Ironisk nok blev det først bygget på et tidspunkt, hvor maurerne var på tilbagetog fra Den Iberiske Halvø.

B972171273Z.1_20151222125717_000+GQ9PTD86.2-0.jpg

Alhambra var den allersidste bastion, der blev overtaget af det katolske kongedømme, der blev skabt ved indgåelse af ægteskabet mellem Isabella af Castillien og Ferdinand af Aragonien i 1469. Den 2. januar 1492 kunne det spanske kongepar fra vagttårnet på Alcazaba udråbe den endelige sejr over maurerne. Og de fyrster og adelige familier, der havde hjulpet med erobringen og samlingen af det, vi i dag kender som Spanien, fik som tak lov til at bo på Alhambra.

Napoleonskrigene tog hårdt

I første halvdel af 1500-tallet fik Kejser Karl V revet nogle af Nasrid-paladserne ned for at få plads til et kæmpe palads i renæssancestil, men ellers blev store dele af det oprindelige byggeri bevaret efter den kristne erobring.

Når der i dag er områder, hvor man kun ser fundamentet af de oprindelige bygninger, hænger det sammen med Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet. På den tid fungerede Alhambra som militærforlægning for franske soldater. Men i 1812, da Napoleons krigsheld var vendt, rømmede soldaterne Alhambra og sprængte store dele af anlægget, så det ikke skulle være attraktivt for eventuelle erobrere.

Det gamle USA i det vilde Texas

Når de mauriske paladser alligevel står tilbage, skyldes det angiveligt en invalid spansk soldat García, der var snarrådig nok til at fjerne en række af sprængladningerne, inden de detonerede.

Og det er der hvert år tre millioner besøgende, der kan glæde sig over.

Tre råd til rejsen

Køb billetter på forhånd

Man kan altid få adgang til Alhambra-komplekset, men hvis man vil være sikker på at komme ind i sultanens paladser, er det en god idé at købe billetter hjemmefra. Der er mange besøgende, og man kan ikke være sikker på at få billetter til den dag, man møder op, medmindre man har forudbestilt. For eksempel på www.alhambradegranada.org

Besøg Granada

Gå ikke glip af et besøg i Granadas gamle bydel Albacin. Her er beboelseshuse og gader, som de formodentlig har set ud på Alhambra for 700 år siden. De fleste gader er bilfri, og fra den øverste del af byen er der udsigtspunkter og restauranter med fantastisk udsigt til Alhambra.

Rejsebøger

I H. C. Andersens “I Spanien” beskriver han sit besøg i Granada og Alhambra i 1862. Washington Irwing er en amerikansk journalist fra 1700-tallet. Hans bog “Tales of Alhambra” er efter sigende stadig en bestseller i Granada.

Maurerne

Maurerne er betegnelsen for de arabiske muslimer, der kom fra det nordlige Afrika og bosatte sig på Den Iberiske Halvø fra år 711. På få år erobrede de det meste af Den Iberiske Halvø. Flere steder levede de side om side med den jødiske og kristne befolkning, men der var stærke katolske kræfter, der arbejdede på udrensning af maurerne og etablering af kristent herredømme over hele halvøen. Det lykkedes i 1200-tallet at fordrive maurerne fra de fleste områder bortset fra Granada og Alhambra, hvor de holdt stand indtil 1492.

Under maurerne var Andalusien et kulturcentrum, hvor Europa kom i kontakt med den arabiske verdens videnskab og kunst. Det kan stadig ses mange steder især i Andalusien, og meget af det, vi i dag kender som spansk kultur, stammer fra maurerne.

Alhambra

Alhambra er opført på Sabika-plateauet udenfor Granada i årene fra 1238.

Området strækker sig over 13 hektar - hvilket svarer til ca. 20 fodboldbaner - og består af fæstningsværket Alcazaba, en række mauriske paladser, Karls V’s kæmpe renæssancepalads med forskellige udstillinger, beboelseshuse, bade og store haver, et munkekloster, der i dag er statsligt hotel (Parador), en kirke, et amfiteater og et særligt stort haveanlæg Generalife, der er med endnu et maurisk palads – sultanens "lysthus".

I 1870 blev Alhambra erklæret nationalt monument, og i 1984 blev det optaget på Unescos liste over verdenskulturarv. Der er godt 8.000 besøgende om dagen - svarende til tre millioner om året.

Rejsen dertil

Alhambra ligger ved byen Granada, ca. 150 kilometer fra Malaga. Der er direkte fly fra København til Malaga, og herfra kan man enten tage en bus eller leje en bil.

For flere informationer kontakt: www.spain.info

Jyllands-Posten var inviteret af Den Spanske Stats Turistbureau.

B972171273Z.1_20151222125717_000+GS9Q22PS.1-0.png

Guide: Moderne og historiske Malaga

22-07-2015: Malaga er meget mere end en by med en stor lufthavn og et mellemstop på vej til solkysten. Her finder man landets bedst bevarede mauriske fæstningsværk side om side med den moderne havnefront og museet for mesteren og bysbarnet Picasso. Læs artikel

Guide: Til østersorgie i livlige Cádiz

29-03-2015: Indbyggerne i den charmerende sydspanske havneby Cádiz er glade for fisk og fest. En mængde folkefester og et stort karneval fastsætter årets rytme i byen, der også har historiske seværdigheder og havudsigt på programmet. Læs artikel

Guide: Hundrede procent spansk

05-01-2013: At besøge Valladolid, i hjertet af det gamle Kastilien, er som at rejse i historien. Her giftede de katolske monarker Isabella og Ferdinand sig, og dermed var Spanien født. Byen har Europas største samling af religiøse træskulpturer, og i dens opland dyrkes de bedste vine på Den Iberiske Halvø. Læs artikel

Guide: Gaudis Barcelona

27-10-2012: Arkitekten Antoni Gaudi er Barcelonas mest berømte bysbarn, og hans kreative og fantasifulde bygninger kan ses mange steder i storbyen. Blandt mange mesterværker stråler den enorme og endnu ufuldendte kirke La Sagrada Familia som det ypperste bygningsværk. Læs artikel

Guide: Pilgrimsmålet ved verdens ende

03-06-2012: Vikingetæsk, pilgrimme, fisk og skaldyr samt friske hvidvine. Galicien har det hele. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...