Find mere om:
Guide til de mere ukendte sider af Portugal | rejser.guide.dk

Guide til de mere ukendte sider af Portugal

Mange danskere forbinder den nyslåede europamesternation med Lissabon og portvin. Men Portugal har meget andet at byde på, siger kendere.

De allerede ikoniske tv-billeder af den grædende fodboldspiller Cristiano Ronaldo, der hæver EM-pokalen højt over hovedet i ekstatisk jubel, har gjort Portugal hottere end længe. Ikke bare som fodboldnation. Men også som rejsemål.

På vores breddegrader løber hovedstaden Lissabon med det meste af opmærksomheden. Skarpt efterfulgt af ture, der udforsker portvinens lyksaligheder. Og med Ronaldos hjem-ø Madeira som lille bobler.

Men Portugal - med cirka 11 millioner indbyggere - har faktisk meget mere at byde på. Det fortæller kendere, som Ritzau Fokus har talt med.

- Tager man for eksempel hele kysten ud mod Atlanterhavet, så er den spækket med idylliske og uspolerede fiskersamfund, som både er billige og ikke er overrendt af turister. Byer som Ericeira og Sesimbra - der ligger henholdsvis en kort køretur nord og syd for Lissabon - er spot on til danskere, lyder det fra turistchef for Portugal, Stig Kaspersen, som for en god ordens skyld også gerne vil understrege, at hovedstaden Lissabon "aldrig har været mere sprudlende, end den er nu". Rejsebureauer: Nu har vi næsten udsolgt

Journalist Ove Rasmussen er forfatter til rejseguiden "Turen går til Portugal", som udgives på Politikens Forlag. Han nævner Portugals 'tyrefester' som et eksempel på portugisisk folklore, som nok ikke er så kendt herhjemme. Tyrefægtning og tyreløb er mere begivenheder, vi forbinder med nabolandet Spanien, men også i Portugal kan de være med.

- De fleste tyrefester finder sted omkring Tejo-floden ved Lissabon, og nordpå mod byen Santarem i Ribatejo. Her ligger de store quintas - herregårde - med opdræt af kamptyre, og her har tyrelegene været en tradition i århundreder, fortæller Ove Rasmussen.

Både i begyndelsen af august og september er der en række tyrefester, hvor dyrene slippes løs i gaderne i stil med det netop afviklede tyreløb i spanske Pamplona. Glem New York: Her er USA's bedste byer

Ove Rasmussen har også to bud på udflugter, som vil gøre indtryk:

1) Lilleputbyen Mértola, som ligger ved Guadiana-floden i det sydøstlige Alentejo.

- Bycentrum ligner en arabisk medina, og det er det også, for der er ikke sket så meget, siden maurerne blev fordrevet i 1200-tallet. Det er langt fra alfarvej, men en god udflugt fra Algarves strande, siger han.

2) Mealhada, som er en lille by nord for Coimbra. Her ligger op mod 75 restauranter, som har specialiseret sig i - helstegte pattegrise.

- De er så legendariske, at portugiserne valfarter fra nær og fjern for at smage, forklarer Ove Rasmussen.

Vi slutter ekspertrunden hos Bering Rejser, som har specialiseret sig i diverse former for "multiadventure-ferie", som rejsekonsulent Daniel Kirknæs Færk formulerer det. Begrebet dækker for eksempel over windsurfing, wavesurfing, MTB-cykling, dykning og yoga.

- Portugal er virkelig et mekka for aktiv ferie og noget nær et paradis, når det handler om surfing. Du kan roligt skrive, at bølgerne her er nogle af de højeste og bedste i hele verden, siger Daniel Kirknæs Færk. I Buddhas skygge

I løbet af denne sommer sender Bering Rejser cirka 200 danskere på surf-ferie i Portugal. 80-90 procent af dem er nybegyndere inden for den svære disciplin.

- De kommer på surf-camp og får daglig undervisning. Hver dag finder instruktørerne den bedste bølge, og så går det ellers af sted i minibusser. Det er en ufattelig enkel form for ferie, siger han.

Og så slutter vi rejsen, hvor den begyndte. Med ham der nummer 7. Som nu har føjet et europamesterskab til sit CV. Kan man bare ikke få nok af Ronaldo, så må man naturligvis drage til hans fødeby Funchal på Madeira. Her ligger der nemlig et vaskeægte Cristiano Ronaldo-museum, som hovedpersonen selv har udtænkt og finansieret.

/ritzau/FOKUS

Portugal

Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal

23-09-2015: Floden bugter sig gennem landskabet omgivet af kilometer efter kilometer af grønne vinranker, hvor portvinsdruerne gror, og de stolte producenter har deres gårde. Douro-dalen er et pittoresk bekendskab med lækker vin i overflod. Læs artikel

Guide til Portugals ældste by, Braga

20-04-2013: Braga er Portugals ældste by og landets kirkelige hovedstad. Den er proppet med spektakulære historiske bygninger, og lige uden for byen ligger en af Europas flotteste religiøse landmærker. Læs artikel

Guide: Kultur på portugisisk

15-09-2012: Den nordportugisiske by Guimarães er i år udnævnt til europæisk kulturhovedstad. Læs artikel

Guide til Oxfords historie og seværdigheder

14-03-2016: Oxford er Londons charmerende, stilfulde og intellektuelle lillebror, der emmer af alt det, man forbinder med det klassiske England. En tur i Oxfords gader byder på imponerende arkitektur, et smut ind i magiens verden og et indblik i et af verdens mest prestigefyldte universiteter. Læs artikel

Guide til øl-entusiastens besøg i Bruxelles

13-11-2015: At kalde stedet en café er lidt skørt. Det er i hvert fald en stor en af slagsen – i hele tre etager. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...