Find mere om:
Guide til Portugals ældste by, Braga | rejser.guide.dk

Bragende flotte Braga

Braga er Portugals ældste by og landets kirkelige hovedstad. Den er proppet med spektakulære historiske bygninger, og lige uden for byen ligger en af Europas flotteste religiøse landmærker.

Den ældre herre letter på kasketten og tørrer sveden af sin skaldede isse med et lommetørklæde, mens han tager sig et lille hvil i skyggen. De første par hundrede trin op gennem skoven har gjort ham forpustet, men han træder dog hurtigt ud i solen igen.

kort-portugal.jpg

Ligesom stort set alle andre besøgende vil manden nemlig ikke snyde sig selv for den formidable udsigt, der åbenbarer sig foran ham.

Her starter en bred stentrappe med hvert sit kapel i siden. Længere oppe løber trapperne på den modsatte led, men leder stadig opad. Trapperne flankeres af diverse fontæner og kapeller, og alt er bygget i streng symmetrisk orden. Øverst knejser en enorm kirke med to høje tårne.

Velkommen til Bom Jesus do Monte, som er en af de absolut smukkest beliggende kirker i hele Europa. Do Monte betyder på bjerget og henviser til, at Bom Jesus-helligdommen ligger på toppen af Espinho-bjerget lidt uden for den nordportugisiske by Braga.

Den ældre mand befinder sig et par hundrede meter fra toppen, hvor han tilsidst får løsrevet sig fra udsigten og bevæger sig videre op ad trappen. Her træder han ind på en vej, der via talrige symboler skal illustrere Via Dolorosa smertens vej som Jesus i sin tid gik, medens han slæbte korset ud til sin egen korsfæstelse.

Smertens vej er i denne stejle version flankeret af 10 kapeller med malerier og figurer, der illustrerer Jesu vej fra den sidste nadver til korset. Derudover kommer et væld af fontæner, statuer og udskæringer, der alle har hver deres religiøse symbolik.

Det enorme trappeanlæg blev udtænkt tilbage i 1722 af den daværende ærkebiskop af Braga, Dom Rodrigo de Moura Teles, og det er et af de fornemste barokværker i Portugal.

Kølig kirke

For enden af trappen har man en flot udsigt over de nedenfor liggende områder, men dog ikke tilnærmelsesvis så forrygende som udsigten fra neden og op mod trappen og kirken. Derfor snyder man også sig selv for en sjælden visuel oplevelse ved at køre i bil eller bus op til toppen og så gå ned ad den lange trappe, som mange besøgende vælger at gøre.

Bom Jesus-kirken er bygget på toppen af et bjerg for at komme tættere på himlen, og der er da også noget himmelsk smukt over helligdommen. Nok er kirker normalt imponerende bygningsværker, men Bom Jesus er noget ganske særligt, og det skyldes både kirken og trappeanlægget.

Selve kirken er nemlig bestemt også værd at stikke næsen indenfor i. Den er stor og flot udsmykket, og specielt imponeres man af de mandshøje figurer bagerst og øverst i kirken, der illustrerer Jesu vej til korset. Her er både Jesus, hans disciple og diverse romerske soldater afbilledet ganske livagtigt.

34096906.jpg

Så selv om man normalt ikke er til at bese religiøse anlæg, må man under en rejse til det nordlige Portugal endelig lægge vejen forbi Bom Jesus, der står som et unikt historisk og religiøst landmærke.

Kirkelig hovedstad

Intet besøg ved Bom Jesus uden samtidig at gå på opdagelse i den nærliggende by Braga, som har omkring 150.000 indbyggere og er en af de mest velplejede byer i Portugal.

Braga blev i sin tid grundlagt af romerne under navnet Bracara Augusta, og den er Portugals ældste by samt en af de ældste kristne byer i verden. Det kristne element er centralt for Braga, der tilbage i middelalderen var ærkebispesæde for hele Den Iberiske Halvø, og som siden har været et religiøst center. Braga har således status af at være landets kirkelige hovedstad.

Er man ikke bekendt med denne status, når man ankommer til byen, får man hurtigt et hint derom. Man får let følelsen af at se en ny kirke, hver gang man drejer om et hjørne, og Braga huser da også over 150 religiøse huse. Alene i den gamle bydel ligger der 20 kirker inden for en relativ lille radius. Højdepunktet blandt de mange kirker er ubetinget byens domkirke, Se. Den blev påbegyndt tilbage i 1071 og er dermed Portugals ældste katedral. Domkirkens interiør er blevet ændret talrige gange gennem århundrederne og spænder over flere forskellige stilarter.

Det absolut mest imponerende er den ypperlige loftsudsmykning tæt på indgangen. Her kappes guldbelagte træbilleder, store malerier og sirlige bladranker om at vinde tilskuerens blik, og loftsudsmykningen er ifølge kendere et af barokkens overdådigste værker.

Mange unge mennesker

Trods sin status som kristendommens højborg er Braga på ingen måde blot en støvet kirkeby. Tværtimod.

Braga er en universitetsby med hele 18.000 studerende på Minho-universitetet, og de mange unge mennesker bibringer masser af liv og stemning.

Cafélivet er således i høj klasse, og et must i den forbindelse er den gamle kaffemølle og café A Brasileira på Rua do Souto i centrum, hvor byens bedste mokka serveres. Det er den blevet siden 1907, og som røreske får man en lille kanelstang, mens man indånder den liflige duft af friskbrygget kvalitetskaffe.

En herlig duft oplever man også lidt derfra ved madhuset Frigideiras do Cantinho, der ligger på torvet Largo Sao Joao de Souto. Braga er kendt for sine frigideiras, saltede butterdejskager med hakket kød, og de bedste af slagsen serveres her på stedet.

Nogle kunder nyder deres butterdejskager inden døre, mens andre med stor fornøjelse sætter dem til livs lige uden for butikken, mens fedtet driver dem ned af kinderne, og duften af hakket kød breder sig.

Begge de to etablissementet ligger i byens gamle bydel, hvor man også finder mange restauranter, hvor man i sommerhalvåret kan spise udendørs.

Bragas gamle bydel er i det hele taget et herligt sted. Størstedelen er bilfrit område, og det er dejligt at spadsere rundt blandt de mange kirker og andre statelige barokpaladser.

Et godt sted at tage sig et hvil er ved springvandet på det centrale torv Praca da República, hvorfra den flotte blomsterallé Avenida Central udspringer. Her tager unge som gamle sig en lille pause, medens børn løber rundt tæt på springvandets høje stråler.

Stemningen, bylivet, de mange blomster og flotte bygninger er alt sammen med til at fuldende et ophold i bragende flotte Braga.

3 råd til rejsen

Have: Midt inde i centrum finder man en herlig og meget velplejet lille have, Jardim de Santa Bárbara. Den ligger lidt gemt på bagsiden af det tidligere ærkebispesæde, Antigo Paco Episcopal, og der er offentlig adgang til haven.

Påskeprocessioner: Ønsker du at opleve Braga fra sin mest inciterende side, så besøg byen i påskeugen. Her foregår diverse processioner og andre kirkelige handlinger, der genoplever Jesu lidelser og genopstandelse i påskedagene. Titusindvis af fromme besøgende strømmer til fra nær og fjern for at deltage i løjerne.

Fodbold: I de seneste år har Braga fået stablet et ganske glimrende fodholdhold på benene, der bl.a. har vundet sølv i den portugisiske liga og deltaget i Champions League. Så er du i byen en dag, hvor Braga spiller på hjemmebane, er det værd at opleve de lokale fodboldhelte.

Rejsen dertil

Den letteste måde at besøge Braga er ved at flyve til den nordportugisiske by Porto. Via en enkelt mellemlanding kan Porto nås fra både Kastrup og Billund.

Braga og Bom Jesus ligger knap 60 km fra Porto, og der går både bus og tog mellem de to byer, ligesom man kan leje bil i lufthavnen.

Jyllands-Posten var inviteret til Braga af Portugals Turistbuerau.

Guide: Kultur på portugisisk

15-09-2012: Den nordportugisiske by Guimarães er i år udnævnt til europæisk kulturhovedstad. Læs artikel

Guide til de mere ukendte sider af Portugal

12-07-2016: Mange danskere forbinder den nyslåede europamesternation med Lissabon og portvin. Men Portugal har meget andet at byde på, siger kendere. Læs artikel

Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal

23-09-2015: Floden bugter sig gennem landskabet omgivet af kilometer efter kilometer af grønne vinranker, hvor portvinsdruerne gror, og de stolte producenter har deres gårde. Douro-dalen er et pittoresk bekendskab med lækker vin i overflod. Læs artikel

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...