Find mere om:
Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal | rejser.guide.dk

Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal

Floden bugter sig gennem landskabet omgivet af kilometer efter kilometer af grønne vinranker, hvor portvinsdruerne gror, og de stolte producenter har deres gårde. Douro-dalen er et pittoresk bekendskab med lækker vin i overflod.

Så snart vi træder ud af bilen, kan vi dufte vinen. Ikke selve den røde substans, der er så lækker med ost, men vindruerne, der stadig hænger på rankerne op og ned ad skråningerne.

Den der let beske, umiskendelige duft, som ikke findes andre steder. Netop den duft hænger i luften. Det er måske ikke så sært, for vi er på portvinstur og befinder os i Douro-dalen, hvor al portvinsproduktion i verden foregår.

Dalen går i en snørklet linie langs floden af samme navn. Fra Porto, på den portugiske vestkyst, og stik øst, hele vejen på tværs af landet, inden den ender dybt inde i Spanien.

B972083352Z.1_20150917172936_000+G95NSK5V.1-0.jpg

Turen fra Porto synes lang, selvom der kun er 121 kilometer, men på disse kanter måler man ikke afstande i kilometer men i tid, for det går op og ned ad bjerge og rundt i hårnålesving.

Efter endnu et bjerg åbenbarer Douro-dalen sig. Selv med mange rejser i det sydeuropæiske på kontoen, blæser Douro benene væk under en.

Floden bugter sig ind mellem de grønne, lave bjerge, der er pakket ind i vinranker, som var det en tung dyne. Det er ikke uden grund, at dalen her er på Unescos liste over bevaringsværdig verdensarv.

Der var allerede vinmarker under romernes herredømme i Douro-dalen, så portvin har en lang og stolt historie om familiers storhed, og det er en drik, der har sørget for Portugals placering på verdenskortet.

Undervejs kører vi igennem små, pittoreske landsbyer med platantræsindhyllede gader, og rundt om hvert hårnålesving står koner med tørklæder om håret i hjemmekonstruerede salgsboder og sælger lokalområdets frugt og grønt; mandler, appelsiner, kirsebær og ferskner.

Overalt undervejs ses skilte med tilbud om vinsmagning på smårestauranter og henvisninger til det ene portvinshus efter det andet – nogle mere velkendte end andre. Der er ingen tvivl om, at vi er ankommet til portvinens hjemstavn.

Stolte traditioner og et glimt i øjet

Portvin er det nordlige Portugals stolthed. Det er svært at finde indbyggere i det nordlige Portugal, der ikke er tilknyttet portvinsproduktion på den ene eller anden måde – om det så er PR, transport, salg eller med hænderne direkte i druerne.

For en dels vedkommende er tilknytningen gennem familiebånd. Et af de stolte familieforetagender er Ramos Pintos, der er et af de mindste og ældste portvinshuse. Huset har hovedkvarter i Porto og flere produktionsgårde i Douro-dalen.

B972083352Z.1_20150917172936_000+G95NSK27.1-0.jpg

B972083352Z.1_20150917172936_000+G95NSK3K.1-0.jpg

En af disse ligger ved grænsen til Spanien. En historie derfra lyder, at gårdens portner en dag svingede ind på gårdspladsen. Portneren havde en kvindelig passager med, og den daglige leder Joao kom hen for at hilse på. Portneren kiggede højtideligt på Joao og sagde:

»Må jeg præsentere, Hendes Kongelige Højhed, dronning Fabiola af Belgien.«

Arbejdsmanden i træsko og beskidte bukser klaskede sin store, grove arbejdshånd i kvindens og sagde:

»Nå, siger du det. Og jeg er kongen af Portugal.«

24 timer i Porto

Portneren stivnede, for kvinden var vitterligt dronning af Belgien.

Historien fortælles af en grinende Jorge Rosas, der er oldebarn til grundlæggeren Antonio Ramos Pinto. Historien blev fortalt for at illustrere den udbredelse og popularitet, den søde drik har bag sig.

Med en eksport ud af landet på mere end 66 milioner liter i 2014 har portvin indtaget pladsen som den mest populære dessertvin verden over, og alle fra Barack Obama til Winston Churchill og diverse kongehuse er erklærede fans af den portugisiske vintype.

Belgien er det land i verden, der årligt importerer mest portvin pr. indbygger, hvorimod danskerne halter bagud.

Uskøn charme

Portvinshusene ude i Douro-dalen er ikke smukke og charmerende på samme måde som dem, man ser inde i Porto, hvor hovedkvartererne ligger.

I Porto er det gamle, ædle, storladne bygninger, der emmer af historie. Herude i Douro er vi på en arbejdsplads, hvor der produceres vin.

I dag er området styret af benhårde forretningsfolk, men de rigtige konger af Douro er vinproducenterne. De mænd, der tryller druerne om til dyre dråber.

Der er 25.000 vinbønder i dalen, og en lille selekteret gruppe af dem er de rigtige konger.

Det kan godt være, at det er de fornemme forretningsfolk i deres jakkesæt i Porto, der tjener de store penge, men det er producenterne i Douro, der opnår den dybeste respekt i Portvinsland.

Det er dem, der kan bedømme, om vinen er god, bare ved at snuse til den på 10 centimeters afstand, og det er dem, der ved, præcist hvornår vinen er tappeklar.

B972083352Z.1_20150917172936_000+G95NSK31.1-0.jpg

B972083352Z.1_20150917172936_000+G95NSK5B.1-0.jpg

Vi er på besøg hos Rozés, der med med snart 150 år på bagen er en af de ældre portvinshuse. Lige nu er de ved at istandsætte den gamle vingård, der har lige så mange år på bagen som navnet Rozés.

Målet er at få den moderniseret og gjort klar, til høstsæsonen går i gang. Men som den fremstår nu, er den ganske uskøn, når man sammenligner med de uendelig mange vingårde, vi er kørt forbi på vejen.

Det er, som om det moderne byggeri med rette vinkler, stål og skarpe kanter ikke stemmer overens med vinproduktion. Indenfor ses tanke af rustfrit stål, så langt øjet rækker.

Det er her, vinen bliver klar, inden den kommer på fade, og derefter skal modnes i adskillige år. Temperaturen i tankene er computerstyret, så de ekstremt høje temperaturer udenfor ikke risikerer at ødelægge vinen.

Det er den daglige leder, Alejando, der viser rundt, iført udtrådte sejlersko og en hvid arbejdskittel. Han er en alvorlig, lille mand med milde, brune øjne.

»Vi har folk på arbejde 24/7 her hos os. Der skal holdes øje med tønderne hele tiden,« fortæller Alejando og fortsætter:

»Man ved jo aldrig, hvornår den er helt perfekt – det kunne jo være klokken to om natten,« tilføjer han med et alvorligt blik.

Portvin til morgenmad

Eftersigende skulle portvin have en helbredende kraft. Blandt andre var den britiske premierminier William Pitt den yngre kendt for at bruge vinen mod sin gigtsygdom.

Om det passer, kan der måske sås tvivl om, men at starte morgenen med en portvinssmagning virker som en god idé til at komme godt i gang. Efter at være stået op til solopgang over Douro-floden og vinmarker, så langt øjet rækker, er det blevet tid til turens sidste stop.

Vi besøger Porto Reccua, som er et af portvinens yngste huse. Paulo Meneses Osório byder velkommen. Han er tidligere jetsetter og EU-mand, men i dag er han administrerende direktør for Porto Reccua.

Forretningsmanden har ikke helt forladt ham, efter han skiftede jakkesættet ud med arbejdstøjet, for det unge portvinshus har lavet en strategi, hvor man satser på Tawny, rosé og hvid portvin. De producerer ikke vintage portvine, som ellers så ofte er husenes stolthed. I stedet satser de på de portvinstyper, som de unge drikker.

Der bliver serveret fire forskellige portvine af typen Tawny. Der er en 10-, 20-, 30- og 40-års, hvilket indikerer, at vinene har nogenlunde det angivne antal år på bagen.

Det er dog ikke nogen præcis indikator, for Tawnyen er blevet til ved at blande druer fra forskellige fade og af forskellige aldre. Vinene bliver enkeltvis skænket op i de korrekte, universelle, arkitektegnede portvinsglas, der er designet til at få de helt rigtige smags- og duftnuancer frem.

Som det er typisk for Tawny, har de alle en efterårsagtig orange-gylden farve. Den første er en 10-års, der har en meget lys farve og en frisk, frugtig smag. Nummer to er en 20-års.

Rejse i Rhône

Smagen af abrikos og rosiner breder sig i munden, og man kan høre fuglene synge. Desværre overdøves denne fornemmelse af slubren og gurglen fra de andre mere erfarne smagere.

Afslutningsvis cirkulerer de vinen rundt i munden og spytter den ud i spyttespande. Spanske Mara med det store krøllede hår beder om et større glas, fordi hendes næse ikke kan komme ordenligt ned i glasset, så hun kan få den helt rigtige oplevelse af bouqueten.

De andre, der er på turen, er vinspecialister, og det forventes tydeligvis, at der nikkes anerkendende af samtlige vine, og den korrekte holdning er selvklart, at vinene bliver bedre og bedre, jo ældre de er.

Det er tidligt på dagen at drikke minimum fire glas portvin. Specielt når man beslutter sig for at droppe spyttespanden. Men det er okay, for når man endelig er i Portugal, skal der indtages en masse. For portvin skal drikkes i Portugal.

Tre råd til rejsen

  • Temperaturen svinger enormt meget i Douro-dalen. Om sommeren kan temperaturen snige sig op over 40 grader, og der kan blive minusgrader om vinteren. De bedste måneder at rejse i er maj, oktober og november, hvor temperaturen er rimelig.
  • I Douro-dalen handler næsten alt om portvin, så er du ikke til den slags, er der måske ikke så meget at komme efter.
  • I Douro måler man afstande i tid, ikke i kilometer. For der er mange sving, smalle veje og høje stigninger, så husk at tillægge lidt ekstra tid til ruten

Rejsen dertil

B972083352Z.1_20150917172831_000+GSHNT095.1-0.png

Man kan ikke flyve direkte fra Danmark til Porto uden mellemlanding. Der er mange kombinationsmulighe-der. Nogle af dem, der lander i Porto, er TAP Portugal, Easyjet, Ryanair, Swizz International Airlines og Lufthansa.

  • Fra København koster en flybillet fra 1.085 kr. one way.
  • Fra Billund koster en flybillet fra 1.323 kr. one way.
  • Fra Aalborg koster en flybillet fra 1.849 kr. one way.
  • Fra Porto er der 121 kilometer til Douro-dalen. Det nemmeste er at leje en bil og køre på egen hånd, men der går også tog fra Porto. Togturen går langs floden og er helt utrolig smuk.

Jyllands-Posten var inviteret af Vinitur.

Guide til de mere ukendte sider af Portugal

12-07-2016: Mange danskere forbinder den nyslåede europamesternation med Lissabon og portvin. Men Portugal har meget andet at byde på, siger kendere. Læs artikel

Guide til kanarieøen La Gomera

06-02-2014: De Kanariske Øer er populære feriemål for danskerne på grund af det milde klima, som giver 3.200 timers solskin om året – ni timer hver dag. Og den næstmindste af Kanarieøerne, La Gomera, er ingen undtagelse. Få et afbræk fra de store charterøer og besøg den frodige Kanarieø. Læs artikel

Guide til Portugals ældste by, Braga

20-04-2013: Braga er Portugals ældste by og landets kirkelige hovedstad. Den er proppet med spektakulære historiske bygninger, og lige uden for byen ligger en af Europas flotteste religiøse landmærker. Læs artikel

Guide: Travle storbyboere søger eksil i det glemte Algarve

16-03-2013: På Portugals utæmmede Algarvekyst finder du Pedralva. Byen giver nyt liv til stressede storbymennesker, som vil tage et par skridt tilbage i tiden og slukke mobilen til fordel for et par dage med vandreture langs Portugals klippeklædte vestkyst, cykelture i bakkerne og surf i Atlanterhavets bølger. Læs artikel

Guide: Kultur på portugisisk

15-09-2012: Den nordportugisiske by Guimarães er i år udnævnt til europæisk kulturhovedstad. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...