Find mere om:
Auschwitz-museet ikke for sarte sjæle | rejser.guide.dk

Auschwitz-museet ikke for sarte sjæle

Midt i EM-festen kan fodboldfans få sig en dyster, men tankevækkende oplevelse.

Stilheden indfinder sig hurtigt i takt med, at vi passerer forbi glasvinduerne, bag hvilke enorme dynger af briller, afklippet hår samt kufferter med sirlig kridtskrift befinder sig. Selv eleverne i den tyske skoleklasse, der går lige bag mig og hidtil har gjort højlydt opmærksom på deres eksistens, tier og overgiver sig til eftertænksomheden.

For det er ikke hvilket som helst sted, vi befinder os – men derimod ved et af klodens allerstærkeste og mest gribende vidnesbyrd på menneskelig ondskab og fornedrelse.

Velkommen til det sydlige Polen – nærmere betegnet den tidligere koncentrationslejr Auschwitz, i hvis bygninger der i dag er indrettet et museum.

Museet er et godt eksempel på, at turistseværdigheder ikke nødvendigvis kun er flotte, sjove og imponerende, men også kan være dystre og deprimerende. De største af slagsen er på sin vis ganske fascinerende, fordi man sådanne steder er vidne til nogle af de mest skelsættende begivenheder i verdenshistorien.

Museet i Auschwitz er et sådant sted, og derfor er det helt på sin plads, at Auschwitz-museet i 1979 blev optaget på Unescos verdenskulturarvsliste over klodens mest bevaringsværdige kulturminder. Dystert eller ej.

Falske baderum

Der findes ikke mange oplivende momenter i Auschwitz. Museet er en tour de force udi menneskelig ondskab og moralsk fordærv. Det gælder lige fra de makabre dynger af hår over torturrummene til henrettelsespladsen og krematorieovnen.

Håret blev i øvrigt klippet af fangerne, efter at de var blevet dræbt, hvorefter det blev solgt til tyske fabrikker, der brugte det til at lave militæruniformer og madrasser af.

Og ikke kun hår blev genbrugt. Fingerringe og øreringe blev fjernet, lige som guldfyldninger også blev pillet ud af tænderne på de døde fanger.

Hovedparten døde i gaskammeret, der var bygget op, så det lignede et baderum. Fangerne blev lovet et bad, men bruserne i loftet var falske, og i stedet væltede giftgassen Cyklon B ind i rummet. Det var dog ikke nogen barmhjertig død – ofte gik der 15-20 minutter, før de sidste af fangerne var gasset ihjel.

»Hvad kan dog få mennesker til at behandle hinanden sådan,« spørger man igen og igen sig selv under en rundtur.

Selv om det kan være svært at forestille sig, hvor grufuldt livet var som fange i koncentrationslejrene, giver museet et godt indblik i datidens rædsler.

Dødens port

Den oprindelige Auschwitz-lejr blev hurtigt for lille til at huse de mange fanger, der i en lind strøm blev sendt dertil. Derfor opførte man et par km fra hovedlejren Auschwitz II, der lå i landsbyen Brzezinka – på tysk Birkenau.

Birkenau-lejren er en del af museet, og her får man ikke mindst et rystende indblik i de kummerlige forhold, som fangerne levede og døde under.

Fangerne boede i uopvarmede træbarakker, der ikke mindst om vinteren var hundehamrende kolde. Træbarakkerne havde en fortid som hestestalde, og en barak, der førhen havde plads til 52 heste, husede efter få ændringer op mod 1000 fanger.

Fangerne lå i bogstaveligste forstand i lag, og i de fleste barakker forrettede man sin nødtørft på en række huller, der stod uafskærmet midt i bygningen.

Det var i Birkenau-lejren, at den berygtede nazilæge Josef Mengele foretog sine grusomme forsøg med mennesker, og ve de fanger, der blev udvalgt til hans eksperimenter. Mengele var særligt interesseret i tvillingebørn, da han troede, man kunne finde en genvej til at styre menneskets arvemasse hos tvillingerne, og dermed reproducere ariske børn hurtigere.

Det resulterede i en række forsøg på tvillinger, som både fik fjernet lemmer og organer uden bedøvelse og blev udsat for en nærmest endeløs række af brutale eksperimenter. Det resulterede i, at mindst 900 tvillingepar omkom under Josef Mengeles lægelige opsyn.

Men det var ikke kun tvillinger, der blev udsat for forsøgene. Fangerne ankom med toget til Birkenau fra hele Europa i store kreaturvogne. Transporten tog livet af mange af fangerne, og resten blev sorteret lige uden for indgangen. De svageste mænd samt kvinder og børn blev sendt gennem indgangen til Birkenau, der også blev kaldt for Dødens Port.

Når først man kom indenfor her, kom man aldrig ud igen. Igennem lejrens fem-årige levetid lykkedes det kun 144 fanger at flygte fra koncentrationslejren, selv om den i perioder husede over 100.000 fanger. En stor del af de flygtede blev fanget igen kort efter.

Masseudryddelse

Auschwitz var den største og mest berygtede af de tyske koncentrationslejre. Oprindelig husede den kun polske fanger, men sidenhen kom andre nationaliteter til, og specielt jøder fra hele Europa blev deporteret dertil.

I starten var stedet blot en fange- og arbejdslejr, og over indgangen til Auschwitz kan man stadig læse de nu udødeliggjorte ord: ”Arbeit macht frei” (arbejde gør fri, red.), som står bøjet i jern. Og budskabet skulle tages yderst bogstaveligt, når de mange fanger hver dag passerede under jernordene på vej ud og hjem fra 12 timers hårdt arbejde på omkringliggende stålværker, fabrikker og miner.

Fra starten af 1942 begyndte den systematiske udryddelse dog – ikke mindst af de jødiske fanger. Mange blev myrdet straks efter ankomsten, hvis de ikke blev fundet egnede til hårdt fysisk arbejde.

Så megen ondskab fornægter sig ikke, og de ansvarlige har tydeligvis vidst, at noget var helt galt i Birkenau og Auschwitz. I hvert fald forsøgte de tyske soldater i slutningen af Anden Verdenskrig at slette sine egne spor.

Således sprængte man de fire krematorier i Birkenau i luften og destruerede stort set al Josef Mengeles uhyggelige forskning. Derfor ved ingen, nøjagtigt hvor mange der blev dræbt i koncentrationslejren, men eksperter mener, at tallet ligger omkring 1,5 mio. mennesker, hvor der i hele Europa blev myrdet omkring 6 mio. jøder og krigsfanger. Dermed er Auschwitz suverænt den lejr, hvor flest fanger blev dræbt.

I dag står lejren tilbage som et levn fra en mørk plet i menneskets historie til skræk og advarsel for alle om at huske menneskeligheden i selv de mest grufulde omstændigheder.

En plet, der ikke skal glemmes, hvilket da også fik det tyske fodboldlandshold til at besøge lejren for en uge siden i forbindelse med EM-turneringen i fodbold.

Udflugt til en mørk fortid

Auschwitz-museet

Rejsen dertil

  • Fly: Ryanair har direkte flyvninger fra Billund til Krakow, og Norwegian fra Kastrup til Krakow, der ligger cirka 60 km øst for Auschwitz-museet.
  • Bus: Der går busser flere gange dagligt mellem Krakow og Auschwitz.

Tre råd til rejsen

  • Museum: Nogle besøgende nøjes med at opleve museet i den oprindelige lejr. Det er synd og skam – tag endelig også Birkenau-delen med.
  • Overnatning: Sørg for at have reserveret overnatning inden afrejse, da hotellerne i det sydlige Polen er fyldt godt op under EM i fodbold.
  • Prisniveau: Priserne i Polen ligger stadig et pænt stykke under dansk niveau, så man kan med fordel købe alverdens ting.

Guide: Gdansk er guf for historieentusiaster

26-04-2015: Gdansk var centrum for begyndelsen af Anden Verdenskrig og Lech Walesas arbejderoprør, der blev startskuddet på kommunismens endeligt. Den polske havneby tiltrækker hvert år historieinteresserede fra nær og fjern. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til silkevejens rute i Usbekistan

13-01-2016: Den gamle silkevej fra Kina til Europa skabte handelsbyer i Centralasien med en overdådig arkitektur. Den individuelle rejse bringer os tæt på mennesker, mad, kultur og religion i et spændende land. Læs artikel

Guide til British Museum i London

08-12-2015: Over 300 genstande fra to forsvundne byer ved Nilens munding skal være nyt trækplaster på British Museum til næste år. Læs artikel

Guide til de mest seværdige museer

09-10-2015: Bedre end Blue Mountains i Australien, Times Square i New York og den tyske Reichstag. Se de 10 museer, rejsebogsforlaget Lonely Planet anbefaler før brusende vandfald og mystiske oldtidsruiner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...