Find mere om:
Guide: Køb din kone her | rejser.guide.dk

Guide: Køb din kone her

En gang om året afholder berberne i bjergbyen Imilchil en festival, hvor piger og drenge kan mødes og aftale ægteskab eller blive gift ved et massebryllup.

I et stort åbent nomadetelt langt oppe i Atlasbjergene sidder Muha og Rebha sammen med 36 andre par og venter på at blive gift. Rebha bærer ikke den traditionelle berberiske brudedragt med blåt tørklæde og hvid uldkappe, som de fleste andre brude i teltet har på. Det var nemlig først her til morgen, at Muha spurgte hende, om hun ville gifte sig med ham på det traditionelle ægteskabsmarked, og Rebha nåede derfor kun at tage et simpelt lyserødt lagen om sig, der både dækker kroppen og ansigtet, så kun øjnene kan ses.

marokko.gif

Èn gang om året forvandler den marokkanske bjergby Imilchil sig til en gigantisk markedsplads og festival, hvor piger og drenge kan møde hinanden, og hvor nyfundne par bliver gift ved en stor officiel ceremoni.

Den tre dages kaotiske festival står i skarp kontrast til det ellers rolige bjergområde. Det er, som om alle forretninger og handler for hele året skal gøres på de her tre dage. Køer, æsler, får og kameler bliver købt og solgt i den ene ende af markedspladsen. Kvinder og mænd bliver gift i den anden ende, og midt i det hele går unge piger og drenge rundt mellem boderne for at smugkigge efter potentielle partnere. Alt sammen til lyden af en evig dytten af biler, lugten af os fra kebabstandene, hvirvlende støv overalt og handlende, der sælger alt fra uld og tæpper til gamle vinduer og døre.

Turistattraktion

Midt på markedspladsen ligger den hellige mand Marabout Sidi Ahmed Oulmaghni fra det 16. århundrede begravet, og berberne tror på, at hvis man bliver gift på festivalen, vil den hellige mands velsignelse gøre ægteskabet godt og rigt.

Ifølge en legende opstod ægteskabsmarkedet, fordi et ungt par fra to forskellige stammer ikke måtte gifte sig for deres forældre. Deres tårer formede to store søer ved Imilchil, og de besluttede sig for at begå selvmord ved at drukne i søerne. Familierne var ude af sig selv og oprettede festivalen, så unge folk havde mulighed for at møde hinanden og selv bestemme, hvem de ville giftes med. Og den tradition holder berberne i Imilchil stadig fast i hvert år i september.

Det er dog lidt svært at spore kærligheden i øjnene på de par, der sidder i teltet. De fleste kvinder kigger stift frem for sig med et tomt eller trist udtryk i ansigtet. Om deres lukkethed skyldes manden ved siden af dem eller de mange fremmødte tilskuere, der stirrer på dem, er ikke til at sige.

Uden for nomadeteltet spiller et lokalt orkester. Lige bag ved orkesteret er der sat et hegn op, som var man til en rockkoncert, der skulle holde fansene lidt på afstand. De tusindvis af fremmødte holder sig pænt bag hegnet, mens de kigger fascineret på de mange par i teltet, der om få øjeblikke er gift.

Muha fortæller, at han har valgt at blive gift med Rebha, fordi han manglede en kvinde i huset. Hans tidligere kone døde for tre måneder siden efter flere års problemer med mavesår.

»Jeg har det ikke godt med at blive gift så hurtigt. Men jeg bor alene med mine to børn, og jeg har ikke nogen, der kan hjælpe mig med at lave mad og vaske tøj, så jeg var tvunget til at blive gift. Hernede laver mændene ikke husarbejdet,« siger Muha.

Det særprægede ægteskabsmarked betyder, at der er en del marokkanske turister, der er kommet for at se berberne blive gift eller finde hinanden. Men selv om der er vestlige fotografer, der følger den lokale begivenhed, er der kun ekstremt få udenlandske turister, der har fundet vej op i bjergene.

Det kræver også 121 kilometers bjergkørsel med klamme håndflader at komme til Imilchil. Byen ligger i 2.150 meters højde, og bilturen dertil går op ad snoede bjergskråninger med huller så store som biler i autoværnet, og videre ned gennem grønne dale med klynger af landsbyer. Men det er alle strabadserne værd. Bjerglandskabet ændrer sig hele tiden, og man skal derfor beregne god tid til at stoppe undervejs og nyde synet af de uendelige bjergtoppe i horisonten.

Stedet man mødes

I nomadeteltet sidder en række mænd i noget, der ligner et dommerpanel, og kalder parrene op tre ad gangen. De sørger for, at ægteskabskontrakten bliver underskrevet af både manden og kvinden, som derefter også skal afgive fingeraftryk. I de senere år er der færre og færre, der bliver gift her, fordi begivenheden er blevet en turistattraktion, og derfor får hvert nygifte par 1.500 dirham (cirka 1.000 kr.). Beløbet svarer til mere end en månedsløn for de fleste, og regeringen håber, at bryllupsgaven kan blive ved med at tiltrække par, så den ældgamle tradition ikke uddør.

Mange af parrene har lige mødt hinanden, og traditionen tro skal den gifte kvinde flytte væk fra sin familie og direkte ind i mandens hus, som hun knap nok kender. Berberen Muhammed, der fungerer som guide på festivalen, blev selv gift på ægteskabsmarkedet for to år siden. Han fortæller, at det er et af de eneste steder, man kan møde hinanden her i området.

»Mange piger kommer ikke så meget ud. Men på den her festival er alle folk fra de 70 landsbyer, der omkranser Imilchil, til stede. Og vi er ikke som europæere, vi har ikke noget problem med at komme i snak med hinanden på sådan en festival. Men der er heller ikke så mange andre muligheder for at møde folk fra andre landsbyer. Folk møder typisk hinanden her eller i marken,« fortæller Mohammed Damti.

En kvinde hiver fat i en af de få europæiske mænd, der er til stede på festivalen og spørger grinende, om han ikke vil giftes med hende. Hun fortæller, at hun er kommet til ægteskabsmarkedet, fordi hendes mand er død i en trafikulykke, og nu mangler hun en forsørger. Pigerne på festivalen holder hinanden i hånden og går rundt mellem boderne og griner og skubber til hinanden. Når man kigger godt efter, kan man også spotte helt unge piger og drenge, som diskret holder hinanden i hånden, men længere må den fysiske kontakt heller ikke gå, før et par er gift.

Gift som 14-årig

De fleste piger i Imilchil bliver gift, når de er omkring 16-18 år. Muha, der er 45 år, har været gift tre gange før. Han ved ikke, hvor gammel Rebha er.

»Jeg bad en bøn i morges om, at dette ægteskab ville blive en succes, at jeg vil komme til at leve i fred med denne kvinde,« siger Muha.

Man kan intet udtryk se i Rebhas ansigt. Det er kun hendes mørke øjne, der kan ses bag klædet, men hendes øjne viser ikke tegn på et smil bag det lyserøde sjal. De to mødte hinanden i marken kort før ægteskabsmarkedet.

»Vi talte om vores problemer i livet, og om vi ikke kunne få det til at fungere sammen, og så aftalte vi at blive gift. Jeg valgte hende, fordi hun er en hårdtarbejdende og ærlig kvinde, som ingen taler dårligt om,« siger han.

Første gang Muha blev gift, var han 14 år. Det samme var den pige, han skulle giftes med.

»Hun var datter af min tante. Det var et arrangeret ægteskab, og jeg havde kun mødt hende få gange før. Jeg vidste intet om ægteskab eller kvinder, og efter tre måneder flyttede hun hjem igen, og vi blev skilt,« siger Muha.

Dengang blev han også gift på ægteskabsmarkedet, og traditionen er stadig fuldstændig som dengang.

»Det er en religiøs festival. Det er en meget traditionel ceremoni, og det er den rigtige måde at blive gift på her på egnen,« siger Muha.

En ged skal bringe hende hjem

Pludselig rejser alle i teltet sig op og går mod en officiel bygning, hvor det marokkanske flag er rejst, og hvor der hænger et stort billede af kongen udenfor.

Turisterne har fået deres kig ind i den ældgamle tradition, så nu rykker resten af ceremonien ind i et lokale, der ligner et gammelt nedslidt kommunelokale. Muha og Rebha og alle de andre par, der ikke nåede at blive gift i det smukke telt, må nu sætte sig og vente på en række kedelige blå stole, der er sat op rundt langs væggen.

Malingen på væggene er skallet af, og da en lokal tv-station går med ind i lokalet, myldrer nogle officielle folk ud og finder et billede af kongen, de kan hænge op. Uden for det officielle rum har alle fædrene taget plads for at vente på deres sønner og døtre. De sidder og sludrer med hinanden, mens de vifter fluer væk fra ansigtet.

Efter fire lange timer bliver det Muha og Rebhas tur. De sætter sig op til et lille rundt bord. Her afleverer de deres identitetspapirer, og en halv time senere går de derfra som mand og kone. Men selv om de to nu er officielt gift, skal der først holdes en privat fest, inden hun kan flytte ind hos ham.

»Om et par dage sender jeg en ged og nogle klæder over til hendes brødres hus, hvor hun bor. Det skal bringe hende til mit hjem,« fortæller Muha.

Rejsen dertil

  • Norwegian Air flyver direkte til Marrakech for cirka 3.000 kr. Herfra kan du enten leje en bil eller tage en guidet tur med f.eks. Berber Tours.
  • Imilchil ligger 348 km fra Marrakech, og turen byder på en del bjergkørsel.

3 Råd til rejsen

  • Ægteskabsmarkedet i Imilchil afholdes hvert år i september måned, medmindre der er ramadan i september, så bliver festivalen flyttet til august.
  • Husk kontanter, da det ikke er muligt at hæve penge i Imilchil. Der er få steder at bo i byen, men på Complexe Collier D’Ambre kan du bo billigt med fuld pension.
  • Der er mange vandreture i nærheden af Imilchil. Og hvis man er her i længere tid, så ligger ørkenen ved Erg Chebbi kun 240 kilometer væk. Her kan man ride ud i ørkenen på kameler og sove i nomadetelt eller under åben himmel, mens man kigger på stjerner.

Guide til det moderne og traditionelle Marokko

05-01-2016: Shop amok i Afrikas største mall sammen med de unge, velstillede marokkanere den ene dag, og mød sandsigersker og tilslørede kvinder den næste. Det nordvestafrikanske land rummer både det helt moderne og det dybt traditionelle. Læs artikel

Guide til rekreation i Marrakech

26-09-2013: Marrakech betyder ”Guds land” på berbisk, og med sine små oaser, skjulte skatte og luksuriøse resorter er byen da også noget nær et paradis på Jorden. Læs artikel

Guide til silkevejens rute i Usbekistan

13-01-2016: Den gamle silkevej fra Kina til Europa skabte handelsbyer i Centralasien med en overdådig arkitektur. Den individuelle rejse bringer os tæt på mennesker, mad, kultur og religion i et spændende land. Læs artikel

Guide til kulturelle oplevelser i Berlin

29-05-2015: Den tyske hovedstad er alt fra ”fattig, men sexet” til karrypølsen, man venter en time i kø på. Men kan danskernes fortrukne destination stadig overraske? Jyllands-Posten tog på eksotisk rundfart for at opdage nyt land i Berlin. Læs artikel

Guide til destinationer med smagsoplevelser af en anden verden

02-02-2015: Nogle destinationer er værd at besøge på grund af smuk natur, andre for kreative museer. Og andre igen er et besøg værd alene på grund af den gode gastronomi. Her er madelskernes – også kaldet foodies – bud på kulinariske destinationer rundt om i verden, der får dine smagsløg til at juble. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...