Find mere om:
Riga tilbyder kulturhistorie i verdensklasse | rejser.guide.dk

Riga tilbyder kulturhistorie i verdensklasse

Letlands hovedstad har på 20 år rejst sig fra årtiers sovjetisk undertrykkelse og forsømmelighed. Riga er Baltikums bedste bud på en metropol, og byen, der har kulturhistoriske værdier i europæisk topklasse, tager imod besøgende med åbne arme.

B971942634Z.1_20150402161156_000+G87K94R8.1-0.png

Rigas gamle bydel er som skabt til turisme med bygninger, der har rødder i Middelalderen, snævre gader med brosten, begrænset bilkørsel, overskuelig og overkommelig til fods, fyldt med hoteller, restauranter, cafeer og butikker, historiske bygninger og museer.

Og turisterne vælter ind i et stigende antal, men da Jyllands-Postens medarbejder besøger Riga i fremragende vejr, er der langtfra overrendt. Man kan komme til overalt, og betjeningen i butikker, spisesteder og ved seværdigheder – som regel engelsktalende – virker ustresset og imødekommende.

B971942634Z.1_20150402161156_000+GCIK8NAM.1-0.jpg

Rejsesitet Wikitravel tøver ikke med at udnævne Riga til en af Europas mest attraktive byer at besøge. Det var byen ikke for 20 år siden, da den stadig fremstod stærkt ødelagt af Anden Verdenskrigs bombardementer, som den sovjetiske okkupationsmagt fra 1944 til 1991 ikke havde formået at gøre meget ved.

Men siden da er bygningsmassen blevet restaureret og genopbygget, så den gamle bydel fremstår ren, ryddelig og velholdt. Har man et par komfortable travesko på, er det en fornøjelse at gå rundt på de toppede brosten, især i området omkring Domkirken og Sankt Peters-kirken, der begge er fra 1200-tallet. Huse i mange stilarter, der rækker århundreder tilbage, glæder øjet, når man løfter blikket op over stueetagen.

Ved jorden har nutiden sat sit præg på tingene med butiksfacader, udendørsservering, parasoller, plasticmøbler og skilte med retningen til dette og hint.

Lokalmarked i gamle hangarer

Vil man se det lokale dagligliv, tager det kun nogle minutter at krydse voldgraven mod sydøst fra den gamle bydel for at komme til Centralmarkedet (Centraltirgus) tæt på floden Daugava. Markedet er indrettet i og uden for hangarer, som blev brugt til luftskibe i 1930'erne. I dag er her fyldt med dagligvarer, især mad, og et tusindtal af rigensere på indkøb.

Boderne bugner af frugt, grønt, kød, fisk – ja, alt spiseligt. Selv om København er væsentligt større end Riga, har den ikke et tilsvarende marked.

København har Torvehallerne, der er betydeligt mindre og for de velbeslåede, hvor Rigas centralmarked er for den jævne befolkning. Boder med billigt tøj og anden non-food forekommer, og på markedets forholdsvis få cafeer og lignende kan man spise og drikke betydeligt billigere end i den gamle bydel.

Vand og grønne områder

Vores vandretur i Riga gik tilbage mod den gamle bydels østlige områder, hvor byens gamle voldgrave nu er kernen i store rekreative arealer og samtidig danner grænsen mod de omliggende, yngre byområder.

B971942634Z.1_20150402161156_000+GCIK8N9K.2-0.jpg

Man kan tage en sejltur med udflugtsbåd på voldgraven, men det er afslappende bare at gå langs vandet i de velholdte parkområder. Bænke er der nok af, hvis man trænger til et hvil, eller man kan lægge sig i græsset.

Midtvejs i parkområderne kommer man til en åben plads, hvor Letlands frihedsmonument knejser. Det blev opført til minde om de faldne i uafhængighedskrigen 1918-20, mens Letland var uafhængigt i mellemkrigstiden, og er måske letternes vigtigste nationale symbol. Mange havde ventet, at monumentet ville blive revet ned under sovjettiden 1944-91, men magthaverne nøjedes med at forbyde, at der blev lagt blomster ved monumentets fod.

Læg mærke til de to soldater, der holder vagt, men ikke ser ud af meget ved siden af det 42 meter høje mindesmærke. De står lige så stive og ubevægelige som selve monumentet.

Jugendstil i stor skala

Fra frihedsmonumentet er der yderligere 10-15 minutters gang mod nord til Rigas vel nok største bidrag til den europæiske kulturhistorie, nemlig den største samling (750-800) huse og bygninger i jugendstil, også kaldet art nouveau. Med gaderne Alberta Iela og Elizabetes Iela som de mest seværdige får man her et godt indblik i jugendstilens arkitektoniske udtryk med tårne, spir, organiske former, der efterligner naturen, og et væld af ornamenteringer.

B971942634Z.1_20150402161156_000+GCIK8N9D.2-0.jpg

Bygningerne i jugendstil er opført omkring år 1900, da denne centraleuropæiske stil havde sin forholdsvis korte (1890-1910) storhedstid, hvor der blev taget livtag med industrialiseringens masseproduktion. Det faldt sammen med, at Riga oplevede en økonomisk velstand og et vokseværk uden lige, hvor byen blev det russiske imperiums fjerdestørste, og havnen, som blev centrum for russisk eksport til Vesteuropa, blev imperiets største.

I Alberta Iela nr. 12 ligger Rigas jugendstil-museum. Det åbnede i 2009 i en bygning fra 1903, der var opført og beboet af arkitekt Konstantins Peksens indtil 1907. Her kan man via det oprindelige interiør sætte sig ind i, at jugendstil er meget andet end arkitektur. Stilretningen omfattede også møbler, bestik, porcelæn, smykker, tekstiler, glas, keramik, sølvtøj m.m.

Og så er det tid til at trave tilbage til den gamle bydel og indtage et stykke godt kød og et glas vin på en af de mange restauranter med lettisk mad, som ikke – i hvert fald ikke på de spisesteder, der appellerer til turister – adskiller sig fra det, man får serveret i det meste af Europa.

3 råd til rejsen

Riga: Letlands hovedstad med ca. 700.000 indbyggere, faldet fra 900.000 i 1991. Største etniske grupper er letter (45 pct.) og russere (40 pct.). De to sprog tales side om side i Riga. En tredjedel af befolkningen bor i Riga, og her findes ca. halvdelen af landets jobs, som genererer mere end halvdelen af bruttonationalproduktet. De baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, har været hårdere ramt af finanskrisen end Sydeuropa, men økonomien er på vej op igen. Et problem er faldende befolkningstal pga. lavt fødselstal og fraflytning. Riga er på Unescos liste over verdensarv pga. den udbredte jugendstil og mange træbygninger. Riga var europæisk kulturhovedstad i 2014 sammen med Umeå i Sverige.

Pas på: Den amerikanske ambassade i Riga og nogle rejsesites advarer mod bondefangeri på barer og klubber i Rigas natteliv. Det kan typisk foregå ved, at en yngre kvinde antaster en mandlig turist på gaden, får ham til at give en drink på en bar, og når så regningen kommer, er den himmelråbende stor. Forsøger turisten at gå sin vej uden at betale, kan døren være spærret af en udsmider.

Nabolandene: Litauens og Estlands hovedstæder, Vilnius og Tallinn, har lige så charmerende gamle bydele som Riga. I Vilnius kan man f.eks. besøge bydelen Uzupis, der nogle steder sammenlignes med Københavns Christiania. Det er nok mest, fordi Uzupis har erklæret sig som "uafhængig republik". Litauisk lov følges, og bydelen tiltrækker mange kunstnere, gallerier og kreative virksomheder. I Tallinn er det mest interessante for danskere det sted, hvor Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen i 1219. Stedet vedligeholdes smukt af esterne, og den omgivende gamle bydel med restaurerede huse er en vandring værd.

Eksperternes råd om Riga

Jyllands-Posten har fået to personer, der bor i Riga, til at komme med nogle forslag til steder, som er værd at besøge i byen.

Simon Drewsen Holmberg, direktør for Det Danske Kulturinstitut i Riga, foreslår:

Træarkitektur: Hvis man tager til Kalnciema Kvartals på Daugava-flodens venstre side (modsat centrum) i Pardaugava, kan man opleve Rigas fascinerende træarkitektur, der er blevet fornemt restaureret. I området er også et par gode restauranter/cafeer. Desuden ugentlige lørdagsmarkeder med kunsthåndværk og udsøgte madvarer. Uden for sæsonen tjek hjemmesiden: www.kalnciemaiela.lv

Deportation: På venstre side af floden ligger også Tornakalns Station. Det var herfra, at ca. 15.000 letter den 14. juni 1941 blev sendt til Sibirien på én nat. Kun ca. seks pct. af dem vendte tilbage.

Besøg også det sovjetiske Anden Verdenskrigs-monument. Det lokale marked Agenskalns er ligeledes et besøg værd, og restauranten Vinoga har sin egen særlige stil med et imponerende og pengepungsvenligt vinudvalg.

Miera iela: Her på Fredsgaden ligger Rigas største ”kreative bydel”. Spændende huse med cafeer, kunsthåndværk og andre spændende butikker. Letlands ”nationale chokolade” Laima holder til her, og fabrikkens udsalg og museum er absolut et besøg værd.

Kirkegårde: Bralu Kapi-kirkegården ligger sammen med Rigas to andre væsentlige kirkegårde. Billedhuggeren Karlis Zalis' imponerende monument for de faldne i Anden Verdenskrig er et must, hvis man er interesseret i historie eller krigskirkegårde. Kom endelig ind ad hovedindgangen og gå godt 200 meter til den evige flamme, hvor gravpladsen åbner sig. Hvis der er tid, kan man besøge Rainis-kirkegården ved siden af, hvor den lettiske nationalpoet Janis Plieksans med kunstnernavnet Rainis ligger begravet omgivet af sovjetiske officerer. En rystende påmindelse om Letlands omskiftelige historie.

Liene Dupate, pr-projektleder hos Samsung i Riga, foreslår:

Økologisk mad: Cafeen EcoCatering på Matisa-gaden 8 byder på mad fra økologiske produkter, og maden skifter med sæsonen. Især cafeens brunch, som er tilgængelig hele dagen, anbefales. Spis så meget, du kan, for godt 50 kr.
www.ecocatering.lv

Gadeburgere: Streetburgers på Brivibas-gaden 40 og Audeju-gaden 14 serverer især burgere med udsøgt okse- og lammekød fra græsopfedede dyr. I weekender er der åbent døgnet rundt.
www.streetburgers.lv

Afslapning: Tag en spadseretur i parkerne Bastejkalns og Vermandarzs tæt på den gamle bydel og voldgraven omkring den. Sid på en bænk og nyd den friske luft og byens skønhed.

Aktivitet: Nyd byen fra vandsiden på såkaldte "stand up paddle boards", dvs. en slags surfbræt, som man står på og padler sig frem: Søg SUP tures LV på Facebook.

Rejsen dertil

  • Fly: Direkte ruter til Riga fra København og Billund.
  • Færge: Med rederiet Tallink til Riga fra Stockholm.
  • Pakkerejse: Flere muligheder med fly og bus.

Guide: Besøg Leicester - eksotisk og ærkeengelsk

13-05-2016: I dag har alle hørt om Leicester, fordi byens fodboldhold sensationelt er blevet engelsk mester. Men byen har mere at byde på end bare bold. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til British Museum i London

08-12-2015: Over 300 genstande fra to forsvundne byer ved Nilens munding skal være nyt trækplaster på British Museum til næste år. Læs artikel

Guide til mad, musik og kunst i Wien

18-05-2015: Om kort tid bliver Wien rendt over af Melodi Grand Prix-entusiaster, men den østrigske hovedstad byder også på interaktive museer, søde sager, hesteballet og den ypperste klassiske musik. Læs artikel

Guide til Den Gamle By i Aarhus

10-09-2013: Midt i Aarhus’ pulserende og energiske centrum ligger Den Gamle By. Det enorme friluftsmuseum tilbyder en række autentiske og nostalgiske tilbageblik i dansk historie til tider, hvor tampen lå på skolekatederet, og dengang teak var den hotteste træsort. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...