Find mere om:
Guide til Nara og Nikko - to japanske.. | rejser.guide.dk

To japanske perler

Japan er for mange lig med Tokyo og Kyoto. Men begge storbyer har to yderst interessante afstikkere indenfor imellem én og et par timers kørsel, som er ideelle dagsudflugter: Nara – landets første hovedstad – nær Kyoto, og Nikko, der nås bekvemt fra Tokyo.

De nuttede bambier stjæler tilsyneladende helt nogle unge pigers opmærksomhed langs stien op mod det ellers overdådige Todaiji-tempels facade. Pigerne har ligesom de fleste andre svært ved at modstå dyrenes indyndende brune øjne og haler poser op af lommerne med snacks, som de fodrer hjortene med.

B97596590Z.1_20140320182908_000+G88BD39D.2-0.jpg

Herinde i Nara Park lever flere end tusinde af disse sika-hjorte, og de er aldeles sikre på et liv i sikkerhed fra jægere eller andre trusler, for de betragtes som hellige. Oprindeligt blev sikaerne nemlig opfattet som udsendinge fra guderne, og dette mytologiske levn har fået lov at forblive. Deres selvsikkerhed giver sig udtryk i en meget ligefrem adfærd over for de mange gæster i parken. Hvis ikke de bliver fodret med godter, så sørger de selv for tingene i form af regulært tyveri af alt, som stikker op af lommer og tasker.

Nara var Japans første permanente hovedstad, grundlagt i 700-tallet. Byen rummer en skattekiste af eksempler på det gamle Japans arkitektur og historie, og selv om den slet ikke kan hamle op med nærliggende Kyotos enorme udbud af historie, så er byen afgjort et besøg værd, enten som en dagsudflugt fra Kyoto, eller endnu mere oplagt med en overnatning. Her er så meget at se, at to dage nemt flyver. Og så er den langt mindre end Kyoto, og det kan give et tiltrængt frirum fra masserne. For de interesserede i Japans historie er den ganske enkelt et must.

Rejseguide til Tokyo: Det skal du opleve, spise og købe

Vældige Buddha

Todaiji-templet er nok den største blandt Naras mange attraktioner. Templet rummer to rekorder. Dels siges tempelbygningen at være verdens største træ-konstruktion, dels står Japans største Buddha-figur i bronze herinde. Selv om brande og jordskælv igennem hen ved 1.300 år har sat deres spor og reduceret templets oprindelige størrelse med en tredjedel, så har det stadig rekorden.

B97596590Z.1_20140320182908_000+G88BD393.2-0.jpg

Buddha-statuens dimensioner er lige så overvældende. Næsten 500 ton og 16 meter høj! Heller ikke statuen er gået ram forbi tidens tand, og især er det gået ud over Buddhas hoved i flere omgange. Den nuværende udformning går tilbage til 1692.

Den 19 meter høje indgangsport flankeres af to otte meter høje statuer, som sammen med porten repræsenterer de fineste træskærerarbejder i landet. Den japanske naturreligion, Shinto, er rigt repræsenteret ved den æstetisk fuldkomne helligdom Kasuga Taisha, som blev opført samtidigt med Nara. Byggestilen er typisk for den tidlige shinto-arkitektur med sin enkelhed og domineret af den varme røde farve, vekslende med hvidt. Kasuga er igennem et utal af år blevet revet ned og derpå genopbygget hvert 20. år. En rituel gerning, som skal minde om livets forgængelighed. Hele 3.000 lanterner i sten og bronze flankerer skovstien, som leder op til helligdommen.

I temesterens tempel

Provinsiel charme i Naramachi

Når den historiske sult er mættet, kan Nara byde på andet. I Naramachi-distriktet, en halv kilometer sydvest for Nara Park, går vi rundt i smalle stræder, flankeret af gamle træhuse, hvor nogle af dem i dag er indrettet som spændende museer, gallerier og tehuse. Kvarteret har formået at bevare noget af charmen og lille-by-atmosfæren, som den tog sig ud længe før Japans industrialisering.

Det er svært helt at skelne imellem, hvilke huse der er private boliger, og hvilke der er åbne for turister. Men et skilt på engelsk fortæller os, at herinde i Koshino-ie er et museum. Huset var tidligere bolig for en velhavende købmand, og indenfor får vi et fint indblik i det livlige handelsliv, som engang udspillede sig her.

Turen runder vi af med at smage på grøn te og sake hos Imanishike Shoin, som har indrettet en skøn have, hvor vi nyder den varme sake, som forplanter en behagelig sløvhed oven på dagens mange skridt.

Forrygende tur mod Nikko

B97596590Z.1_20140320182908_000+G88BD38F.2-0.jpg

Togturen fra Kyoto til Nara fører igennem et ret kedeligt industrialiseret område og tager heldigvis kun tre kvarter. Helt anderledes er den sidste halvdel af togturen nordvest fra Tokyo til Nikko. Efter et togskifte – fra Shinkansen i byen Utsunomiya til et lille, hyggeligt lokaltog videre mod Nikko – går det først igennem smukt opdyrkede marker og små landsbyer, hvorpå vi begiver os op i højderne. Her i starten af april er det øverste af bjergene endnu dækkede af sne. Turen giver os et fint, om end kort vidnesbyrd om, hvor kønt det landlige Japan kan være. En verden til forskel fra det hovedsageligt stærkt urbaniserede islæt, som de fleste stifter bekendtskab med.

Japanerne har skabt deres egen version af den tyske ”Romantischer Straße”, og denne vidunderlige strækning fører bl.a. igennem Nikko. Det er nu ikke naturen, som trækker de store horder af gæster hertil. Det er byens uvurderlige historiske og arkitektoniske mesterværker, som næstefter Kyoto er Japans mest besøgte. Som i Nara er også det meste af Nikko bragt på Unescos liste over verdens kulturarv.

Japansk turistattraktion er sprængfarlig

Sympatisk togstation

Lige når man træder ud af toget på stationen JR Nikko, er det første, man bemærker, den lille og gamle station, hvis hovedbygning er opført i bleghvidt træ, tegnet af den amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wright. Uden for stationen venter de fleste af gæsterne på at stige om bord på nogle af de mange shuttle-busser, som sparer benene for en times vandring opad mod indgangen til Nikkos tempelområde. Det første, vi ser, når vi er steget af bussen, er den røde, let buede træbro, Shinkyo, som fører over den iltre Daiya-flod. Flodens hidsige aktivitet skyldes ikke blot, at dens fald er stort, men også at vandet bliver presset sammen i et smalt forløb umiddelbart før. Og så gør forårets smeltning af sneen længere oppe selvfølgelig også sit.

En smal sti lukker sig i mørket under de høje cedertræer, som tårner sig op over os. Stammerne er beklædt med irgrøn mos, som vanddampen flyder ned fra. Fugtigheden er klæbende, selv om termometeret blot viser 12 grader. Vi er i højderne, og det særlige møde af vinde fra bjergene og fra havet forklarer den høje luftfugtighed. En tågebanke lukker sig omkring os, men en pludselig vind opløser fænomenet, og solens stråler brænder igennem. Et par hundrede meter forude ser vi konturerne af det første ud af en række af storslåede bygningsværker, som Nikko er så rig på.

Millionby kåret som verdens tryggeste

Shogunens hvilested

Toshu-gu-ausolæet er stedet, hvor den store shogun Tokugawa samlede og lukkede Japan i 250 år. Han ligger begravet her i denne helligdom, som det tog 15.000 af Japans bedste håndværkere to år at bygge midt i 1600-tallet – uden sammenligning Nikkos største attraktion. Toshu-gus udformning eksploderer i farver og former. Der er brugt næsten tre millioner lag bladguld i komplekset – så overvældende, at grænsen mellem æstetik og vulgaritet kan være svær at drage.

Nikkos tempelområde rummer talrige andre storslåede konstruktioner – mange med aner helt tilbage til slutningen af 700-tallet – alle selvfølgelig værd at se.

Men et besøg i Nikko vil ikke være fuldendt uden også at nyde den fantastiske natur, som Nikko er omgivet af. Vi stiger på en bus, som fører os videre ind i Nikko Nationalpark. Vi er heldige med vejret, for skydækket er opløst og giver os et perfekt vue over de skovklædte snedækkede bjerge. Målet er Chuzenji-søen som ligger ved Nikkos hellige bjerg, vulkanen Nantai. Her er den største attraktion det 97 meter høje Kegon-vandfald. I foråret er der ekstra turbo på vandmasserne, som vælter ud over kanten i frådende strømme. En elevator i klippen tager os hele vejen til bunden af vandfaldet, og giver et anderledes perspektiv på det høje fald. Samme idé har hundredvis af andre turister fået. At vi så må stå i kø en time for at komme op igen, er den lektie, man hurtigt lærer ved nogle af Japans store attraktioner.

Mød shogunens tusind samuraier

Fem råd til rejsen

 • Bedste rejsetidspunkt er forår og efterår, som både er de smukkeste og klimatisk mest behagelige. Foråret byder på de mange blomstrende kirsebær- og blommetræer; efteråret på den smukke farvepragt. Undgå om muligt juli og august, som både er meget varme og fugtige. Vintermånederne kan byde på sne og kulde, især i Nikko, som ligger i højderne.
 • De fleste vælger at besøge Nikko og Nara på dagsudflugter fra hhv. Tokyo og Kyoto/Osaka. Ønsker man at overnatte i byerne, findes talrige muligheder i alle prislag.
 • Bemærk, at danske mobiltelefoner på nær 4G ikke virker i Japan. Man kan leje mobiltelefon. Læs mere på: www.softbank-rental.jp
 • Det er langtfra alle hævemaskiner (ATM), som accepterer internationale kreditkort. Opsøg derfor en 7-eleven, posthuse samt Citibanks filialer.
 • Japan er et af de sikreste lande at færdes i. Tyveri forekommer praktisk talt ikke, men vær alligevel altid fornuftig. Hav også blik for etikette, og læs lidt om gode skikke og manerer før rejsen. Det vil blive værdsat!

Rejsen dertil

 • SAS flyver dagligt nonstop til Tokyo, som er udgangspunkt for Nikko, mens Finnair har nonstop forbindelse til Osaka, som ligger tæt på Kyoto og Nara.
 • Man kan enten flyve mellem Tokyo og Kyoto eller endnu bedre vælge det lynhurtige tog Shinkansen mellem Tokyo og Kyoto på tre timer.
 • Man kan besøge Nikko og Nara nemt på egen hånd. Flere danske rejsebureauer tilbyder pakkerejser, bl.a. www.japanspecialisten.dk, som omfatter de to byer.

Råd til rejsen

 • Bedste rejsetidspunkt er forår og efterår, som både er de smukkeste og klimatisk mest behagelige. Foråret byder på de mange blomstrende kirsebær- og blommetræer; efteråret på den smukke farvepragt. Undgå om muligt juli og august, som både er meget varme og fugtige. Vintermånederne kan byde på sne og kulde, især i Nikko, som ligger i højderne.
 • De fleste vælger at besøge Nikko og Nara på dagsudflugter fra hhv. Tokyo og Kyoto/Osaka. Ønsker man at overnatte i byerne, findes talrige muligheder i alle prislag.
 • Bemærk, at danske mobiltelefoner på nær 4G ikke virker i Japan. Man kan leje mobiltelefon. Læs mere på: www.softbank-rental.jp
 • Det er langtfra alle hævemaskiner (ATM), som accepterer internationale kreditkort. Opsøg derfor en 7-eleven, posthuse samt Citibanks filialer.
 • Japan er et af de sikreste lande at færdes i. Tyveri forekommer praktisk talt ikke, men vær alligevel altid fornuftig. Hav også blik for etikette, og læs lidt om gode skikke og manerer før rejsen. Det vil blive værdsat!

Guide til Miyajima, den hellige ø tæt på atombomben

27-04-2013: Miyajima regnes som en af Japans kulturelle kronjuveler. Fredfyldt skønhed præger den hellige ø i Hiroshima-bugten – i hvert fald hvis man bevæger sig væk fra de mest turistede gader nær havnen. Læs artikel

Guide: Det skal du lægge vejen forbi: Asiens mange vidundere

01-12-2012: Hvad end du interesserer dig for natur, historie, arkitektur eller sport, byder Asiens traditionsrige lande på et hav af oplevelser. Her er 10 forslag, som du bør have på ideblokken til din Asien-rejse. Læs artikel

Anmeldelse: Japanske fristelser

16-11-2009: Et første besøg i Japan er som et kirsebærtræ i blomst. Forunderligt, farverigt og forførende. Explorer har været på en otte dage lang rundrejse. Læs artikel

Guide til Mount Takao, Tokyos bjergrige bagland

12-02-2016: Tokyos betonjungle fastholder den besøgende i et fascinerende jerngreb. Men en times togkørsel væk fra metropolens centrum kan du bestige bjerge og ånde ud i grønne omgivelser. Som eksempelvis ved Mount Takao. Læs artikel

Guide til silkevejens rute i Usbekistan

13-01-2016: Den gamle silkevej fra Kina til Europa skabte handelsbyer i Centralasien med en overdådig arkitektur. Den individuelle rejse bringer os tæt på mennesker, mad, kultur og religion i et spændende land. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...