Find mere om:
Fortab dig i bolognaisens by | rejser.guide.dk

Fortab dig i bolognaisens by

Udforsk i ro og mag den terracotta-farvede Bologna med Italiens måske bedste køkken.

display.jpg

NOOO...«

Ejeren af det lille trattoria Al Sangiovese kigger bedrøvet på min tallerken og slår ud med armene i fortvivlelse. Jeg har ikke spist op.

Faktisk sidder jeg tilbage med knap halvdelen af min risotto med gavmilde skiver af frisk trøffel og båndlange flager af parmesan, og jeg kan ikke klemme en bid mere ned.

Jeg har allerede fortæret en Tortino dello Chef; en grøntsagstærte med cremet parmesansauce og masser af frisk trøffel, men lige lidt hjælper mine forklaringer.

Restauratøren er dybt ulykkelig over at se en af sine vellidte regionsretter lide så grum en skæbne, og man skal ikke opholde sig længe i byen, før man lærer, at denne madelsker har mange sjælefrænder.

Som ekspedienten i Bolognas vel nok mest velrenommerede delikatessebutik, Tamburini, der på et simpelt spørgsmål om den verdenskendte hjemstavnspølse Mortadella straks hiver sin mobil frem for at vise mig billeder af en hedengangen præmiepølse, der er tyk som et velnæret damelår og lang som en seng. Eller som ejeren af trattoriaet Caminetto d’Oro, der, mens han serverer en særdeles velstegt kanin, fortæller, at det er hans far på 84, der laver stedets pasta, og hans mor på 75, der står for alt det andet. Madkærligheden slås ikke ned med alderen forstås.

Elegante bolognasi i baren

Beliggende nær Firenze og Venedig bliver Bologna ofte overset, når feriefolket skal udstikke deres destination i Norditalien. Turister bliver byen derfor ikke overrendt af, og det er måske en af grundene til, at Bologna ikke er begyndt at gå på kompromis med de italienske køkkentraditioner for at behage udefrakommende smagsløg.

Til gengæld er bolognasi, som byens indbyggere kaldes, kendt som nogle af de mest gæstfri i Italien, og man føler sig hurtigt hjemme i byen, når man bliver budt velkommen med et højt – næsten råbende - buon giorno! Fraværet af pomadehår, anmasende ciao bella-tilråb og listige lommetyve, der gerne vil lette dig for dine værdier, er også slående.

Du kan i ro og mag lade dig opsluge af byens karakteristiske terracotta-farvede huse, der har været med til at give Bologna kælenavnet La Rossa, de smalle gader, den velholdte middelalderarkitektur, den afslappede stemning og de chikke bolognasi, der drikker espresso i baren om morgenen og spritz efter fyraften.

Hvordan beboerne stort set alle kan bevare en slank skikkelse er al forundring værd. Bologna går i folkemunde under navnet »la grassa« - den fede - som en reference til de righoldige specialiteter, der er født i byen, og som stadig bliver lavet med stor respekt for de originale opskrifter.

»I Bologna spiser du på et år, hvad der tager dig to år i Venedig, tre år i Rom og fem år i Torino,« siger min polskfødte og italienskgifte guide Barbara Stolecka med et indforstået blik, da vi vandrer igennem Bolognas middelaldergamle markedskvarter, Mercato di Mezzo, hvor byens verdensberømte specialiteter gør sig til.

Skæv som i Pisa

Jeg har på forhånd sagt, at jeg særligt gerne vil lære mere om Bolognas madkultur, som italienerne selv fremhæver som landets bedste, men vejen hen til markedet har indtil nu været lang, for Barbara har mange ting, hun gerne vil vise. Og det er ikke svært at forstå i en by, der kan bryste sig af henved 100 kirker, 23 tårne – hvoraf de to, Due Torri, er så skæve at de yder deres kendte kollega i Pisa værdig konkurrence – fremragende shoppingområder og et af Europas mest velbevarede historiske bycentre for blot at nævne et par af de highlights, Barbara fremhæver, inden vi rammer vinduerne med Bologna-specialiteter i de snævre markedsgader. Her ligger mortadella-pølser vindue om vindue med det tynde båndpasta tagliatelle, der ifølge myten blev lavet første gang til et bryllup i 1487 som hyldest til brudens lange, blonde hår. I øvrigt er det denne pastatype, du skal spise med din bolognaise-sauce – eller ragù, som den hedder her i oprindelsesbyen, hvis du vil gøre, som traditionen foreskriver.

»Vil du tro det; der er nogle steder - selv her i Italien - hvor de serverer bolognaise med spaghetti!« siger Barbara med himmelvendte øjne og ryster på hovedet. De tynde spaghettier er jo langt fra nær så gode til at få den gode sauce op.

I de smalle gader passerer vi også forbi vinduer med lasagne, som ligeledes er en Bologna-opfindelse, og byens vel nok mest elskede specialitet, tortellini, den lille knudeformede pasta, som er inspireret af Venus’ navle og trods den beskedne størrelse er fyldt med både mortadella, parmaskinke, parmesanost og ragù.

Specialbutikkerne frister også med nabobyernes specialiteter som skinke fra Parma, balsamico fra Modena og regionens parmesanost. I de snævreste gader finder man boder – der bedst kan beskrives som et hul i muren – hvor der sælges friske grøntsager, frugter og fisk. Det er her, du uden problemer finder 10 slags tomater og 15 typer salat.

Kilometerlange søjlegange

For at forstå hvorfor madkulturen er blevet så stærk i netop Bologna, kan man ifølge Barbara starte med at stikke en finger i jorden og mærke, at den er overmåde frugtbar, og derfor giver optimale forhold til at dyrke en lang række afgrøder samt holde dyr, der udvikler særlig god smag og særdeles god mælk.

Men forklaringen finder man som så ofte også ved at tage et kig tilbage i historien. Helt afgørende for Bolognas udvikling er årstallet 1088, hvor byen fik et universitet som det første i den vestlige verden. Det gjorde Bologna til et uomgængeligt samlingspunkt, og nogle hundrede år senere var byen blandt de fem største i Europa målt på indbyggertal. Med de mange tilrejsende voksede en særlig kosmopolitisk kultur frem, der også satte sit præg på byens madkultur. Dels fordi de tilrejsende bragte deres bedste opskrifter med sig til Bologna, dels fordi byen udviklede en udpræget værtskultur med mange tavernaer og osteriaer, hvor byens lærde kunne få sig et måltid mad.

Datidens mange tilflyttere er også årsagen til, at man i dag altid kan søge ly for sol og regn under en søjlegang, når man bevæger sig rundt i byen. Dengang studenterinvasionen kom, var gadenettet allerede udbygget, så man måtte tænke kreativt og valgte at bygge ekstra førstesale på husene for ikke at stjæle plads fra gaderne. Genistregen har resulteret i ikke mindre end 53 kilometer arkader, der danner et smukt buet tag over byens fortove og får Bologna til at skille sig markant ud fra andre smukke italienske byer.

Den lærde by

Universitetet har sat sit præg på byen hver dag, siden det blev bygget, og byens tredje kælenavn er da også La Dotta, den lærde. Byens indbyggere har ifølge Barbara altid været kendt som udprægede frihedstænkere- og kæmpere, der altid har sat professorer højere end præster, og som trods stor velstand stemmer rødt. I dag er godt en fjerdedel af byens 400.000 indbyggere studerende, og når man går ned ad Via Zamboni, der udgør rygraden i byens universitetsområde, går der ikke længe, før man mærker pot-dunsten i næsen, og øjnene fanges af korte kjoler, rasta-hår og guitarspillende fingre.

Selv om universitetet er verdens ældste, er de studerende langt fra Harvardiserede, og deres kærlighed til områdets billige barer og nærliggende jazzklubber dyrkes til langt ud på natten til andre beboeres fortrydelse. Til gengæld er tilstedeværelsen af de mange studerende med til at give Bologna sin afslappede rygrad og det store frisind, og det er de fleste indbyggere vist enige om er værd at bevare. Dette er trods alt byen, der er kendt for at have hjernen i nord, men hjertet i syd.

Fem råd til rejsen

Logi: Hvil fødderne på en oase af et familiedrevet hotel, der ligger blot 10 minutters gang fra byens samlingspunkt, Piazza Maggiore. De 43 hotelværelser på Porta San Mamolo er fordelt på små bygninger, der vender ud mod en idyllisk baggård med adskillige hyggekroge. Indretningen er holdt i romantisk stil, stemningen særdeles afslappet og efter check-in bliver dit ansigt ikke glemt. Vær opmærksom på, at Bologna er en stor messeby, så hotelpriserne kan svinge kraftigt i takt med messedatoer og sæson generelt. Højsæson er forår og efterår. www.hotel-portasanmamolo.it

Aperitivo: Næsten lige så vigtig, som aftensmad og frokost er for norditalienerne, er aperitivoen; en lille fordrink før aftensmaden. Prøv den lokale favorit spritz, som er hvidvin og danskvand blandet op med enten campari eller aperol. Flere steder får man et lille udvalg af pølse, ost og oliven eller bliver inviteret om bord i en fælles appetizer-buffet, når først man har købt en drink.

Jazz: Bologna lagde i 1958 by til Italiens første jazzfestival, og siden har Chet Baker, Ella Fitzgerald og Miles Davis spillet i byen. I dag er der stadig masser af jazz i Bologna, og særligt på Via Mascerella er der vellyd at komme efter. Prøv f.eks. byens mest kendte spillested Cantina Bentivoglio i nr. 4 eller Bravo Café i nr. 1, der arrangerer koncerter midt på gaden. Sidstnævnte laver også mere end hæderlig mad.

Søjlegang: De mange buede arkader er et af Bolognas smukkeste kendetegn, og vil du have den ultimative oplevelse under søjlegangene, skal du sætte kursen mod en af byens 12 originale byporte, Porta Saragozza. Her starter den smukke vandring til San Luca-kirken, der foregår under verdens længste sammenhængende arkade. Turen er 3,5 kilometer lang og fører dig knap 300 meter over Bologna, så husk vand på turen.

De to tårne: Bologna har ikke bare ét, men hele to skæve tårne med en faretruende hældning, der giver hård konkurrence til deres slægtning i Pisa. Gå de 498 trin til toppen af det ene tårn, hvorfra du kan nyde udsigten 97 meter over byen.

Fem delikatessebutikker, du skal besøge

Størstedelen af Bolognas delikatessebutikker er gået i arv gennem generationer og er i sig selv en rejse værd. Vi har her udvalgt fem af de bedste.

Tamburini: Stedet er en institution i byen, der ud over et kæmpe udvalg af skinker, pølser, ost og pasta kan diske op med en venlig, stolt og til tider rapkæftet betjening, der ikke har meget til overs for svagtspisende skandinavere. Bliver du sulten, mens du shopper, kan du slå dig ned i butikkens tilstødende vinbar, hvor du ud over charcuteri også kan få pasta, syndige desserter og selvfølgelig masser af vin. www.tamburini.com

Paolo Atti & Figli: Butikken har været byens faste leverandør af kager, brød og pasta siden 1880 og er stadig et sikkert punkt på mange handlendes rute. Butikken emmer af nostalgi med ekspedienter i ens uniformer og matchende hårnet, klinkebelagte gulve, en kæmpe trædisk og kundeservice, som man troede hørte gamle dage til. En særlig specialitet herfra er tærte med tagliatelle. www.paoloatti.com

Gelato x 2: I Bologna snakker man om, hvorvidt man er en »Venchi«-pige eller »Castiglione«-tilhænger. Og nej, her er ikke tale om religion, men ganske enkelt is. De fleste bysbørn har tabt deres hjerte til Sorbetteria Castiglione, der har produceret himmerigsmundfulde i godt 50 år, men jeg vil også mene, at der til ethvert besøg i Bologna burde følge en portion af Giannis pistacieis. www.lasorbetteria.it, www.gelateriagianni.com

Gilberto: En skøn, gammel hule, der er pakket med italienske specialiteter fra gulv til loft. Det er her, du bl.a. finder et enormt udvalg af pesto, syltede peberfrugter og svampe, mundvandsdrivende chokolader, olie, balsamico og masser af vin i kælderen. Du er desuden velkommen til at sætte dig ned og smage et glas i stedets interimistiske bar. www.drogheriagilberto.it

Eataly: I stuen finder du en boghandel, på den øverste etage en sand madhimmel. Her er både en cafe, hvor du kan spise på stedet, men også et kæmpe udbud af italienske specialiteter fra hele landet, der alle har det til fælles, at de er af allerhøjeste kvalitet. Fra småkager og pasta til pesto og ost.  www.bologna.eataly.it

Norditaliens ukendte åndehuller

Rejsen dertil

  • Bil: Fra den danske grænse er der ca. 1.500 km til Bologna, og der er motorvej næsten hele vejen.
  • Fly: SAS flyver direkte fra København til Bologna, mens rejsende fra Billund og Hamborg må påregne en mellemlanding. Alternativt kan man flyve til Milano og tage hurtigtoget derfra til Bologna.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Emilia Romagna Tourist Board.

Guide til Salone del Gusto, mad- og vinfestival i Italien

27-10-2015: I Italien er pasta ikke bare pasta, og skinke ikke bare noget fra en varm madpakke. Støvlelandet holder madfanen højt og byder gæster på masser af madfestivaler, hvilket gør landet til en oplagt destination for madturister. Tag til kæmpe madmesse i Torino, kom med ind i et stort, lugtende telt, og fejr den eksklusive trøffel. Læs artikel

Guide: På fuldpension i Parma-dalen

07-09-2014: Vest for Parma begynder markerne at skyde ryg og udvikler sig til de små bjerge, som bliver til Appenniner-bjergkæden. Det er lige her, at parmesanosten, parmaskinken, og lambrusco-vinen bliver produceret, og her kan man opleve autentisk norditaliensk landkøkken. Læs artikel

Guide: Syditaliensk charme i julemandens by

19-01-2013: Gå en tur over de solvarme fliser, drik en espresso i det flimrende dagslys og nyd de lokales charme og evner i køkkenet – tag dig tiden til at nyde Bari i syditaliensk tempo. Læs artikel

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide til madoplevelser i Ascoli Piceno i regionen Marche

18-07-2016: Ascoli Piceno i regionen Marche byder på uspoleret italiensk atmosfære og lokale smagsoplevelser i massevis. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...