Find mere om:
Guide til Salone del Gusto, mad- og.. | rejser.guide.dk

Med smagsløgene som ferieguide

I Italien er pasta ikke bare pasta, og skinke ikke bare noget fra en varm madpakke. Støvlelandet holder madfanen højt og byder gæster på masser af madfestivaler, hvilket gør landet til en oplagt destination for madturister. Tag til kæmpe madmesse i Torino, kom med ind i et stort, lugtende telt, og fejr den eksklusive trøffel.

Det er ikke længere kun størrelsen på hotellets swimmingpool, der tæller, når ferien skal bookes i dag. Flere går efter oplevelser, hvor man kommer tættere på de lokale traditioner, og madturisme er i denne sammenhæng blevet populær. Mad bringer os tættere på det land, vi besøger, og tilbyder muligheden for bogstaveligt talt at tage en bid af ens destinations kultur.

Som madturist rejser man efter særlige kulinariske oplevelser, der ofte planlægges hjemmefra, og mulighederne for at give maven medbestemmelse, når man planlægger sin rejse, er mange. En god og nem måde at få tilfredsstillet sine smagsløg på ferien er via madfestivaler. Jyllands-Posten er derfor taget en tur til pestoens, pastaens og pizzaens moderland Italien for at besøge landets frodige og største region Piemonte og to af regionens mest kendte madfestivaler, der vil få enhver madturists mund til at løbe i vand.

Italiensk for (mad)begyndere

Italiensk mad er ikke fremmede for os i Danmark, og pastaen er for længst blevet nationalspise.

Men hvor det i Danmark først de seneste år er blevet mainstream at tale om lokalt dyrkede råvarer og lokale specialiteter, har det i Italien været rygraden af deres madtradition i mange år. I et land, hvor supermarkeder endnu ikke har vundet kampen over specialbutikkerne i mange mindre byer, hænges kernen af deres fælles madforståelse ofte op på de forskelle, der er regioner, byer og hushold i mellem.

Vil man gerne introduceres til hele Italiens store menukort, er en af verdens største mad- og vinfestivaler, Salone del Gusto, et besøg værd. Festivalen afholdes hvert lige år i oktober i Piemontes hovedstad, Torino. Her kommer den store diversitet og stolthed over de lokale traditioner til sin ret, og om man er etableret madentusiast eller nysgerrig begynder, så omfavner festivalen med dens størrelse alle.

En hal af regioner

Salone del Gusto betyder på engelsk “Hall of Taste”, og selv om navnet måske lyder en smule prætentiøst for vores kølige, nordiske minimalisme, så rammer beskrivelsen plet. Den imponerende festival trækker cirka 200.000 besøgende, og man får næsten følelsen af at skulle til rockkoncert, når man ankommer til indgangspartiet, hvor lange køer med folk i alle aldre og størrelser står tæt og venter. Har man bestilt og printet billetten hjemmefra, går den lange kø dog hurtigt.

Sydney for strand, sol og surf

Indenfor rammes man af en typisk messe-summen, der kommer af mange mennesker, der er samlet under et tag. Oppe i loftet hænger højtsvævende, store skilte med navnene på Italiens 20 regioner. Således er hallen inddelt, så hele Italien og landets mange specialiteter er i gåafstand fra hinanden.

Gulvet er pakket med små producenter, der med hver deres bod i bedste kræmmermarked-stil præsenterer, sælger og gavmildt uddeler smagsprøver af netop deres spiselige produkt.

B972096119Z.1_20151001172413_000+G44O7S0K.1-0.jpg

Hele Italien på en dag

Tag et smut forbi Emilia-Romagna. En region med byer som Parma, der huser den kendte skinke af samme navn, og Modena, der producerer den verdensberømte balsamicoeddike. Eller tag til Middelhavets største ø, Sicilien, der med sin vulkanske jord og stærke sol tilbyder olivenolier af højeste kvalitet.

Ved værtsregionen Piemontes boder springer korkpropperne fra flasker af den mousserende vin Asti Spumante fra byen Asti, som også er en af Europas største producenter af ris - køb her den helt rigtige sort til din risotto. Begynder maven at forlange større måltid, end hvad smagsprøver kan give, er der et streetfood-område, hvor man kan købe forskellige hjemmelavede retter.

Det er svært at tale om italiensk mad udenat nævne vin. Og mens man går rundt blandt italienske mænd og kvinder, der med store armbevægelser og tunge maver byder på pølser, skinker, oste og søde sager, så får man naturligt lyst til at smøre ganen på italiensk maner.

B972096119Z.1_20151001172413_000+G44O7S02.2-0.jpg

Tykke mænd og røde kinder

Gudskelov er der rig mulighed for at få vinrøde kinder på Salone del Gusto, da Italien er en af de centrale vinproducerende lande i verden. Men modsat de fleste andre, hvor produktionen kun finder sted i enkelte egne, har samtlige af Italiens 20 regioner en betydningsfuld produktion. Det flyder over med kendte og anerkendte druer og vine som Barolo, Barbaresco og Amarone. Traditionelt er det de røde druer Sangiovese, Nebbiolo, Barbera og den hvide Trebbiana, der har været dyrket mest i Italien.

Men der eksperimenteres med andre og nyere druer, og vil man springe med på den nyeste, italienske vinmode, er her masser af muligheder for at komme hjem med nogle spændende og anderledes flasker.

Smag på Skotlands lokale vine

Selv om italiensk mad traditionelt er blevet serveret med vin, så har øllen i nyere tid meldt sig som konkurrent. Det ses selvfølgelig også på festivalen med flere mikrobryggerier, der udfordrer vinen og den tidligere generation. Også andre trends som bæredygtighed, økologi og sundhed har sneget sig ind på festivalen, hvor der leges med og genfortolkes italienske klassikere – blandt andet med vegansk pesto og sprøde jordskokkechips.

En dyr, lugtende svamp

Ikke langt fra storbyen Torino og Salone del Gusto ligger byen Alba, der er klassisk italiensk med kirketårne og markedspladser. Området er kendt for en af de dyreste råvarer i verden: Den hvide trøffel – svampen med den særlige, genkendelige lugt og knudrede, grove facade. Den hvide, som nok snarere er beige, er den mest eksklusive på trøffelskalaen, da den i forhold til de sorte og mere brune modeller er sværere at finde.

GetContentCAYR8O3S.jpg

Hele byen fejrer de små guldklumper, når festivalen, Fiera Internazionale Tartufo Bianco D’alba – international hvid trøffelfestival – finder sted seks weekender i træk hvert år mellem oktober og november. Festivalen ligger i forlængelse af trøflens høstperiode, da de, som alle nye og friske grøntsager, helst skal spises nyopgravede. Allerede to-tre dage efter opgravning mister de mere og mere af deres unikke aroma. Tager du trøfler med hjem til Danmark, så gem dem ikke til senere brug, men skynd dig i køkkenet og sæt over til en gang risotto samme aften. Eventuelt med hjemmebragte italienske ris.

I forhold til den enorme Salone del Gusto er trøffelfestivalen af en mere middelstor karakter, hvor man kan nå at se og smage på det meste på en halv dag. Så snart man træder ind i det store festivaltelt, mødes man af trøflens kraftige aroma, og det er i denne konstante trøffel-dunst, man går rundt blandt de forskellige boder.

GetContentCAT9NVPX.jpg

En af højdepunkterne ved festivalen er trøffelkonkurrencerne, hvor de knoldede svampe ligger i glaskamre som dyre smykker og bedømmes, hædres og sælges til en meget fornuftig kilopris.

Bevæger man sig væk fra trøffel-udstillingerne (medmindre man selvfølgelig har taget den rigtig store pengepung med), er der samlet et stort udvalg af italienske mad- og vinproducenter, der tilbyder smagsprøver. Mange af specialiteterne er selvfølgelig krydret med det eksklusive krydderi, og de trøfler, der ikke var værdige til glasmontrerne, kan købes til en pris, de fleste kan være med på. Trøffelmayo, trøffelsmør, trøffeltapanade, trøffelpasta – ja, alt, hvad en trøffelgris kan ønske sig, er samlet under et midlertidigt tag.

GetContentCA3OP30X.jpg

Udover en stor vinbar er der stablet et lille spisehus på benene, der serverer forskellige pastaretter, tartar og andet. Også her tilbydes der selvfølgelig retter med friskrevet trøffel, blandt andet klassikeren æg med trøfler.

Med vin om halsen

Ved indgangen kan man vælge mellem to typer af billetter: En, der kun giver adgang til festivalen, og en, der giver adgang sammen med et vinglas. Glasset får man sammen med en lille mulepose, der kan hænges om halsen. Her sidder glasset trygt og godt, når hænderne skal bruges til andre aktiviteter, men ikke længere væk, end at det hurtigt kan hives op og lade sig fylde.

Portvinens hjemmebane

Det er helt klart sjovest at give de ekstra euro for vinglasset, der hurtigt får betalt sig selv ind. Glasset kommer med to vinbilletter, der giver to glas valgfri vin fra baren. Men den rigtige gevinst kommer, når man går rundt blandt de mange vinproducenter og får tilbudt flydende smagsprøver. Med vinglasset svingende om halsen på de fleste gæster løftes humøret hurtigt, og det er svært ikke at lade sig forføre af både duften og stemningen.

Tre råd til rejsen

 • Afsæt god tid: Salone del Gusto er stor og ikke noget, der kan klares på et par timer. Afsæt en hel dag til arrangementet, og tjek programmet hjemmefra, så du ved, hvilke events du eventuelt vil se.
 • Smag på hele verden: Sammen med Salone del Gusto afholdes festivalen Terra Madre i en af baghallerne. Terra Madre er et fællesskab bestående af fødevareproducenter fra hele verden under græsrodsorganisationen Slow Food. På Terra Madre finder man boder fra hele verden med lokale specialiteter. Danmark er også repræsenteret, så savner man allerede det ny-nordiske køkken, kan man besøge den lille bod.
 • Gå efter forkortelserne: På de fleste madfestivaler vil man på mange vine og varer se stempler med forkortelserne DOC, DOCG, DOP og IGP. Stemplerne er et kvalitetsmærke, der gives til fødevarer, hvis egenskaber hovedsageligt eller udelukkende afhænger af det afgrænsede område, hvor de produceres. De to DOC’er er vinlove, hvor DOCG tilføjer ordet Garantita, og anvendes til vine af højeste kvalitet.

Andre madfestivaler

 • Cheese: Den lille by Brà i provinsen Cuneo arrangerer hvert andet år i samarbejde med organisationen Slow Food ostefestivalen Cheese. Formålet er at præsentere lokale producenter og oste gennem prøvesmagninger, seminarer m.m.
 • Læs mere: www.cheese.slowfood.it
 • Festival del Prosciutto di Parma: Stor festival i Parma og område, der dedikerer nogle dage i september til skinken fra Parma. Flere producenter holder “Finestre Aperte” (åbne vinduer), hvor man kan se og endda deltage i produktionen af de verdenskendte skinker. De sidste tre dage af festvalen bliver der afholdt en gigantisk fest med et stort marked. Læs mere: www.festivaldelprosciuttodiparma.com
 • La festa al maiale: I Gaglianico, cirka 100 km vest for Milano, afholder man i slut januar La Festa al Maiale – fest for grisen. I en hal, hvor der er plads til 800 siddende gæster, serveres der egnsspecialiteter.
 • Læs mere: www.maialeinfesta.it

 

Læs mere om de to Besøgte festivaler

Salone del Gusto:

 • Festivalen afholdes i oktober hvert lige år. Dermed er festivalen først tilbage næste år i oktober 2016.
 • Læs mere: www.salonedelgusto.com
 • Pris 20 euro

Fiera Internazionale Tartufo Bianco D’alba:

Rejsen dertil

 • Rejs med fly til Torino fra både København og Billund. Priserne svinger mellem 1.000-1.500 kr. t/r afhængigt af rejsedag, og hvornår man bestiller billetterne.
 • Man kan ligeledes flyve til Milano, som også ligger i Piemonte. Herfra kan man køre med bus/tog til Torino eller Alba. Der er cirka 150 km til begge byer. Ønsker man at komme fra Torino til Alba, kan det nemt gøres med bus og tog. Afstanden mellem de to byer er kun cirka 60 km.
 • Har man planer om at købe stort ind, eller orker man bare ikke det offentlige, kan man tage bilen hele vejen med fra Danmark.

GetContent[8].tiff

Guide: Fortab dig i bolognaisens by

05-08-2012: Udforsk i ro og mag den terracotta-farvede Bologna med Italiens måske bedste køkken. Læs artikel

Guide til kulturelle oplevelser i Modena

15-05-2015: Et spritnyt museum for Enzo Ferrari og en charmerende gammel bymidte er hovedattraktionerne i Modena, der også er hjemby for Pavarotti og balsamicoeddike. Læs artikel

Guide: Rundt i Rom – forfatterens syv bedste tip

07-05-2015: Kulturrigdommene i Italiens hovedstad er næsten svimlende. Husk at trække frisk luft fra udsigtspunkterne på Roms høje mellem turene til Pantheon og Peterskirken, lyder det fra Italien-kender Thomas Harder. Læs artikel

Guide: Fem ferieperler i 2015

01-01-2015: Verdensudstilling i Milano, europæisk kulturfestival i Mons og millionmuseum i Los Angeles. Der er destinationer rundt om i verden, der vil være et besøg værd til næste år. De er nemlig værter for store events, fejrer jubilæer eller har foretaget millioninvesteringer for at tiltrække turister. Læs artikel

Guide: ”Hitler” bor for foden af Dolomitterne

19-11-2014: Alpebyerne i Val Gardena er udgangspunktet for mange vandreture i Dolomitterne, men de er også et besøg værd i sig selv. Her kan man bl.a. møde en dukkemager, der har specialiseret sig i at producere ”Hitler-dukker”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...