Find mere om:
Syv arkitektur-perler i skyggen af.. | rejser.guide.dk

Syv arkitektur-perler i skyggen af turistmagneterne

Verdens største struktur af mudder i Mali, en enorm trappebrønd i Indien og et grotesk stort palads i Rumænien er på listen over turisternes glemte bygningsværker.

Selvfølgelig er der gode grunde til, at turister flokkes om fabelagtige bygningsværker som Taj Mahal i Indien, Egyptens pyramider og Alhambra i Spanien.

Men i skyggen af de store turistmagneter kan du finde en række mindre kendte ingeniør- og arkitekturbedrifter med fængslende skabelsesberetninger.

På baggrund af brugernes tilbagemeldinger har BBC samlet syv forholdsvis ukendte perler på verdenskortet.

Chand Baori, Indien

Chand_Baori_(Step-well)_at_Abhaneri.JPG

I delstaten Rajasthan finder du i omegnen af byen Jaipur et af Indiens mest oversete bygningsværker. Chand Baori er en 13 etager dyb brønd, der blev bygget i 800-tallet under kong Chanda af Nikumbh-dynastiet. Den firkantede brønd er langs siderne beklædt med 3.500 trappetrin, der fører 30 meter ned til et stort bassin med smaragdgrønt vand. Den både praktiske og smukke brønd er desuden et ideelt sted at blive afkølet i Rajasthans varme klima.

Parlamentets Palads, Rumænien

Denne mastodont midt i den rumænske hovedstad Bukarest går for at være verdens største og dyreste administrative bygning. De fleste rumænere kalder Parlamentets Palads ved bygningens oprindelige navn Folkets Hus. Men mange vil også huske det som Ceaucescus Hus med henvisning til den kommunistiske diktator, der blev henrettet ved skydning i 1989 for åben skærm. Da paladset blev bygget i 1984 måtte en femtedel af det centrale Bukarest ryddes, inklusive en række historiske områder, 30 kirker og synagoger samt 30.000 hjem. Den nyklassicistiske bygning har 3.100 lokaler fordelt på 12 etager over jorden og otte under.

Rejs 3.000 år tilbage i ruinbyen Termessos

Stormoskeen i Djenne, Mali

Verdens største ”mudderstruktur” er næsten udelukkende bygget af solbagt jord, sand og mudderbaseret mørtel. Stormoskeen i Djenne i Mali er på Unescos liste over beskyttet verdensarv og regnes for en af de allerstørste bedrifter inden for sudanesisk arkitektur. Moskeen blev opført i 1907 og omfatter tre dekorerede minaretter. Somrene i Nordafrika kan være brutale, og derfor sørger de lokale hvert år for at give hele bygningen et frisk lag mudder fra en tørlagt dam. Begivenheden har udviklet sig til en festival fra april til maj.

Derawar-fortet, Pakistan

Derawar Fort _side_view.jpg

40 monumentale bastioner rejser sig i 30 meters højde over Cholistan-ørkenen i Pakistan. Bygningsværket stod færdigt i 1733 som hovedkvarter for herskeren Sadiq Mohammed Khan I under Abbasi-dynastiet, hvis efterkommere stadig ejer fortet og forlanger forudgående aftaler med de besøgende. Rejsen til Derawar er heller ikke helt let. I byen Bahawalpur skal du hyre en guide med en firehjulstrækker, der kan sørge for den dagslange tur gennem ørkenen.

Stari Most, Bosnien-Hercegovina

20130606_Mostar_158.jpg

Helt glemt har den aldrig været. Men broen i Mostar i Bosnien-Hercegovina fortjener også at blive oplevet. Stari Most blev bygget i 1500-tallet af den ottomanske arkitekt Mimar Hajrudin og var hjertet i Mostar i de efterfølgende århundreder. 9. november 1993 blev broen sprængt i luften af kroatiske styrker under krigen på Balkan. Men 23. juli 2004 var den genopbygget af originalsten fra floden Neretva. Den pukkelryggede bro knejser i 24 meters højde over vandet på midten. Lokale vovehalse kæmper stadig om at vise deres dødsforagt med udspring fra broen og ned i det kolde vand.

Kumbhalgarh, Indien

Rajasthan-Kumbhalgarh_02.jpg

Indiens lidet kendte svar på Den Kinesiske Mur er trods sin beskedne længde på 36 kilometer verdens næstlængste mur. Kumbhalgarh i delstaten Rajastan omfatter syv forstærkede porte og blev påbegyndt i 1443, da den lokale hersker Rana Kumbha ønskede at forstærke sit fort på en bakke over muren. Legenden om muren beretter, at en mand meldte sig frivilligt til at få hugget hovedet af, fordi muren på mystisk vis ikke kunne blive færdig. Hovedporten befinder sig i dag angiveligt på det sted, hvor hans krop blev kastet ned, mens et tempel er opført på det sted, hvor hans hoved lå. Muren blev udbygget i det 19. århundrede og beskytter over 360 templer.

10 oversete ruiner på verdenskortet

Sheikh Lotfollah-moskeen, Iran

Et studie i underspillet harmoni bliver dette arkitektoniske mesterværk i iranske Isfahan kaldt. Den elegante moske blev bygget mellem 1603 og 1619 under Shah Abbas I og opkaldt efter hans svigerfar, der var en anerkendt islam-lærd. Moskeen er usædvanlig, fordi den hverken omfatter minaretter eller gårdhave. Det skyldes formentlig, at den ikke blev bygget med offentligheden for øje, men i stedet skulle tjene shahens harem. For at nå frem til bedehallen skal man igennem en lang, snørklet underjordisk gang. Moskeen er udsøgt dekoreret med fliser, der skifter farve fra knækket hvid til pink i løbet af dagen.

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel

Guide til verdens største rejseseværdigheder

20-08-2015: Rejseguiden Lonely Planet har lavet en liste over verdens 20 største rejseseværdigheder. Læs artikel

Guide: 10 oversete ruiner på verdenskortet

09-04-2015: Er Parthenon, Pompei og pyramiderne blevet for ordinære? Så træd væk fra turiststrømmens alfarvej og opdag de ”ukendte” perler i lande som Kroatien, Tyrkiet og Jordan. Læs artikel

Guide: Indiens ukendte sider

26-06-2013: Oplev de anderledes og mindre kendte sider af Indien. Læs artikel

Guide: Det skal du lægge vejen forbi: Asiens mange vidundere

01-12-2012: Hvad end du interesserer dig for natur, historie, arkitektur eller sport, byder Asiens traditionsrige lande på et hav af oplevelser. Her er 10 forslag, som du bør have på ideblokken til din Asien-rejse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...