Find mere om:
Avignon er Europas teatermekka | rejser.guide.dk

Avignon er Europas teatermekka

I juli er den sydfranske by vært for teaterfestivaler, der sætter byen på den anden ende.

Den unge mand er malet grøn og blå i ansigtet og iklædt et spraglet klovnekostume. Han kører rundt på en ethjulet cykel, mens han højlydt gør reklame for en forestilling senere på dagen. Bag ham marcherer yderligere et par medlemmer af teatertruppen i tilsvarende farverige dragter, mens de uddeler foldere om den forestående forestilling.

Vi befinder os i den sydfranske by Avignon, der hver sommer for en stund bliver Europas ubetingede teatermekka. Det skyldes byens store teaterfestival, der over tre uger i juli danner rammen om tusindvis af forestillinger, og som titusindvis af teaterinteresserede strømmer til fra nær og fjern. I år løber festivalen af stablen fra den 7. til den 28. juli. Egentlig er der ikke tale om én teaterfestival, men om to af slagsen. Den officielle, Festival d'Avignon, blev grundlagt tilbage i 1947 af den franske instruktør Jean Vilar og er en af verdens ældste.

I år afholdes den for 66. gang, og den har i årenes løb udviklet sig til en af verdens førende og mest berømte. Hvert år bliver omkring 40 stykker opført - hovedparten på fransk - og heraf er to tredjedele verdenspremierer eller franske premierer. I alt opføres der 400 forestillinger med en samlet tilskuerkapacitet på 130.000. Hvert år udpeges der en ny kunstnerisk leder for festivalen, som har stor frihed til at sammensætte programmet. I år er det den britiske instruktør og skuespiller Simon McBurney, der holder de kunstneriske tøjler.

Teater i pavepaladset

De mange teaterstykker opføres 20 forskellige steder i byen, der spænder fra små, intime scener med plads til 50 tilskuere til gigantiske udendørs opførelser. Mange af stederne har ikke normalt noget med teater at gøre, men er udvalgt til midlertidige scener, fordi de er en del af byens mangfoldige kulturhistorie.

Klassikeren i den forbindelse er den store udendørs scene inden for murene af det enorme Palais des Papes - pavepaladset - som er Avignons mest berømte bygning og er optaget på UNESCO's verdensarvsliste over klodens mest bevaringsværdige bygningsværker.

Det var på denne legendariske scene, at festivalen begyndte, da Jean Vilar instruerede William Shakespeares ”Richard den 2.” tilbage i 1947. Siden da har scenen i pavepaladset været omdrejningspunktet for festivalen.

Det er da også en ganske særlig oplevelse at sidde mellem tårne og hvælvinger sammen med næsten 2.000 andre tilskuere i den lune provencalske aften i disse historiske omgivelser, der i flere årtier var hovedsædet for den katolske kirke.

Byfest og avantgarde

Festival d'Avignon har plads til både traditionelt og eksperimenterende teater, men fælles for forestillingerne er, at de foregår i faste fysiske rammer. Anderledes forholder det sig med Avignons anden store teaterfestival, den såkaldte Festival Off, som afholdes i de samme tre uger i juli. Festival Off spirede frem i 1960'erne og har efterhånden vokset sig så stor, at den i størrelse langt overgår den officielle teaterfestival.

Festival Off kan vel bedst betegnes som avantgarde-teater i alverdens afskygninger. I år vil omkring 950 teatertrupper fra hele verden møde frem og sætte byen på den anden ende med et festfyrværkeri af forestillinger. Arrangørerne skønner, at der vil blive opført over 1.100 forestillinger om dagen med i alt 1,2 mio. tilskuere. Men da de fleste besøgende når at se en stribe forestillinger, betyder det ikke, at Avignon besøges af over en mio. mennesker i perioden.

Off-festivalens forestillinger foregår alverdens steder lige fra parker til små baglokaler. En stor del er gadeteater, og det er ikke mindst dette, som gør de tre uger i Avignon til én lang fest. Her er optræden samt liv og glade dage på gader og pladser dagen og aftenen lang, og byen forvandles til ét stort udendørs byteater.

Gøgl i gaden

Ud over deciderede teaterforestillinger kan man også opleve mange gøglere, tryllekunstnere, sangere og andre individuelt optrædende i gaderne.

Mangen en turist har således fået sig et chok, når en person, der har stået helt bomstille længe, og som man troede var en statue, pludselig rører på sig og siger bøh. Samtidig hersker der en dejlig stemning i byen. Både tilskuere og optrædende er glade og opsatte på at nyde dagene i Avignon.

Gadeteatret og de øvrige optrædende gør, at man på ingen måde behøver være finkulturelt anlagt for at få glæde af de to teaterfestivaler i Avignon. Tværtimod er her noget for de fleste.

Avignon ligger i Provence i et område af Sydfrankrig, hvor titusindvis af danskere holder ferie netop i juli måned. Trænger man undervejs til at få et gevaldigt skud kultur og underholdning, kan det i høj grad anbefales at lægge vejen forbi Avignon.

LÆS OGSÅ: Her taler Jesus bayersk

Rejsen dertil

 • Fly: Marseille og Montpellier er de nærmeste lufthavne med direkte flyvning til og fra Danmark. Begge byer ligger knap 100 km fra Avignon.
 • Tog: Derudover kan Avignon på tre timer nås med TGV-tog fra Paris

Fire råd til rejsen

 • Teaterbilletter: Såfremt du ønsker at overvære et stykke på pavepaladsets store udendørs scene, kan det anbefales at købe billet på forhånd.
 • Rabatter: Med passet Avignon Passion kan man spare en del penge, hvis man planlægger at besøge en række af byens store seværdigheder.
 • Parkering: Ankommer man til Avignon i bil, kan det anbefales at parkere uden for bymurene, da det kan være meget svært at finde en parkeringsplads indenfor.
 • Hjemmesider: Læs mere om de to teaterfestivaler og byen på: www.festival-avignon.com, www.avignonleoff.com, www.avignon-tourisme.com


Fem ting du også skal opleve i Avignon

 • Rocher des Doms: Bycentrums grønne og højtliggende åndehul, hvorfra man også har en flot udsigt.
 • Palais des Papes: Pavepaladset bør også ses i dagslys uden for teatertid.
 • Place de l'Horloge: På det bilfri torv er der mange udendørs restauranter, og om aftenen er der en hyggelig stemning.
 • Pont Saint-Bénezet: Broen der kun når halvvejs over Rhône-floden. Broen er flottest set fra den modsatte flodbred.
 • Museer: Avignon rummer flere museer af høj kvalitet, blandt andet Calvet-museet og Petit Palais.

Guide til weekendferie i Sydfrankrig

29-09-2012: En lavprisflyrute fra Billund til Carcassonne har gjort det muligt at opsøge Sydfrankrigs fristelser på en forlænget weekend, uden at rejsens varighed og pris bliver urimelig i forhold til oplevelsen. Læs artikel

Guide: Europas smukkeste kirkegårde

10-04-2012: Adskillige kulturpersonligheder fra Karl Marx til Jim Morrison ligger begravet her. Læs artikel

Nyhed: Fra myggesump til ferieparadis

16-09-2010: Mennesketomme kyster er blevet til prægtige ferieområder som Grande Motte og Cap d'Agde. Læs artikel

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Nyhed: Frankrig uden for alfarvej

28-08-2009: I fornuftig afstand fra Danmark ligger et mindre kendt område af Frankrig fyldt med historie, kultur, gastronomi og mulighed for en aktiv ferie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...