Find mere om:
Nyhed: Krig og fred i Normandiet | rejser.guide.dk

Nyhed: Krig og fred i Normandiet

En klassisk busrejse til Normandiet er også en rejse, der vækker til eftertænksomhed under besøg på invasionskysten.

NORMANDIET

Rejsedeltagerne imellem blev der i langtursbussen og på hotellerne ofte talt om Anden Verdenskrig, da 27 danskere var med Riis Rejser på en ni dage lang busrejse til Normandiet i den anden uge af maj, der både herhjemme og i Frankrig bød på højsommer.

For de fleste af rejsedeltagerne var minderne om begivenhederne på D-dagen den 6. juni 1944 nemlig en væsentlig grund til, at de havde valgt at rejse til Normandiet.

Da samtidig alle rejsedeltagere var fyldt 60 år, og en hel del også var et godt stykke oppe i 70'erne, havde hver især på forhånd gjort sig mange tanker om verdenskrigen med al dens gru.

Det mest synlige minde om krigens store menneskelige tab var besøget på den amerikanske soldaterkirkegård St. Laurent på højdedraget over kystafsnittet, som under invasionen havde kodenavnet Omaha Beach, og hvor de amerikanske landgangsstyrker led frygtelige tab.

Kirkegårdens 9.387 hvide gravstene – kors eller sten med den jødiske davidsstjerne – maner de fleste til eftertænksomhed. At stå på det 70 hektar store parklignende område med så mange gravstene på snorlige rækker minder alle rejsedeltagerne om, hvor mange amerikanske soldater der omkom på selve D-dagen og i de blodige kampe i månederne efter i Normandiet.

Navnene på 1.557 savnede soldater fra flere nationer er også mindet på kirkegården ved at være mejslet ind i stenene på en kæmpestor halvbuet mur.

Enorme tab

De amerikanske tabstal var større, end de mange kors på kirkegården vidner om. Tæt ved 14.000 faldne blev nemlig efter den endelige sejer over nazi-Tyskland bragt til USA og begravet dér efter ønsker fra pårørende.

For et år siden blev der for amerikanske midler (30 mio. dollars) åbnet et informationscenter på St. Laurent-kirkegården. Her føles det noget generende og påtrængende, at der ved indgangen til centret gennemføres en grundig sikkerhedskontrol af personer efter samme retningslinjer som i lufthavne.

Under den ene dags udflugt til invasionskysten blev også resterne af den tyske kanonstilling ved Longes sur Mer besigtiget, og selvfølgelig også byen Arromanches, hvor man kan se resterne af den såkaldte Port Winston, der var invasionsstyrkernes første brohoved og indskibningshavn.

Lidt ærgerligt var der højvande, da rejseselskabet besøgte Arromanches i et par timer. Dermed var det noget vanskeligt at vurdere det gigantiske omfang, som dette brohoved havde. De 64 år gamle pontoner/sænkekasser i stål og beton i en halvkreds op til 2,5 km fra land ses nemlig bedst, når Normandiets til tider voldsomme tidevand er lavest.

Invasionsmuseet i Arromanches er informativt, men også indrettet efter et noget gammeldags koncept. I hvert fald sammenlignet med Le Mémorial de Caen i byen af samme navn, som har et nutidigt koncept med visuelle effekter og skiftende udstillinger. Et museum med årligt omkring 400.000 besøgende, som også ser Anden Verdenskrig i et større perspektiv frem til nutiden.

Besøget i Le Mémorial de Caen blev gennemført på den hviledag, som buschauffører skal holde under rejser af en uges varighed eller mere. Rejseselskabet havde tre overnatninger på et hotel midt i det gamle Caen, og turen til museet skete med bybus.

Landsbyidyl og lokal likør

Rejsen i bus til Normandiet med Riis Rejser var dog ikke en tur med specielt fokus på invasionen.

Ønsker man i stedet for det, tilbyder bureauet f.eks. en ni dages rejse med temaet ”vesteuropæiske slagmarker”, omfattende besøg relateret til begivenheder under både Første og Anden Verdenskrig.

Andre mindre rejsebureauer har også sådanne specialrejser, som har et fast publikum. Især mænd i alle aldre er interesserede i at besøge de gamle krigsskuepladser i Normandiet.

En klassisk busrejse til Normandiet er som antydet meget andet end minderne om Anden Verdenskrig. F.eks. er der altid en udflugt til det imponerende kloster le Mont Saint-Michel, som er én af Frankrigs største turistattraktioner.

Fra meget lang afstand kan man i klart vejr se klostret opført på en gigantisk granitblok i et tidevandsområde på grænsen mellem Normandiet og Bretagne. Stedet har en tusindårig historie, og ved højvande når havet lige netop at omkranse bymuren. En dæmning garanterer dog, at gæster i personbiler og i busser kan køre meget tæt på attraktionen.

Klassiske rejser til Normandiet omfatter så godt som altid et besøg i byen Bayeux, som foruden en hyggelig bykerne også byder på det enestående Bayeux-tapet, der er et 70 meter langt vægtæppe – eller gobelin, om man vil – fra tiden efter Slaget ved Hastings i 1066.

I Danmark har den såkaldte Bayeux Gruppen – en del af Vikingegruppen Lindholm Høje i Aalborg – i øvrigt siden 2000 arbejdet med at færdiggøre en nøjagtig kopi, syet med den originale syteknik og plantefarvet garn.

Efter tre fulde døgn i Caen fortsatte busrejsen mod byen Rouen med to overnatninger på et hotel i gåafstand til en lille, men aldeles charmerende historisk bykerne.

Undervejs til Rouen besøgte rejsegruppen i et par timer den bedårende historiske havneby Honfleur ved Seinens munding i Den engelske Kanal. Bussen kørte over Seinen på Le Pont de Normandie – en to km lang, dansk bygget bro åbnet i 1995 og med en imponerende udsigt til en af Europas største havnebyer, Le Havre.

En naturoplevelse ventede rejseselskabet i kyst- og turistbyen Etretat med dens imponerende høje, stejle og hvide klippeformationer i stil med ”the white cliffs of Dover”. Et tilsvarende naturpanorama tilbød byen Fécamp 30 km længere nordpå. Her var der på busrejsen også indlagt et besøg på et tidligere kloster, hvor man den dag i dag fremstiller den meget søde benediktiner-likør efter en århundrede gammel recept.

Den hele anden dag i Rouen blev brugt til en udflugt til Monets Have i byen Giverny og til et stop højt over byen Les Andelys ved byens stolthed, borgruinen Château Gaillard, som Richard Løvehjerte lod opføre.

Ud- og hjemturen på Riis Rejsers ni dages rejse til Normandiet omfattede overnatninger på et hotel i det tyske Ruhr-område. Fra hotellet til Kolding i øvrigt en kørestrækning på 675 km.

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Nyhed: Fra myggesump til ferieparadis

16-09-2010: Mennesketomme kyster er blevet til prægtige ferieområder som Grande Motte og Cap d'Agde. Læs artikel

Nyhed: Kongekål med Monsieur Metz

14-04-2009: Alsace i hjertet af Europa bugner af mad- og drikkevarer med en idyl, man troede uddød med Morten Korch og Karl Stegger. Læs artikel

Nyhed: Tåsinge - idyl og drama

19-04-2011: Tåsinge har meget at tilbyde sine besøgende - ikke mindst det imponerende Valdemars Slot. Læs artikel

Nyhed: Vores store historie

28-10-2009: Børglum Klosters tykke mure og vægge vidner om 1000 års danmarkshistorie. Det vil Birgit Hedegaard vise frem. Ikke kun til vore gæster. Men også til andre danskere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...