Find mere om:
Guide til hanekamp i Palo i Filippinerne | rejser.guide.dk

Hanekampen

Alt kan ske, hvis man siger ja tak til det, der byder sig. En tur over vejen efter cola endte med hanekamp i den filippinske jungle for Jyllands-Postens journalist.

Eftermiddagsregnen styrter ned over den lille by Palo i det centrale Filippinerne, da min kompagnon og jeg går over vejen for at købe en cola i en af de interimistiske gadebutikker, der er på hvert andet gadehjørne. Bag blik-disken er fire brødre i 40’erne i gang med at tømme en flaske sød rom – af den slags som kan erhverves til 100 pesos (13 kr.) literen. De er mildest talt fulde.

»Look, look,« peger den ene og hælder op til os. På en lille terrasse bag boden står seks firkantede bambusbure. De er fulde af kamphaner. Efter basketball er hanekamp filippineres foretrukne sport, og en hver by med respekt for sig selv har et stadion. De fire brødre er hanetrænere, og de er på vej til derby på et stadion lidt derfra.

»You want to come with us?« spørger de.

Det lyder interessant. Vi siger ja tak og udsætter resten af dagens gøremål, og mens vi tømmer vores glas, stopper brødrene fire store haner ned i nogle hjemmestrikkede papkasser, der er foret med palmeblade. Så er der afgang.

Vi tæsker sydpå ad de hullede veje, med hvad der virker som 130 km/t (speedometeret er kaput), forbi rismarker og okser på plateauet mellem de tågeomsluttede blå bjerge. Her er eftervirkningerne af supertyfonen Haiyan, der hærgede området i november 2013 stadig tydelige. Kokospalmerne er amputerede, huse mangler tag, og det flyder med murbrokker.

Brødrene er åbenlyst skuffede, da de finder ud af, at vi ikke er fra USA, da filippinere elsker USA. Så de beslutter stiltiende at lade som om, at vi alligevel er amerikanere.

»Cock fighting is legal in America?«

»No, no. Denmark. And no, it’s illegal.«

En af hanerne galer på bagsædet, og de andre følger prompte trop. Deres lange, sorte halefjer stikker op af kasserne.

»Legal. Okay. Good.«

Vi fortsætter med at have sådanne samtaler, indtil to af brødrene falder i søvn.

Klipklapper og minisabler

Efter et par timer svinger vi ned ad en smal sti med høje palmetræer på begge sider. Det ligner en scene fra en Vietnmankrigsfilm, hvor den amerikanske commando group i et anfald af paranoia må gøre holdt, fordi Charlie muligvis lurer i et baghold længere fremme.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ2AC.2-0.jpg

Snart når vi hanekamps-stadionet. Et regulært stadion konstrueret af bambusbjælker, blikblader og klodset cement med plads til et par hundrede mennesker. Det var noget af det første, der blev genopbygget efter tyfonen, hvilket den flittige brug af de hvide presenninger vidner om. Regnen fortsætter.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ2A9.2-0.jpg

En hær af knallerter holder udenfor, og vi er de eneste ”americanos” i en flok på cirka 300. Alle er trukket i samme outfit: Shorts, t-shirts, klipklapper og en smøg i kæften. På væggene hænger reklamer for diverse kosttilskud og viagra-lignende piller til haner, og de eneste kvinder her er, er dem, der åbner øl og steger kylling.

Vilde dage på hundeslæde i arktisk Unesco-natur

Brødrene som pludselig virker helt ædru, pakker deres grej ud og kæler forræderisk for fuglene, mens de gør dem klar til kamp. De får en 12 centimeter lang kniv, der ligner en minisabel bundet fast om benet, og så skal første fugl i ringen. Modstanderen venter.

Operationen

De to kombatanter skal gejles godt op, inden de gider at slås, så et par haner kommer ind og får lov at hakke løs i skalden på kampfuglene, indtil de er sindssygt arrige. Imens begynder hovedattraktionen: Gambling. Tilskuerne råber og vinker hysterisk for at signalere, hvem de tror løber med sejren, og håndtegnene flyver gennem luften. En knyttet hånd og én lodret finger betyder et bet på 10.000 pesos (1.350 kr.) Det er fem gange mindstelønnen for en dags arbejde. Når den søde rom ryger ind, bliver liv ødelagt, tænker jeg, og forestiller mig alle konerne, som sidder derhjemme med seks-syv børn og håber det bedste.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ26G.2-0.jpg

Så er vi klar. Endelig bliver hanerne sluppet fri i manegen, og de kaster sig frem med kløerne først. Springer en meter op i luften. Slås for livet. Flapper med vingerne og spreder fjer over alt på den lille jordscene.

Brødrenes hane vinder første kamp, men dør tre minutter senere af sine sår. Den lider ihjel på jorden ved siden af de tre næste fugle, men det er trods alt en nådig død.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ2BF.2-0.jpg

En anden hane bliver opereret på et træbord, der ligner en miniversion af en middelalder-torturbænk. Fuglen spændes fast med gummiremme, og ”kirugen” flår fjererne omkring det dybe sabel-stiksår af med eksplosive bevægelser. Det gabende sår får et puf hvidt pulver, der desinficerer, og så bliver løstsiddende organer ellers mast tilbage ind i kyllingen med en stiv finger. Så er det tid til nål 0og tråd og dyret spjætter i et ubegribeligt smertehelvede.

Det gamle USA i det vilde Texas

Mørket falder på, og efter yderligere et par kampe er brødrene klar til finalen. Det er aftenens main event, og det er vigtigt. Meget vigtigt. Vinderen får 10.000 pesos – 20 gange en dagsløn for en politimand, som den yngste bror, Levi, arbejder som. Taberen får ingenting.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ21F.2-0.jpg

Koncentrationen er intens, da Levi går i ringen med sin kylling under armen. Tilskuerne brøler og gambler. Modstanderen ser svag ud. Man ser det straks. Den snubler over sin sabel, som er spændt skævt på, og da kampen går i gang, synes udfaldet klart; en formssag. Men så. Efter kun 20 sekunder. Et voldsomt spring og ét dødbringende sabeltræf under vingen får brødrenes hane til at synke livløs sammen på den tørre jord. Det er slut. Brødrene må forlade derby’et med tre døde haner og uden buy in-indsatsen på 2.000 pesos (160 kr.) Skuffelsen er total.

Mens tilskuerne kører hjem, samler brødrene deres grej. Plastikstole, bure, kasser og måtter. De døde kyllinger skal også med – de skal spises i morgen. Stadionet er tomt, det er nat, alle er udmattede. Og i det øjeblik – mens de sidste blinkende lysstofrør, som fluerne sværmer under, bliver slukket – knækker bilnøglen i døren. Vi er fanget i junglen.

Vi spiser hårdkogte æg og ris under et tag af tørrede palmeblade og hønsenet og ryger filippinske cigaretter til 2 pesos (30 øre). De smager af rockwool. Levis' forsøg på at file en ny bilnøgle med et stykke sandpapir, han har fundet på jorden bag stadion, mislykkes. Imens vasker øldamerne op, og en flok knytnæve-store tudser hopper rundt i regnen. Den sidste levende hane venter bag i bilen.

No deadly fire arms allowed inside

På en træhyttebar lidt fra stadion er der karaokefest (en anden filippinsk specialitet). I bambusmørket under de røde og blå lamper danser fire håndfulde gæster kinddans, mens en mand giver den gas til The Wind of Changes.

Udenfor står en lille abe tøjret til et skilt med teksten ”No deadly fire arms allowed inside”.

B972170949Z.1_20151222100910_000+GVLPQ27S.2-0.jpg

»Når du kommer hjem til Amerika, så fortæl, at vi skammer os over regeringen. De er korrupte,« betror en fyr mig, da han finder ud af, at jeg er journalist. Det har han ret i, og det er hermed gjort.

Blandt verdens højest beliggende vinmarker

Efter tre tunge timer, da vi egentlig har mistet alt håb om at komme hjem til hotellet og beredt os på en fugtig nat under åben himmel, hører vi motoren starte. I silende regn og med duggede ruder triller vi hjemad af uoplyste landeveje og med ufattelig lav fart. Vi hopper ud i regnen et stykke fra vores hotel. Brødrene inviterer os til at komme med igen i morgen, hvor de gør det hele én gang til. Vi siger måske, tusind tak for i dag, og sjosker hjem gennem de nattomme gader. Et sted i mørket galer en hane.

Tre råd til rejsen

Pak et smil: Filippinerne er kendt for deres smittende humør og positive indstilling til tilværelsen. Tag en snak med de lokale. Man bliver glad af det.

Hanekamp: Mange hoteller og rejsebureauer arrangerer ture til hanekamp, som er fuldt lovligt og meget populært. Man kan også købe billetter ved byens lokale stadion, der som regel har kampprogrammerne hængende ved indgangen.

Prøv lokal delikatesse: Balout er en filippinsk specialitet – et hårdkogt, befrugtet andeæg med et lille foster i. Det smager bedre end det lyder.

Rejsen dertil

En række rejsebureauer arrangerer ture til Filippinerne, blandt andet Jysk Rejsebureau og C&C Travel, der har priser helt ned til 5.500 kr. Men man kan også sagtens arrangere fly og hotel selv.

Det bedste tidspunkt at rejse på er december til april. Juni til september er regnfuldt og med fare for tyfoner.

Filippinerne er billigt. Et middelgodt hotel, mad og drikke samt motorcykel-leje kan gøres for i cirka 500 kr. per mand per dag.

B972170949Z.1_20151222100910_000+G7RPS3G7.1-0.png

 

Hanekamp

Hanekamp kaldes ofte verdens ældste tilskuersport. Ligesom tyrefægtning stammer det fra religiøse ritualer, og Filippinerne var allerede i fuld gang, da Magellan plantede det spanske flag på øerne i 1521. Meget tyder på, at kulturen for hanekamp er ældre end kulturen for at opdrætte kyllinger, så hanekamp kan have været vejen til fjerkræbrug.

I dag er sporten forbudt i de fleste lande, men ikke i Mexico, Cuba, Peru, Filippinerne, det sydlige Indien, De Canariske øer og i Andalusien.

To gange årligt afholdes World Slasher Cup på et stadion i Manila med plads til 22.000 tilskuere. Det er hanekampenes Champions League. Fem dage med 650 kampe, hvor væddemålene går helt op til 10.000 dollars per dyst.

Guide til Banaue på Filippinerne

27-02-2014: Omkring bjerglandsbyen Banaue på Filippinerne smyger 2.000 år gamle risterrasser sig langs de grønne skråninger. Her finder man indianerfolk, vandfald, dramatisk natur og fantastiske vandreture. Læs artikel

Guide til slumturisme i Manila på Filippinerne

09-11-2013: I Manilas slum bor en mand med et hjerte af guld, der ser det som sin fornemmeste opgave at give de fattige børn den samme chance, han selv fik engang. Det eneste, han beder om, er lidt hjælp til at dele mad ud. Læs artikel

Guide: Det skal du lægge vejen forbi: Asiens mange vidundere

01-12-2012: Hvad end du interesserer dig for natur, historie, arkitektur eller sport, byder Asiens traditionsrige lande på et hav af oplevelser. Her er 10 forslag, som du bør have på ideblokken til din Asien-rejse. Læs artikel

Guide: Goa - her er kontrasterne enorme

16-10-2011: I Indiens Goa-provins tæppebombes alle sanser, og ekstremer folder sig ud for beskueren. Læs artikel

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...