Find mere om:
Guide til Oxfords historie og seværdigheder | rejser.guide.dk

Guide til Oxfords historie og seværdigheder

Oxford er Londons charmerende, stilfulde og intellektuelle lillebror, der emmer af alt det, man forbinder med det klassiske England. En tur i Oxfords gader byder på imponerende arkitektur, et smut ind i magiens verden og et indblik i et af verdens mest prestigefyldte universiteter.

Universitetets historie

B972236431Z.1_20160311100913_000+GGURPJ8I.1-0.jpg

Siger du Oxford, bliver du også nødt til at sige universitet. Det prestigefyldte universitet er en del af byens identitet, og hvor end du går, støder du på den.

Hvad enten det er undervisningsbygninger eller unge mennesker i skoleuniform. Hvis du er historieinteresseret, er byen derfor interessant at gå på jagt i. På de forskellige colleges rundt i byen har nogle af verdens mest betydningsfulde personer studeret. 47 nobelprismodtagere har studeret her, og næsten samtlige af Storbritanniens premierministre har gået på Oxford University. Du kan f.eks. tage forbi St. John’s College og lede efter Winston Churchills gamle studenterværelse eller tage hen på Eagle and the Child og spise. Det skulle efter sigende være her, en prominent læsegruppe holdt til og diskuterede deres værker. Gruppen bestod af C.S Lewis, J. R. R. Tolkien, Charles Williams og Hugo Dyson. Udover at være prestigefyldt, er Oxford University også et af verdens ældste.

Hvis du vil se, hvor det hele startede, skal du derfor tage hen til det college, der hedder University, der blev grundlagt helt tilbage i 1249.

Premier League og øl

B972236431Z.1_20160311100913_000+GGURPJ8B.1-0.jpg

Ligeså prestigefyldt Oxford University er, ligeså meget går englænderne op i den engelske Premier League. Hvis du vil lege brite for er en dag, bør du derfor tage et smut forbi Port Mahon og se fodbold. I modsætning til pubs i Danmark så er de engelske pubs ikke kun et sted, hvor du kun kan drikke øl. Selv om mange drikker pints, bliver der i løbet af kampen også serveret alt fra English Breakfast til steaks.

5 kaffebarer i Edinburgh

De engelske pubs er mindre snuskede end de danske og er i langt højere grad et sted, hvor alle mødes. Maden ligger godt og tungt i maven, hvilket på en eller anden måde stemmer fint overens med pubbens rustikke og varme indretning. Det, man primært kommer for, er dog for at mærke stemningen under en fodboldkamp. Alle de lokale lader sig rive med af kampen, og fordi Oxford ikke selv har et hold i den bedste række, er der mange meninger om, hvem man skal holde med. Det resulterer ofte i tilråb og god stemning. Så hvis du vil begynde dagen på ægte engelsk manér, skal du begynde med Premier League og en english breakfast efterfulgt af en stor, mørk pint på Port Mahon.

Den magiske spisesal

B972236431Z.1_20160311100913_000+GGURPJ8F.1-0.jpg

Oxfords arkitektur er næsten lidt magisk i sig selv, men hvis du for en stund vil træde helt ind i den magiske verden, bliver du nødt til at tage til Christ Church College og se deres spisesal. For det er nemlig ikke kun eleverne på Christ Church College, der spiser deres måltider her, det samme gør eleverne fra Hogwarts i de kendte film om Harry Potter.

Spisesalen er et besøg værd med sin overdådige indretning. De karakteristiske tohovedede bordlamper står rundt på tre langborde. Spisesalen ligner sig selv fra filmen, og kaster man et blik op på højbordet, kan man næsten se Dumbledore sidde der i midten og spejde ud over eleverne. Og selv om der ikke flyver spøgelser og lysekroner rundt i lokalet, så føles det som om, her er lidt magi tilstede endnu.

Salens mørke trævægge er prydet med store malerier af tidligere alumner, der har gjort sig fortjent til at blive vist frem. Der er nogle store personligheder i mellem. Således har både den kendte fysiker Albert Einstein og den kendte engelske filosof John Locke boet på Christ Church College.

Oxfords arkitektur

B972236431Z.1_20160311100913_000+GGURPJ8K.1-0.jpg

Oxford er som taget ud af en britisk romantisk komedie, og mange af bygningerne topper også flere ranglister over Englands flotteste bygninger.

På din tur gennem Oxfords gader er der dog et par must-sees. En af dem er Hertfort Bridge, som også går under navnet The Bridge of Sighs. Broen går hen over New College Lane i Oxfords centrum og er en populær turistattraktion. Broen benyttes stadig af nogle af Oxfords elever, da broen forbinder to dele af Hertfort Collage.

På to hjul gennem Aarhus

En anden bygning du bliver nødt til at se, er Oxfords måske mest ikoniske: The Radcliffe Camera er en del af Oxford University og lavet i nyklassicistisk stil. Den er designet af James Gibbs og stod færdigbygget i 1749.

Selv om Harry Potter-bøgerne har haft en betydning for Oxfords nyere historie, så er The Radcliffe Camera ikke navngivet efter Daniel Radcliffe, der spiller hovedpersonen i Harry Potter-filmene. Bygningen er derimod opkaldt efter doktor John Radcliffe, hvis fond i sin tid skænkede en stor sum penge til opførelsen af universitetsbygningen.

Rejsen dertil

Fra Københavns Lufthavn kan du købe en tur-retur billet med Ryanair for omkring 250 kr. Man flyver direkte til Luton. Fra Luton kører bus 737 direkte til Oxford by.

Fra Billund Lufthavn kan du for omkring 300 kr. komme tur-retur til Stansted lidt uden for London. Herfra kører bus 737 via Luton til Oxford.

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Besøg Leicester - eksotisk og ærkeengelsk

13-05-2016: I dag har alle hørt om Leicester, fordi byens fodboldhold sensationelt er blevet engelsk mester. Men byen har mere at byde på end bare bold. Læs artikel

Guide: På sporet af det tabte Königsberg

01-10-2014: Tidligere undertrykt tysk kultur pibler frem i den russiske enklave Kaliningrad. Læs artikel

Guide: Rejs med til Englands Have

18-08-2011: Oplev Sydenglands herligheder med slotte, herskabelige parker, forlystelser og badebyer. Læs artikel

Anmeldelse: Hele verdens museum

20-10-2009: British Museum er nummer ét på listen over Londons attraktioner. Den gigantiske kulturarv fra hele verden betager børn og voksne, og restaureringen i 2000 har gjort museet endnu mere attraktivt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...