Find mere om:
Guide: En dag på Nekselø | rejser.guide.dk

Guide: En dag på Nekselø

Pak madkurven, snør skoene og gå om bord på færgen til Nekselø. Efter 20 minutters sejlads på Sejerøbugten lægger færgen til, og du kan gå på opdagelse i den fredede natur, der omfatter stejle skrænter, sjældne blomster og havluft i rå mængder.

Roar Slots står parat til at tage imod ved færgelejet, da Nekseløfærgen lægger til. Bag ham holder den uundværlige firhjulstrækker parkeret. Alle – eller i hvert fald næsten alle – på Nekselø har en firhjulstrækker – og en lille båd. De bruger da færgen, men det er rart at have sin egen båd, hvis man skulle få behov for at komme ind til land uden for sejltiderne, eller hvis man skal hjem fra en fest midt om natten.

B971917249Z.1_20150305182438_000+GA5JLD5F.2-0.jpg

Nekselø ligger i Sejerøbugten midt mellem Sejerø og Odsherred ud for Havnsø. Den fredede ø er fire km lang og en km bred.

Roar Slots er Ø-foreningens repræsentant og med sine 89 år den ældste af Nekseløs 20 beboere. Hans far kom til øen i 1914, og Roar er født og vokset op på Nordgården sammen med sine søskende.

»Der er ingen, der kan føre slægten langt tilbage her på øen – dertil ligger vi alt for tæt på fastlandet; man kan jo bare rejse,« siger han med et lille grin og fortæller, hvordan man i 1930’erne kunne køre ind til Havnsø med hestevogn, fordi der var et område, hvor tangen havde lejret sig på havbunden.

»Og ellers kunne man ro,« siger han og husker, at hvordan hans egen bror roede over, hver gang han skulle til præst. Der er ganske vist en kirke på øen, men den kom først til i 1931.

Fra erhverv til »luksus«

Som barnefødt på Nordgården er Roar Slots opfostret som landmand og har erfaring med smedearbejde:

B971917249Z.1_20150305182438_000+GA5JLD55.1-0.jpg

»Det var nødvendigt at kunne lidt af hvert, for man skulle jo ordne alting selv,« siger han og fortæller, at han også har fungeret som fyrmester og kørt mælk for mejeriet:

»Dengang, der var gang i alle fem gårde, kørte jeg mælk til mejeriet, som lå nede ved havnen, og vi sejlede mælk, korn og grise over til fastlandet,« husker han.

I begyndelsen af Anden Verdenskrig lukkede mejeriet, da det blev umuligt at skaffe kul, og efter krigen – i 1951 – blev Nekselø fredet for at bevare den særlige natur.

GetContentCA52AS83.jpg

Det særlige ved Nekselø er både det smukke kuperede landskab, der kendetegner en moræneø skabt af isen og en række planter, der er sjældne på vores breddegrader. Blomster som rosenkatost, agerkornhvede, merian og bakke-soløje vokser her, fordi somrene er varmere og vintrene mildere end de fleste andre steder i Danmark.

For at beskytte plantelivet blev fredningen af Nekselø udvidet i 1985.

»I dag er her kun plads til luksus,« kommer det syrligt fra øens alderspræsident, da en flok unge fasaner løber over grusvejen foran firhjulstrækkeren, der skrumpler op ad bakken:

»Fredningen betyder jo, at der ikke længere er plads til erhverv, men der er for nylig sat 400 fasaner ud, som turisterne så kan komme og skyde.«

Af øens 20 beboere er der kun tre, der er erhvervsaktive. Ud over kaptajnen og bedstemanden på Nekseløfærgen er der en landmand, der driver Nekseløs eneste landbrug, Klitgården. Kaptajnen har et par børn, der sejler med deres far til Havnsø om morgenen for at gå i skole, men størstedelen af øboerne er pensionister ligesom Roar Slots og formanden for beboerforeningen, Jytte Hegelund.

Jytte Hegelund, der flyttede til øen i 1989, fortæller, at hun i de første år, inden hun blev pensioneret, tog færgen på arbejde. Så det kan godt lade sig gøre at arbejde på fastlandet, når man bor på Nekselø.

GetContentCA8EMHDA.png

Øen rundt på tre timer

Roar Slots har slået sig ned på terrassen hos beboerforeningsformanden, hvor snakken går om stort og småt på øen, mens svalerne flyver ind og ud ad døråbningen, og man kan spejde ud over bugten, hvor Nekseløfærgen fragter endagsturister frem og tilbage.

15.000-20.000 endagsturister kommer hvert år med færgen til Nekselø for at suge til sig af den friske havluft og den fredede natur, der byder på skrænter med digesvaler, mosehuller med fredede klokkefrøer, bakker med gule evighedsblomster og smukke vandreture i morænelandskabet.

GetContentCAA7PC4R.png

Der er to vandreruter, én på den nordlige halvdel af øen og én på den sydlige. I rask trav kan man tilbagelægge begge ruter på i alt tre timer, men det ville faktisk være synd, og de fleste bruger nok det dobbelte. Der skal være tid til både at botanisere og nyde den medbragte frokostkurv. Det sidste er nok så vigtigt, for omsorgen for overlevelse på Nekselø gælder i høj grad vilde dyr, planter og havfugle – vi andre må selv tage mad med. Man kan ikke købe hverken vådt eller tørt, og som gæster bliver vi venligt bedt om at bringe vores affald med tilbage på fastlandet.

Mennesker på Nekselø for 6.000 år siden

Fund af køkkenmøddinger fra Ertebøllekulturen har vist, at der allerede dengang – for 6.000 år siden – var mennesker på Nekselø. Dengang var vandstanden i havet højere end i dag, og på grund af sin højde var Nekselø en af de mange småøer, der stak op af havet.

Fra køkkenmøddingerne ved vi, at datidens mennesker især levede af fisk og muslinger, men også spiste ænder, svaner, sæler og sågar pindsvin. Det er fra denne tid, at man har fundet de første både i form af udhulede træstammer, og beboerne på Nekselø er sikkert kommet dertil i sådanne både.

3 råd til rejsen

  • Der er hverken købmand, kiosk eller cafe på Nekselø. Men når man kommer tilbage på havnen i Havnsø, kan man for eksempel besøge den italienske cafe “Non Solo Caffé”.
  • I Erik Ålbæk Jensens roman ”Særlige vilkår” får man indblik i livet på Nekselø i 1950’erne.
  • Efter besøg på Nekselø er det oplagt at køre gennem Bjergene på Odsherred. Fra det højeste punkt, Vejrhøj, er der glimrende udsigt til Nekselø. Og i de omkringliggende gårdbutikker kan man sommeren igennem købe friske bær og grøntsager fra Lammefjorden.

Nekselø-færgen

  • Nekseløfærgen sejler fra Havnsø til Nekselø. Sejlturen tager 20 minutter og koster 70 kr.
  • Man kan normalt ikke få en bil med på færgen.
  • Kalundborg Kommune står for færgeoverfarten, og kommunen får andel i et statstilskud, der er afsat til at støtte færgetrafik til danske småøer.

Guide til en cykeltur langs Storåen fra Kærshoved til Kytterup

28-06-2016: Ved Storåen kan man se Danmarks største spinderok, drikke uldent øl, beundre et lille tempel, kigge på en storforbryder, hilse på en rasende dyr kvinde, trykke Guds Hånd samt besøge et observatorium. Læs artikel

Guide: Kom tæt på verdensarven i Danmark og Grønland

19-02-2015: Det danske rigsfællesskab har seks repræsentanter på Unescos liste over bevaringsværdige eksempler på menneske- og naturskabt verdensarv. Der er tale om både naturskabte fænomener og bygningsværker, som alle rækker ud over det lokale og nationale. Læs artikel

Guide til Tycho Brahes lille stjerne-ø Hven

20-08-2014: Den lille svenske ø Hven, der engang var dansk og tilhørte Tycho Brahe, er et yndet udflugtsmål for lystsejlere. Explorer er sejlet dertil i en lille sejlbåd og har kigget sig omkring på øen. Læs artikel

Guide: På sporet af krydderurterne

10-11-2012: Vitskøl Klosters urtehave byder på friske krydderurte af den mere særprægede slags. Læs artikel

Guide: Kalø - en fæstning i havet

04-05-2012: Tag madkurven med på en travetur ad Danmarks ældste dæmningsvej til fæstningsborg på Kalø. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...