Find mere om:
Guide til vinturisme i Bolivia | rejser.guide.dk

Blandt verdens højest beliggende vinmarker

I Bolivias sydlige region Tarija dyrkes vin i to kilometers højde. Vinturisme er nyt for Bolivia, men det er muligt at komme på en guidet vintur, og området er desuden velegnet til vandreture og afslapning i et næsten altid behageligt klima.

Te invite – jeg inviterer dig,« siger den unge pige ved siden af mig og rækker vinglasset videre. Jeg tager en slurk og rækker videre til den næste: »Te invite«. Om det er det niende eller tiende glas, der er på omgang, har jeg ikke styr på. Vi er en snes mennesker, der står i rundkreds og smager forskellige bolivianske vine. Fra søde portvine over forskellige bordvine til den bolivianske brændevin Singani, der også fremstilles på druer.

Vinguiden Fernando forklarer, at det er en traditionel gestus at invitere andre til at drikke af sit glas, og selvfølgelig skal den sidste i rækken bunde. For at understrege traditionen er vi stuvet sammen i et gammelt hus med begrænset vinproduktion, og hvor man stadigvæk praktiserer vino patero, det vil sige, at druerne presses med fødderne.

Alt glider ned med udsigt

Selv om vinproducenter og handlende endnu ikke er så trænet i turisme, er de alligevel ved at komme efter det – også når det gælder den lidt iscenesatte autenticitet som her i Casa Vieja - det gamle hus.

Resten af vinturen er besøg hos topmoderne vinproducenter og på frodige vinmarker, hvis absolutte særkende er beliggenheden omkring 2.000 meter over havet.

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM45A.1-0.jpg

Campos de Solana er en af de største vinproducenter, der dyrker 70 hektar med blandt andre Merlot, Malbec og Cabernet Sauvignon. 1,4 millioner liter, som svarer til en fjerdedel af områdets vinproduktion, bliver det til på årsbasis. Sammenlignet med vinproduktionen i andre sydamerikanske lande er det en dråbe i havet. Men vinproduktionen i Bolivia er af nyere dato, og de lokale producenter, der har investeret i tanke og vinteknologi fra Frankrig og Italien, tror på fremtiden. Vinene kan bestemt drikkes, men vi danske gæster er nok mest optagede af beliggenheden. Udsigten til grønne vinranker i lange rækker med blå bjerge og drivende skyer som kulisse kan næsten få hvad som helst til at glide ned. Og Campos de Solana markedsfører da også vinene som "Vino de altura" – vin fra højden.

Endagstur til Kruger

Vi ender med at falde for en rosé på Malbec og Merlot-druer, som sælges i slanke halvliters flasker. Prisen er 25 bolivianos per flaske, hvilket svarer til 20 kr.

Om de små flasker afspejler bolivianernes vinforbrug, fortæller historien ikke noget om, men sandheden er, at de selv drikker forsvindende lidt vin. Øl og den lokale brændevin Singani er de foretrukne drikke.

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM454.1-0.jpg

Singani betragtes som Bolivias nationaldrik, og næste besøg er hos Bodega Casa Real, der har 110 hektar med Muscatel-druer, der alle som én indgår i fremstilling af Singani. Udover store vintanke er her en række skinnende destillationsanlæg fra Frankrig, som oprindeligt er tiltænkt fremstilling af cognac. Fernando kalder forsøgsvis Singani for Bolivias cognac, da den ligesom den franske gigant er fremstillet på druer og dobbelt-destilleret. Men cognac ligger på fad i mindst 12 år, mens Singani kun ligger et par måneder, inden den kommer på flaske. Og både farve og smag – eller fravær af begge dele – minder nok mest om vodka.

Singani drikkes rent, men er også meget populær som Chuflay; Singani med lime og gingerale.

Tilflugt i naturen

Tarija er mere end vinland. På grund af behageligt klima året rundt er der mange af de bolivianere, som tjener godt på gas, olie og minedrift, der har slået sig ned her. Og der er endnu flere, der vælger at holde ferie.

Med breddegrader lige syd for ækvator og et gennemsnit på 2.000 meter over havet ligger dagtemperaturen omkring 25 grader hele året. Og det er kun i vintermånederne, juni, juli og august, at der er etcifrede temperaturer om natten.

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM463.1-0.jpg

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM440.1-0.jpg

Da Jyllands-Postens udsendte besøger Tarija i december, er det sommertid – og regntid. Men på disse kanter varer regntiden kun få timer ad gangen – og heldigvis falder den ofte om natten.

Sådan kan vi hver morgen vågne op til en ny frisk solskinsdag. Det gør vi også på La Pasarela; et Boutique Hotel på en skråning midt i det sydlige Bolivias stilhed. Kun afbrudt af fuglekvidder og brøl fra naboens okser, der bliver spændt for ploven et par hundrede meter nedenfor hotellets altan.

Skynd dig – hvis du skal nå at opleve det ægte Cuba

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM44G.1-0.jpg

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM46D.1-0.jpg

Her kan man godt sidde dagen lang. Se, hvordan solens gang forandrer mark- og bjerglandskaber, drikke friskpresset juice af ananas og passionsfrugt og tage en dukkert i hotelpølen.

Vi vælger også at tage en tur til Chorros de Urina-vandfaldet, der ligger to timers vandring fra La Pasarela. Efter halvanden time ad velafmærkede bjergstier når vi bunden af vandfaldet. Her er naturlige badebassiner, som er eftertragtede af de lokale beboere. Bolivia har ikke adgang til havet, så selv de mindste ferskvandssøer er i høj kurs, og mange har slået sig ned her. Men vi fortsætter længere op, og efter en halv time ad smalle klippestier og vildert buskads når vi frem til udsigtspunktet for vandfaldets udspring. 40 meters frit fald og hele turen værd.

B972153832Z.1_20151204144443_000+G6SPM45V.1-0.jpg

Om landet

Bolivia

Bolivia anses for Sydamerikas fattigste land, men de senere år har der været pænt store vækstrater, og andelen af fattige bolivianere er faldende. Bolivia er også det land i Sydamerika med flest indbyggere af indiansk afstamning. Mere end halvdelen af landets 10 millioner indbyggere er enten quechua- eller aymara indianere. Arealet er 1.098.580 kvadratkilometer; næsten dobbelt så stort som Frankrig.

Tarija

Tarija er både navnet på en region i det sydlige Bolivia og navnet på regionens hovedby. Der bor knap 300.000 i byen.

Boutique Hotel

Boutique Hotel er betegnelsen for et lille, ofte familiedrevet bed- and breakfast hotel med vægt på kvalitet, særpræg og kontakt med gæsterne. Priserne ligger noget over gennemsnittet for hotelophold i Bolivia, men det gør komforten også. Et pænt dobbeltværelse med eget bad og morgenmad på et Boutique Hotel i Bolivia koster typisk, hvad der svarer til 500 – 600 kr.

Mere information på:

www.camposdesolana.com

www.casa-real.com

Her er de sidste ægte argentinske gauchos

Tre råd til rejsen

Et godt sted at bo i Tarija by er Altiplano Hotel Boutique. Det er en god idé at bede værten, Martin, om hjælp med at arrangere vintur, reservere plads på restaurant og bestille taxa.

www.altiplanohotel.com

Taxa og fly er bedste kollektive transport – og som regel billigt. Der er 15.000 taxaer i Tarija, og en tur på 15 kilometer koster omkring 50 bolivianos (40 kr.). Fly fra Tarija til hovedstaden La Paz eller til storbyen Santa Cruz koster i omegnen af 600 kr. og tager en time. Der er også busser, men de er umagelige og den tur, der tager en time med fly, kan tage op til et døgn med bus. Tarija er et godt udgangspunkt for ture til blandt andet Bolivias store saltørken, Salar de Uyuni.

Rejsen dertil

Man kan ikke flyve direkte fra Danmark til Tarija eller andre byer i Bolivia. De bedste flyruter går med Iberia via Madrid eller med KLM via Amsterdam. Regn med et par mellemlandinger undervejs og en samlet flyvetid fra København på minimum et døgn. Billigste returbilletter ligger omkring 8.000 kr., når man bestiller flere måneder før.

B972153832Z.1_20151204144443_000+GQ3PLHFD.1-0.png

Nyhed: BREVKASSEN

06-11-2009: Andorra, det dejlige land: Jeg er en pige på 13 år, som er vild med Explorer og geografi. Mit yndlingsland er Andorra, som jeg ved alt om, men jeg har aldrig været der, og derfor har mine forældre lovet mig en tur til Andorra i sommerferien. Læs artikel

Guide til til whisky, badestrand og stjerneobservatorium på Hven

10-06-2016: Normalt skal du lægge vejen forbi Systembolaget, hvis du vil købe alkohol med hjem fra rejsen til Sverige. Men på den lille ø Hven i Øresund, finder du et stort udvalg af lokal produceret whisky, som du kan tage med hjem i kufferten. Øen er også et besøg værd, hvis du er frisk på en cykeltur, trænger til en dukkert eller er interesseret i at se Tycho Brahes stjerneobservatorium. Læs artikel

Guide: Smag på Skotlands lokale vine

25-09-2015: Lokale råvarer har førsteprioritet i det skotske køkken, og nationalretter og -drikke lever i bedste velgående. Men nye supplerende produkter er på vej. Læs artikel

Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal

23-09-2015: Floden bugter sig gennem landskabet omgivet af kilometer efter kilometer af grønne vinranker, hvor portvinsdruerne gror, og de stolte producenter har deres gårde. Douro-dalen er et pittoresk bekendskab med lækker vin i overflod. Læs artikel

Guide: »Vinrejser er meget mere end vinsmagninger«

01-11-2014: Casper Dines Willesen har en stor passion for vin. Og så står han bag en række vinguides, der udgives som apps. Her deler han ud af sin viden og sine bedste råd til vinrejsen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...