Find mere om:
Guide til Aserbajdsjans hovedstad Baku | rejser.guide.dk

Guide til Aserbajdsjans hovedstad Baku

Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er i rivende udvikling. Funklende nye skyskrabere skyder op i højt tempo. Talrige seværdigheder vidner om fascinerende kultur og historie. Middelalderbyen i centrum og flere Rothschild- og Nobel-oliepalæer er blandt de mest bemærkelsesværdige.

Først viser ørkenen intet tegn på menneskelig aktivitet. Stenet og gold strækker den sig ud mod horisonten, hvor den møder Kaukasus-bjergkæden. De højeste tinder er mere end 5.000 meter, men fra denne distance ligger bjergkæden som et smalt mørkeblåt bånd langs kanten af verden.

Men efter noget tid viser der sig pludselig en mærkelig art "kæmpeinsekter", der kan ses gennem vinduet i nattoget fra Georgiens hovedstad Tbilisi og et godt stykke inde på aserbajdsjansk territorium: Talrige oliepumper står spredt i landskabet omkring banelegemet, og de hæver og sænker deres bi-agtige hoveder i monotone bevægelser for at suge den sorte nektar op af jorden.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT5BO.2-0.jpg

Kort før ankomst i Baku gør de opmærksom på et vigtigt kendetegn ved Aserbajdsjan, nemlig enorme naturressourcer. Olien har været kilde til velstand siden 1870'erne.

En tilsvarende væsentlig rolle i landets tilblivelse spiller fyren, der er portrætteret på flere billboards her i Bakus udkant. Det er tidligere præsident Heydar Aliyev. Han var far til den nuværende præsident Ilham Aliyev og anses som grundlægger af det postsovjetiske Aserbajdsjan.

En weekend i Odessa

Det udpræget korrupte familiedynasti sidder tungt på magten og bliver ofte kritiseret for at tillade brud på en række menneskerettigheder.

Alligevel vidner flere faner i nationalfarverne blå, grøn og rød, som ses på vej ind gennem Baku, om, at mange lokale nærer stærke følelser for deres land.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT58Q.2-0.jpg

Fra hovedbanegården går turen videre ud i en larmende verden af hektisk aktivitet. Lyden af trykluftbor hamrer gennem trafikken. Flittige lastbiler drøner rundt med byggematerialer, og svejsegnister sprøjter mellem nyligt opstillede betonelementer. Glitrende skyskrabere skyder tilsyneladende op overalt.

Bakus Big Ben

Under en spadseretur på gågaden Nizami med retning mod den gamle bydel bliver det klart, hvor fremgangsrig i det mindste det centrale Baku er. Her promenerer velbjærgede og velklædte aserbajdsjanere med oliepenge på lommen og designersolbriller i håret selvbevidst over Fontænepladsen – stilen er lige så eksklusiv og moderigtig som i Stockholm eller København. Nye Maserati’er, Chevrolet’er og Lexus’er kører langsomt gennem sidegaderne.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT5AJ.2-0.jpg

Som et resultat af olie- og gaseksporten flyder betydelige mængder kapital ind i landet, og mange udenlandske firmaer åbner kontorer her. De mange luksushoteller og eksklusive butikker, der konkurrerer om plads, indikerer, at Aserbajdsjan i økonomisk henseende er blandt de mest fremgangsrige tidligere Sovjetrepublikker.

Baku har dog mere at byde på end overfloden af materialisme, forbrug og storstilede byggeprojekter. En række seværdigheder vidner om byens mangefacetterede historie og kulturelle arv.

Østblokkens Monte Carlo

Gennem de smalle gyder i middelalderbyen er der konstant risiko for at fare vild, men retningen er vist nogenlunde mod det Kaspiske Hav. Pludselig rejser en cirka 30 meter høj og meget særpræget struktur sig op i den kaukasiske eftermiddag:

Jomfrutårnet er en af Aserbajdsjans vigtigste nationale monumenter – Bakus Big Ben og som sådan naturligt nok meget populær blandt turister.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT5A4.2-0.jpg

Den iøjefaldende bygning blev opført allerede i det 12. århundrede. Sammen med forsvarsmuren, der stadig omkredser det meste af den gamle by, var tårnet en del af befæstningen af Baku. Gennem historien prøvede indbyggerne med varierende grader af held at forsvare sig mod adskillige persiske, osmanniske og russiske invasioner.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT58S.2-0.jpg

Det er let at forestille sig, hvordan de har gemt sig omme bag skydeskårene for af og til at dukke frem og prøve at få ordentligt ram på en af belejrerne med en bue eller muskedonner. Brystværnets takker er denne dag tydeligt aftegnet på den skyfri baggrund, og duften af eksotisk beplantning i parkanlægget langs muren er med til at fremkalde stedets særlige stemning.

Det første olieboom

Den gamle bydel er også stedet, hvor en stor del af romanen om Ali og Nino af den lokale forfatter Kurban Said foregår. Historien bliver regnet for et nationalt epos og giver enestående indblik i landets kultur.

Kaukasus oplevet gennem et par fodsåler

Det er en spændende beretning om Baku i årene umiddelbart før den Russiske Revolution i 1917 og handler om en ung aserbajdsjansk aristokrat med muslimsk baggrund, der bejler til en georgisk prinsesse fra et kristen hjem. Gennem kærlighedshistorien bliver det klart, hvordan Baku er et sted, hvor øst og vest, Asien og Europa, støder sammen. Baku på vej ind i det 20. århundrede er i Saids fremstilling en smeltedigel af forskellige traditioner, nationaliteter og levevis – et samfund, der står over for omfattende forandringer, idet bolsjevikkerne er på vej for at gøre Aserbajdsjan til en sovjetsocialistisk republik, hvilket skete i 1920.

Perioden, der ledte op til det år, har paralleller til den nuværende udvikling i Baku. Det var nemlig tiden for det første olieboom. I slutningen af det 19. århundrede producerede felter lige uden for byen mere end 50 pct. af hele verdens forbrug af olie. Udenlandske stormænd strømmede til denne del af Kaukasus for at sikre sig en bid af kagen. Blandt dem var medlemmer af Rothschild-dynastiet og de svenske Nobel-brødre.

B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT58C.1-0.jpg

Truede monumenter

Deres tilstedeværelse kan stadig spores flere steder både i og uden for den gamle bydel. For at vise, hvor velhavende de var, prøvede oliebaronerne at overgå hinanden, når de opførte deres overdådige palæer. Jo mere olie, der blev udvundet, jo mere ekstravagante, luksuriøse og forfinede blev deres residenser. Mange står stadig og udgør fascinerende attraktioner for besøgende.

Dog har restauratorer og fredningsmyndigheder tydeligvis svært ved at følge med Bakus rivende udvikling. Mange bevaringsværdige bygninger overlades til bulldozernes nåde, hvilket er anledning til bekymring for aktivister, arkitekter og historikere.

På rejse i et lukket land

Eksempelvis forsvandt en stor del af Ali og Ninos tilhørssted i 2007, da hele det sydvestlige hjørne af middelalderbyen blev jævnet med jorden for at give plads til Four Season's Hotel. Desuden forsvinder nogle oliepalæer, samt uvurderlig sovjetisk konstruktivistisk arkitektur fra 1920'erne og 1930'erne.

Det er en god grund til ikke at udskyde en tur til Baku. Byen ser sandsynligvis meget anderledes ud om blot få år.

Tre råd til rejsen

 • Vær varsom i samtale med aserbajdsjanere om politiske forhold, især det yderst betændte forhold til Armenien. Krigen fra 1991 til 1994 om området Nagorno-Karabakh er et dybt nationalt traume.
 • For at danne sig et indtryk af den nationale identitet kan det anbefales at tage op på den storladne Martyrernes Allé. Det er en begravelsesplads og mindesmærke, der ligger på en skråning over byen. Stedet ærer de aserbajdsjanere, som døde, da sovjetiske styrker invaderede Baku i 1990, samt de faldne i krigen mod Armenien i årene efter.

  B972005630Z.1_20150611172305_000+GD3LT5B7.2-0.jpg

 • Den lille Akhundov Plads er et godt sted at holde pause. Her mødes alle generationer i de lune aftener, og her kan man høre hæse tilråb fra ældre mænd, når dominobrikkerne bliver banket i bordet. Deres børnebørn leger mellem akacietræerne og omkring statuen af digteren, der har lagt navn til stedet. Lemonade og sharwarma er inden for kort rækkevidde.

Tre af de mest imponerende oliepalæer

 • Huset, hvor Rothschild-dynastiets hollandske repræsentant boede fra 1891, er i dag en del af det Nationale Kunstgalleri. Det ligger på Niyazi Gaden lige uden for den gamle bydel.
 • Hajinskipalæet bygget i 1912 ligger tæt på Jomfrutårnet. På den kunstfærdigt udsmykkede facade kommer flere fabeldyr til live.
 • Villa Petrolea var Nobel-brødrenes residens og er fra 1882. Den er nu et museum til minde om de berømte tidligere beboere. Villaen ligger tæt på Nizami Park.

Rejsen dertil

B972005630Z.1_20150611172305_000+GT3LTC9V.1-0.png

Med russiske Aeroflot kan man flyve retur til Baku over Moskva for omkring 2.500 kr.

Bemærk, at man som dansker ikke kan komme ind i Aserbajdsjan over land fra hverken Rusland eller Armenien.

Der er visumpligt for danskere i Aserbajdsjan, men der er ingen ambassade i København. Visum kan søges gennem den aserbajdsjanske ambassade i Tyskland eller i Sverige. Vær opmærksom på, at visumreglerne kan ændre sig med kort varsel.

Læs mere på følgende hjemmesider:

Der er en udmærket togforbindelse fra Georgiens hovedstad Tbilisi til Baku.

Hvis man alligevel er i Tbilisi, er det også nemt at søge om visum til Aserbajdsjan. Det gøres nemmest via rejsearrangøren X-tour, hvor det venlige personle udsteder visum i løbet af få dage. Det koster 250 dollar (ca. 1.700 kr.). Ring på +995 032 294 55 79. Adressen er ikke T. Abuladze Gaden 30, som der står på hjemmesiden, men Chavchavadze Gaden 68, hvor en gul trappe fører op til kontoret.

Anbefalelsesværdige bøger til rejsen

 • ”Ali and Nino” af Kurban Said
 • ”The Orientalist” af Tom Reiss. Den prisbelønnede journalist sætter sig i bogen for at løse mysteriet om den gådefulde forfatter til Ali og Nino.
 • Guidebogen “Azerbaijan with excursions to Georgia” af Mark Elliott er god at have ved hånden.
 • Lonely Planets “Georgia, Armenia & Azerbaijan” er også praktisk, men gem den godt på vej ind i landet. Der er risiko for at den bliver konfiskeret. Det huer ikke grænsevagterne, at den også handler om Aserbajdsjans arvefjende Armenien.

Fakta om Aserbajdsjan

 • Befolkning: 9,3 millioner. Heraf bor 2,1 millioner i hovedstaden Baku.
 • Religion: Omkring 95 procent er muslimer. Heraf er cirka 85 procent shiamuslimer, ligesom i Iran.
 • Areal: 86,600 kvadratkilometer eller cirka dobbelt så stort som Danmark.

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Besøg Leicester - eksotisk og ærkeengelsk

13-05-2016: I dag har alle hørt om Leicester, fordi byens fodboldhold sensationelt er blevet engelsk mester. Men byen har mere at byde på end bare bold. Læs artikel

Guide til Oxfords historie og seværdigheder

14-03-2016: Oxford er Londons charmerende, stilfulde og intellektuelle lillebror, der emmer af alt det, man forbinder med det klassiske England. En tur i Oxfords gader byder på imponerende arkitektur, et smut ind i magiens verden og et indblik i et af verdens mest prestigefyldte universiteter. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til British Museum i London

08-12-2015: Over 300 genstande fra to forsvundne byer ved Nilens munding skal være nyt trækplaster på British Museum til næste år. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...