Find mere om:
Krydstogt – den nemme ferie | rejser.guide.dk

Krydstogt – den nemme ferie

Krydstogtskibe tager turister hen, hvor de ellers ikke kan komme, til polarområderne f.eks. På et krydstogt kan man få store, forskelligartede oplevelser på kort tid, fordi skibene ofte kommer til nye lande eller byer med få dages mellemrum.

Krydstogt har i flere år været den rejseform, der vokser mest. På europæisk plan er der tale om årlige vækstrater på over 10 pct., og på et årti er passagertallet mere end fordoblet. Trods finanskrisen var væksten i 2011 på ni pct., og passagertallet i Europa rundede seks millioner. På verdensplan er det mindst dobbelt så højt. Det er langt fra det antal rejsende, som den traditionelle charterbranche kan opvise, men branchekyndige regner med, at krydstogt med tiden vil tage betydelige markedsandele fra charter.

Hvorfor denne udvikling? Krydstogt er blevet billigere og dermed mere folkeligt. Det er en alsidig rejseform, som spænder fra det luksuriøse til det primitive. Uden at pakke kuffert dagligt, skifte hotel og stå i kø i lufthavne kan man besøge adskillige lande og byer på et par uger. Det fik et krydstogt-erfarent dansk ægtepar til her i avisen at udnævne krydstogt til ”den nemme rejse”. For mange spiller det en rolle, at det meste er betalt, inden man tager hjemmefra.

Store skibe

De store skibe med flere tusinde passagerer og besætningsmedlemmer er nok det, de fleste først tænker på, når de hører ordet krydstogt. Op imod 50 rederier udbyder denne type krydstogt, og de råder tilsammen over flere end 275 skibe, hvoraf de største er større end nogen dansk bygning med længder på over 300 meter og højder omkring 70 meter. Middelhavet og Caribien er deres største tumlepladser.

For passagerne går dagene med alting og ingenting. Der er mad på bordet næsten hele tiden, og man kan som regel vælge frit mellem restaurant eller cafeteria.

En britisk undersøgelse viste for nylig, at krydstogtpassagerer ofte tager et halvt kilo på om dagen, men det er der råd for:

Muligheder for motion

Fitnesscentre, svømmepøle og jogging-baner hører til de store skibes standardudstyr, og hvis man spadserer rundt til seværdighederne i land i stedet for at tage bussen, modvirker det også kalorieophobningen. Det gør forresten også dans på diskotek eller bar med livemusik, som hører til skibenes aftenprogram. De største skibe har teatersale med plads til 1.500-2.000 mennesker, og der er gratis show hver aften.

Nok er det meste betalt på forhånd, men man skal være opmærksom på, at skibenes udflugter er dyre, at der opkræves tvungne drikkepenge i størrelsesordenen 50 kr. pr. dag pr. person, og at drikkevarer bortset fra kaffe, te og vand er lige så dyre som på mange danske restauranter. Jyllands-Postens medarbejder var i lavsæsonen tidligt i år på et krydstogt i Middelhavet og Atlanterhavet af denne type med det italienske "MSC Fantasia". De samlede udgifter lå i størrelsesordenen 1.000 kr. pr. dag pr. person. Vi har set et aktuelt tilbud hos WonderCruises, som er mindst lige så godt: fly og ni nætters krydstogt ved De Kanariske Øer for 5.495 kr.

Mindre skibe

Kontrasten til de store krydstogtskibe, som nærmest er flydende byer, dog uden biltrafik, er små skibe, hvoraf foreløbig ét er dansk, Albatros Travels "Clipper Adventurer". Det er "kun" omkring 100 meter langt og har plads til ca. 120 passagerer, som alle bor i udvendige kahytter med havudsigt. Gæsterne vartes op af en internationalt sammensat besætning på 70-80 personer, så servicegraden er høj.

To skibe mere, "Ocean Diamond" og "Atlantic", er på vej ind i Albatros’ flåde, og da "Clipper Adventurer" er lejet ud, sender Albatros i 2013 gæster til arktiske farvande ved Grønland med "Corinthian II".

»Med "Corinthian II" skruer vi op for standarden,« siger pressechef Steen Albrechtsen fra Albatros Travel.

»Med kahytter på mindst 21 kvm og balkonkahytter bliver oplevelsen endnu større, og selvom vi er gået til et femstjernet polarskib, så er prisen næsten den samme som i 2012.«

Det siger sig selv, at prisen for et krydstogt med de mindre skibe, hvoraf der findes ca. 30 på verdensplan, må være højere end de store skibes masseturisme. Aktuelt sælger Albatros Travel bl.a. to ture til Grønland næste sommer. De koster hhv. 26.990 kr. for 8 dage og 39.900 kr. for 15 dage.

Flodkrydstogter

Vil man på billigt og oplevelsesrigt krydstogt, skal man vælge Nilen i Egypten. Her er Atlantis Rejser den førende, danske udbyder, og jævnligt har selskabet haft en uges Nilkrydstogt inkl. fly, skibsophold og helpension på tilbud til omkring 4.000 kr.

Man sejler med et af de flere end 400 turistskibe fra Luxor til Aswan og tilbage igen. I de to byer er der god tid til at studere det farverige folkeliv og de verdensberømte oldtidsminder. Krydstogtskibene går også til kaj ved mindre byer undervejs. Flodkrydstogtet giver en enestående mulighed for at sidde i en magelig dækstol og iagttage det tilbagestående, landlige liv langs Nilen. Man skal være højt oppe i alderen for at kunne huske, at danske bønder brugte så simple redskaber på markerne som dem, man ser i Egypten.

Ligger mest i havn

Når skibet ligger i havn, hvilket det gør det meste af tiden, besøger man Kongernes dal, Karnak- og Luxor-templerne, eller man køber en tre timers ørken-køretur i bus fra Aswan til Abu Simbel, templet, der blev flyttet højere op i landet, da Aswan-dæmningen blev bygget og dens opstemmede sø ville oversvømme et af verdens vigtigste oldtidsminder.

Efter at have prøvet tre forskellige Nilkrydstogtskibe har Jyllands-Postens medarbejder den opfattelse, at niveauet er gået ned, og det hænger naturligt sammen med den i perioder lave pris. Især maden var ringe på den seneste rejse: ensformig, internationaliseret og til dels fast food-agtig. Så kan man glæde sig over, at det er billigt at gå på restaurant i Egypten, og at maden som regel er fremragende – sammensat, som den er, af alt det bedste fra det meste af Mellemøsten.

Flodkrydstogt

Flodkrydstogter arrangeres kloden rundt fra Yangtze til Amazonas, fra Mekong til Volga, men Nilen har også et alternativ til de store skibe, nemlig den traditionelle sejlbåd, der hedder felukka, og som ses overalt på floden.

For små penge kan man leje en båd med fører en time eller to, hvilket er en behagelig og afslappet form for sightseeing, men nogle felukkaer er indrettede med kahytter, bad, toilet og kabys, så de kan tage gæster i flere dage. Herhjemme sælges disse rejser af Yones Rejser. Typisk kombineres fire nætter på felukka med to nætter i Kairo og to i Luxor til priser fra ca. 10.000 kr.

Der er tale om en primitiv, men meget afslappet ferieform, hvor man selvfølgelig stadig kan besøge de vigtigste, historiske templer og gravpladser, men også har muligheden for at få bådføreren til at vise sig steder og veje, hvor masseturismen ikke kommer. En kilde i rejsebranchen siger til Jyllands-Posten, at vedkommendes selskab ikke vil arrangere rejser med små felukkaer, fordi der pga. ringe hygiejne er stor mulighed for, at gæsterne får maveonde.

Motorsejler i skærgård

En mellemting af de store, motordrevne skibe og de små, sejlførende felukkaer er motorsejlbåde, som bruges til krydstogter i smuk skærgårdsnatur i bl.a. Kroatien, Grækenland og Tyrkiet. Det er nære rejsemål, som alle er anbefalelsesværdige, men i Tyrkiet opnår man de bedste priser. Læs mere om en sådan rejse længere inde i dette Explorer.

De fleste af de største danske charterselskaber har disse typer krydstogt af en uges varighed på programmet. Det gælder Bravo Tours, Star Tour, Apollo og Falk Lauritsen, mens Spies tilbyder gület-sejlads som dagture eller med en-to overnatninger. Blandt udbyderne af krydstogter ses også Scanway / Tyrkiet Eksperten og Sun Tours. Normal-prisniveauet for en uge er 4.000-6.000 kr. pr. person inkl. fly og helpension, men ekskl. drikkevarer om bord og udflugter. Man kan også købe gület-ferie direkte hos tyrkiske firmaer, f.eks. hos Sun Sea Yachting i Marmaris, der drives af et dansk-færøsk par.

Krydstogt for fulde sejl

Krydstogtarrangører

Fire råd til rejsen

  • Pakkerejse eller selvarrangeret?: Vær for det første opmærksom på, at en del krydstogtrederier i deres annoncer kun nævner selve krydstogtets pris. Du skal selv arrangere og betale rejsen til og fra havnene. Hvis du stykker krydstogtet sammen af fly, hotel før og efter skibsafrejsen og skibsrejsen, er du ikke dækket af de pakkerejseregler, som dækker dig, hvis du køber hele arrangementet samlet. I februar i år kom en del danskere i klemme, da Spanair gik konkurs. Selskabet havde en flyrute København-Barcelona, og den benyttede mange danskere til at komme på krydstogt. De, der havde stykket rejsen sammen individuelt, tabte penge og blev påført besvær, mens de, der havde købt krydstogtet som en samlet pakke, blev holdt skadesløse og (næsten) slap for besvær.
  • Indvendig eller udvendig?: Vælg udvendig kahyt med balkon. Det er dyrest, men er pengene værd. Indvendige kahytter er klaustrofobiske, og man mister orienteringen, når man ikke kan se ud. Udvendige kahytter uden balkon, men med koøje kan gå an, men muligheden for privat at sidde ude i godt vejr og lukke frisk luft ind i al slags vejr mister man.
  • Hvis du vil vide mere: En god indføring i krydstogt-mulighederne fås gennem Krydstogt Guiden 2012 (198 kr.), der også har en hjemmeside: www.krydstogtguiden.dk
  • En undersøgelse viser: En meningsmåling, som cruisecompare.co.uk har foretaget blandt 1.600 krydstogtpassagerer, viser bl.a., at en femtedel af krydstogtpassagererne aldrig går fra borde, selv om skibet ligger i havn. Hos de fleste er årsagen, at de finder udflugterne fra skibet for dyre, mens lidt flere end en fjerdedel siger, at de bliver om bord, fordi der er så meget at forlyste sig med. Ca. en tiendedel vil ikke i land, fordi de ikke bryder sig om fremmed mad. Men undersøgelsen viser også, at omkring en tredjedel deltager i udflugterne med bl.a. den begrundelse, at de ønsker at møde fremmede kulturer og komme i kontakt med lokalbefolkningen

Guide: En dag med havudsigt

01-09-2013: Når et krydstogtskib skal forbi fire lande på fjorten dage, betyder det som regel flere hele dage til søs undervejs. Explorer tog pulsen på Silver Shadow på en sejldag med isskulpturer, martinier og fransk gourmetmad i stjerneklasse. Læs artikel

Guide til et krydstogt i Middelhavet med MSC Preziosa

02-09-2015: Med i alt knap 5.000 mennesker ombord er krydstogtskibet MSC Preziosa som en by på havet, hvor familier på tværs af generationer kan holde ferie sammen. Og alle kan få sine ønsker opfyldt, hvad enten man er til afslapning, leg eller aktiv ferie. Læs artikel

Nyhed: Krydstogter er de nye charterrejser

27-12-2014: Krydstogt ved De Kanariske Øer eller cruise i Caribien. Krydstogt er blevet populært blandt danskerne, der booker rejseformen som aldrig før. Specielt seniorgenerationen har fået øjnene op for de flydende hoteller. Læs artikel

Guide: Her er årets vildeste krydstogter

15-07-2014: Golfbaner, radiobiler og Grammy-koncerter er blot nogle af de ting, man kan opleve på de nyeste krydstogtskibe. Her er 10 krydstogter, som vil slå benene væk under dig. Læs artikel

Nyhed: Flydende hoteller i fremgang

09-02-2014: Sejl til eksotiske Vietnam eller få fælles oplevelser på tværs af generationer. Explorer giver dig overblik over krydstogtbranchens største trends i 2014. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...