Find mere om:
Guide til en sejlerferie i den vestsvenske.. | rejser.guide.dk

Guide til en sejlerferie i den vestsvenske skærgård

Vi har lagt fra kaj og fundet formidable ruter, der giver dig cremen af en god skærgårdsoplevelse på Sveriges vestkyst.

Den ultimative luksusudgave af skærgårdssejlads må være at ankomme midt i det hele og bare suge ind.

En dronning værdig. Og ikke nogen dum ide, hvis du gerne vil holde en fed ferie med mest mulig afslapning og samtidig introducere dine kære til den vestsvenske skærgård, som er svær ikke at elske.

Har du mulighed for at lave en transportsejlads for langturselskere, kan resten af besætningen ankomme ad landevejen. På den måde vinder alle, og en unik ferie kan begynde godt.

Marstrand/Koön – skønhed og party

Bare 120 sømil fra Helsingør finder du Skærgårdens sejlermekka, Marstrand, der også er et rigtig hæng-ud-sted. Det er nemt at påmønstre fra Koön-siden, hvis du har meget bagage.

Her bør du ligge over, så du kan nyde at gå den smukke tur øen rundt, bestige den historiske Carlstens Fæstning, svælge i snedkerglæde og ikke mindst have tid til at hænge ud langs promenadekajen blandt de fineste svenskere og sandsynligvis også nogle af verdens bedste sejlere.

B972065950Z.1_20150827164545_000+GMGNDBQR.1-0.jpg

Herfra kan du gå til den lille ø Åstol med den kileformede havn. Der er kun en times sejlads til denne ø-stemning, de skønne vestvendte badeklipper og måske lokalt fangede krabber.

I nærheden har du også Dyrön med gode havne eller muligheden for at ligge på skær ved Bockholmen. Du skal være opmærksom på, at i østenvind kommer hele Stenungsund/Hakefjorden udad med stærk strøm.

Kraftig vestenvind kan til gengæld give en del sø i det åbne stykke mellem Marstrand og Tjörn, men du får hurtigt mulighed for at sejle familievenligt indenskærs.

Har du mod på mere, så gå endelig nordpå til Klädesholmen og videre gennem Jomfruhullet forbi Skärhamn med akvarelmuseet og den leende kirke, til du når Mollösund og måske endda Käringön.

Mollösund – mere behøver du ikke

I Mollösund er du direkte i Bohusläns navle og omtrent 135 sømil fra Helsingør. Havnen er god i al slags vejr, og du kan holde ud at blæse inde her, for her er hygge, cafeer og levende musik.

Her er hjemstavnsmuseum, fitness på bryggen, frisk fisk og god is foruden flere rigtig gode badeklipper med meterhøje udspring.

B972065950Z.1_20150827164545_000+GMGNDBTQ.1-0.jpg

Du har bare fem sømil og altså en times tid til Käringön, som nok er den ø, der samler alt i Bohuslänsstemning på den lækre måde.

Her er ”selvfølgelig” bilfrit med små gænger og velholdte oprindelige, hvidmalede træhuse tilsat lidt smart shopping, tennisbane og den legendariske Peterssons Kro med egen brygge ud over klippen.

Nyd skærgården fra en camper

Resten af øen er stort set badepladser i klipperne med læ, alt efter vindretning. Du har også mulighed for at bade fra hækken direkte ud i skærgården og falde i svime til solnedgangen.

Bliver der lidt for trangt, eller har du brugt for meget af skibskassen (hvad der er stor risiko for), er der fint at ankre ret nord for øen, som dog ikke egner sig til besøg i nordenvind.

B972070437Z.1_20150902173233_000+GMGNDBU2.2-0.jpg

Livlig trafik ad ”A6”

Sejler du videre mod nord, kommer du forbi flere ankermuligheder og livlig trafik ad ”E6”, som er øgenavnet for den anbefalede sejlrute, du kan se i kortet. En lille time fra Käringön sejler du nærmest direkte ind i Gullholmen.

Lad det være sagt med det samme: I kommer her ikke for de gode badepladsers skyld, men fordi den ovale havn er hyggelig, og en tur over broen til selve Gullholmen er helt særlig.

Her ligger de fine fiskerhuse nærmest i lag op over klippetoppen og helt ud over kanten af den lille holm. Giv dig også tid til at sejle langsomt forbi på holmens østside, stadig ad ”E6”, så du kan nyde bådhusene (sjöboder), der næppe fås bedre end her.

B972065950Z.1_20150827164545_000+GMGNDBRQ.1-0.jpg

Efter et par dage med mange naboer trænger I formentlig til at være lidt i fred. I kan lade jer friste til blot en meget kort tur ind bagom Pilgrim og Råön, hvor der er fine muligheder for at ligge roligt ved skær.

En anden dejlig mulighed er at fortsætte nordpå til Store eller Lille Kornø, hvor autenticitet, idyl, ro og muldtoilet er nøgleord. I dette område finder du også flere gode skær som Buröerne, Branskär eller Rammen.

Har du mere brug for læ fra vestenvinden, kan du gå til Fiskebäckskil, som også er et klassisk, fint fiskerleje. Herfra kan man sejle østover og ned forbi Bassholmen, som er en snoet rende i et smukt, grønt landskab.

Smögen for unge af alle aldre

Har du i stedet mod på mere selskabelighed, så må du til Smögen, som gennem tiderne har været ungdommens sommerpartysted nr. 1. De fleste ungdommelige sjæle kan få det sjovt. Du skal derfor ikke regne med at få en fredfyldt nat her, og det kan være svært at finde en ledig plads i højsæsonen.

Vend blikket mod Nordens Venedig

Til gengæld er det charmerende at ligge langs det lange træbolværk i læ af striben af rødmalede fiskerhytter, som for de flestes vedkommende er omdannet til beværtninger eller butikker med alt fra gøgl til high-end-interiør.

Smögen er begavet med en håndfuld fiskeforretninger, og du finder et særdeles bredt udvalg af fisk og som oftest gode, billige krabber. Hvis du bare MÅ til Smögen, kan løsningen være at betale ekstrapris for at forhyre en plads via DockSpot.

God vind og rigtig god fornøjelse.

Guide til en rejse ad Gøtakanalen

03-02-2014: Et frimærke af en kahyt. Ingen shows. Slet ikke garanti for solskin. Men de fire dage og tre nætter på ”Den klassiske kanalrejse” mellem Stockholm og Göteborg på et skib fra 1874 er alligevel et eventyr – og kærlighed ved første blik. Læs artikel

Guide: Luksussejlads ved slaveøerne

04-02-2012: En sejltur ved de tidligere danske øer i Caribien behøver ikke kun at være for de rigeste. Læs artikel

Nyhed: Vildt og hårdt - men med komforten i orden

06-11-2009: Sundhed - og god samvittighed - er nye krav til danskernes rejsemål. Og så vil vi godt være aktive, meget aktive, bare der står en gourmetmiddag og venter, når dagen er omme. Læs artikel

Anmeldelse: Dit navn lært på to dage

20-10-2009: Gå til foredrag med en amerikansk professor om udviklingen i området, slaveri, Sydamerikas fremtid. Gå til maddemonstration, få et foredrag om vin med smagsprøver og lær, hvordan man åbner champagne med en sabel. Rejsen mellem Rio og Barbados er perfekt. Læs artikel

Guide til Stockholms skærgård

09-08-2015: Med sine 30.000 øer har den stockholmske skærgård tilbud til alle besøgende. Familieferie, sejlads, ø-hop, aktiv ferie eller luksuscamping på en privat ø. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...