Find mere om:
Guide til en sejltur ned ad Canal du.. | rejser.guide.dk

Sejlerferie i sydfransk tempo

Sejl ned af Canal du Midi, en af historiens mest imponerende ingeniørmæssige bedrifter, og nyd samtidig Sydfrankrig flyde forbi i et behageligt tempo.

Båden glider let og brummende ud af den lille sydfranske havn i Homps. Stille lægges der afstand til havnens øvrige både, der ligger tæt, side om side med solbrændte feriegæster på dækkene.

Vi er på sejlerferie i Sydfrankrig. Sejlende på den historiske Canal du Midi, der med sine 240 kilometer forbinder Atlanterhavet med Middelhavet.

Den blev bygget i 1600-tallet af Pierre-Paul Riquet, en skatteindsamler der interesserede sig gevaldigt for ingeniørarbejde, og som brugte hele sin formue på at bygge den kendte kanal, der åbnede i 1681.

Kanalen er kendt for at udfordre og fascinere dens besøgende med gamle akvædukter, sluser og broer fra Riquets tid, og dens banebrydende ingeniørarbejde er blandt andet grunden til, at kanalen rangerer på Unesco’s verdensarvsliste.

49484088.jpg

49484094.jpg

Tøffetempo og dækdaseri

»Det kan ikke gå galt,« fortæller rejselederen beroligende. Det kræver ingen beviser, sejlcertifikater eller særlige talenter at få lov til at leje en båd og sejle ned af Canal du Midi. Båden kommer med en manual og en prøvetur med en instruktør, hvis man ønsker.

Alle kan få lov til at være kaptajn, hvilket da også er en af feriens forcer, forklarer rejselederen, Michael Christiansen fra Seatravel, der står for udlejning af bådene.

B972065939Z.1_20150827163759_000+G5KNEJRT.2-0.jpg

Den noget klodsede firkantede båd virker da heller ikke skræmmende med dens stille tøffen og en maks.-hastighed på en 8-10 kilometer i timen, hvilket sætter feriens tempo helt ned i gear.

Dens bastante former giver plads til kahytter, toilet og bad, køkken, opholdsrum – og det vel nok vigtigste – et stort solrigt dæk, der skriger på lange dage og aftener under åben himmel. Båden er feriens base, og fra den kan man hoppe af ved forbipasserende byer, der fanger ens interesse, og vende tilbage til det flydende hotel, når søvnen kalder, eller nye områder skal udforskes.

Omringet af smukke klichéer

Det er svært at komme uden om klichéerne, når man sejler ned af Canal du Midi. Omringet af vinmarker og med Pyrenæerne i baggrunden ligger den som en lang, bred allé.

Omkring 42,000 platantræer er plantet langs kanten oprindeligt for at reducere kollaps og skader på kanalens konstruktion, men på solrige dage spiller de med lyset og giver tilfældige og hensigtsmæssige skygger til det til tider varme dæk.

Vi sejler i Cognac, Anjou og Cahors

Men hvor der er efterspurgte klichéer, er der turister, og man skal forberede sig på, at man ikke har kanalen for sig selv.

Den deles med mange andre, som man passende kan skåle med og hilse på, når man passerer hinanden, ligesom de fleste er søde til at hjælpe hinanden med tøjringer, når de gamle akvædukter skal passeres.

Katharland og middelalderborge

Den kendte kanal ligger i Languedoc-Roussillon regionen, og til forskel fra den franske rivieras glamour er her mere rustikt og knap så bling bling. Området kaldes også for Kathar-land.

Katharisme betyder bogstaveligt ’renhed’ og var en europæisk, kristen religiøs bevægelse fra det 12-13. århundrede, der særligt var udbredt i Languedoc. Katharer blev opfattet som kætterske af den romersk-katolske kirke, og de måtte søge tilflugt i godt beskyttede borge eller bjergtoppe.

Ruinerne af disse middelalderborge står stadig i dag og ses spredt i landskabet langs kanalen, og det er oplagt at tøjre båden og tage en rask gå tur op til ruinerne.

49484090.jpg

Og hvorfor ikke stoppe ved et marked eller ved den lokale købmand og købe franske specialiteter, som kan nydes på dækket efterfølgende? Hvad man vil se, og hvornår man gør det, bestemmer man selv.

Travlheden er smidt over bord, og som en kærkommen sygdom rammes man af Sydeuropas og bådens stille tempo.

Et stykke med fransk

Langs Canal du Midi er der rig mulighed for at mæske sig i billig, klassisk fransk mad. Og det er ikke svært at finde noget, man kan skylle den lækre mad ned med. Omringet af vinmarker er det oplagt at lade sig forføre af den lokale vin.

Langs Canal du Midi er der dømt klassisk fransk køkken med oste, rillette (helt mørt kød rørt cremet med fedt), confit du carnard (en form for konservering, hvor hele stykker and koges i eget fedt), patéer, croissanter, sprødskorpet baguettes, skinke, oliven og den noget udskældte foie grais.

Creme de la Côte d'Azur

Her er intet indisk, asiatisk eller nyt nordisk. Og slet ingen billig fast food take away. Til gengæld er der masser af spisesteder at vælge i mellem, der kan tilfredsstille de mange feriegæster.

Det traditionelle køkken trives her, hvor egnen blandt andet er kendt for den rustikke og fede cassoulet, der består af bønner, and og pølser i en tyk, robust sovs. Jo længere man sejler mod Middelhavet, jo mere fisk og skaldyr, vil man finde på menukortet.

Til trods for de til tider turistspækkede spisesteder langs den kendte kanal, syder maden alligevel af lokalitet og ægthed.

Franskmændene går ikke ned på kvalitet – heller ikke selvom det er til solbrændte, vesteuropæiske gæster. Vil man væk fra turistklumpen, kan man dog altid tage nogle ture længere ind i landet.

B972066003Z.1_20150827172412_000+G5KNEJR8.2-0.png

Det er billigt at spise i området. Også egnens Michelinrestauranter er til at betale, særligt hvis man vælger at prøve deres frokostmenu.

Bliver det for meget at fylde maverne med 3-retters menuer hver dag, så tag en tur på markedet, og fyld båden med lækkerier, og hold en billig luksuspicnic på bådens dæk, eller tag frokosten med ud i naturen.

Vin til rimelige priser

Canal du Midi ligger i Languedoc-Rousssilonregionen, som er kendt for sine hverdagsvine. Området har altid haft en stor produktion og var tidligere førende leverandør af billig vin i ringe kvalitet.

Kør i Jan Fogs spor i Sydfrankrig

I dag er der tænkt mere kvalitet end kvantitet, med gode vine til rimelige priser. Priserne ligger mellem 4-12 euro (30-90 kroner) pr flaske – også på restauranterne.

Tre råd til rejsen

  • Olivenplantage: Besøg L’Oulibo olivenplantage i Bize-Minervois, og tag en guidet tur, hvor man får et indblik i produktionen af olivenolie, ser plantagen og smager på olien samt plantagens oliven. En guidet tur koster 6 euro (45 kroner) for voksne og 3 euro (20 kroner) for børn (6-15 år). Læs mere på: www.loulibo.com
  • Middelalderbyen: Der ligger flere middelalderborge langs Canal du Midi. Den største og mest kendte findes dog i Carcassonne, hvor middelalderbyen La Cité, der rangerer på Unescos verdensarvs liste, er. Den renoverede by og borg minder med dens enorme størrelse mere om et frilandsmuseum, og der bor i dag stadig omkring 60 personer. Det er gratis at komme ind.
  • Tag cyklen med: Ønsker man at komme lidt længere ind i landet, end hvad fødderne orker, så lej cykler, og tag dem med på båden. Så kan man nemt cykle til nye oplevelser eller holde formen ved lige under ferien. Det er også muligt at cykle langs kanalen, og mange kombinerer sejlferien med en cykelferie.

CANAL DU MIDI

  • Kanalen er åben fra midt marts til slutningen af oktober. Der er ingen bådudlejning uden fordenne sæson.
  • Kanalen starter i Toulouse og munder ud i Seté ved Middelhavet. Den er cirka 240 kilometer lang, og idéen var et forbinde Atlanterhavet med Middelhavet. Derudover løber den blandt andet igennem store byer som Castelnaudary, Carcassonne, Trèbes, Béziers, Narbonne og Agde.
  • Kanalen har 328 akvædukter, tunneller, broer, sluser og viadukter.

Rejsen dertil

  • Vi fløj med Ryan Air fra Billund lufthavn til Carcassonne. Herfra kørte vi til havnen i Homps (cirka 33 kilometer), hvor båden hentes. Man kan også hente sin båd ved andre baser, f.eks. i Trébes, der ligger 8 kilometer fra Carcassonne og lufthavnen.
  • Priseksempel: Billigste billet pr. person i juli t/r: 742 kroner. Tid: 2 timer og 25 minutter.

Jyllands-Posten var inviteret af Seatravel, Ryan Air, Aude Pays Cathare, Le Sud og Frankrigs turistråd (rendezvousenfrance.com)

Nyhed: Flydende luksus

06-11-2009: Flodbådsferie er den ultimative doven-daseferie. Man kan tøffe sit sommerhus gennem Frankrigs største vinområde - med gastronomiske markeder i hver en landsby. Læs artikel

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Nyhed: Vildt og hårdt - men med komforten i orden

06-11-2009: Sundhed - og god samvittighed - er nye krav til danskernes rejsemål. Og så vil vi godt være aktive, meget aktive, bare der står en gourmetmiddag og venter, når dagen er omme. Læs artikel

Nyhed: Et møde med Danmarks fortid

20-10-2009: En rejse til det tidligere Dansk Vestindien er en lærerig påmindelse om en af Danmarkshistoriens mørkeste pletter - slaveriet. Men det er også en ferie med glade og imødekommende lokale værter, forrygende strande og frodig regnskov. I Caneel Bay på Skt. Jan kan man tilmed opleve det hele på en gang. Læs artikel

Anmeldelse: Det var på Capri

20-10-2009: Explorer har været på krydstogt i Middelhavet i en uge for 10.000 kr. og fik oplevelser for alle pengene. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...