Find mere om:
Nyhed: Vildt og hårdt - men med komforten.. | rejser.guide.dk

Nyhed: Vildt og hårdt - men med komforten i orden

Sundhed - og god samvittighed - er nye krav til danskernes rejsemål. Og så vil vi godt være aktive, meget aktive, bare der står en gourmetmiddag og venter, når dagen er omme.

Hvad er ligheden mellem ferierejser og computere?

Jo, begge udvikler sig konstant til kundens tilfredshed.

Undskyld vittigheden, men den lå lige for. Et blik i rejsebranchens mange sprudlende sommer- og vinterkataloger viser nemlig tydeligt, at hvor computere jævnligt udstyres med endnu flere RAM og gigabyte, er der på samme måde gået inflation i aktivitetsniveauet under ferierejsen.

Dagens danske turist vil røre sig. Hun vil ikke nødvendigvis tage den letteste vej til oplevelserne; faktisk er en del af selve oplevelsen at foretage sig fysisk strabadserende aktiviteter.

Det være sig på flodrejser, hvor kun ens bagage rejser med flodbåd, mens vores kvindelige eksempel - og de øvrige deltagere - halser af sted langs floden på cykler for at mødes med båden til frokost og aftensmad og få den tiltrængte nattesøvn i egen seng ombord i kahytten - luksuskahytten, selvfølgelig.

Lige så klokkeklar tendensen er med at indbefatte fysisk aktivitet og udholdenhedsprøver i form af en (enkelt) overnatning i en ørken, en jungle eller en middelalderlig munkecelle, lige så klokkeklart er det, at vi vil have komforten i orden, når vi står af, vender tilbage, er fremme og har fået skyllet sveden af kroppen og smurt den ind i noget lækkert.

»De seneste års trend fortsætter med ufortrøden styrke. Aktive ferierejser er virkelig noget, der efterspørges. Som noget nyt kan vi mærke, at også i de kundegrupper, vi kalder den 2. og 3. alder, har flere lyst til udfoldelser, der prikker til deres grænse for fysisk formåen,« siger direktør i Ruby Rejser, Jens Ole Aaris.

»Det giver en god samvittighed, når man om aftenen sætter sig til bords og tager for sig, at man har brugt kræfter og været sund i dagens løb,« siger han.

Kvaliteten i højsædet
Ruby Rejser har som den øvrige rejsebranche justeret sine udbud efter kundernes efterspørgsel. Det betyder, at vandreture, langrends-skiferier, cykel-pakkerejser og rideferier med mere er at finde i et rekordstort antal i katalogerne.

Samtidig har markedet aldrig budt på så mange deciderede ekstrem-aktiv ferietilbud som i den seneste sæson. De har dækket alt fra snescooter-kørsel i det nordligste Finland til 3000 kroner i døgnet, til drengerøvssafari i offroadere på Islands gletsjere og vulkaner og lange luksus-cykelrejser på Cuba og i Laos.

Heller ikke prisen er ifølge rejsebranchen et lige så vigtigt parameter som tidligere for, om man kan få solgt sin rejse. Det seneste tiårs velstandsbølge har betydet, at kvaliteten af indlogering, transport og forplejning har større betydning for os, når vi tager på rejse.

»Det stiller en ny slags krav til rejsemålene. Det er stadig de store naturoplevelser og ekstraordinære monumenter eller seværdigheder, der trækker. Men der er mindre villighed til at gå ned i komfort- og kvalitetsniveau for at opleve dem. Derfor er vi nødt til at gå mere målrettet efter rejsemål, der for det første opfylder disse betingelser, men samtidig ligger inden for en bekvem afstand af faciliteter, hvor vi også kan tilfredsstille den anden del af kundernes behov,« siger Jens Ole Aaris.

Langsom ferie
Den del gælder således indlogeringsmuligheder af høj standard samtidig med, at der skal være et varieret udvalg af restauranter og shoppingmuligheder inden for overkommelig afstand.

Samtidig med et øget ønske om aktivitet, kan Jens Ole Aaris fortælle om en anden tendens, der bevæger sig i retning af, at turister også har større lyst til at kunne mærke, at de bevæger sig langsomt. Det ser han som et tegn på, at vi i ferien godt vil opleve en kontrast til en stresset hverdag.

»Den langsomme rejse er også i tidens ånd, eller man kunne måske sige en mere sanselig oplevelse. Det drejer sig stadig om aktiv ferie, men det er, som om kvantitet og hastighed er blevet mindre vigtigt for mange. De vil have tid til at føle og mærke detaljerne,« siger han.

Viktors Farmor er et rejsebureau med speciale i kultur- og naturrejser til ofte eksotiske og fremmedartede destinationer et stykke længere ude end den slagne turistrute. Her oplever man samme tendens.

»Det er, om ikke utroligt, så overraskende, så glade danskerne er for at rejse på rigtig hårde og strabadserende oplevelsesrejser. Ture, hvor man er nødt til at give noget af sig selv for at få tilbage. Selvfølgelig mangefold,« siger stifter og direktør i Viktors Farmor, Kirsten Gynther Holm.

Hendes bureau arrangerer over 100 rejser årligt, stort set alle inden for kategorien aktiv, strabadserende ferie. Rejsemålene tæller solformørkelsesture til Sibirien, kombinerede vandreture og krydstogter i Lykien i Tyrkiet, firehjulstrukne køreture ad Silkevejen gennem Taklamakan ørkenen og grupperejser for de virkelig hårdføre til så sjældne rejsemål som Kirgisistan og Tajikistan.

»Det er den slags, der efterspørges mere i disse år. Det er for længst ikke nok blot at være taget til en destination. Det har vi rejst for meget til i de seneste 20-30 år. Nu skal der ske noget. Det er rejser for livet, der er interesse for. I hvert fald hos en stigende del af kunderne,« siger Kirsten Gynther Holm.

Mellemøsten trækker
Størst efterspørgsel overhovedet har hun på Mellemøsten, og det i en grad, at det har været nødvendigt at oprette ekstra grupper på aktuelle ture til blandt andet Syrien, Jordan og Iran.

»Hos os mærker vi intet til eventuelle problemer på grund af Muhammed-krisen. Tværtimod. Den har virkelig fået mange til at tænke, at nu ville de rejse til Mellemøsten og se for sig selv. Det har ikke givet problemer af nogen art. Intet sted rynkes der på næsen over, at vi kommer fra Danmark. Armene bredes ud, og vi bydes velkommen som alle andre,« siger Else Gynther Holm.

Et af Viktors Farmors meget populære rejser var en grupperejse kun for kvinder. Den gik til Iran. Som kvinder havde gruppen adgang til dele af den iranske kultur, der normalt er lukket for omverdenen. Højdepunkterne talte blandt andet sammenkomster med kvindelige politikere og besøg på badeanstalter for kvinder.

»Kan man leve med de krav, der stilles til turisterne i Iran, er det et fantastisk rejsemål,« siger Else Gynther Holm.

Nyhed: Galapagos - dyrenes paradis

28-09-2009: Søløver, leguaner, pingviner, kæmpeskildpadder og albatrosser, som næsten ikke ænser turisternes nærvær. Et besøg på Galapagos vil for altid brænde sig fast på nethinden. Læs artikel

Anmeldelse: Øriget i Østersøen

05-07-2009: Lad ferien gå til øgruppen Åland omtrent midtvejs mellem Sverige og Finland. Her venter rige natur- og kulturoplevelser og masser af aktivitetstilbud til lands og til vands i et lille, velfungerende samfund, der også værdsætter det kulinariske. Læs artikel

Guide: Middelhavets fem største turistfælder

04-07-2009: Skal du på krydstogt til sommer, så undgå de store seværdigheder, hvor alle står som sild i en tønde. Her er alternativerne. Læs artikel

Nyhed: På kanten af Afrika

05-01-2010: Livingstone er byen ved Afrikas største vandfald, Victoria Falls i Zambia. Men området er også et slaraffenland af underholdning. Læs artikel

Guide: Nordisland

06-11-2009: Det direkte fly fra København til Islands næststørste by, Akureyri, som ligger på nordkysten, giver nye muligheder for at opleve de mindre kendte dele af sagaøens storslåede natur. Og heroppe tæt på Polarcirklen er sommerdagene næsten uendelige og turisterne få. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...