Find mere om:
Guide til et krydstogt til St. Thomas i.. | rejser.guide.dk

Guide til et krydstogt til St. Thomas i Caribien

Den tidligere danske koloni St. Thomas anløbes hvert år af over 400 store krydstogtskibe, og øens hovedby Charlotte Amalie er en af klodens mest besøgte krydstogthavne.

Udsigten er som taget ud af et rejsekatalog. Dybt under os ligger stribevis af hvide lystyachter for anker i den store naturhavns blå vand. På de tre landsider spreder bebyggelserne sig op langs de grønklædte bjergskråninger.

Man forstår udmærket, at der er anlagt en kabelbane herop til, for udsigten er en af de smukkeste og mest fotograferede i Caribien.

Vi befinder os på udsigtspunktet Paradise Point, der ligger højt hævet over byen Charlotte Amalie på den caribiske ø St. Thomas. Paradise Point ligger på Flagg Hill, som er en del af den enorme vulkan, der i sin tid lå her. Da store dele af vulkanen styrtede sammen, blev den store naturhavn skabt i vulkanens krater.

Udsigten fra Paradise Point er altid smuk, men denne formiddag er den lidt anderledes end normalt. For der ligger nemlig intet stor krydstogtskib for anker lige nedenfor, som der ellers plejer.

Caribien er klodens epicenter for krydstogtturisme, og af alle øer er St. Thomas ifølge de lokale den mest besøgte. Øens hovedby, Charlotte Amalie, anløbes således af en lind strøm af store krydstogtskibe. På et år bliver det til flere end 400 af slagsen, så i snit er der mere end et om dagen.

De fleste skibe ligger i havn en enkelt dag og andre i to dage. Andre sætter folk i land, hvor de så har nogle dage, inden de drager videre.

Passende størrelse

St. Thomas er et perfekt stop på et krydstogt. Øen er på størrelse med Ærø og derfor ikke større, end at man selv på en enkelt dag kan nå at se alle de store attraktioner. Og har man to dage til rådighed, kan man også få de mindre af slagsen med.

Netop Paradise Point er et godt sted at starte på en dagsudflugt. Her har man solen i ryggen om formiddagen, når naturhavnen tager sig mest spektakulær ud.

B971885575Z.1_20150129174627_000+GMUILR1B.1-0.jpg

Herfra kan man passende køre ud mod øens østlige hjørne, hvorfra man blandt andet kan se naboøen St. John i horisonten. Derefter går turen videre tilbage ind mod øens centrum på den nordlige halvdel. Her er landskabet særdeles kuperet og samtidig ganske frodigt. Undervejs passerer man talrige smukke fritvoksende blomster og palmer, og her folder den tropiske caribiske natur sig ud i fuldt flor.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Beboelseshusene er generelt meget farverige, og de tager sig flotte ud med de grønne bjergskråninger som dekorativ baggrund.

Udsigternes ø

Det bjergrige landskab giver plads til flere spektakulære udsigtspunkter. Ingen når op på siden af Paradise Point, men flere er tæt på. Det gælder blandt andet Mountain Top, der ligger på øens højeste punkt i 470 meters højde.

Herfra har man desuden et fint vue ned over den verdensberømte strand Magens Bay Beach, der ligger i bunden af bugten af samme navn. Området er øens mest eksklusive, og på afstand kan man beundre de store huse, hvis ejere blandt andre tæller Oprah Winfrey og Michael Jordan. Clinton-parret har også flere gange holdt ferie her.

Et kig ned på Magens Bay Beach er dog ikke nok. Man bør absolut også selv besøge superstranden, der flere gange har været med på listen, når rejsemagasiner har kåret ”verdens 10 smukkeste strande”.

Den slags kåringer skal man dog altid tage med et gran salt, og selv om Magens Bay Beach i virkelighedens verden næppe er på top 10, kan mindre absolut også gøre det.

Den halvanden km lange strand er således særdeles smuk. Der er stort set ingen sten, og det hvide sand ligger flankeret af palmer og andre grønne gevækster. Det er en fornøjelse at slentre i det knitrende fine sand, mens store pelikaner majestætisk flyver forbi.

Rundt omkring på øen finder man en række mindre, men nok så indbydende strande, som man i nogle tilfælde kan have næsten helt for sig selv.

Første danske ø

St. Thomas var en del af de dansk-vestindiske øer, der var en dansk koloni i flere hundrede år frem til 1917, hvor øerne blev solgt til USA. Ud over St. Thomas består de af St. Croix og St. John samt en stribe mindre øer. I dag hedder øgruppen US Virgin Islands – eller De Amerikanske Jomfruøer.

Den danske arv er ikke særlig tydelig, når man kører rundt på øen. Helt anderledes forholder det sig dog, når man når frem til hovedbyen Charlotte Amalies centrum, hvor en ørundtur passende kan afsluttes.

St. Thomas var den første af øerne, der blev koloniseret af danskerne, og der findes flere levn fra den tid. Mest iøjnefaldende er det store røde firkantede Fort Christian, der dog er under renovation i disse år og derfor kun kan ses udefra. Fortet blev påbegyndt i 1666 og er derved den ældste eksisterende bygning på øerne.

B971885575Z.1_20150129174627_000+GMUILR27.1-0.jpg

Derudover finder man en stribe andre bygninger fra den danske kolonitid i byen. Det gælder blandt andet den gamle toldbod og guvernørboligen, hvor den danske guvernør Peter von Scholten boede.

Government House er et andet levn fra den danske kolonitid, og herfra regeres De Amerikanske Jomfruøer stadig i dag. Charlotte Amalie er nemlig øgruppens hovedstad, hvorfra territoriet regeres, og den lokale guvernør residerer i denne bygning.

Danske gadenavne

Det danske islæt i Charlotte Amalie bemærkes også tydeligt i gadenavnene, hvoraf mange stadig er på dansk, mens andre har både et dansk og et amerikansk navn.

Det er således en fornøjelse at slentre ned ad for eksempel Kongens Gade, Bred Gade, Vimmelskaftet og Dronningens Gade. Sidstnævnte kaldes også for Main Street og er byens hovedgade.

B971885575Z.1_20150129174627_000+GMUILR3B.1-0.jpg

Den lavestbeliggende del af byen er inddelt i tre kvarterer – kongens, dronningens og prinsens. Dronningens kvarter er præget af mange snævre gyder, hvor man kan gå på opdagelse blandt butikker og restauranter.

Såfremt man tilbringer et par dage på øen, vil man hurtigt opdage, at især Charlotte Amalie har to ansigter. Det ene, når et krydstogtskib i havn, og byen vrimler med liv. Det andet uden krydstogtskibe, hvor livet er helt anderledes stille og roligt. Krydstogtturisme er nemlig St. Thomas’ absolutte livsnerve.

3 råd til rejsen

  • Shopping: St. Thomas er toldfrit område og derfor et paradis for de shoppelystne. Der er mange penge at spare sammenlignet med danske priser, og vareudbuddet er særligt stort inden for ure, smykker, parfume, elektronik og rom.
  • Transport: Der findes ikke offentlig transport på St. Thomas. Til gengæld kører de såkaldte 1 dollar-taxaer langs hovedparten af øens centrale veje. De fungerer ligesom offentlige busser i Danmark, og prisen for en tur er blot en dollar.
  • Rejsetidspunkt: St. Thomas er lun og dejlig året rundt. Der falder mest regn i september, oktober og november.

Rejsen dertil

  • En lang række caribiske krydstogter lægger til på St. Thomas. Stjernegaard Rejser er det danske rejsebureau, der sender flest danske turister på individuelle rejser til de tidligere dansk-vestindiske øer. Udover rundrejser og traditionelle ferierejser tilbyder bureauet også stop på St. Thomas som led i et krydstogt, hvor man afslutter krydstogtet med enten tre eller fem dage på øen.
  • Guidebogen "Turen går til De Vestindiske Øer" kan anbefales til inspiration før og under en rejse til St. Thomas. Læs mere om øen på www.visitusvi.com/da.
Jyllands-Posten var inviteret af Stjernegaard Rejser.

Guide til naturen på Barbados

13-10-2013: En ældre excentrisk gartner har skabt en formidabel botanisk have på Barbados. Haven er værd at besøge både på grund af indholdet og skaberen selv. I det hele taget byder den frodige caribiske ø på en smuk natur og spændende dyr. Læs artikel

Nyhed: Et møde med Danmarks fortid

20-10-2009: En rejse til det tidligere Dansk Vestindien er en lærerig påmindelse om en af Danmarkshistoriens mørkeste pletter - slaveriet. Men det er også en ferie med glade og imødekommende lokale værter, forrygende strande og frodig regnskov. I Caneel Bay på Skt. Jan kan man tilmed opleve det hele på en gang. Læs artikel

Guide: Seværdige St. Lucia

26-01-2013: Den caribiske ø St. Lucia er fabelagtigt frodig med tårnhøje palmer og tropiske træer. Selv om frodighed bestemt ikke er noget særsyn på disse breddegrader, er St. Lucia i den grad noget ud over det sædvanlige. Læs artikel

Guide: Luksussejlads ved slaveøerne

04-02-2012: En sejltur ved de tidligere danske øer i Caribien behøver ikke kun at være for de rigeste. Læs artikel

Anmeldelse: Dit navn lært på to dage

20-10-2009: Gå til foredrag med en amerikansk professor om udviklingen i området, slaveri, Sydamerikas fremtid. Gå til maddemonstration, få et foredrag om vin med smagsprøver og lær, hvordan man åbner champagne med en sabel. Rejsen mellem Rio og Barbados er perfekt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...