Find mere om:
Guide til naturen på Barbados | rejser.guide.dk

Guide til naturen på Barbados

En ældre excentrisk gartner har skabt en formidabel botanisk have på Barbados. Haven er værd at besøge både på grund af indholdet og skaberen selv. I det hele taget byder den frodige caribiske ø på en smuk natur og spændende dyr.

Den elskværdige ældre herre tager selv imod, da vi træder ind i haven, der helt ude fra indkørslen bugner med eksotiske planter.

Iklædt bøllehat, ternet skjorte og et par brunplettede shorts, der tydeligt bærer præg af, at han selv jævnligt har fingrene i jorden, vinker han os nærmere og byder velkommen.

»Først skal I opleve haven på egen hånd uden at høre på mig. Men kom endelig op i huset og besøg mig bagefter, så kan I smage min rompunch,« formaner han med et smil på læben.B97361449Z.1_20131004230127_000+G907D0PU.1-0.jpgB97361449Z.1_20131004230127_000+G907D0P7.1-0.jpg

Vi befinder os i de berømte Hunte's Gardens i den centrale østlige del af den lille caribiske ø Barbados, og den gamle knark foran os er havens ejer og grundlægger, Anthony Hunte.

Barbados var en britisk koloni i flere hundrede år, og den 70-årige Hunte har engelske rødder, om end han ligesom sine forældre er født og opvokset på Barbados. Han kommer fra en gammel gartner-slægt, og Hunte er ifølge ham selv født med grønne fingre.

Den distingverede havemand købte jorden, hvor Hunte’s Gardens nu ligger, for 23 år siden, og for syv år siden åbnede han haven for offentligheden. I den mellemliggende periode havde han skabt en enestående botanisk verden, som besøgende i dag valfarter til fra nær og fjern.

Have i etager

Vi tager hr. Hunte på ordet og bevæger os ind og ned i haven. Ned fordi haven er placeret et usædvanligt sted i og omkring et gigantisk hul i jorden, og den derfor er udformet i flere etager. Hver etage har sit særpræg, og selv om der i praksis er tale om én stor have, er det officielle navn gardens i flertal, fordi hvert niveau i teorien har sin have.

Den botaniske have er sprængfyldt med alverdens træer, planter og blomster. Herlighederne spænder fra farvestrålende eksotiske blomster over planter med spøjse frugter til meterhøje træer og palmer. Nogle af gevæksterne stammer fra Caribien, mens andre er hentet fra andre tropiske dele af verden, og haven rummer en stribe sjældne planter.

Rundt omkring i haven har den excentriske Anthony Hunte tillige placeret en række stenfigurer af blandt andet græske guder og leende Buddhaer, og de passer på sin vis ganske glimrende ind i omgivelserne, selv om dette aldrig var gået i en mere stringent botanisk have.

Rygtet om den anderledes og meget smukke have har efterhånden bredt sig, og nogle dage kan der være mange gæster.

Denne eftermiddag er vi dog ikke mange besøgende i haven, og vi kan i fred og ro beundre de mange blomster og planter, der ud over turister også tiltrækker mange eksotiske fugle. Vi når således at se adskillige kolibrier summe rundt og suge nektar fra blomsterne.B97361449Z.1_20131004230127_000+G907D0PD.1-0.jpgB97361449Z.1_20131004230127_000+G907D0OR.1-0.jpg

Der er opstillet bænke rundt omkring i haven, så man også kan bevilge sig selv et lille hvil og siddende nyde de farverige omgivelser. Her kan man også lytte til tonerne af den klassiske musik, som Anthony Hunte i lange perioder lader strømme ned i haven.

Årgangsrom

Da vi har afsluttet rundturen i det grønne, tager mr. Hunte imod i sit hus, der troner over haven. Han nyder tydeligvis at tale med sine besøgende, og vi er ingen undtagelse.

Den elskværdige mand spørger høfligt til Danmark, inden han fortæller om havens historie og med et glimt i øjet skælder ud på en ansat, der tidligere på dagen har sat en ny plante et forkert sted.

Undervejs trakteres vi og andre besøgende med hans hjemmelavede rompunch, der består af årgangsrom og friskpresset juice af eksotiske frugter. Den smager fortræffeligt og passer perfekt til de tropiske omgivelser.

Den midterste del af Barbados er øens mest frodige, og her finder man ud over Hunte's Gardens adskillige andre botaniske haver. Andromeda Botanic Gardens er den bedst kendte, ligesom Orchid World og Flower Forest også har mange besøgende.

Vilde aber

Hvor ovenstående alle er anlagte haver, finder man et knapt så velfriseret, om end nok så interessant eksempel på Barbados’ spændende fauna i Welchman Hall Gully, der ligger få km fra Hunte’s Gardens.

B97361448Z.1_20131004230008_000+GT77DA23.1-0.jpg

Welchman Hall Gully er et fredet naturreservat, der udgør en af øens få tilbageværende lommer af regnskov. Gully betyder kløft eller slugt, og reservatet består af en én km lang skyggefuld kløft, der har en sand overflod af høje eksotiske træer på begge sider. 50 af de mange slags træer er afmærket, så tag endelig en brochure ved indgangen, så du kan følge med i botanikken.

Blandt de fascinerende træer, hvoraf mange er flere hundrede år gamle, er gummitræer, kæmpestore bambus, figentræer, kakaotræer, judastræer, baobabtræer, mahognitræer og diverse slags palmer.

Det overvældende udbud af træer og planter er dog ikke reservatets eneste seværdighed. Welchman Hall Gully er nemlig også hjemsted for en stor flok grønne aber. Aberne lever frit i kløften, og det er en sjov oplevelse at se dem pile af sted i træerne og svinge sig i lianerne.

De grønne aber er ganske nysgerrige og kommer ud for at betragte alle forbipasserende, men hvis blot man afholder sig fra at fodre dem, gør de ikke mennesker noget.

Ud over aber lever adskillige andre dyrearter i reservatet – heriblandt nogle imponerende store tudser i den lille vanddam.

Endelig må man under et besøg i reservatet ikke snyde sig selv for det udsigtspunkt, der ligger lige efter indgangen på højre side.

Herfra har man en formidabel udsigt over øens frodige højland, hvis frugtbare jord er baggrunden for naturmæssige perler som Welchman Hall Gully, Hunte’s Gardens og de øvrige botaniske haver.

Den caribiske undervandsperle

Fem råd til rejsen

Besøgsdag:

 • Krydstogtskibe ligger jævnligt til på Barbados, og krydstogtselskaberne er så småt ved at få øjnene op for Hunte’s Gardens. Så undgå at besøge haven en dag, hvor den vrimler med gæster fra et krydstogtskib – du kan ringe i forvejen og høre nærmere.
 • Åbningstider: Bortset fra 1. juledag, nytårsdag og juni måned er Hunte’s Gardens åben hver dag året rundt. Welchman Hall Gully er åben hver dag året rundt bortset fra 1. juledag og den første mandag i august.

Læs mere på:

Overnatning:

 • Hvis man er til all-inclusive, kan hotellet Crystal Cove på vestkysten anbefales. På sydkysten ligger hotellerne Southern Palms Beach Club og The Crane Resort lige ud til to af øens bedste strande.

Valuta:

 • Den lokale valuta er Barbados dollars (BBD), men man kan betale med US-dollars alle steder, så det er ikke nødvendigt at veksle til den lokale valuta.

Rejsen dertil

 • I dag er det en omstændelig affære at komme fra Danmark til Barbados, da det kræver en mellemlanding – samt ofte en overnatning eller et lufthavnsskifte – i London.
 • Sidst på året bliver det dog muligt at besøge Barbados anderledes let fra Danmark. Da begynder rejsebureauet Star Tour at flyve direkte flyvninger til Barbados.
 • Læs mere på: www.startour.dk

Jyllands-Posten var inviteret af Star Tour

Barbados

 • Barbados er den østligste af de caribiske øer, og størrelsesmæssigt er den lidt mindre end Falster.
 • Turismen er centreret langs syd- og vestkysten, mens den centrale, østlige og nordlige del er mere uspoleret.
 • Klimaet er varmt og behageligt året rundt med temperaturer omkring de 25-32 grader.
 • Læs mere om Barbados på: www.barbados.org

Guide til et krydstogt til St. Thomas i Caribien

07-02-2015: Den tidligere danske koloni St. Thomas anløbes hvert år af over 400 store krydstogtskibe, og øens hovedby Charlotte Amalie er en af klodens mest besøgte krydstogthavne. Læs artikel

Nyhed: Et møde med Danmarks fortid

20-10-2009: En rejse til det tidligere Dansk Vestindien er en lærerig påmindelse om en af Danmarkshistoriens mørkeste pletter - slaveriet. Men det er også en ferie med glade og imødekommende lokale værter, forrygende strande og frodig regnskov. I Caneel Bay på Skt. Jan kan man tilmed opleve det hele på en gang. Læs artikel

Guide: Seværdige St. Lucia

26-01-2013: Den caribiske ø St. Lucia er fabelagtigt frodig med tårnhøje palmer og tropiske træer. Selv om frodighed bestemt ikke er noget særsyn på disse breddegrader, er St. Lucia i den grad noget ud over det sædvanlige. Læs artikel

Nyhed: Dansk guide til danske slaveøer

28-10-2011: Ny dansksproget guide til Danmarks tidligere koloni i Caribien er netop blevet publiceret. Læs artikel

Guide til vestjyske seværdigheder fra Anden Verdenskrig

06-04-2016: Det talte ord er i centrum på en to dage lang guidet tur til vestjyske seværdigheder fra Anden Verdenskrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...