Find mere om:
Nyhed: Fanø i regn og rusk | rejser.guide.dk

Nyhed: Fanø i regn og rusk

Vadehavsøen gav os et fjernt kig på hundreder af sæler og en skøn strandtur i vindbiler. Og dårligt vejr er til at bære, når man kommer hjem til et badeland med varme boblebade

Vi bruger ikke låse,« lød beskeden fra manden fra Fanø Cykeludlejning.

Explorers udsendte føler sig veltilpas over at være landet i en tilsyneladende bundhæderlig oase i Vadehavet, hvor selv en tandem kunne overnatte ulåst i det fri. Men så igen: Eneste vej ud er selvfølgelig via færgen til Esbjerg, hvor det at medbringe en lokal udlejningscykel med påskrevet mobilnummer i sig selv indebærer en ikke ubetydelig risiko for at blive opdaget.

Med udgangspunkt i det nordlige Fanø og havnebyen Nordby går kursen stik syd mod det idylliske Sønderho. Landskabet mellem de to byer kan bedst beskrives som lyng, lyng og lyng garneret med ofte lavstammede træer og sandede småbakker. Himlen har valgt at sende den ene byge ned over os efter den anden, hvor regndråberne rammer kroppen hårdt, skråt og effektivt takket være områdets så typiske stride vestenvind.

Morten Korch på første klasse

Strabadserne er dog delvis glemt, da vi træder ind i Sønderho Kro. Kroen i den gamle søofficersby har været forskånet for brand siden 1722. Gamle kakler pryder væggene under de malede trælofter, hvor jeg føler mig hensat til en slags Morten Korch-oplevelse på første klasse.

Egentlig ville jeg have undgået kroen, som foruden et berømmet køkken er præget af for egnen lettere pebrede priser. Men min kone har i regnen studeret menukortet og konstateret, at der er et frokosttilbud, som kun koster en halv gang mere end andre, langt mindre tiltrækkende serveringssteder.

Jeg vidste godt, at voksenmaden var fremragende. Men den for mig store positive overraskelse er den børnemenu til 68 kr., som min søn indtager. Når mine øjne læser kombinationen af kylling og børnemenu, giver det kedelige associationer, men ind kommer en rigtig ovnbagt kylling med sprødt skind, små kartofler bagt med skræl og fine, friske grøntsager.

Nyt i gammel stil

Uden for kroen møder vi Fanøs turistchef, Poul Therkelsen, der kommer kørende i sin lille, pudsige kabinescooter for at tage os med ud på sælsafari. Hele 500 sæler skal denne dag ligge klumpet sammen på en sandbanke ud for Sønderho Strand.

På vejen ud stopper Poul Therkelsen foran et af utallige rødstenshuse med tang på taget. Med sine mindre end tre meter fra jord til tagspids ligner det alt andet end en gymnastiksal fra 1987, men det er lige præcis, hvad det er. Og gymnastiksalen har den højde, sådan en skal have. Den sag er løst ved at grave et stort hul i jorden, hvor motionisterne har fodfæste på noget, som ligner en dyb kælderhøjde i et rum, der går helt op til kip.

Tiltaget er typisk Sønderho, hvor alt på nær nogle ganske få grimme gulstensvillaer er bygget i en stil, så de kunne have været hjemmebaser for en for flere generationer siden afdød kaptajn.

Sælsafari

En usædvanligt hård vind fra nordvest presser vandet ind mod Sønderho Strand, hvor lavvandet ikke får mulighed for at slå til i sin sædvanlige uendelighed. Nogle hundrede meter ude i vadehavet åbner himlen sig i et voldsomt skybrud, der får min familie til at flygte tilbage mod stranden.

Poul Therkelsen foreslår, at vi følger trop. Men jeg siger nej. Jeg er ude på en mission for at se sæler. Vi fortsætter ud. De mange klatter på sandbanken på den anden side af sejlranden bliver stadig tydeligere. Vi ser bevægelse. Der må være mindst hundrede sæler.

Men nu har turistchefen fået nok. Måske fordi han ikke ligesom mig har ladet sine lange bukser blive inde på stranden. Dér, hvor vi vender om, står vi i vand til navlen, hvor det ved lavvande normalt kun går til anklerne. Det bliver ikke til et tæt kig på sælerne i lighed med de mange andre ekspeditioner, som Poul Therkelsen har anført iført sine langskaftede gummistøvler.

Det er lettere ubehageligt og koldt at cykle 17 km i strid modvind med tilhørende regnbyger. Men netop i det vejr går det op for den besøgende, hvorfor det kan være en fordel selv en sensommerdag at være indlogeret på et moderne hotel med tilhørende badeland.

Jacuzzi, dampbad, dejlig varm swimmingpool. Hvor var det godt. Faktisk gjorde det hele forskellen. Dagens oplevelser blev lagret som oplevelser og gode overvundne strabadser frem for som en del af en lang, sur stang.

Godt nok er Hotel Fanø Badeland ingen arkitektonisk perle trods placeringen ved en af Danmarks mest imponerende strande. Men sengene er bløde, og pladsen i lejlighederne er god. Og så er der badelandet, som er inkluderet i prisen.

Trehjulede vindbiler

Næste dag støder vi til turistchefen midt på stranden mellem Fanø Bad og Sønderho for at køre rundt i de trehjulede vindbiler eller blokarts, som de kaldes blandt de indviede. Det er en oplevelse, som man efter min bedste overbevisning hverken må snyde sig selv eller sine børn for.

Det gode ved blokarts er, at jo mere det blæser, des bedre kører de. Så det er virkelig en aktivitet, der passer godt til at presse ind en dag, hvor det blæser lidt for rigeligt til en klassisk badedag.

Det tager os en halv time at lære at manøvrere rundt i vindbilerne, som foruden det at dreje på et rat kun kræver, at man henholdsvis slækker og strammer på et tov til sejlet. Når først vinden har fanget sejlet, suser man derudad på de store, brede sandflader i næsten liggende position.

Vejen hjem til hotellet ad stranden er hård. Selv om sandet er hårdt pakket, føles det i sidevind og regnvejr som en anstrengende oplevelse af en sådan karakter, at det på et tidspunkt får mig til helt uberettiget at beskylde min bagvedsiddende søn for ikke at træde til i tandemens pedaler.

Igen: Det er rart at komme hjem til en tur i badeland.

En kulinarisk perle

Kulinarisk byder turen på en uforglemmelig oplevelse i form af et besøg hos restaurant Ambassaden på Hovedgaden i Nordby. Personligt er jeg ingen stor fiskeelsker, men her må jeg overgive mig helt og aldeles over for en trerettersmenu til 328 kroner.

Vesterhavsrødtungefilet bagt med kulmule/laksemousseline. Dertil pandekage indeholdende havtaske bagt med salvie og tomat. Hele herligheden bliver serveret med en fiskecremesauce og friske grøntsager fra restaurantens egen have.

Det er saftigt og smagfuldt uden på nogen måde at virke sammenrodet. Sammen med et par fabelagtige forretter og gode desserter danner det rammen om en perfekt aften.

Under middagen i den kun halvfyldte restaurant bliver et par forbipasserende med beklagelse afvist. Baggrunden er ifølge restaurantens indehaver, Pia Lindquist, et princip om kun at operere med friske råvarer. Derfor købes der uden for skolernes sommerferie varer ind efter antallet af bordbestillinger og bestilling af mad ud af huset. Og i skolesommerferien er der altid fyldt på Ambassaden.

Derfor er det uanset årstiden nødvendigt at bestille bord for at kunne nyde et aftensmåltid på Nordbys kulinariske perle.

Læs også: Til hest langs Vesterhavet


Fanø

  • Med sine 56 km +2 er Fanø en af de største af de 42 frisiske øer, der går i et bælte fra Holland til Danmark.
  • Fanø har igennem historien været præget af søfart, men domineres i dag af turismen. Lokalbefolkningen ernærer sig almindeligvis ved turisterhvervet eller tager færgen til Esbjerg for at arbejde dér.

Strandsejlads

  • I et stort, bredt strandområde mellem Fanø Bad og Sønderho Strand er det tilladt at race rundt i vindbiler kaldet blokarts. Vindbilerne fås i en- og topersoners udgaver og udstyres med store eller små sejl efter blæstens styrke. Der kan bestilles tid hos Fanø Adventure Sport på telefon 3117 4373. Prisen for en time er 250 kr. for en person og 300 kr. for to i én vindbil.

Sælsafari

  • Der arrangeres vandreture ud til sejlranden lige over for den store sælkoloni ud for Sønderho Strand. Kontakt Fanø Turistbureau for detaljer på telefon 7026 4200, www.visitfanoe.dk.
  • Man kan dog udmærket klare turen på egen hånd. Start lige ud for nedkørslen ved Sønderho Strand en time til halvanden før maksimalt lavvande. Gå lige ud i vandet mod sejlrenden. Sælkolonien vil blive stadig mere tydelig undervejs. Regn med at bruge ca. tre kvarter fra strandbredden for at nå ud nær sejlrenden.

Spise

  • Vi kan varmt anbefale et besøg på restaurant Ambassaden på Hovedgaden 57 i Nordby, der på nær januar holder åbent året rundt. Pladsreservation nødvendig for aften. Reservation på telefon 7516 2211. Restauranten er børnevenlig med tilhørende legerum. Stemningen er uformel. Priserne er i den dyrere ende. www.ambassadenfanoe.dk


Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Hotel Fanø Badeland (www.strandhotellerne.dk)

Anmeldelse: Mellem æ haw og æ fjord

07-11-2009: Nordsø Camping & Badeland er en af de få pladser, der faktisk henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre. Læs artikel

Nyhed: I Skagen er der højt til loftet

15-07-2009: Byen er et af de mest populære steder at være turist i sommerperioden. Det gør byen til et menneskefyldt kræmmermarked. Men man kan også finde fred og ro flere steder - ikke mindst i Kandestederne på Hjorths Hotel. Læs artikel

Guide: Gratis overnatning i det fri

23-09-2011: Faciliteterne er få. Men man kan bo i sit telt eller låne et shelter i den skønne natur. Læs artikel

Nyhed: En campingplads for alle

19-04-2011: Ved at skabe sammenhæng med omgivelserne giver Camping Møns Klint unikke oplevelser. Læs artikel

Nyhed: Opstramning ved Marielyst

10-02-2011: Marielyst Ny Camping er ikke ny, og faktisk ligger pladsen ikke i Marielyst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...