Find mere om:
En kongelig krooplevelse | rejser.guide.dk

En kongelig krooplevelse

Møgeltønder er en perle i Sønderjylland med sine smukke gamle huse og velbevarede kirke.

Det er svært ikke at føle sig lidt benovet over at skulle bo på selveste prins Joachims kro, men ligeså usnobbet et bekendtskab prinsen er - ligeså afslappet er stemningen på Schackenborg Slotskro.

Det er dog ikke et sted man liiige kommer forbi. Man drejer af på motorvejen, der fortsætter mod Tyskland, og fortsætter turen på landevejen, som føles uendelig i tusmørket, hvor den ene flade mark afløser den næste.

»Bare ring, når I kommer, så guider jeg jer ind,« lyder det fra kromedarbejderen i telefonen, der tidligere på god sønderjysk manér har ringet og spurgt, om vi var sultne.

Efter Tønder viser skilte endelig mod Møgeltønder, og inden længe kommer Schackenborg til syne. Der er mørkt i slotsgaden, og brostene er faretruende fedtede.

»Bare gå ind i receptionen. Så har jeg lagt nøglen til jer,« forklarer en stemme i telefonrøret, da vi endelig er fremme ved slotskroen.

Vi bliver guidet igennem den dunkle krostue, der føles som en mystisk tidslomme i mørket, og ind i receptionen, hvor et meget levende billede af prins Joachim troner frem.

»Gå ind i bygningen på den anden side af gaden, så ligger værelset oppe på første sal,« fortsætter stemmen i røret, der trygt guider videre. Gæstfrihed varmer på en isende kold aften.

Bygningen 'på den anden side af gaden' er en gammel rød murstensbygning med en tung hoveddør.

Modsat hovedbygningens mørke farver og antikke møbler er denne bygning indvendigt moderniseret med lyse, gule vægge og polerede flader.

Hjemmebagt brød og mousse

På første sal står et sirligt opdækket bord med vin og en lille anretning med ost, charcuteri og hjemmebagt brød. Klokken nærmer sig midnat, men det er svært ikke at føle sig bare lidt sulten. Særligt når den hjemmelavede chokolademousse ser bedende op fra glasset.

Værelset rummer en stor, blød seng, der nærmest fylder det hele og gør, at rummet bestemt ikke er egnet til andet end en god nats søvn. Det er der til gengæld også rigelig mulighed for under de skrå vægge, hvor stilheden er det perfekte akkompagnement til natten efter et langt, varmt bad i det lune badeværelse. Schackenborg Slotskro har 25 værelser, der hver især er navngivet efter danske slotte og herregårde. Værelserne er beliggende på selve kroen samt i tre omkringliggende, fredede huse, og det er muligt at vælge ekstra luksus til lige fra jacuzzi til egen have alt efter ønsker og pengepung.

Kro siden 1688

Trappen knirker hyggeligt, når man skal ned til morgenmaden, som bliver serveret i krostuen i hovedbygningen på den modsatte side af gaden. På kroens venstre side ligger Schackenborg bag den grågrumsede voldgrav. I 1661 overtog feltherre Hans Schack slottet, der dengang gik under navnet Møgeltønderhus. I 1978 overgik Schackenborg til kronen, da familien ønskede, at prins Joachim skulle overtage slottet. Onde tunger har sagt, at slottet var i sådan et forfald, da prins Joachim reelt overtog slottet i 1993, at forholdet mellem dronningen og familien Schack blev ødelagt.

Kroen blev oprindelig bygget som bolig til slotsgartneren, men fik allerede krobevilling i 1688. Slotskroen er i dag et aktieselskab, hvor Aabenraa-skibsredderen Hans Michael Jebsen er hovedaktionær og prins Joachim er mindretalsaktionær. Siden 2006 har parret Lise Overgaard Lauritsen og Henning Kohl Overgaard Lauritsen forpagtet stedet.

Kongens skæve smil

Væggene i krostuen er rustrøde i dagslys og møblerne mørke. Et billede af kong Christian IV betragter med et skævt smil de spisende gæster, så man uden at tænke over det retter sig lidt ekstra op i stolen. Kaffen er kulsort og morgenmaden rigelig. Først et pocheret æg på et stykke skinke, derefter brød med alt hvad dertil hører af ost, pølse, marmelade og en lille lun croissant. Der er fyldt godt op med sølvbryllupsgæster, som skal til fest i de dertil indrettede lokaler.

Der er ikke tid til at dykke ned i menukortet til hverken frokost eller aften, men det er ikke fordi, lysten mangler. Hjemmerøget laksefilet med radise, rygeost og karse eller ballontine af Schackenborg-fasan med foie gras, estragonsauce og hvedekerner lyder jo tiltalende. Priserne skriger heller ikke til himlen med to retter for 298 kr. op til fire retter for 448 kr.

Lindeallé og skæve huse

Møgeltønder er på alle måder en lille perle. Slotsgaden med de sirligt lagte brosten og alléen med de nøgne lindetræer er bedårende selv i det grå vinterlys. Kigger man i historiebøgerne, optræder byen for første gang omkring år 1215. På gamle kort kan man nemlig se Mykæltundær, som betyder 'Store Tønder', hvilket gennem tiden er blevet til Møgeltønder.

Husene er velbevarede, og få af dem ligner hinanden. Der er småsprossede vinduer, stråtag eller røde tegl, stokroser og søde karnapper og pilskæve facader. Tilbage i 1683 var der blot syv huse i gaden, blandt disse slotskroen, der dengang blot var gartnerbolig. I de første årtier voksede husenes antal kun langsomt til trods for grevskabets løfte om skattelettelser til næringsdrivende, der ville slå sig ned i Slotsgaden. Antallet af huse steg dog betydeligt i begyndelsen af 1700-tallet, og i 1750 fremstod Slotsgaden som den, vi ser i dag.

Himmel og helvede

Uden for sæsonen er byen lukket og slukket, men Møgeltønder Kirke er lun og åben for besøgende og bestemt hele turen værd på grund af de velbevarede kalkmalerier og et loft, der giver stof til eftertanke. På et af malerierne står en hvidklædt skikkelse og en behåret sort skikkelse. En lille djævel rager nøgne, forpinte mennesker til sig mod en brændende ild, mens de bag den hvidklædte skikkelse sagligt kigger på.

Skibets loft er malet af Johan og Sønnik Sønnichsen i 1740, motiverne er Syndefaldet, Korsfæstelsen og Dommedag. Farverne står helt klare, og motiverne giver lyst til at sætte sig ned og studere dem grundigt. Og så kan man jo passende sætte sig på de velholdte bænke, der stadig bærer navne efter de familier, som fast indtog plads, søndag efter søndag.

Herfra kan man også betragte de strålende kalkmalerier. Mellem 1894 og 1898 dekorerede kunstneren August Wilckens koret på grund af de meget svage spor af de malerier, der var lavet umiddelbart efter reformationen.

Malerierne indeholder også flere overraskelser. Blandt andet to mænd i jakkesæt, den daværende grev Hans og hans søn Diderik. Under restaureringen malede kunstneren en lille mand i et blomsterbæger, formentlig renæssancemaleren selv.

Næsen hjem

Efter mødet med djævelen sjoskes der tilbage mod kroen for at sætte næsen mod Sjælland igen med et varmt ønske om at komme igen, når træerne springer ud, stokroserne blomstrer og spise friskfanget fisk.

En nat på kroen koster 1.350 kr. for et dobbeltværelse, og 1.595 kr., hvis det skal være mere luksuriøst. Det kan gøres billigere, men er bestemt en fin pris for det ekstra man får på den kongelige kro. Rygterne vil, at prins Joachim og prinsesse Marie ofte ses i byens gader. Men det er vist en helt anden historie.

LÆS OGSÅ: Ringridernes hovedstad

Råd til rejsen

  • Mad: Tønder ligger få minutter fra Møgeltønder og virker nærmest stor, når man kommer fra landsbyen. Her kan man nyde en frokostplatte eller et stjerneskud i den hyggelige Kloster Cafeen, der ligger i byens ældste hus, et smukt gavlhus fra middelalderen.
  • Udflugt: Når stæreflokke tager på træk, ynder de at holde pause i Tøndermarsken på grund af den store forekomst af velsmagende insekter. Det er en kærkommen mulighed for at se fænomenet sort sol, der opstår, når stæreflokkene danner fantastiske mønstre på aftenhimlen, inden de finder nattely.
  • Snack time: Spegepølser, leverpølse, kogte skærepølser. Navnene klinger måske ikke af gourmet, men den sønderjyske spegepølse smager fantastisk, og Højer Pølser i Højer har vundet flere medaljer end de fleste pølsemestre.
  • Huskeliste: Husk gummistøvler til den fugtige marsk eller en tur ud i vadehavet, en kikkert til at se detaljerne, når stæreflokkene farver himlen sort eller de spættede sæler, der hviler sig på sandbankerne i vadehavet.

Guide: På kroferie i Europas lykkeligste by

06-09-2014: At Ringkøbing i 2007 blev kåret til at være verdens lykkeligste by, kunne se ud til at holde stik den dag i dag. Explorer er taget på kroferie på Hotel Ringkøbing og har udforsket byen og dens beboere. Læs artikel

Anmeldelse: Et historisk hotelophold

22-10-2009: Hotel Frederiksminde indgår i det nye netværk Historiske Hoteller - og er en oplevelse, der byder på nostalgi, hygge og ikke mindst luksus. Læs artikel

Guide til natur og kultur på Ærø

28-06-2016: En golfbane klos op ad kysten, Danmarks mindste galleri i en nedlagt telefonboks og et nyåbnet whiskydestilleri er bare et par af de lokale initiativer, der lokker turister til Ærø. Kom med på tur til øen, der stædigt kæmper imod affolkning, og som gifteklare par fra hele verden valfarter til. Læs artikel

Guide til en cykeltur langs Storåen fra Kærshoved til Kytterup

28-06-2016: Ved Storåen kan man se Danmarks største spinderok, drikke uldent øl, beundre et lille tempel, kigge på en storforbryder, hilse på en rasende dyr kvinde, trykke Guds Hånd samt besøge et observatorium. Læs artikel

Guide til et ophold på Kokkedal Slot Copenhagen

19-09-2015: Kokkedal Slot Copenhagen byder på oplevelser, der kan få de fine fornemmelser frem i de fleste. Her er spaen, middagen, morgenmaden, boblerne og servicen i top, og omgivelserne er lige så. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...