Find mere om:
Et historisk hotelophold | rejser.guide.dk

Et historisk hotelophold

Hotel Frederiksminde indgår i det nye netværk Historiske Hoteller - og er en oplevelse, der byder på nostalgi, hygge og ikke mindst luksus.

Indrømmet, jeg er ikke en garvet hotelbruger. Jeg er ikke vant til forgyldte vandhaner, syvretters menuer og mandsopdækkende tjenere. I virkeligheden har de fleste af mine hoteloplevelser været præget af kakerlakker, tørt toastbrød og svedlugtende personel.

Men jeg ved dog lidt om, hvad der er godt, og hvornår noget er skidt. Jeg elsker ild i pejsen - jeg burde hedde ”hygge” til mellemnavn - og jeg har en svaghed for detaljer.

Jeg står nu 50 meter fra at kunne dyppe mine tæer i Præstø Fjord. Ved min side står min mor, og foran os ligger en hvidkalket bygning ved navn Hotel Frederiksminde, der indgår i det nye netværk Historiske Hoteller. Da vi træder ind i den ”Mads Skjerns hus på Feddet”-associerende bygning, kan vi ikke helt finde ud af, hvor vi skal gå hen. Den klassiske reception med disk og tilhørende receptionist eksisterer nemlig ikke på det historiske hotel i Præstø.

Men ud i hallen kommer hotellets direktør, Silje Brenna, og byder os velkommen. Hun ved, hvem vi er, informerer os kort om stedet og programmet for det næste lille døgns tid og viser os op til vores værelse på første sal, med udsigt over Præstø Fjord.

Jeppe i baronens seng

På hotelværelset udbryder min mor ved synet af den store, baroklignende egetræsseng, at vi må være havnet i en scene fra ”Jeppe på Bjerget”. Jeg smider mig på ”baronens” seng, lukker øjnene og må give Jeppe ret i, at man et sekund eller to kan komme helt i tvivl om, hvorvidt man lever eller er død.

Tvivlen bliver dog manet i jorden, da min mave begynder at rumle. Vi bevæger os mod spisesalonen, som ligger ud til hotellets have. I komplet ro og med udsigt til bøgetræer og strandkant indtager vi en let frokost i lyse, elegante omgivelser og glæder os over, at det eneste, vi skal nå i løbet af dagen, er ansigts- og kropsbehandlinger, eftermiddagskaffe og aftensmad. Nej, hårdt er livet ikke ligefrem den weekend.

Hoteldirektøren kommer ind i salonen og fortæller os, at nu venter en skønhedsbehandling i hotellets wellness-afdeling. I halvanden time ligger jeg på en massagebriks og glemmer på mirakuløs vis, hvor stresset jeg er. Ingen tanker om ubetalte regninger. Ingen tanker om deller og dovenskab. Ingen onde tanker overhovedet.

Gammelt klosterområde

Som to fornyede mennesker forlader min mor og jeg wellness-afdelingen og indtager dagens første kop kaffe i en af hotellets stuer, der på trods af sin mørke indretning på ingen måde virker dyster. Det trækker dog lidt, men vi forbløffes af stuens mange overdådige malerier, gevirer og bombastiske møbler.

Silje Brenna fortæller, at Frederiksminde er bygget på et gammelt klosterområde fra 1470. Det bærer området stadig præg af, og nærmeste nabo er da også en kirke. Selve bygningen blev etableret i 1870, og navnet Frederiksminde gav man den på grund af en buste af kong Frederik VII, som to år tidligere blev opstillet i anlægget.

Historie har hotellet i hvert fald, og jeg må indrømme, at aftensmaden i den 140 år gamle spisepavillon på alle måder gør mine tidligere hoteloplevelser med tørt toastbrød til skam. Ind kommer den ene opvarmede tallerken efter den anden med minimalistisk og smagfuldt anrettede madoplevelser.

Mætte og trætte forlader vi den gastronomiske himmel med et »håber maden smagte jer« og »godnat« fra tjeneren og tjenerens tjenerassistent.

»Jow tak, det har været en fornøjelse,« siger min mor og jeg i kor.

Nu kalder ”baronens” seng, og jeg er spændt på, om jeg i morgen vågner op hjemme på Ikea-briksen og udbryder: »Nåh, det var bare en drøm.« Men en nat på et af Danmarks Historiske Hoteller er ganske virkelig.

Inspiration fra Norge og Sverige

»Både danske og udenlandske feriegæster efterspørger i stigende grad autenticitet og charme i klassiske, romantiske rammer, kombineret med udsøgte smagsoplevelser. Samtidig vægtes serviceniveauet højt af gæsterne. De historiske hoteller møder den efterspørgsel,« siger Maria Haugaard Christensen fra Visit Denmark.

Hun fremhæver, at i Norge og Sverige er historisk hotelferie allerede et stærkt selvstændigt varemærke. Derfor har danske historiske hoteller også et uopdyrket internationalt potentiale, som nu skal udnyttes.

På Hotel Frederiksminde er man meget bevidst om de muligheder, som de historiske rammer giver.

»Vi har netop gennemført en totalrenovering, hvor alting er ført tilbage til den klassiske, romantiske stil fra 1890-1910. Det giver os en helt særlig atmosfære, som vi underbygger og forstærker med mad og vin og en meget personlig betjening. Hos os bliver man genkendt, når man kommer igen, og man føler sig hjemme,« siger hoteldirektør Silje Brenna.

Læs også: En perle i Gl. Skagen

Historiske Hoteller

  • Netværket Historiske Hoteller er oprettet på initiativ af Visit Denmark med inspiration fra lignende netværk i bl.a. Norge og Sverige. Visit Denmark har sammen med Horesta, Danmarks Restauranter & Cafeer, Danske Slotte og Herregårde samt Danske Kroer og Hoteller udviklet en række kriterier, som ansøgere skal opfylde for at blive optaget i netværket.
  • Bl.a. skal hotellerne have internationalt potentiale og leve op til en standard på linje med firestjernede hoteller eller højere. Det vurderes, at der i Danmark er ca. 30 overnatningssteder, som uden problemer kan leve op til kriterierne. Derudover er der 30, som skal forfine deres produkt for at kunne blive en del af netværket.
  • Disse hoteller er i dag med i netværket: Aarøsund Færgekro, Ballebro Færgekro, Broholm Gods, Dronninglund Slot, Fakkelgården, Frederiksminde Hotel, Hjorts Hotel, Hotel Baltic, Norsminde Kro, Scheelsminde, Skovshoved Hotel, Sønderho Kro, Vejlefjord
  • Læs mere på www.visitdenmark.com/historiske-hoteller


Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Visit Denmark.

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Nyhed: Senior Rail med faldgruber

02-07-2009: Men også en rejseform med store muligheder. Læs artikel

Guide: Tre meget særprægede hoteller

24-02-2012: En skinnende iglo i Grønland er blandt nogle af verdens mest specielle hoteller. Læs artikel

Guide: En kongelig krooplevelse

12-02-2012: Møgeltønder er en perle i Sønderjylland med sine smukke gamle huse og velbevarede kirke. Læs artikel

Nyhed: Der er penge at spare på skiferien

21-09-2009: Få 22 pct. rabat på hytteferien, eller hold familieferie i Alperne med all inclusive, liftkort og skileje for 8.000 kr. Finanskrisen har gjort det billigere at komme på skiferie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...