Find mere om:
Guide til Norditaliens søer | rejser.guide.dk

Norditaliens ukendte åndehuller

Uspoleret italiensk charme, storslået natur og fantastisk god mad er noget af det, som man kan finde ved at vende Gardasøen ryggen og gå opdagelse ved Norditaliens mere ukendte søer.

Man behøver ikke sidde i kø eller kigge på talløse campingpladser, legelande og turistmenu-kort på både dansk, engelsk og tysk for at nyde den storslåede natur, de velplejede gamle byer og den gode mad omkring søerne i Norditalien for fødderne af Dolomitterne.

Mens Gardasøen i høj grad er præget af masseturisme, findes der også en række lige så smukke søer i Norditalien, men hvor der er færre turister og mere af den rolige, italienske livsstil og den traditionelle italienske mad, som mange danskere efterspørger. Og det var netop disse Gardasøens mindre søskende, som Morgenavisen Jyllands-Posten drog ud for at udforske. Billedskønne Como Søen har vi ikke taget med i denne gennemgang, da denne sø trods alt er kendt af mange danske italiensfarende.

Lago d'Iseo

Lago d'Iseo ligger godt 50 kilometer øst for Gardasøen - og minder på mange måder om sin storesøster. Her er bare længere mellem hotellerne og campingpladserne, men søen byder til gengæld på mere uspoleret, italiensk byliv. Søens store seværdighed er den bilfri ø Monte Isola, der ligger som en kolos midt i den 213 meter dybe sø. Her er der rig mulighed for at okse af sted på cykel eller til fods. En god tur for de raske er til toppen af øen, hvor der ligger en gammel kirke. Det tager ca. en time op og ned.

Transporten til øen, der rummer flere hyggelige småbyer og velplejede fiskelejer, foregår med en af de både, der sejler i rutefart mellem de forskellige byer ved søen. Mest oplagt er sejlturen fra søens hovedby Iseo, der i sig selv er et charmerende bekendtskab med et roligt centrum og hyggelige pladser med masser af cafeer og restauranter.

De kan noget med håndværk ved Lago d'Iseo. På øen ligger en produktion af klassiske træbåde og fiskenet, der også knyttes til hængekøjer. Men for kendere af italiensk håndværk i den rigtig dyre klasse ligger Riva-værftet i Iseo-søens sydlige ende. Her produceres og restaureres motorbådenes svar på Aston Martin, de elegante Riva-mahogni-fartøjer med skinnende krom og dunkende V8-motorer. Bådene har været i produktion siden 1842 og har haft filmstjerner som Brigitte Bardot og Sophia Loren som beundrere.

Det kunne være sådan en båd, som Beretta-familien, der har skabt en milliard-koncern baseret på håndvåben af den fineste kvalitet, bruger, når de skal besøge deres private ø, Isola di San Paolo. Øen er lukket for offentligheden, men den kan beskues, når man alligevel sejler forbi med de mere folkelige turbåde på vej til Monte Isola.

Søen er i forhold til Gardasøen let at overskue. Faktisk kan man alt efter trafikken køre rundt om den på et par timer. Det må man ikke snyde sig selv for. Vejen er sprængt ind i de høje klipper få meter fra søen og med passende mellemrum afbrydes natur-scenarierne af velplejede byer med elegante huse i lyse gule og røde farver, små piazzaer og de allestedsværende fine, gamle kirker. Jo, her har boet mennesker i mange århundreder - og de har passet på tingene. Især middelalderbyen Lòvere i den nordlige ende af søen er et besøg værd.

Der er også kun en halv times kørsel til det charmerende centrum af byen Brescia til shopping eller sightseeing.

Lago Maggiore

Uopdaget kan man ikke kalde Italiens næststørste sø - Lago Maggiore. Her ca. 70 kilometer vest for Milano ligger den store sø, som er lige så storslået som Gardasøen, men den er et noget mere ukendt område for danske turister. Det er synd, bl.a. fordi den 372 meter dybe og 65 kilometer lange Lago Maggiore har et noget mere eksklusivt udtryk end Gardasøen. Og det er oplagt at begynde ferien i Italien ved at køre sydpå langs den smukke sø, hvis nordlige ende ligger på den schweiziske side af grænsen.

Herfra rammer man efter ca. en times kørsel hovedbyen Stresa, som italienerne har valfartet til i århundreder. Det ses på området, som er præget af det ene fantastiske luksus-palads efter det andet med udsigt til søen.

I Stresa ligger gamle hoteller, der får d'Angleterre til at blegne, på rad og række. Det fineste hedder Grand Hotel des Iles des Borromees og minder mest om et solkonge-slot med skulpturpark, springvand og det fine gamle interiør med lysekroner og store sale. Har man råd, er det en oplevelse at bo her eller på et af søsterhotellerne. Men man kan sagtens bo hyggeligt og til rimelige priser med udsigt til søen.

Ud for Stresa ligger to øer, som begge er et besøg værd. De er indrettet med fine bygninger og smukke haver af Borromeo-slægten i 1500-1600-tallet. Den gamle adelsfamilie ejer dem stadig. Mest populær blandt turisterne er Isola Bella, der lyses op af grevens eget palads, som blev skabt, fordi Carlo Borromeo den Tredje i 1650 kom i tanke om, at et overdådigt palads på en lille klippeø måtte være evigt saliggørende.

I dag er der adgang til paladsets gamle sale med malerier og våben, lige som man kan se den smukke park. En botanisk have er den primære attraktion på Isola Madre.

Skikkelsen af ærkebiskop Carlo Borromeo den Første kan ses i form af en 35 meter høj imponerende statue i byen Arona i den sydlige del af søen. Det er muligt at kravle op i bronze-monstrummet fra 1698.

En anden fin udflugt er at køre hen over bjerget Mottarone, som er 1.491 meter højt. Turen går ad stejle og snoede veje henover bjerget. Som regel kører man gennem frodig skov, men der er indimellem også en storslået udsigt til søen og de omkringliggende bjerge.

Øverst er der en nationalpark, der koster seks en halv euro at køre igennem, men så kan man også komme helt op på toppen af bjerget. Der er flere vandreruter heroppe.

Lago D'Orta

Man kan også køre ned på den anden side af Mottarone-bjerget og møde søen Lago D'Orta. Den er noget mindre og ikke helt så storslået som Lago Maggiore. Til gengæld er der rigtig hyggeligt i hovedbyen Orta San Guilio med elegante, gamle fortovscafeer i det lille, bilfri centrum. En espresso på byens lille torv bør man ikke snyde sig selv for. Herfra er det også muligt at tage turbåden over på den lille ø San Giulio.

Lago D'Orta er den vestligste af de norditalienske søer, den omkranses af skov og af små, hyggelige byer og er på mange måder den mest fredfyldte af de større norditalienske søer. Ikke, at man skal bo her for at bruge dagevis på at kigge på seværdigheder. Nej, det er en sø, man bruger en dag på, medmindre man da har brug for at slappe fuldstændig og drive lidt rundt, spise en is og kigge lidt på de fine små forretninger i Orta San Guilio.

Men så kan det også være, at søens spejlblanke vand kommer ind under huden på én, som det gjorde for den tyske filosof Friedrich Nietzsche, der mente, at et ophold ved Lago D'Orta ændrede hans liv for altid - og at han efter besøget refererede til sit liv som ”von Orta an”.

Ca. halvanden kilometer fra hovedbyen Sacro Monte ligger et såkaldt helligt bjerg, der har 20 kapeller tilegnet den Hellige Franciscus. Man kan også opleve et andet helligt bjerg Varallo. Her er en kirke og 44 kapeller også et besøg værd.

LÆS OGSÅ: Toscanas ukendte lillebror

Italien

Rejsen dertil

  • Fly/bil: En tur til Norditalien kan næppe gøres billigere end med kombinationen lavprisfly/billeje. Ryanair flyver fra Billund til Bergamo/Milano. Returbilletter er set fra 1.000 kr. Fra København flyver SAS og Easyjet direkte tilMilano. Returbilletter er set fra lidt over 1.000 kr. Billeje koster i Norditalien fra 1.700 pr. uge for en billigbil. Kører man selv til området, er der ca. 1.500 km.

Fem råd til rejsen

  • Hotel: Vil man gerne bo små, hyggelige steder, er det oplagt at booke sit hotel via hjemmesiden Viamichelin.com. Er man rigtig snu, finder man først hotellet på en af de store portaler og kontakter derefter hotellet for at få deres pris. Der er ofte penge at spare f.eks. på morgenmad, der i mange tilfælde koster ekstra på f.eks. Hotels.com.
  • Shopping: Er man ved Lago d'Iseo eller Gardasøen og har lyst til shopping eller bykultur, så er det bare at starte bilen og køre til Brescia, der trods et image som industriby har et rigtig hyggeligt og stemningsfuldt centrum, der overskygges af en af Italiens store, velbevarede middelalderborge.
  • Mad: Italienerne holder af egnsretter. Ved søerne er man stolte af den lokale fisk som f.eks. ørreder. De udgør sammen med pastaretter en betydelig del af menukortene. Ved Iseo-søen er den fremragende mousserende hvidvin Franciacorta værd at smage nærmere på.
  • Aktiviteter: Søerne udgør også gode rammer for en aktiv ferie som f.eks. cykel-, eller vandreture i bjergene, lige som man med fordel kan kombinere en skiferie med et par afslappende dage ved en af søerne.
  • Udflugter: Området omkring Lago Maggiore er i særklasse fyldt med mange smukke gamle slotte og borge. Flere af dem er indrettet som hoteller. Det gælder f.eks. Romantik Hotel Castello Seechloss eller Ascona Castle Hotel, der blev opført for at kontrollere skibstrafikken fra alperne gennem søen og ned til floden, der fører til Milano.

Guide: Rom for let øvede

28-07-2015: Boghandlerne bugner af rejsebøger, men endnu en har meldt sig under fanerne. Small Wonders of Rome er en miniatureguide med 42 specielt udvalgte steder for det urbane par, der vil opleve noget nyt og ikke gider stå i kø foran Colosseum med alle de andre turister. Læs artikel

Guide: Unesco-vidundere, du skal se, før de forsvinder

22-12-2014: Krig, klimaforandringer og turisters trampen truer nogle af verdens kulturelle eller naturskabte vidundere. Det betyder, at stederne er ved at miste deres autencitet og det, der gjorde dem særprægede og bevaringsværdige. Her er otte unikke Unesco-sites, der er i fare for at forsvinde i fremtiden. Læs artikel

Guide til grottedykning i Mexico, USA, Italien og Frankrig

29-06-2014: Drypsten og søjler af mineraler i hulrum under havoverfladen kan være en fascinerende oplevelse på ferien. Læs her, hvordan du kommer på opdagelse i havets sære katedraler. Læs artikel

Guide: Rejsetips til weekendferie i Firenze

13-05-2014: 48 timer i den italienske storby kræver fornuftigt fodtøj, skarpe sanser til at suge til sig af alle renæssance-mesterværkerne og ikke mindst en stor appetit, hvis man vil spise sig igennem Firenzes specialitet, bistecca fiorentina. Læs artikel

Guide: Tag på miniferie i storbyen

23-03-2013: Tusindvis af danskere rejser på storbyferie i påsken. Storbyens intense oplevelser passer godt til et kort besøg. Explorer har samlet rejsebranchens bedste tilbud på fem forskellige storbyrejser i Europa. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...