Find mere om:
Giver du nok drikkepenge på ferien? | rejser.guide.dk

Giver du nok drikkepenge på ferien?

Vi lægger sjældent drikkepenge herhjemme i Danmark, men det forventes vi ofte at gøre, når vi er gæster i et andet land.

Et godt arbejde bærer lønnen i sig selv, men lønnen for at bære kufferter skal ofte suppleres med ekstra penge, når man befinder sig i udlandet.

Drikkepenge er ikke et nyt fænomen for danskere på ferie, men det er stadig ikke alle, der er lige villige til at finde mønter frem til piccoloen, tjeneren, bartenderen eller taxachaufføren, selv om det er kutyme og en del af lønnen mange steder i verden.

- Der er mange af vores danske gæster, der slet ikke giver drikkepenge, fordi de ikke selv vurderer det som vigtigt. De gør det ikke af natur, lyder det fra Gorm Pedersen, der er produktchef for rejsebureauet Star Tour.

- Generelt hører vi dog, at danske gæster er bedre til at give drikkepenge end vores skandinaviske naboer. Vi gør, hvad vi kan for at oplyse vores kunder om reglerne for drikkepenge, afhængigt af hvor i verden de skal hen, siger Gorm Pedersen til Ritzau Fokus. Hver tredje dansker giver aldrig drikkepenge

Det kan være forvirrende som turist at regne ud, hvor mange euro man skal lægge oven i regningen på restauranten, eller hvor mange dollar taxachaufføren skal have i hånden efter turen. Forventningerne varierer fra land til land.

- Danskere er rimeligt gode til at give drikkepenge til rengøring på hotellerne og til tjeneren på restauranten. Til gengæld glemmer de måske at give penge til chaufføren og guiden, samt til frisøren og massøren, vurderer produktchef for Spies, Carlos Cebrian.

- Både på hoteller med all-inclusive og på krydstogter har danskerne haft lidt svært ved at vænne sig til, at det er en god idé at give drikkepenge i baren eller til tjeneren, selv om du allerede har betalt for maden forinden. Men de er ved at blive bedre til det, forklarer Spies' Carlos Cebrian.

Selv om ansatte i servicebranchen rundt om i verden normalt ikke siger nej tak til lidt ekstra mønter for god service, så kan man også komme galt af sted, når man prøver at være generøs og høflig som dansker på ferie.

- I flere asiatiske lande har drikkepenge den omvendte virkning, og her kan det blive tolket som en uhøflig gestus at give penge. Så man skal lige undersøge landets skikke og normer først, forklarer Gorm Pedersen fra Star Tour.

/ritzau/FOKUS

Gode råd om drikkepenge i udlandet:

  • 1. Rengøring på hotellet. Det er en god idé at give drikkepenge allerede den første dag. På den måde er der større chance for bedre service i løbet af din ferie, end hvis du først lægger pengene på din afrejsedag. I Europa er det almindeligt at lægge 1-2 euro per dag.
  • 2. De fleste steder i verden er det kutyme at lægge minimum 10 procent i drikkepenge på caféer og restauranter. Dog er det ikke nødvendigt, hvis der allerede er trukket for "service charge" på regningen. Men man er altid velkommen til at runde op, hvis man har været meget tilfreds med betjeningen, for "service charge" går ikke automatisk til tjeneren.
  • 3. Det er de færreste lande, hvor det er almindeligt at give drikkepenge for taxaturen. Dog forventes det i visse lande som USA, Østrig og Tyrkiet.
  • 4. Næsten alle rejsebureauer tilbyder skriftlige guides, hvor man kan få overblik over de uskrevne regler for drikkepenge i det land, man skal besøge.
  • 5. Hvis du lader en piccolo bære dine kufferter på hotellet, så er det almindelig skik i de fleste europæiske lande, at han eller hun får mellem 1-2 euro per taske.

Kilder: Star Tour, Spies, samlino.dk, rejseavisen.dk.

Guide: Slap af, som du vil, på vandrerhjem

18-06-2014: Vandrerhjem er en afslappet og fleksibel måde at opleve Danmark, se naturen og møde nye mennesker. Her er mere komfort end på camping og mere frit end på hotel. Læs artikel

Nyhed: Få hjælp til at få det billigste hotel

07-06-2011: Søgemaskine Momondo lancerer en ny tjeneste, som sammenligner priser på hotelværelser. Læs artikel

Guide: Pas på: Feriekryb kan koste dig en formue

23-03-2016: Flere danske rejsende slæber det blodsugende insekt væggelus med hjem fra ferien. Behandling af hjemmet kan koste op til 50.000 kroner. Læs artikel

Guide: Her får du luksus til lavpris

28-09-2014: Overnat i storbyer som Warszawa og Thessaloniki, hvor fire nætter på et femstjernet hotel koster det samme som en enkelt nat koster på et tilsvarende hotel i London. Læs artikel

Guide: Her skal du ikke logge på hotellernes netværk

01-05-2014: Tyske og britiske hoteller halter efter resten af Europa, når det handler om prisen på internet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...