Find mere om:
Pas på: Feriekryb kan koste dig en formue | rejser.guide.dk

Pas på: Feriekryb kan koste dig en formue

Flere danske rejsende slæber det blodsugende insekt væggelus med hjem fra ferien. Behandling af hjemmet kan koste op til 50.000 kroner.

Lad være med at lægge dit tøj og din kuffert på sengen, når du har låst dig ind på hotelværelset. Og skub endelig ikke kufferten under sengen.

Væggelus kan nemlig blive en uønsket souvenir fra rejsen, der i værste fald ender med, at skadedyrsbekæmperen skal fryse dit indbo ned, seng såvel som sofa.

Det blodsugende insekt fra tæge-familien er endda ligeglad med, om det opholder sig i dobbeltsengen på et femstjernet hotel eller i briksen på et billigt vandrerhjem.

»I dag rejser vi jo meget mere end tidligere. Og så er der større risiko for at få væggelus med hjem. Der er næsten ingen hoteller længere, der kan se sig fri for at have haft væggelus,« fortæller Gert Andersen, teknisk ekspert fra skadedyrsbekæmperen Anticimex.

Udbredelsen af væggelus skyldes ikke nødvendigvis dårlig hygiejne på hoteller, gæstehuse eller vandrerhjem. Det er gæsternes rejser på kryds og tværs, der gør det svært at få bugt med de små blodsugere, der kan udløse allergiske reaktioner.

Hos Anticimex har Gert Andersen oplevet en markant stigning i antallet af sager med væggelus hos både private og på hoteller. Udviklingen er gået fra et par henvendelser om måneden til tre-fire om ugen.

I 1950'erne var væggelusen stort set udryddet i Danmark. Men nu er den vendt tilbage i stort omfang. Og bekæmpelsesmulighederne er blevet færre.

»Mange af de giftstoffer, man har bekæmpet væggelus med tidligere, er de blevet resistente over for. Og dem, de ikke er blevet resistente over for, er blevet forbudt,« fortæller Gert Andersen.

En undersøgelse foretaget af YouGov for If Skadeforsikring og Anticimex viser, at tre ud af fire respondenter enten ikke har en forsikring, der dækker skader forsaget af dyr som væggelus, eller ikke ved, om deres forsikring dækker.

Hvis væggelusene har spredt sig fra kuffert og tøj til senge, madrasser og møbler, kræver det en frysebehandling af hjemmet, der let kan koste 15.000 kroner.

Og skal man samtidig genhuses, mens skadedyrsbekæmperen får bugt med insektet, kan regningen til sidst løbe op i omegnen af 50.000 kroner.

»Hvis væggelusene har spredt sig i hjemmet, må man bekæmpe dem ved at fryse dem. Der bliver simpelthen sat en container op ved ens ejendom, hvor møbler, senge og indbo skal ind i et fryserum, indtil væggelusene dør,« fortæller Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

/ritzau/FOKUS

Sådan undgår du at tage væggelus med hjem

  • Lad ikke dit tøj og din kuffert ligge på sengen på feriestedet
  • Skub ikke kufferten ind under sengen på feriestedet. Opbevar den lukket på bagagebænken.
  • Medbring gerne en plasticpose, der er stor nok til, at kufferten kan være inde i den under opholdet.
  • Hvis du opdager små orangefarvede pletter eller blodpletter på madrassen eller sengetøjet, når du vågner, kan det være væggelus.
  • Når du er kommet hjem fra rejsen, skal du sikre dig, at det tøj, du har haft med, forbliver i kufferten eller i en lukket pose, indtil det er vasket.
  • Støvsug kuffert og taske. Ved mistanke om væggelus bør du fryse, varmebehandle eller smide ud. Vælger du at lægge dine tekstiler i fryseren, skal væggelusene være udsat for mindst 20 graders frost i to døgn. Ellers bør du fryse dem i mindst fire døgn.
  • Er væggelusene først kommet ind i soveværelset, skal du have hjælp fra skadedyrsbekæmperen.

Kilde: If Skadeforsikring, Anticimex

Guide: Tag Fido og Figaro med på ferie

05-08-2014: Det kan være hårdt at efterlade sine firbenede venner hjemme, når ferien går uden for landets grænser. Explorer kigger nærmere på de mest dyrevenlige lande og på fem hoteller, som byder menneskets bedste ven velkommen. Læs artikel

Guide: Giver du nok drikkepenge på ferien?

16-03-2016: Vi lægger sjældent drikkepenge herhjemme i Danmark, men det forventes vi ofte at gøre, når vi er gæster i et andet land. Læs artikel

Guide til aktiv wellnessferie i Ardennerne

25-12-2015: Et dansk-hollandsk ægtepar i belgiske Wallonien har skabt La Grande Cure, der er en hotel- og spa-oase, som appellerer til både golfspillere, cykelturister og skiløbere. Læs artikel

Guide: The Charlie Hotel – Charlie Chaplins tidligere bungalower i Los Angeles

07-06-2015: Charlie Chaplin byggede 14 bungalower midt i Hollywood i 1924. Husene skulle være et tilhørssted for berømte Hollywoodstjerner. Læs artikel

Guide: 10 toplækre spahoteller

21-12-2014: Drømmer du om en weekend med spa, wellness og ren afslapning, så er en overnatning på en af Danmarks mange spa-hoteller en oplagt mulighed. Her er de 10 bedst bedømte spa-hoteller i Danmark ifølge hjemmesiden Trivago, der har sammenlignet brugeranmeldelser fra populære bookingsider. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...