Find mere om:
Guide: Disse steder skal du besøge i 2016 | rejser.guide.dk

Guide: Disse steder skal du besøge i 2016

I slutningen af hvert år udgiver rejsemagasinet National Geographic en liste over 20 anbefalelsesværdige rejsemål. Jyllands-Posten har talt med Jakob Linaa Jensen, der er en af Danmarks mest berejste personer, og bedt ham komme med rejseråd til det nye års rejsedestinationer.

Okavango-deltaet i det sydlige Afrika, Uruguay, Donau-floden, Grønland og New York City har alle én ting til fælles. De er udpeget som nogle af de destinationer, der kan blive populære rejsemål i 2016 ifølge det amerikanske rejsemagasin National Geographic Traveler.

Jakob Linaa Jensen er medlem af den danske forening De Berejstes Klub, og han kan allerede sætte kryds ud for flere af landene på listen.

Listen spænder bredt og indeholder både europæiske storbyer, eksotiske lande som Filippinerne og fjerne områder som det østlige Bhutan. Listen har stor variation i forhold til, om der nævnes meget specifikke steder som et bestemt slot i England eller et helt land.

Det sted fra listen, som Jakob Lindaa Jensen har besøgt for kortest tid siden, er Okavango-deltaet i Botswana. Deltaet er udnævnt til at være et af Afrikas syv naturvidundere og adskiller sig fra almindelige deltaer ved, at vandet ikke løber videre ud i et hav. I stedet ender alt det vand, der når frem, med at fordampe i løbet af tørkeperioden i oktober og november. Det øger ifølge Jakob Linaa Jensen chancerne for at se de store dyr.

»I regntiden er der mest vand i deltaet, men det er lettere at se de store dyr i tørketiden, fordi de klumper sig sammen. Der er delte meninger om, hvornår det er bedst at rejse dertil, men hvis man rejser i december og januar, er det utrolig varmt, og man ved ikke, hvornår det begynder at regne igen,« forklarer Jakob Linaa Jensen.

Han var selv glad for at besøge området i november, hvor tørken var taget til, men vandet endnu ikke fordampet helt. I løbet af de tre dage han tilbragte i lejren ved deltaet, så Jakob Linaa Jensen både løver og zebraer, ligesom han var på fuglesafari.

Stor variation på listen

Mens Okvango-deltaet er kendt fra tv-programmer på National Geographic og BBC, er andre af områderne på listen ifølge Jakob Lindaa Jensen mere ukendte. Han vurderer Glasgow i Skotland som værende et wildcard på listen, som sandsynligvis er taget med, fordi det enten kan ende med at blive et populært feriemål eller ende med at ryge helt af rejselisternes topdestinationer.

Gør et udsalgskup i Roms unikke butikker

Et af de steder, som Jakob Lindaa Jensen undrer sig over, er at finde på listen, er Uruguay, som han selv har besøgt under en rejse til Argentina. Det er ikke et land, han ville rejse langt for at besøge, men han anbefaler derimod, at man rejser dertil, hvis man allerede er i området.

»Det tager ingen tid at sejle dertil fra Argentina, så er man interesseret i at besøge landet, der er kendt for at afholde og vinde det første VM i fodbold i 1930, kan det kombineres med et besøg i den argentinske hovedstad Buenos Aires,« siger Jakob Linaa Jensen.

Mest for pengene i Europa

Er budgettet ikke til at rejse over på den anden side af kloden, kan man besøge en af byerne ved Donau-floden, der også er på National Geographics liste. Floden krydser ti lande og store byer som Wien, Bratislava og Beograd på vej sin ned gennem Europa. Jakob Linaa Jensen har set floden flere steder siden sit første møde i Budapest i 1989, men skal han udpege ét sted, vil han anbefale, at man besøger Donau-deltaet i Rumænien.

»Rumænien er ikke det bedste rejseland i Europa – for det må være Italien, Spanien eller Frankrig –, men det er her, man får mest værdi for pengene. Landet har et enormt stort potentiale foran sig som turistland, hvis de forstår at udnytte det,« siger Jakob Lindaa Jensen.

Han mener, at Rumænien har alt det, som et godt feriemål bør have: Bjerge, strande, flot, gammel kultur, Transsylvanien, god mad og billige priser. Vil man udforske Donau-deltaet, kan man enten tage en længere tur på et krydstogt, der sejler langs floden, men man får også den fulde oplevelse ved at tage en dagstur på en af de lokale både, hvor man kan drikke champagne og nyde udsigten. Sejlture på deltaet egner sig både for parferie og familieferie.

Forbered dig på skønheden

Et af de steder, hvor man ikke slipper lige så billigt som i Rumænien, er, hvis man rejser til verdens største ø, Grønland. Jakob Lindaa Jensen råder dem, der drømmer om at rejse nordpå, til at forberede sig på at bruge mange penge på turen. Men til gengæld skal de også regne med, at de får en unik oplevelse ud af det.

»Grønland er det land fra listen, der gjorde det største indtryk på mig. Det er helt ufatteligt smukt, stort og øde,« siger Jakob Linaa Jensen.

Geologisk urtid i øjenhøjde

Han besøgte Grønland under et krydstogt, der sejlede i vikingernes fodspor. I løbet af sejlturen havde skibet lagt til ved Bergen, Færøerne og Island, inden det nærmede sig Grønland. Sammen med de andre passagerer stod Jakob Linaa Jensen op midt om natten, da skibet sejlede ind i Prins Christians Sund, der er det eneste sted, man kan sejle igennem fra øst til vest. Da han sejlede ind i det smalle sund, begyndte solen at kigge frem, mens de massive klipper tårnede sig op til begge sider. Han sejlede rundt derinde en hel dag og så blandt andet indlandsisens sydligste punkt.

Se skylinen fra vandet

Jakob Linaa Jensens sejltur over Atlanterhavet endte på Manhattan i New York City, der også er blandt de steder, som National Geographic anbefaler, at man besøger. Jakob Linaa havde besøgt byen en gang, inden han sejlede ind via vikingernes gamle rute.

Han anbefaler, at man ser byens berømte skyline fra vandet, og selv om man flyver til New York, er der stadig rig mulighed for at se Empire State Building, Chrysler Building og alle de andre skyskrabere fra vandet. Det er nemlig muligt at tage en færge ud til den lille ø, der ligger mellem Manhattan og New Jersey, der engang stod for at behandle de mange immigranter, der flyttede til byen.

»Tager man sejlturen ud til Ellis Island, kan man både nyde udsigten over byen, men også besøge det store immigrantmuseum og se Frihedsgudinden tæt på,« siger Jakob Linaa Jensen.

Han råder besøgende til at styre uden om skolernes feriedage, da der er lange køer til færgen.

Top 20 destinationer

1. Côte d'Or, Burgundy, Frankrig

2. Rio Grande do Norte, Brasilien

3. Bermuda

4. Donau-floden

5. Det østlige Bhutan

6. Capability Brown's Gardens, England

7. Glasgow, Skotland

8. Grønland

9. Hawaiis vulkan-nationalpark

10. Hokkaido, Japan

11. New York City

12. Okavango-deltaet, Botswana

13. Filippinerne

14. Masurian Lake

15. District, Polen

16. Seychellerne

17. Tangier and Smith Islands, Chesapeake Bay

18. San Diego, Tijuana

19. Uruguay

20. Winnipeg, Canada

21. South Georgia Island

Kilde: National Geographic Traveler

Guide til safarieventyr i Tanzania, Uganda, Botswana, Sydafrika og Etiopien

08-11-2015: Sami Widell fra Københavns Zoo giver sine fem bedste bud på afrikansk safarieventyr. Læs artikel

Guide til den billigste skitur med familien

13-11-2014: 30.000 kr. er prisforskellen på det billigste og dyreste skisportssted for en familie på fire, viser ny analyse. Danmarks Skiforbund blåstempler kvaliteten i Østeuropa. Læs artikel

Guide: Her kan du spise med verdens vildeste udsigt

17-04-2014: Nogle steder er værd at rejse efter for andet end menuen. Her er 10 restauranter med nogle af verdens mest spektakulære udsigter. Læs artikel

Guide: Safari-oplevelser i tre prisklasser

01-12-2013: Safari på savannen i Afrika er en unik ferieoplevelse. Explorer har bedt tre rejsebureauer om at komme med deres bud på safarirejser i tre prisklasser, der passer til enhver pengepung. Læs artikel

Guide: Tre fantastiske oplevelser i vandet

16-10-2013: Få drømme til at gå i opfyldelse i verdens oceaner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...