Find mere om:
Guide til Jørgen Leths Frankrig | rejser.guide.dk

»Jeg har set alle hjørner af Frankrig«

For mange er forfatteren, filminstruktøren og cykelkommentatoren Jørgen Leth indbegrebet af Frankrig og Tour de France. Nu har manden, der har tilbragt 34 somre på de franske landeveje plus det løse, lavet en række af rejseprogrammer, hvor han viser "sit Frankrig" frem.

Sommer efter sommer beretter Jørgen Leth med sin karakteristiske stemme om vingårde, historiske monumenter og meget mere, mens feltet i Tour de France suser forbi nogle af Frankrigs perler. Og fordi Jørgen Leths beskrivelser af Frankrig i Tour de France er så populære blandt publikum, har han nu fået sin egen programserie, "Mit Frankrig", hvor han sammen med tv-værten Hans Pilgaard kører fra Paris ned gennem Frankrig og undervejs deler ud af sin store viden om landet i seks aftsnit på TV2 Fri.

»Jeg er ret god til at fortælle, og jeg kan lide det. Men under Touren kan jeg kun nå at fortælle, mens vi kører forbi. Her kan jeg brede det mere ud,« siger Jørgen Leth, da Jyllands-Posten møder ham til en snak om landet, der står hans hjerte ganske nært.

Hvad viser du frem i "Mit Frankrig"?

Det er ikke de selvfølgelige ting, der står i touristbrouchurerne, jeg viser frem. Det handler om, hvad jeg selv bedst kan lide, og hvad der fascinerer mig. For eksempel besøger vi en bestemt restaurant i Paris, hvor jeg er kommet i over 40 år. Aux Charpentiers hedder den. Det betyder "hos tømrerne". Det er en bistro i Latinerkvarteret i Paris, som serverer solid hverdagsmad.

Jeg kommer også altid på Café de Flore i Latinerkvarteret, en gammel litterær café, hvor mange af mine helte blandt de franske - og også amerikanske - forfattere har siddet. Bl.a. Sartre og Hemmingway, som jeg beundrer meget. Her er en helt særlig stemning. Jeg kan godt lide stemninger.

Jeg er meget trofast over for de steder, jeg godt kan lide. Jeg er også meget nysgerrig og oplevelsessøgende, men jeg kan godt lide at vende tilbage til de steder, jeg kender.

I udsendelsen starter vi i Paris og kører i tog ned til Sydfrankrig til Pau og Carcassone i Pyrenæerne, men vi kommer ikke op i bjergene. Vi ser det nedefra, for jeg kan bedst lide byerne for foden af Pyrenæerne, og serien er baseret på mine præferencer. Vi kommer også til Nimes i Provence, som er et af mine yndlingssteder.

Hvordan er dit forhold til Frankrig?

Jeg har set alle hjørner af Frankrig. Også af Paris, som var der, jeg kom til, første gang jeg var i Frankrig. Det er også Paris, jeg bliver ved med at vende tilbage til. Også med Tour de France, som jo altid slutter i Paris.

Jeg har altid været nysgerrig over for og forelsket i det land. For det første har det Tour de France, som allerede, da jeg var helt ung, fascinerede mig meget. Desuden har jeg altid været meget glad for franske film og fransk litteratur. Franske film inspirerede mig meget i starten, og filminstruktører som Godard og Truffaut er ikoniske for mig.

Jeg var også god til fransk i gymnasiet og interesserede mig for sproget, så det var naturligt for mig at tage dertil og nyde dét, Frankrig har at byde på. Det er en stor del af grunden til, at Frankrig er et vigtigt rejsemål for mig.

Hvor meget har du opholdt dig i Frankrig i løbet af dit liv?

Jeg har dækket Tour de France 34 gange, så det er 34 gange 4 uger. Så har jeg rejst på tommelfingeren i Frankrig som ung to-tre gange i omkring fem uger hver gang. Desuden har jeg været på en del filmfestivaler i Frankrig, så det bliver alt i alt nok et par måneder mere. Og så har jeg holdt foredrag og opholdt mig i Paris i hvert fald, hvad der svarer til et par måneder mere. Så alt i alt har jeg nok tilbragt mere end 3 år i landet.

Hvor er dine yndlingssteder i Frankrig?

Jeg kan godt lide Bretagne, der har sin helt egen historie, kultur, gastronomi og vine. Jeg kan også godt lide Rhone og området omkring Mount Ventoux, der er et af mine yndligssteder. Mount Ventoux, der ligger i Provence, bliver også kaldt "Det skaldede bjerg", og det ligger helt alene uden at være en del af en bjergkæde. Det er et mystisk bjerg. Her besøger vi også en af mine venner, den tidligere cykelrytter Eric Caretoux, der nu er vinbonde, i udsendelsen.

Rouen i Normandiet, som er en gammel kulturby, hvor Jeanne d' Arc blev brændt på bålet på markedspladsen, fascinerer mig også meget. Og så er der selvfølgelig Pau, Carcassone og Nimes, som vi besøger i udsendelsen. Og Marseille, hvor man kan få en fantastisk fiskesuppe på havnen.

B972043654Z.1_20150730173714_000+GQOMR869.1-0.jpg

Er der dele af Frankrig, der ikke intereserer dig så meget?

Nej, jeg kan finde noget interessant i alle dele af Frankrig. Også et sted som Pikardiet i Nordfrankrig, som ellers almindeligvis regnes for at være uattraktivt, kan jeg finde noget poesi i. Gennem cykelløbet Paris-Roubaix har jeg lært regionen at kende, og jeg kan godt lide forskelligheden.

Hvad kan du godt lide at lave, når du er i Frankrig?

Jeg kan godt lide at sidde på en café, læse en fransk avis og suge stemningen til mig. Jeg gider ikke rende rundt. Jeg kan også godt lide at spise et godt måltid og gå på museum en gang imellem.

Når jeg er i Paris, har jeg også nogle bestemte vaner. Jeg skal for eksempel altid ud til Armani (tøjbutik, red.). Jeg tager altid en taxa fra Latinerkvarterert ud til Avenue Montaigne, men først sætter jeg mig på Café de l’Avenue og tager mig sammen til at skulle bruge penge.

Hvad skal man ikke snyde sig selv for, når man man er i Frankrig?

Man skal ikke snyde sig selv for at tage den med ro i stedet for at styrte rundt. At nyde øjeblikket på et caféhjørne og ikke føle nogen forpligtelser. Der er en masse ting at opleve, også for mig, men jeg mener, der skal være plads til ting, der ikke er så turistagtige.

B972043654Z.1_20150730173714_000+GQOMR864.1-0.jpg

B972043654Z.1_20150730173714_000+GQOMR83Q.1-0.jpg

Hvad er dit bedste råd til danskere, der besøger Frankrig?

Sæt dig på en café og tænk dig om. Få fat i en af de ugentlige guides over kulturelle arrangementer og sæt ring om det, du har lyst til. Skær så ind til en tiendedel og organisér din tid.

Hvad synes du, karakteriserer Frankrig?

Frankrig er et af den europæiske civilisations vigtigste lande. Der er så meget historisk tyngde i landet. Revolutionen. Napoleon. Kunsten. Frankrig har en kæmpe kulturarv, som jeg sætter stor pris på. Romerne har efterladt fantastiske bygningsværker såsom aquadukten i Nimes, som danner en vandbro over floden Garde. Det er et af de steder, jeg altid husker og altid vender tilbage til, og jeg bliver blæst væk hver gang.

Det samme gælder den befæstede middelalderby Carcassonne. Hele religionskrigen i Middelalderen mellem katharerne og den katolske kirke finder jeg meget interessant, og jeg fortæller historien hver gang, der er Tour de France.

Det er historiens sus, man føler i Frankrig. Men det er også fantastisk at opleve Frankrig, som det er i dag. Der er god mad, og det er jo en god grund til at opleve Frankrig, og både maden og vinen er meget forskellig fra region til region.

Hvordan og hvornår opstod din forkærlighed for det franske?

Det startede i gymnasiet i 1. og 2. g, hvor jeg begyndte at interessere mig for det franske sprog og begyndte af se franske film. Første gang, jeg var i Frankrig, var vist i 1955, hvor jeg tomlede til Paris. Det var meget populært dengang.

Efter jeg var blevet student, tomlede jeg i 1957 hele vejen ned gennem Frankrig og Rhone-dalen og videre mod Pyrenæerne og ned til Spanien. Jeg lærte Frankrig at kende som landkort ved at rejse på den måde, og jeg kunne lide dét, jeg så.

Min lyst til at komme tilbage til de samme steder og gå i dybden startede tidligt.

På en af mine første besøg i Paris læste jeg en bog af den danske forfatter Morgens Brandt, der hed "Spis med mig i Paris", og den brugte jeg som guide. Det var bl.a. der, jeg læste om "tømrernes restaurant", hvor jeg stadig altid kommer, når jeg er i Paris. Mine børn kommer de samme steder, for jeg har delt det med min familie i vid udstrækning.

Fortæl om en af dine tidligste minder om Paris.

Efter jeg var blevet student i 1957, kørte jeg til Paris med nogle venner i en bil, vi skulle køre derned for et udlejningsselskab. Jeg hørte hurtigt, at jazzpianisten Bud Powell var i byen og boede på et hotel på Rue de Seine. Jeg beundrede Bud Powell meget dengang, og også senere, så jeg ville absolut møde ham. Så jeg opsøgte ham på hotellet for at sige goddag, og fordi jeg gerne ville lave en film om ham, så jeg ville have ham med ud på en café for at snakke om det.

På hotellet mødte jeg hans kone, der sagde:

»Pas nu godt på ham, hvis I tager ham med ud. Giv ham ikke noget at drikke.«

Det første, Bud Powell sagde var, at han gerne ville have en cognac. Og jeg kunne jo ikke sige nej til ham, han var en kæmpe inspiration for mig. Men jeg lavede filmen om ham i 1963, og det blev min første film (Stopforbud, red.).

Beskriv et af dine bedste minder fra Tour de France.

Jeg var engang guide for Dustin Hofmann under Tour de France. Han skulle spille hovedrollen i en spillefilm om Tour de France, der dog aldrig blev til noget, men jeg viste ham rundt, og jeg husker tydeligt en aften i Pou på Hotel Continental, hvor vi boede undervejs på Touren. Her var der nogle baskere og nogle pelotaspillere (pelota er et traditionelt boldspil, der især spilles i Baskerlandet, red.) jeg kendte, fra da jeg lavede en film om spillet (Pelota, 1984, red.), og de sang de mest pragtfulde bastiske sange hele aftenen. Dustin Hofmann og filminstruktøren Cimino syntes, det var fantastisk og ville have det med som en scene i filmen. Men direktøren for Tour De France, der også boede på hotellet, var knap så begejstret og klagede over larmen, for der var jo nogle, der skulle være friske om morgenen.

B972043654Z.1_20150730173714_000+GQOMR860.1-0.jpg

Hvorfor kan du godt lide at fortælle om dine rejser?

Allerede da jeg rejste på tommelfingeren ned gennem Europa, skrev jeg postkort hjem til mine forældre fra hvert eneste sted, jeg var, og jeg var af sted i et par måneder. Jeg skrev altid helt ud til kanten af postkortet om, hvad jeg havde oplevet. Jeg har altid skrevet historier om, hvor jeg har været, og jeg har rejst meget i mit liv. Jeg kan godt lide at dele mine oplevelser med andre, først var det med mine forældre, nu er det med mine børn, og når jeg er i Paris med Tour-holdet deler jeg det med dem. Det er også derfor, Hans Pilgaard er med, så der er en, jeg fortæller det til.

Jo mere, jeg fortæller, jo mere forstår jeg selv.

Hvor ofte rejser du?

Jeg rejser enormt meget. Jeg bor det meste af året på hotelværelser. For det første rejser jeg frem og tilbage fra Haiti til Danmark over Miami to gange om året. Desuden rejser jeg hvert år til Frankrig for at kommentere Tour de France, og i år rejser jeg til Frankrig endnu en gang i efteråret for at optage anden sæson af "Mit Frankrig". Jeg rejser muligvis også til Berlin for at besøge min søn, der er ved at lave en film dernede. Senere i år skal jeg også til Toscana for at holde et foredrag om cykelløb, og i efteråret skal jeg til Rom.

På hvilken måde plejer du at rejse?

Jeg rejser sjældent på ferie. Min producer, der også styrer min kalender, har indlagt noget, hun kalder tvangsferie. Så tager jeg typisk til Mallorca en uge eller to for at slappe af, men jeg har alligevel computeren med. Jeg kan ikke holde ud bare at slappe af. Sommetider har jeg mine børn med. De besøger mig også meget på Haiti. Alle mine fire børn og deres familier kommer på besøg jævnligt. Det betyder enormt meget.

Hvor kunne du godt tænke dig, at din næste rejse skal gå hen?

Jeg har set det meste af verden og været i alle verdensdele. Det eneste store land, jeg ikke har set, er Japan. Jeg er nysgerrig over for steder, jeg ikke har været, såsom nogle afrikanske lande. Jeg vil gerne til Congo ud af nysgerrighed. Jeg vil også gerne tilbage til Senegal.

Jeg har været meget i Asien, og Cambodia kunne jeg rigtig godt lide på grund af stemningen, folks venlighed og de smukke pagoder. Jeg kan godt lide langsomme kulturer, hvor tempoet ikke er så højt, og Cambodia er mere stille og roligt end bl.a. Vietnam, så jeg vil også gerne tilbage dertil.

Spanien betyder også meget for mig. Jeg har et ligeså stort kendskab til Spanien, som jeg har til Frankrig. Jeg kender Spanien ud og ind og kan især godt lide at komme i Madrid, Sevilla, Barcelona og Andalucien.

Blå bog

  • Jørgen Leth er født i Aarhus 14. juni 1937.
  • Han er journalist, forfatter, filminstruktør, foredragsholder og cykelkommentator.
  • Han har dækket Tour de France 34 gange og er kommet i Frankrig regelmæssigt siden sit første møde med landet midt i 1950'erne.
  • Jørgen Leth bor dele af året i Haiti, hvor han tidligere har været dansk honorær konsul.
  • Han har været gift tre gange og har fire børn.

Guide til Nice og den franske reviera

03-06-2015: I Nice kan du både få bade- og kulturferie. Spadsér ved Middelhavet langs Promenade des Anglais eller drik et glas kølig rosé, mens du overvejer, hvorvidt du skal besøge Matisses eller Chagalls museum. Der er noget om snakken, når Rasmus Nøhr synger, at »der er nice i Nice«. Læs artikel

Guide til det hemmelige Paris

02-05-2015: Med 14 mio. årligt besøgende er Paris en af verdens mest besøgte turistby. Vil man undgå klemte skuldre og betrådte tæer i tætte køer ved de kendte attraktioner, bør man opsøge en helt anden side af verdensbyen. 19. og 20. arrondissement byder på mindre betrådte turistveje. Læs artikel

Guide til weekendferie i Sydfrankrig

29-09-2012: En lavprisflyrute fra Billund til Carcassonne har gjort det muligt at opsøge Sydfrankrigs fristelser på en forlænget weekend, uden at rejsens varighed og pris bliver urimelig i forhold til oplevelsen. Læs artikel

Guide: Far vild i Nice

12-07-2014: Nice opfordrer til at lade armbåndsuret blive hjemme og frivilligt fare vild – i de snævre stræder eller på et farverigt og fristende marked med den sydfranske levemåde som rejsemakker. Læs artikel

Guide til Marseille – Frankrigs folkelige by

18-03-2014: Marseille – Frankrigs solrige port mod Syden – gennemgår et hamskifte i disse år med opførelse af kulturpaladser og spektakulær arkitektur. Men den forbliver rå – på den gode måde med masser af folkeligt liv og ufortyndet multietnisk energi. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...