Find mere om:
Vadehavets juvel | rejser.guide.dk

Vadehavets juvel

Klippeøen Mont Saint-Michel er blandt Frankrigs mest besøgte attraktioner grundet sin spektakulære beliggenhed og smukke arkitektur.

Kalenderen siger slutningen af september, men det føles nærmest som vinter. Vind af stormstyrke tordner ind fra Atlanterhavet og Den Engelske Kanal, og der er da heller ikke mange, der har valgt at tilbagelægge strækningen ud til klippeøen til fods.

frankrig-mont-saint-michel.gif

Blandt de energiske er en række japanere, og man frygter helt, at et ekstra stærkt vindstød vil blæse de små mennesker af vejen og ud i marsken. Så galt går det heldigvis ikke, men vi er mange, der sender vejrguderne en uvenlig tanke.

Man skal dog ikke mange meter ud på det to kilometer lange dige, før man glemmer alt om kulde og blæst. Forude åbenbarer sig en storslået udsigt, der er som taget ud af en eventyrfilm.

Omgivet af sandbanker rejser en ø med gamle spektakulære bygninger sig. På toppen troner et kæmpe kloster med et enormt spir, og man forstår godt, hvorfor de gamle munke mente, at man her var så tæt på Gud, som tænkes kan.

Kameraet bliver fluks hevet frem, og der bliver skudt mange fotos på vejen ud til den dramatisk beliggende ø. Heldigvis er vi to personer, så kameraholderen kan stå i læ af den anden, da stormen ellers gør det svært at holde hænderne tilstrækkeligt meget i ro til at tage brugbare fotos.

Undervejs på diget overhales fodgængerne af diverse busser, der bringer last efter last af forventningsfulde turister ud til den ikoniske ø.

Buldrende vandmasser

Vi befinder os i den nordvestlige del af Frankrig ved et af landets bedst besøgte seværdigheder - Mont Saint-Michel. Trods sin beliggenhed ”ude på landet” helt nede i det sydvestlige hjørne af regionen Normandiet strømmer turister til fra nær og fjern, og den gamle kloster-ø besøges hvert år af over tre mio. gæster. Dermed er Mont Saint-Michel på top 5-listen over de mest besøgte turistattraktioner i Frankrig.

Egentlig er det forkert at kalde Mont Saint-Michel for en ø denne formiddag. Det er nemlig lavvande, og bortset fra enkelte pytter vand er området omkring øen helt tørlagt.

Mont Saint-Michel-bugten har Europas kraftigste tidevand med nærmest ufattelige 15 meters højdeforskel på højvande og lavvande. Når vandet stiger, kommer det buldrende med en hastighed, som man på ingen måde kan løbe fra, så det gælder om ikke at blive fanget i tidevandet.

I praksis er Mont Saint-Michel derfor skiftevis en ø, der er forbundet til fastlandet med et dige, og en gigantisk tørlagt knold omgivet af sandbanker. Der er skiftevis ebbe og flod i intervaller på omkring en uge.

Fra drøm til landsby

Bygningerne på Mont Saint-Michels går helt tilbage til år 708, da biskoppen i den nærliggende by Avranches efter flere natlige drømme følte sig kaldet til at opføre et kapel på den lille ø Mont Tombe til ære for ærkeenglen Mikael. Herefter skiftede øen navn til Mont Saint-Michel, der på fransk betyder Den Hellige Mikaels bjerg.

Øen blev et populært mål for religiøse pilgrimme, der ønskede at opnå ærkeenglens nåde, og inden længe rykkede benediktiner-munkene ind og begyndte opførelsen af et kloster. Det blev udbygget i flere omgange og stod først færdig i sin nuværende udgave i år 1521 – over 500 hundrede år efter påbegyndelsen. Som en lille kuriositet blev klostret benyttet som fængsel under den franske revolution.

I takt med klostrets udvidelse blev der også opført en kirke på øen, ligesom flere almindelige mennesker flyttede dertil, så der opstod en lille landsby.

Netop landsbyen er det første man møder, når man i dag besøger Mont Saint-Michel. Gennem snævre – og visse steder også stejle – brostensbelagte gader går turen op til klostret på toppen. Undervejs passerer man en stribe små hoteller og restauranter samt souvenirbutikker, hvor rosenkranse og andre religiøse remedier udbydes. Sidstnævnte er ikke mindst til de mange pilgrimme, der stadig besøger klostret.

Barfodet oplevelse

Uanset om man er troende eller ej, er det svært ikke at blive grebet af ærbødighed, når man træder ind i klostret. De tykke fæstningsmure gemmer store højtloftede sale i tre etager, og flere af dem er udstyret med en mindre skov af søjler.

Mont Saint-Michel var kendt som et center for lærdom, og man kan sagtens forestille sig munkene sidde i biblioteket og sirligt skrive samt illustrere bøger i stearinlysets skær.

Gårdhaven på øverste etage byder på lidt grøn forandring med sin plæne og sine hække, og umiddelbart ved siden af ligger det, der for mange vil være højdepunktet på kloster-rundturen. Det handler om den store terrasse, hvorfra der er en forrygende udsigt over den omkringliggende bugt.

I det fjerne ligger Tombelaine-øen, der ligesom Mont Saint-Michel er helt tørlagt ved lavvande. En gruppe turister går barfodede rundt i det våde sand et stykke ude i bugten, og når man ser dem vade rundt, forstår man for alvor meningen af ordet vadehav.

En tur ud på bugtens sandbund er en spændende oplevelse, men det gælder om at have en guide med, da sandet skjuler lumske huller og kviksand. Mange turister køber en tur med et traktortog, hvor man så står af et par steder undervejs ude i bugten. Bl.a. får man lov at se på skaldyr, idet hovedparten af Frankrigs muslinger og østers opdrættes i Mont Saint-Michel-bugten.

Udsigten fra terrassen ind over land er også fin. Her kan man blandt andet se floden Couesnon, der løber ud i bugten ganske tæt på diget og samtidig udgør grænsen mellem regionerne Normandiet og Bretagne.

Vestens vidunder

Mont Saint-Michel kaldes for ”Vestens vidunder” på grund af sin spektakulære beliggenhed og smukke arkitektur, og den anses for et af de mest betydningsfulde bygningsværker i Frankrig. Allerede i 1979 kom stedet da også med på Unescos verdensarvsliste.

På toppen af klosterkirkens spir står en forgyldt kobberstatue af ærkeenglen Mikael med sværdet hævet over en drage fra jordens indre, som han netop har nedlagt. Mens den øverste del af selve klippeøen hæver sig 80 meter over vandet eller sandet, rager kirkespiret hele 150 meter op mod himlen.

En formiddag med klar himmel og solen i ryggen er Mont Saint-Michel et syn for guder, men mange vil sikkert mene, at klippeøen er endnu mere spektakulær ved aftenstide. Her er klostret oplyst af projektører, og sammen med lysene fra den øvrige del af øen ligger Mont Saint-Michel som en ædelsten i aftenmørket – vadehavets juvel.

Rejsen dertil

  • Mont Saint-Michel ligger cirka fire timers kørsel fra Paris, så det nemmeste er at flyve til Paris og leje en bil der.
  • Ønsker man at køre hele vejen selv, er der cirka 1.500 km fra Århus og København til Mont Saint-Michel.

5 råd til rejsen

  • Overnatning: Tag endelig en overnatning, så du også kan se øen, når mørket er faldet på. Her kan det anbefales at bo på fastlandssiden, da man så slipper for at slæbe sin bagage op gennem øens stejle brostenbelagte gader.
  • Bus: Hvis du ikke orker at gå ad diget både ud og hjem, så gå endelig på vejen ud og tag bussen tilbage. På den måde får du hele den fremragende udsigt på vejen ud.
  • Mobilitet: Øen kan ikke anbefales til gangbesværede. Her er stejle gader, mange trapper og stort set ingen elevatorer.
  • Tidspunkt: I de travle sommermåneder kan det anbefales at besøge øen enten tidligt om formiddagen eller sidst på eftermiddagen, da man så slipper for at konkurrere om pladsen med de mange endagsturister.
  • Information: Guidebogen ”Turen går til Normandiet og Bretagne” kan anbefales før et besøg på Mont Saint-Michel. Yderligere info kan hentes på www.ot-montsaintmichel.com. Ønsker man ikke at besøge klostret på egen hånd, er der guidede rundvisninger på både fransk og engelsk.

Guide til grotter i sydfranske Ardèche

06-10-2013: Den sydfranske region Ardèche byder på en underjordisk verden af mærkelige klippeformationer, der ligner en kulisse taget ud af en science fiction-film. Grotten Aven d'Orgnac er med sine 32 hektar blandt Frankrigs mest spektakulære seværdigheder. Læs artikel

Nyhed: Med tog fra kyst til alper

07-08-2010: Prøv en tur i alpelandet fra Nice til Digne-les-Bains. Landsbyerne er som i en eventyrbog. Læs artikel

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Guide: Her er storbyernes skjulte perler

04-09-2009: Der er intet galt med at tage på storbyferie. Læs artikel

Nyhed: Kongekål med Monsieur Metz

14-04-2009: Alsace i hjertet af Europa bugner af mad- og drikkevarer med en idyl, man troede uddød med Morten Korch og Karl Stegger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...