Find mere om:
Her er verdens farligste flyselskaber | rejser.guide.dk

Her er verdens farligste flyselskaber

En ny, opdateret sortliste over de værste og mest usikre flyselskaber i verden er nu offentliggjort. Aldrig har listen været så lang.

Hver tredje måned laver EU-kommissionen en liste over de flyselskaber, der har forbud mod at flyve i Den Europæiske Union, fordi sikkerheden ikke er i orden. Antallet af de blacklistede selskaber er stigende - yderligere seks flyselskaber fra Kasakhstan, Thailand, Ukraine og Benin er blevet tilføjet i denne omgang.

Men det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at sikkerheden hos flyselskaber generelt er blevet dårligere:

»Der kommer jo flere og flere selskaber til, også i de lande, hvor standarterne ikke er så høje. Derfor er det helt naturligt, at listen bliver længere,« siger kommunikationschef for Statens Luftfartsvæsen, Thorbjørn Ancker.

»Tommelfingereglen er, at der ikke er noget, der hedder tvivl. Enten er det enkelte selskab sikkert og lever op til kravene, eller også er det blacklistet. Der findes ikke noget midt imellem. Derfor skal der ikke meget til, før et selskab kommer på listen,« tilføjer han.

Hele lande repræsenteret


Hovedbestanddelen af de usikre flyselskaber hører hjemme i Afrika og østlande som Kaskhstan. Men udover enkelte flyselskaber, har EU-kommissionen også valgt at blackliste hele lande, fordi sikkerheden er helt i bund - herunder Demokratisk Republic Congo, Swaziland og Indonesien.

»Vi kender udmærket til den her liste, og vi tager den meget seriøst. Vi tjekker den løbende og sikrer os yderligere ved kun at benytte store og velrenommerede flyselskaber,« fortæller Stig Elling, der er salgsdirektør for Star Tour og fortsætter:

»Mange gange er de flyselskaber, der havner på listen små og relativt ukendte udenlandske selskaber. Og dem tør vi ikke samarbejde med. Det er for risikabelt. Vi vil have, at sikkerheden er helt i top.«

Kommunikationschefen er delvist enig:

»Man kan være sikker på, at luftfartsselskaber, som er hjemmehørende i EU, er sikre. Det betyder, at de så er underlagt EU's regelsæt for flyvesikkerhed,« oplyser han og fortæller, at skal man til mindre civiliserede lande, så er det en god ide at tjekke EU's sortliste.

Grundigt system


Man behøver ikke være usikker på, om der nu er ført ordentlig kontrol med flyselskabernes. Et helt særligt internationalt agentur bestående af specialister sendes løbende ud:

»Der kommer et team bestående af seks til otte inspektører fra ICAO (International Civil Air Organisation) og laver spotcheks på lufthavne og selskaber i alle lande,« forklarer kommunikationschefen.

Generelt kan man sige, at hvis luftfartsmyndighederne i det pågældende land ikke lever op til de basale standarder, f.eks. om flycertifiktater og uddannelse af personalet, kan man ikke være sikker på, at landets myndigheder har styr på flysikkerheden, og så blacklistes hele landet.

»Det er et meget grundigt system, og der er over 12.000 standarter, flyselskaberne skal leve op til,« tilføjer Thorbjørn Ancker.

Næstformand for EU-kommissionens transportudvalg oplyser, at denne liste er med til at holde alle flyselskaber i tøjlerne:

»Kommissionen vil fortsat føre en aktiv dialog med alle, der er beskæftiget med luftfart, for at sikre, at alle luftfartøjer og luftfartsselskaber overholder de internationale krav til flysikkerhed. Alle passagerer har ret til at føle sig sikre og være i sikkerhed, når flyet letter«, udtaler Antonio Tajani, Kommissionen næstformand med ansvar for transport i en pressemeddelelse.

Selskaberne på listen har forbud mod i at lette og lande i EU's lufthavne, men de kan sagtens flyve indenrigs eller til ikke-EU lande.

Her er de farligste flyselskaber

Afghanistan - Ariana Afghan Airlines

Cambodja - Siem Reap Airways International+

Den Demokratiske Folkerepublik Korea - Air Koryo

Kasakhstan - Air Company Kokshetau, ATMA Airlines, Berkut Air, East Wing, Sayat Air, Starline KZ

Rwanda - Silverback Cargo Freighters

Sudan - Air West

Thailand - One Two Go Airlines

Ukraine - Motor Sich Airlines, Ukraine Cargo Airways, Ukraine Mediterranean Airlines og Volare Aviation

Guide: Sådan får du plads til det hele i rejsetasken

15-04-2014: De professionelle har nogle helt konkrete tip til, hvordan man pakker mest muligt ned på mindst muligt plads. Læs artikel

Nyhed: Danskere advares mod lufthavnspoliti i Bangkok

20-07-2009: Pas på, hvis du shopper i butikkerne i den internationale lufthavn i Bangkok. Du risikerer at blive arresteret og afkrævet bestikkelse af thailandske lufthavnsbetjente. Læs artikel

Guide: Pasproblemer? Det kan du gøre

18-05-2016: Op mod 2500 danskere møder i lufthavnen med et pas, der er udløbet. Du kan stadig komme afsted, men får en dårlig og dyr start på din ferie. Læs artikel

Guide til seks smukke destinationer til dykkerferien

06-05-2016: Overvejer du at opleve dit næste rejsemål fra havets dybder? Se her, hvordan du kommer i gang med at udforske koralrev og marineliv. Læs artikel

Guide: Tag Fido og Figaro med på ferie

05-08-2014: Det kan være hårdt at efterlade sine firbenede venner hjemme, når ferien går uden for landets grænser. Explorer kigger nærmere på de mest dyrevenlige lande og på fem hoteller, som byder menneskets bedste ven velkommen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...