Find mere om:
Costa Smeralda - de riges legeplads | rejser.guide.dk

Costa Smeralda - de riges legeplads

På Sardiniens nordøstlige kyst ligger Costa Smeralda, der bliver kaldt de riges legeplads. Det er en usædvanlig smuk kyststrækning, og man kan godt komme i nærheden af den uden at være milliardær.

Han så virkelig noget - gjorde prins Karim Aga Khan 4., da han i 1962 stod og kiggede på kysten ind mod klipperne, strandene og vandet ud for Sardiniens nordlige østkyst.

Han så muligheder for at gøre dette stykke pragtfulde natur tilgængeligt for fremtidens turister ved at investere milliarder og atter milliarder i huse, havne, hoteller, ferielejligheder og forretninger og samle det hele under Costa Smeralda eller Smaragdkysten.

Det var godt set, må man erkende, når man som turist første gang ser Costa Smeralda.

Som nøgtern rejsende kunne man være tilbøjelig til at spørge, om det nu ikke blot var et dygtigt markedsført turistfremstød for at få solgt nogle ferieboliger i Middelhavet og få skabt en legeplads for et internationalt jetset.

Men når man først har oplevet synet af havet, klipperne, havnene, lyset og de grønne bjerge langs kysten, må man overgive sig:

Costa Smeralda er noget specielt.

Det er kombinationen, der gør det. En cocktail, der på bedste James Bond-vis er rystet lige tilpas, men ikke rørt stilløst rundt i - shaken, not stirred, som 007 ville sige det.

For man finder givetvis lige så gode strande andre steder Middelhavsområdet, man kan sikkert sejle ind i lige så smukke marinaer, og man kan uden tvivl nyde synet af klipper og bjerge langs andre kyststrækninger i Europa.

Men man finder næppe så smuk en sammensætning af alle disse elementer som i Costa Smeralda.

Kåret som Europas bedste

Det blev da også anerkendt i 2009, da Costa Smeralda ved World Travel Awards blev udnævnt til at være Europas bedste strand.

I virkeligheden burde de have sagt Europas bedste strande, for Costa Smeraldanavnet dækker over en kyststrækning på omkring 55 km, hvor der ligger den ene smukke strand efter den anden som små halvmåner ind mellem bjergene.

Det er svært at afgrænse Costa Smeralda; området strækker sig fra byen Porto Rotunda i syd til byen Baia Sardinia i nord - og på denne kyststrækning ligger der omkring 15-20 dejlige strande. Men med den enorme markedsføringsværdi, der hører til at være med i Costa Smeralda, kalder andre småbyer mod og mod nord sig også en del af Costa Smeralda, så begrebet udvides langsomt. Inde på land markerer to store sten ved kystvejen med påskriften Costa Smeralda en nordlig og en sydlig grænse; stenene ligger dels lidt nord for Porto Rotondo, dels lidt syd for Baia Sardinia.

Det var en meget rig mand, der fik visionen om et pragtfuldt ferieområde med marinaer som gennemgående karaktertræk. Han har givetvis tænkt mest på sine ligestillede - millionærer, milliardærer og den slags - når han så for sig, hvem der kunne sejle ind i havnene, bade i det krystalklare vand og shoppe i forretningerne inde på land.

De succesfuldes ferieparadis

Sådan er det da også gået. Det er succesfulde investorer, folk med oliepenge, industrimagnater, filmstjerner og folk, der på anden vis har sikret sig en ordentlig pipeline på indkontoen i banken, der har deres enorme lystyachter liggende i en af de mange marinaer i Costa Smeralda, kommer flyvende dertil i helikopter, eller som kaster anker med deres lystyacht ud for byer som Porto Cervo og sender tjenestefolkene ind til byen for at hente nye forsyninger af champagne og årgangsvine.

Men Costa Smeralda er ikke kun for jetsettet. Det er også muligt for den almindelige danske gennemsnitsturist at besøge dette område, og det ville være både synd og skam, hvis den vidunderlige natur skulle forbeholdes de særligt velstillede.

Den almindelige turist kan godt finde vej til Costa Smeralda. Man kan selv arrangere sin rejse hertil ved at tage et fly til Sardinien, booke nogle overnatninger og leje en bil.

Vil man bo i selve området, kan man finde hoteller og lejligheder ved kysten eller lidt inde i landet. Man bør have en bil til rådighed, for med den kan man besøge mange af de smukke strande og gå på oplevelse i nogle af byerne langs kysten. Man kan også campere. Der ligger flere campingpladser i begrænset kørselsafstand til strandene, og i byerne i Costa Smeralda fandt vi bl.a. et fint hotelværelse med masser af plads til fem personer på marinaen i Portisco til 1.500 kr. inklusive stor morgenmad.

Oplevelser på samlebånd

Og hvad vil den danske turist så opleve i Costa Smeralda?

Om dagen siger det sig selv, at man må kaste sig i havet. Man kan køre til de første 15-20 strande langs Costa Smeralda og overalt opleve den dejligste sandstrand, turkisblå hav og en meget behagelig og afslappet atmosfære.

Den normale lido-strand med emsige bestyrere af parasoller og liggestole findes kun i begrænset omfang; man kan sagtens finde plads på strandene - også uden at skulle betale for at være der. På de fleste strande er der små barer og restauranter, hvor man kan købe mad og drikke, og det er til rimelige priser, f.eks. en tier for en halv liter vand.

Men på nogle af strandene - dem, hvor hoteller har adgang til stranden - kan man støde på det fænomen, at hotellet har monopoliseret indkøb af mad og drikke på stranden, så man kun kan købe i hotellets strandbar. Det er f.eks. tilfældet på stranden i Romazzino, hvor strandbaren på det store hotel tager 80 kr. for en halv liter vand.

Men de gæster, der bor på hotellet, regner næppe heller penge for noget, for de skal af med samme pris, når de i hotellets udendørs fitnesscenter sveder på løbebånd og i ro-maskiner med udsigt over hotellets park og det blå hav.

Skal opleves fra søsiden

Ved strandene bør man sørge for at komme ud på havet. Man kan gøre det på den billige måde ved at leje en vandcykel, eller man kan gøre det på den dyre måde ved at leje en mindre motorbåd. Og har man noget sejlererfaring - og godt med penge på feriekontoen - kan man gøre det på den rigtig dyre måde ved at leje en rigtig båd i en eller flere dage, men så skal man ind til en af marinaerne og finde et udlejningsbureau.

Uanset hvad bør man se at komme ud og få kigget på Costa Smeralda fra havsiden, for som nævnt er det kombinationen af havet, stranden, klipperne, byerne og bjergene - sammen med det enestående syn af flere hundrede hvide lystyachter, der ligger for anker ud for kysten - der gør stedet til noget helt specielt.

Man har ikke rigtig lyst til ret meget andet end at tilbringe sine dage på stranden, når man er kommet til Costa Smeralda. Dels fordi der er så smukt, dels fordi der er for varmt at bevæge sig op i byerne.

Men også aftenerne på Costa Smeralda har noget særligt over sig. Området ligger på østkysten af Sardinien, så man ser ikke solen gå ned over vandet. Den går derimod ned over de bjergkamme, der afskærmer Costa Smeralda mod vest.

Lidt før solnedgang kommer der en særlig blålig dis hen over bjergene, og når solen går ned bag dem, tegner lyset en skarp, gylden kontur af klipperne mod den blå himmel.

Om aftenen bliver byerne og marinaerne fyldt med liv, og man må ud at kigge på det særlige folkeliv, der eksisterer her.

Omvandrende garderobeskabe

Man kan let komme til at føle sig en smule ”under-dressed”, for det vrimler med folk, der tilsyneladende har walk-in-garderobeskabe at vælge og vrage fra. Sådan nogle mennesker møder man typisk i hovedbyen Porto Cervo, midt på Costa Smeralda.

Har man kun et normalt turistbudget til rådighed, bør man sørge for at have spist, før man bevæger sig ind Porto Cervo. En almindelig dansk Ceres eller en hollandsk Heineken koster på cafeen på det lille torv med udsigt over havet 30 euro - dvs. omkring 225 kr. - mens en cola koster 20 euro - godt 150 kr.

For resten koster en Dry Martini af James Bond-typen - shaken, not stirred - 35 euro, dvs. knap 300 kr.

En lørdag aften ved marinaen i Porto Cervo virker mere som en filmkulisse end som virkelighed. Langs kajen ligger villa-store udgaver af hvide lystyacher, og ude i bugten for anker ligger yachter så store, at de ligner egentlige krydstogtskibe.

Det er fascinerende at gå rundt og kigge på de enorme yachter, hvor hvidklædte tjenere i bagstavnen gør klar til at servere aftenens middag for ejerne af yachten og deres gæster. Kølere med hvidvinen er allerede stillet op sammen med store blomsteranretninger.

Inde på kajen går repræsentanter fra almindelige indkomstgrupper givetvis og spekulerer over, hvem det dog kan være, der har så mange penge, at de har råd til disse yachter.

Det pirrer ens nysgerrighed, og man stirrer - forgæves - efter at se et kendt ansigt, en politiker, en fotomodel, en stor forretningsmand oppe på skibet. Men ansigterne på de ældre mænd og kvinder samt de ofte iøjnefaldende smukke unge mænd og kvinder får ikke nogen genkendelsesklokke til at ringe.

De rige har deres problemer ?

Penge taler ikke, heller ikke her på kajen - men man har læst et eller andet sted, at den italienske regeringschef Silvio Berlusconi har sin yacht liggende et sted her og ynder at omgive sig med så smukke unge kvinder, at hans kone har forlangt en undskyldning ?

Ja, ja, de rige har også deres problemer, kan mellemindkomstgrupperne på kajen trøste sig med, mens de lidt drømmende går videre langs den endeløse række af kæmpeyachter med navne som ”Sierra”, ”Elle” og ”Seadream”.

På den anden side af kajen ligger forretningerne. Her er alle de dyre mærkevarer repræsenteret. Man kan ikke engang kalde priserne for svimlende, når man står med næsen tæt på butiksruderne, for der står ingen priser på de perler, diamanter og selvfølgelig smaragder - vi er jo på Costa Smeralda, Smaragdkysten - der ligger i udstillingsvinduet. Men hvorfor dog også besvære dette kundesegment med en uvæsentlig detalje som en pris, når penge bare er noget, man har.

På toppen af kajens eksklusive - og i dette tilfælde er den betegnelse for en gangs skyld berettiget - shoppingcenter skulle der denne lørdag aften tilsyneladende være en større fest.

Gæsterne blev kørt i biler ude fra deres lystyachter ved kajen eller fra deres enorme hvide sommerboliger på klipperne ned mod havnen. Chaufførerne sprang ud af biler som Volvo XC 60 og BMW 630i og åbnede døren for solbrune, elegante kvinder i kjoler og herrer i smoking.

Skønhed med blind partner

Specielt én kvinde - hun har vel været i 50'erne - gjorde indtryk. Hun steg ud af bilen iført en rubinrød lang festkjole med farvematchende sko og med en halskæde, der glimtede i aftensolen.

Hendes hår var lyst og langt, og hun osede af rigdom, klasse og distance til folkene i klip-klapper, der stor og betragtede sceneriet på kajen. Der var noget filmisk i at se scenen, hvor hendes mand med stort besvær steg ud af bilen, for først kom hans hvide stok; han var blind.

På toppen af shopping-centret begyndte et seksmands-band at spille brasiliansk musik af Antonio Carlos Jobim i den fri aftenluft, og fra kajen kunne man se skyggerne fra dansende par i spotlys oppe på taget af bygningen. Afmålt latter og diskret klirren af glas nåede ned til havnekajen i Porto Cervo, hvor månen kastede et lys, formet som et timeglas hen over havet ved Porto Cervo.

Jo, emiren så noget dengang i 1962. Costa Smeralda kunne blive et vidunderligt feriested for de rige.

Men den danske familie, der lige havde suget oplevelser fra en anden verden til sig på kajen, og nu småsyngende på Abbas ”Money, Money, Money” travede en kilometers penge væk fra marinaen for at finde et pizzeria med overkommelige priser, sendte nu alligevel emiren en venlig tanke ved tanken om næste morgen at skulle kaste sig ud i det turkisblå hav.

Costa Smeralda kan godt nydes uden Martini.

LÆS OGSÅ: Her holder milliardærerne ferie

Costa Smeralda

  • I 1962 rejste Prins Karim Aga Khan 4. rundt ved Gallura-kysten på nordøstlige del af Sardinien.
  • Der lå nogle småbyer, og i områderne langs kysten var der kun græssende kvæg.
  • Den Harvard-uddannede prins blev betaget af den storslåede natur og de mange naturlige strande langs kysten, og han fik en vision om at skabe et enormt ferieområde på den smukke kyststrækning.
  • Han tog initiativ til at oprette Consorzio Costa Smeralda sammen med en række internationale investorer. Selv brugte han 1 mia. dollars på at bygge feriekomplekser, marinaer, hoteller og anløbshavne og restauranter.
  • Alt byggeri var underlagt stramme regulativer, der skulle sikre, at der kun måtte bruges lokale sten, grus, teglsten og mursten, ligesom der kun måtte bruges planter, træer og buske, som i forvejen voksede i området.
  • I dag er kyststrækningen blevet et af de mest attraktive ferieområder for det internationale jetset med sine mange marinaer med plads til lystyachter i alle størrelser, men der er også campingpladser, mindre hoteller og bed and breakfast, så også almindelige turister strømmer til Costa Smeralda.

Anmeldelse: En anderledes middelhavsø

20-10-2009: Sardinien tilbyder alt, hvad en ø i Middelhavet normalt gør - med undtagelse af charterturisterne. Læs artikel

Guide til en sejlerferie i den vestsvenske skærgård

06-09-2015: Vi har lagt fra kaj og fundet formidable ruter, der giver dig cremen af en god skærgårdsoplevelse på Sveriges vestkyst. Læs artikel

Guide: Luksussejlads ved slaveøerne

04-02-2012: En sejltur ved de tidligere danske øer i Caribien behøver ikke kun at være for de rigeste. Læs artikel

Guide: 110 bud på en landlig efterårsferie

29-09-2011: Bondegårde over hele landet er gået ind i kampen om rejselystne danskere i efterårsferien. Læs artikel

Guide til cyekltur på Sardinien

08-04-2011: Sardinien tilbyder cykling til alle aldre og i alle sværhedsgrader. Men tag selv cykel med. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...