Find mere om:
Nyhed: På ferie på en bondegård | rejser.guide.dk

Nyhed: På ferie på en bondegård

Vi blev beskidte, trætte og glade. Jyllands-Posten var med, da familien Danmark tog et ferieophold på Fagerholt ved Skibby i Hornsherred.

Anni har en bondegård. Ih-ah, ih-ah, åh. Og på den gård, der er en ko. Ih-ah, ih-ah, åh.«

På den store græsplæne hopper en håndfuld børn rundt i rundkreds, mens de synger af fuld hals. Et par bedsteforældre har plantet sig på nogle stole. Solen skinner, og Magnus og Laura, tvillinger, kan knap vente, til vores bil holder stille, med at hoppe ud på gårdspladsen.

I deres otte-årige liv har Magnus og Laura to gange været på bondegårdsferie hos Anni Eghøj på gården, som både har sit svenskklingende navn, Fagerholt, og udseende fra en af det nærliggende slot, Egholms tidligere ejere, en svensk adelsmand. Fundamentets store kantede sten er måske også hentet fra det svenske - i 1870'erne.

»Ellers aner vi ikke, hvor de er kommet fra. Det er i hvert fald helt umuligt at finde sådanne store kampesten her i Hornsherred,« siger Anni Eghøj, mens hun med raske skridt viser Laura og Magnus hen til det lille hønsehus - rødmalet som resten af gårdens bygninger.

Magnus og Laura ved godt, hvor kyllingerne og hønsene er, og de kan snildt finde vej til både halmladen - hvor man kan hoppe - til kaninerne, som man kan kæle med; til ponyerne, som man kan ride på; til svaleungerne, som man kan beundre; til kartoflerne, der skal graves op; til jordbærrene, der skal plukkes ?

Når Anni, netop i dag, viser vej, er det, fordi hun i går hentede et dusin kyllinger. Små og gule og med svingfjer, som nærmest gror frem time for time. Under en varmelampe klumper flokken sig nu lidt sammen. Hvis man holder dem med faste og rolige hænder, kan man sagtens tage dem op. Men ikke mere end 30 sekunder. »Og 30 sekunder, det er den tid, det tager at tælle til 30,« siger Anni.

Sultne lam

Med hver sin kylling i hver sin hånd sidder Magnus og Laura helt stille - og tæller til 30. Derefter går turen til gårdens to sorte lam. Et par måneder gamle er de netop taget fra den flaske, der har holdt dem i live indtil nu. Da de ser Anni, bræger de hjerteskærende.

»Men det går ikke mere med flasken,« siger Anni. »I går var der en af dem, der spiste og slugte flaskens gummisut. De spiser alt. Nu må de også kunne spise græs.«

Sammen med sin mand, Niels Eghøj, startede den agronomuddannede Anni aktiviteterne med bondegårdsferie i slutningen af 1980'erne. Siden er det vokset støt. Nu er det et af de steder, hvor der er udsolgt i alle ugerne i skolernes sommerferie, og som familier ofte vender tilbage til. Det gælder også Ninet Lundager Hansen og datteren Sille.

»Vi var der første gang sidste sommer, og det var alle tiders ferie. Børnene var i halmhuset hele dagen, legede og lavede cirkus. Det var så skønt, at det faktisk var en stor skuffelse for Sille at komme tilbage. Det var jo ikke de samme børn som sidste sommer. Efter et par timer var hun dog glad igen. Da var hun allerede blevet bedste venner med de børn, som nu er her,« siger Ninet Lundager Hansen.

Leg i halmen

For børnene er den store ladebygning, hvor halmen står i store baller, en attraktion. Det er her, der leges. Børnene finder naturligt derhen, og sammen med gårdens labrador, Klara, kan de tilbringe timer med at hoppe, lande, klatre og lande.

Men ikke Magnus og Laura. Laura er multiallergiker, og sidste gang hun var på Fagerholt, var hun i halmen og fik et anfald. Af frygt for, at de mange støvsporer sætter sig fast i tøj og hår, må Magnus heller ikke.

Det er svært at acceptere. Som en adspredelse vælger vi at tage bilen og køre de syv kilometer til godset Svanholm og dets kollektivbutik. Efter indkøb af poser med økologisk slik går turen videre til Hammerbakke. Ved færgelejet til Orø er der en lang badebro. Med næsen ned mod brædderne kan vi spotte hundredvis af små krabber og planlægge, at næste gang, vi kommer, skal vi have snor og pølsestykker med. Så kan vi fange krabber. Men ikke i dag. Vi skal hjem til gården, hvor maden står på bordet kl. 18.00.

Anni har lavet frikadeller af lam, som har gået på gårdens jorder. Sammen med en stak nyopgravede kartofler og frisk salat bærer vi det hen til et af gårdspladsens store langborde. Tre af de fem familier, som netop nu er gæster på gården, har taget imod tilbuddet om hjemmelavet mad, har bænket sig og langer nu til fadene. Ved siden af langbordet står to små-piger; det var dem, der sang for på ”Anni har en bondegård” - improviserende, møgbeskidte og lallende glade. Klar til afhentning af deres forældre.

Da den pæne bil forlader gårdspladsen, stikker bedsteforældrene i et stort grin og går ind i deres ferielejlighed. Omkring bordet tales der videre: om adoption; om mad; om kyllingerne, der har fået endnu større svingfjer; om den gode hyldeblomstsaft; om driften af gården; om besværet med at planlægge måltiderne, når man ikke aner, hvornår der kælves; om turene på gårdens traktor, som nu er stoppet, »for det kan være farligt.«

Springende frøer

Afrydningen foregår i fællesskab, og derefter tager vi en tur over markerne ned til engen, hvor køerne er sat ud. Klara følger med. Render foran, ved siden af, hopper ud i mosens lave vand, kravler op og stiller sig ved siden af Magnus og ryster sig - lige i det øjeblik, hvor han finder endnu en springende frø.

Tilbage på gården nydes et glas vin på hovedbygningens terrasse. Her er der udsigt til børnenes leg på gårdspladsen, til solnedgangen og til livet i det hele taget, før vi trætte og møre kravler op på førstesalens værelser og nærmest besvimer under en let sommerdyne.

I morgen er der atter en dag. Med morgenmad ved langbord; med dyrerunde med rideture, kaninkæl, kyllingehold og hundeklap og snak på tværs af familier og generationer. Om alt det, som sker på Annis bondegård.

LÆS OGSÅ: Økologisk pause på Møn

Fagerholt

  • www.fagerholt.net
  • Anni og Niels Eghøj, Fagerholtvej 18, Vellerup, Skibby.
  • Priseksempler: Familieværelse pr. voksen/barn: 250/180 kr. Lejlighed: 900 kr. Overnatning inkl. morgen- og aftensmad pr. voksen/barn: 450/300 kr.

Nyhed: Det er trendy at tage ferie på bondegården

17-05-2010: Flere danskere dropper charterferien og tager bondegårdsferie på landet for at passe heste, grise, køer eller får. Muligheden for at være i nærheden af dyrene gør, at flere danskere vælger den specielle ferie. Læs artikel

Guide: 110 bud på en landlig efterårsferie

29-09-2011: Bondegårde over hele landet er gået ind i kampen om rejselystne danskere i efterårsferien. Læs artikel

Guide: Gratis overnatning i det fri

23-09-2011: Faciliteterne er få. Men man kan bo i sit telt eller låne et shelter i den skønne natur. Læs artikel

Nyhed: Sæt farten ned på Ærø

16-07-2010: Trænger man til en afslappende familieferie, er campingpladsen i Ærøskøbing et godt bud. Læs artikel

Nyhed: En campingplads for alle

19-04-2011: Ved at skabe sammenhæng med omgivelserne giver Camping Møns Klint unikke oplevelser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...