Find mere om:
Guide til en gastronimisk rejse på.. | rejser.guide.dk

Guide til en gastronimisk rejse på Lolland-Falster

Lolland-Falster er et smørhul for enhver, som holder af god mad og drikke. Her er der højt til loftet – ikke blot i naturen –, men også når det gælder ypperlig kvalitet af kød, ost, frugt, vin og øl. Her får du fem bud på lokaliteter, der er værd at lægge vejen forbi.

Frugten – marmelade som livsstil

En liflig duft af frisk henkogt marmelade møder næseborene i det lille marmeladekøkken i Bandholm Frugtplantage.

Anne og Lars Albrektsen er ved at færdiggøre dagens fremstilling af glas med deres højtbesungne økologiske varer, som ikke bare ender som marmelade, men også most og kompot baseret på råvarerne fra deres plantager.

»I 1999 tilplantede vi halvanden hektar med æbletræer og har siden udvidet plantagen med 30.000 træer fordelt på otte hektar. I dag dyrker vi ti æblesorter, fire pæresorter og fem blommesorter. Derudover har vi også stikkelsbær, hyben, jostabær og brombær på plantagen. Vi følger træerne året igennem, og står selv for al beskæring, plukning og bearbejdning, fordi vi kan lide det,« fortæller Anne Albrektsen, mens hendes mand Lars fortsætter:

»Det er blevet en livsstil for os at arbejde med plantagen og de forarbejdede produkter, og vi er meget ydmyge overfor det daglige arbejde med frugterne. Vi ved nemlig, at ligegyldig hvor gode vi er til vores arbejde, så betyder vejr og vind alt for, hvordan den færdigmodnede frugts kvalitet bliver«.

Gårdbutikkens fristelser

Ikke alle frugter og bær videreforædles til eksempelvis marmelader, for en del af dem sælges også til lokale butikker og via salgsorganisationen Gasa samt nogle økologiske grossister. Dertil kommer, at de også køber danske bær, de ikke selv dyrker, herunder jordbær, som indgår i marmeladerne og mosten. De har en gårdbutik, hvor de trofaste – men også forbipasserende kunder – hyppigt kommer forbi og i sæsonen provianterer med friske økologiske bær, æbler, blommer og pærer, men også de mirakler, som er hældt på glas og flasker i form af marmelader, most og eddike.

Bandholm Frugtplantage:

Adresse: Uglevængevej 8, 4941 Bandholm

Se mere på: www.bandholmfrugtplantage.dk

Osten – lå ikke i kortene

B972258848Z.1_20160407144408_000+G29SE7PA.1-0.jpg

Modernitet møder gammelt på Knuthenlund Gods, og her bygges bro over næsten 300 år.

Godset midt på Lolland blev oprettet i 1729 af grevskabet Knuthenborg, omend hovedbygningen dog først blev opført i 1880'erne. Nyt er til gengæld indretningen af godsets gårdbutik og café. Her er højt til loftet, lyst, venligt og så er rummet spækket med lækre produkter, der både kan spises og drikkes. Det er imidlertid osten, der er Knuthenlunds store stolthed og varemærke. Bag hele foretagendet, som også omfatter næsten tusinde hektar, masser af dyr, marker, skov, mejeri med mere, står Susanne Hovmand-Simonsen og hendes mand Jesper. Susannes familie overtog godset i 1913, og hendes slægt har været mejerister helt tilbage dertil. Med en uddannelse som cand.mag. lå det ikke i kortene, at hun skulle kaste sig over landbrug og mejeridrift, men det var ønsket om at genskabe tipoldefarens tradition for ostefremstilling, der i 2009 gjorde, at hun genåbnede mejeriet. Et par år forinden var hele bedriften omlagt til økologi.

»Da jeg ingen forstand havde på den metier, var det heldigt, at jeg mødte min skolekammerat, som jeg ikke havde set i tyve år. Han er nemlig mejerist, og det faglige endte med også det ægteskabelige. Mit motto er at bære det bedste fra fortiden ind i fremtiden, og her tænker jeg blandt andet på at få bragt den røde malkeko tilbage i avlsarbejdet, efter den næsten har været udryddet som race«.

Tonsvis af lækre oste

Knuthenlund producerer imponerende mængder af ost og yoghurt, som de 40 røde køer, 1.000 lam og 525 malkefår hvert år leverer af mælk. 50 tons yoghurt, 20 tons fåreoste og 20 tons komælksoste bliver det til alene på basis af mælken. Det skorter ikke på fornemme priser, som Susannes oste og yoghurt har båret hjem. Guldmedaljer i Italien to gange, Storbritannien seks gange og nummer ét i Danmark i det internationale osteakademi. Kun cirka 15 procent af produktionen sælges i gårdbutikken. Nogenlunde det samme sælges via internettet.

På sporet af en krig

Ellers er det kokke, restauranter, storkantiner samt Irma og Magasin, der er blandt kunderne. Eksporten til Belgien, Holland, Sverige, Tyskland og USA er stigende. Godt håndværk er ikke billigt, og Susanne lægger ikke skjul på, at priserne ligger i den øvre ende, for processen er arbejdstung og omstændelig.

»Men med 50.000 gæster om året i vores butik, må der jo være et publikum, som gerne betaler ekstra for kvalitet. Og så behøver de jo ikke alle sammen være stenrige som den oliesheik fra Saudi Arabien, der indlogerede sig i en suite på d’Angleterre i København og bestilte et helt slagtet lam leveret herfra,« noterer hun sig.

Gårdbutikken og caféen har åbent alle ugens dage fra klokken 10 til 17.

Knuthenlund Gods:

Adresse: Knuthenlundvej 7B, 4952 Stokkemarke

Se mere på: www.knuthenlund.dk

Kødet – blandt uldgrise og limousiner

B972258849Z.1_20160407144420_000+G29SE7ON.1-0.jpg

Det er mørt kød af ungkvæg fra limousinerne og saftigt svinekød fra uldsvin, der dominerer udvalget af fødevarer i Kirkehøjens Gårdbutik. Få kilometer fra Stubbekøbing bor parret Birgit og Niels Hansen på slægtsgården, hvor Niels er syvende generation. Parret har bygget gårdbutikken op over de seneste 19 år og har i dag en fast kundekreds, som vender tilbage igen og igen. Hertil kommer en mindre leverance af kød til enkelte restauranter. Nye kunder kommer dog også til. Og efter Spise med Price var på besøg i begyndelsen af året, og programmet blev sendt for nylig, vil endnu flere nok lægge vejen forbi. Skønt beliggende med blide, saftige grønne enge, hvor dyrene græsser i sommerhalvåret. Besætningen af limousiner tæller 47 moderdyr. Om fordelene ved netop den race, fortæller Niels:

»De er gode og nemme både som produktionsdyr og giver noget godt kød, som er rart at sætte tænderne i. De har let ved at kælve, og kalven vokser hurtigt, og det er et vidnesbyrd om, at dyrevelfærden er i top. De er ganske enkelt mere produktive«.

»Kødet er fedtfattigt, og ungkvægene giver lyst kød, som er nemt at tilberede, så det bliver både mørt og saftigt. Og så er det let fordøjeligt, så man aldrig føler sig bombet i maven efter at have spist det,« fortæller Birgit.

Uldgrisen Mangalitza

I den mere kuriøse ende er uldgrisene, hvis korrekte racebenævnelse er Mangalitza, som stammer fra Ungarn. De går i modsætning til limousinerne ude hele året. Dens kælenavn skyldes, at den bærer en krøllet, tyk pels og har en lang snude, som den bruger til at rode i jorden med. Her befinder vi os i den absolutte liga af højkvalitets svinekød, hvilket prisen også afspejler: 61,50 kr. pr. kilo, når man køber en halv krop. Deres foder består blandt andet af æbler og valnødder.

»En helt fantastisk naturgris, som leverer velsmagende mørkt kød med en aroma af let valnøddeagtig smag. Med henvisning til den høje kødkvalitet kaldes den også i folkemunde for Kobe-grisen takket være den fine fedtsætning«.

I gårdbutikken findes også lammekød og fjerkræ, blandt andet ænder og gæs samt årstidens vildt. Lammekødet stammer fra kødfår af Suffolk-racen. Lyst, let og smagfuldt. De 60 fritgående høns leverer tillige masser af friske æg. Helforarbejdede varer som pålæg og pølser sælgers også fra gårdbutikkens fryser.

Besøgsgård og Gårdbutik Kirkehøjens Limousine:

Adresse: Tårup Skovvej 22, 4850 Stubbekøbing

Se mere på: www.godt-koed.dk

Vinen – Kina viser interesse

B972258850Z.1_20160407144429_000+G29SE7SL.1-0.jpg

Vin og Lolland-Falster? Jo, bestemt! Selv om vi befinder os på Sydhavsøerne, og klimaet er en anelse lunere end de fleste andre steder i landet, så forbliver det nok også fremover en niche at producere vin – i hvert fald på druer. Men ildsjælene hernede klør på med fuld energi. I udkanten af landsbyen Stokkemarke i det nordlige Lolland byder Henrik Ploug velkommen i Østergaard Vin. Bagved gårdbutikken står de endnu nøgne vinstokke, som leverer druerne til den årlige produktion af 225 liter vin.

»Vindyrkning i Danmark er og bliver et kuriosum, når vi taler om druevine. Klimaet stiller nogle store udfordringer til at producere vin af kvalitet, og disse vilkår afspejles selvfølgelig i prisen,« fortæller Henrik Ploug. En af vinmagerens røde, tørre druevine koster typisk i omegnen af 200 kroner pr. flaske.

»En af de største opgaver ved druevin produceret i Danmark er at få modnet druerne og fremmet frugtigheden i dem. Til gengæld mener jeg, at mine vine opnår en kvalitet, som gør dem særdeles egnet som bordvin af klasse«.

Isvinen Cryo

Betydeligt større i volumen er imidlertid hans frugtvine. For ti år siden plantede han en række frugttræer, og det var egentlig alene en hobby, han dyrkede i sin fritid, når han ikke var på job som typograf. Henrik Ploug vil fremover satse endnu større på frugtvinene baseret på æbler. Målet er en produktion i år på 20.000 flasker. Råvarerne køber han fra æbleavlere på Lolland og Fejø. Han har allerede vundet flere fornemme priser for sine isvine Cryo. Selv kineserne har fattet interesse for dem, og snart vil de være at finde på restauranter - i første omgang i Shanghai og Chongqing. Også Claus Meyer har anerkendende ord tilovers for dem. Hele processen ved isvin begynder med at æblemosten fryses, hvorved en del af vandet fjernes som is. Der går cirka tre kilo æbler til en halv liter isvin. Isvinene hedder hos Østergaard Vin Premium Cryo – lavet på Holsteiner Cox, Ingrid Marie og Elstar.

Se det hele lidt fra oven

»Vinene egner sig fortrinligt til eksempelvis tapas samt fede, stærke oste. Jeg har fundet en fin balance mellem syre og sukker, og i det hele taget mener jeg at have opnået, at vinens smag afspejler de frugter, den er lavet på,« fastlår Henrik Ploug. Østergaard Vin har en velassorteret gårdbutik, hvor frugt- og druevinene kan købes.

Østergaard Vin:

Adresse: Vestre Landevej 198, 4952 Stokkemarke

Øllet – hemmelig opskrift

B972258851Z.1_20160407144441_000+G29SE7T1.1-0.jpg

Sydhavsøerne er rige på godser og herregårde. Næppe nogen landsdel rummer så mange af dem, og i en variation, som er vældig stor, både når det gælder alder, historie, arkitektur osv. Krenkerup Gods nær ved Sakskøbing er et enormt kompleks, som ud over selve slottet fra omkring 1534, omfatter flere store staldbygninger. I en af disse er indrettet et traktørsted og bryggeri, som producerer 14 forskellige kvalitetsøl, hvoraf flere af dem har vundet priser. En af dem er en helt særlig øl, der bærer navnet Krenkerup Brewer Secret, og det er kun brygmester Constantin og ejeren af bryggeriet Patrick Reventlow-Grinling, som kender opskriften. Krenkerup Gods har siden 2002 været ejet af Patrick, der er 18. generation. Godset har aldrig været handlet, siden det blev etableret i 1367. Interessant er det i øvrigt, at det var Patricks tiptipoldefar Chr. Ditlev Reventlow, som havde stor del i ophævelsen af Stavnsbåndet i 1788.

Tæt på det lokale

Han driver det i dag som en moderne land- og skovbrugsvirksomhed omfattende cirka 3.700 hektar, halvdelen med landbrug og resten med skov.

»Jeg besluttede at åbne bryggeriet i 2007, og året efter var vores første bryg klar. Tanken bag var at skabe et initiativ, der kunne forankre os i lokalsamfundet og skabe en merværdi til godset. For mange år siden havde vi et mejeri på godset, hvor lokale hver dag kom forbi og hentede mælk og is med hjem. Den tradition vil jeg gerne videreføre med bryggeriet, hvor man kan komme forbi Traktørstedet på bryggeriet med sin egen indkøbte to-liters specialflaske, som kan genopfyldes«.

Det er muligt at få en rundvisning i bryggeriet, hvor man hører om processerne og om de særlige metoder, der giver øllet dets egenskaber og karakterer. Rundvisningen på to timer foregår med op til 40 personer ad gangen, og turen afslører tillige, hvordan et gammelt gods har kunnet integrere et topmoderne bryggeri i sin daglige drift. Og selvfølgelig får man også smagt på udvalgte øl. Besøgscenteret er åbent efter aftale mandag til fredag. Traktørstedet, som udover øl også serverer lette frokostretter, har åbent hver fredag om eftermiddagen – i juni, juli og august hver dag.

Krenkerup Gods:

Adresse: Krenkerupvej 33, 4990 Sakskøbing

Se mere på: www.krenkerupbryggeri.dk

Guide til et besøg på en fynsk vingård

09-07-2016: Prøv en prisbelønnet dansk vin, kombinér vinsmagning med golf, eller drik økologisk æblechampagne i en gårdbutik på én af Fyns mange vingårde. Læs artikel

Guide: Et stykke med Bornholm, tak

25-10-2014: Den danske ø med solskinsrygtet har sat bornholmske råvarer på menukortet. »Jo mere Bornholm, jo bedre,« lyder det øen rundt, for både turist- og bornholmermaver skal fyldes med lokale lækkerier. Læs artikel

Guide: Smagen af Samsø

22-09-2013: De kulinariske fristelser baseret på lokale, økologiske råvarer står i kø. Det gælder ikke alene den faste føde fra have, mark og stald, men også den flydende. Læs artikel

Guide: Sommer i Danmark - Samsø

19-07-2011: Sæler og en zorbbane. Samsø byder på naturoplevelser og adrenalinkick. Læs artikel

Guide: På loppemarked udenfor sæsonen

19-12-2015: Selv om loppemarkeder ofte er en udendørs begivenhed, der hører forår og sommeren til, findes der loppemarkeder landet over, der hele vinteren inviterer købelystne genbrugs-jægere ind i varmen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...