Find mere om:
Dejlige Djursland | rejser.guide.dk

Dejlige Djursland

Midt på den jyske østkyst mellem Randers og Aarhus ligger en perle af et dansk sommerhusområde. Djurslands 1.200 km² byder på skønne omgivelser med brusende strande, frodige skovområder og åbne heder. Mulighederne for store oplevelser stopper ikke ved en flot natur. Halvøen rummer både oldgammel dansk historie og sjove attraktioner for hele familien.

Mols Bjerge: Indbegrebet af djurslandsk skønhed

Nationalparker er naturområder, der af Miljøministeriet er blevet vurderet til at være af særlig national og international betydning. Der er fem nationalparker i Danmark, og en af dem ligger i de grønne landskaber omkring Mols Bjerge.

Mols Bjerge har fået sit karakteristiske udseende fra den sidste istid, hvor de bølgende bakker blev udformet. I dag bliver området opfattet som højdepunktet af djurslandsk skønhed. Der er flere muligheder for at udforske naturen, hvor vandreture rundt på de små stier er den mest oplagte. Parkeringspladserne i området er som regel forsynet med et kort, hvor de mest populære ruter er optegnet.

En anden mulighed er at starte ved Molslaboratoriet, der ligger midt i nationalparken. Herfra kan man eksempelvis tage Den Italienske Sti hen til Femmøller by. Gåturen er cirka tre kilometer lang og tager turister igennem et landskab, der ifølge områdets første feriegæster mindede om Italien.

Anholt: Lavhede i isolerede omgivelser

Midt i Kattegat mellem Djursland og Halland ligger Anholt, der med mere end 60 km til nærmeste nabo er Danmarks mest isolerede ø. På nordeuropæiske egne er Anholts natur ganske særpræget, blandt andet består størstedelen af øens landskab af det ørkenagtige lavhede.

Anholts ”ørken” er Nordeuropas største lavhede. Modsat andre områder af Anholt, hvor turister er forment adgang af hensyn til øens fugleliv, kan man frit bevæge sig rundt i ørkenens golde og sporadisk grønne landskab.

Anholt er imidlertid meget andet end ørken. Der er badestrandene, skovområderne, højderne med Sønderbjerg på 48 meter og Nordbjerg på 39 meter. Herfra får man den store udsigt over strandene og vandet og de sæler, der også holder til på Anholt.

Det tager 2 timer og 45 minutter at sejle distancen fra Grenaa til Anholt, hvilket gør det oplagt at tage minimum en enkelt overnatning på øen. På Anholt finder man både kroer, en bed and breakfast og campingpladsen, der ligger lige ved havnen.

Kalø Slotsruin: Ruin med 700 år på bagen

Ved Djurslands sydkyst ligger Kalø Slotsruin, der nærmest tager sig filmisk ud, som den står der og ligner resterne fra et voldsomt slag, der ikke endte alt for godt. Desværre eller heldigvis, alt efter temperament, er virkeligheden noget anderledes.

Sammen med tre andre borge i Jylland blev Kalø Slot grundlagt omkring 1313 af kong Erik Menved for at afskrække de bønder, der truede med at gøre oprør mod kongemagten. De følgende 300-400 år skulle slottet få flere funktioner, som det ikke umiddelbart var tiltænkt. På et tidspunkt blev det pantsat til en slesvigsk adelsmand, og så har Christian den 2. brugt slottet som fængsel.

I 1660 mistede Kongeborgen Kalø Slot sin betydning, efter at enevælden var blevet indført. Slottet var nedslidt, og i 1670 forærede Christian den 5. slottets bygninger og materialer til en halvbror, der lod slotsbygningerne rive ned. De tårnmure, man kan se i dag, var blandt de få bygningselementer, der blev efterladt på Kalø.

  • Navn: Kalø Slotruin
  • Pris: Gratis, mulighed for guidede ture efter aftale (ikke gratis)
  • Åbent: Året rundt
  • Læs mere: www.visitdjursland.com

Kysten: Oplev Djursland under vand

Det er ikke kun på fast grund, at Djursland rummer historiske elementer og fascinerende natur. Flere steder langs kysten kan man hoppe i en våddragt og snorkle sig igennem Kattegats skjulte underverden. Bunden består af stenrev, hvori der gemmer sig hundredevis af søstjerner, krabber og muslinger, der kan opleves helt tæt på, hvis vejrtrækningen er til det. Enkelte steder viser Kattegat nogle af fortidens skibe frem, som ikke kunne klare havets udfordringer og derfor er sunket ned i vandets dyb lige til at vragdykke i.

Sigtbarheden er selvfølgelig afgørende, når man går på opdagelse under vandet. Derfor har vind, vejr og strømforhold indflydelse på vandaktiviteterne og kan i værste fald umuliggøre dem. Det anbefales, at man snorkler flere sammen og med en guide.

Kattegatcentret: Bliv klog på havets unikke skabninger

Helt ud til vandkanten ved Greenås kyst ligger Kattegatcentret, som i løbet af de sidste år har beriget mere end fem millioner gæster med viden om havets dyr og natur. Centret byder på et hav af oplevelser til børn og voksne i alle aldre. De mindste medlemmer af familien kan lære om havdyrene ved selv at stå med dem i hænderne, imens de ældre kan blive opdateret med den nyeste viden om truede dyrearter. Derudover foregår der i Kattegatcentret en masse opvisninger, hvor trænede dyreeksperter bl.a. fodrer farlige hajer og får dem til at lave tricks til publikums begejstring.

Kattegatcentret er åbent næsten året rundt, men holder dog lukket på mandage i vintermånederne og i perioden 10. december til 4. januar. Udstillinger varierer i løbet af årstiderne, men man kan altid være sikker på, at der både er opvisninger og aktiviter.

Ree Park: Safaripark fra fem kontinenter

Det danske natur- og dyreliv er på flere områder unikt, men har også sine begrænsninger. Derfor kan man til tider føle, at de danske omgivelser ikke tilfredsstiller behovet for at opleve nogle af dyrerigets mest enestående skabninger på klods hold.

I Ree Park i Ebeltoft kan man for en stund drømme sig langt væk til lande, hvor vilde rovdyr og planteædende giganter hersker. Parken er inddelt i kontinenter, så man kan gå på safariopdagelse i Afrikas, Asiens, Europas, Nordamerikas og Sydamerikas verden af fascinerende og eksotiske dyr. Alt fra store frygtindgydende løver til små drillesyge aber lever i det idylliske og autentiske rige. Det er også muligt at tage på ægte jeep-safaritur, hvor man kører så tæt på dyrene, at giraffen kan stikke hovedet ind i kabinen, og vaskebjørnene kan kravle rundt på ladet.

Ree Park åbner dørene op for dette sande mekka af dyrearter fra hele verden fra slutningen i marts til slutningen i oktober. Den daglige besøgstid er normalt 10-18.

Prøv en udflugt på tre hjul

Guide: Sommer i Danmark - Østjylland

11-07-2011: Fra den jyske hede og direkte i fængsel. Se hvilke skjulte skatte Østjylland gemmer på. Læs artikel

Guide: Sommer i Danmark - Nordsjælland

01-07-2011: Søren Kierkegaard var en af de første turister i Gilleleje - en af Nordsjællands perler. Læs artikel

Nyhed: Bornholms herlige hemmeligheder

19-04-2011: Østersøens perle byder på mere end attraktioner som Hammershus, Rokkestenen og Dueodde. Læs artikel

Nyhed: Tåsinge - idyl og drama

19-04-2011: Tåsinge har meget at tilbyde sine besøgende - ikke mindst det imponerende Valdemars Slot. Læs artikel

Nyhed: Danmarks internationale hjørne

28-01-2011: Vestjylland har en række internationale stednavne, der kan ses som humor eller jantelov. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...