Find mere om:
Et stykke med Bornholm, tak | rejser.guide.dk

Et stykke med Bornholm, tak

Den danske ø med solskinsrygtet har sat bornholmske råvarer på menukortet. »Jo mere Bornholm, jo bedre,« lyder det øen rundt, for både turist- og bornholmermaver skal fyldes med lokale lækkerier.

Lige så svært det er at komme uden om den syngende dialekt hos Bornholms godt 41.000 indbyggere, lige så let fornemmer man som turist den spirende madpatriotisme blandt øens spisesteder og fødevareproducenter. Mejeristen, slagtersvenden, mølleren og mostmageren holder nemlig sammen med fiskerygeren, restaurantejeren og cafékokken, så den røgede torsk, det lune brød og den kolde æblesaft kan serveres på solskinsøen med et lokalt »Velbekomme«.

En tur til Hammershus og et besøg i en isbutik er med andre ord ikke nok, hvis du som turist vil opleve Solskinsøen. I stedet bør du smage dig frem på den dejlige ferieø, for den sande bornholmske smag findes i de lokale råvarer fra vand, land og jord.

Chokoladeglæde i Snogebæk

For familievirksomheden Kjærstrup er chokolade lig med nydelse. Derfor handler alt om smag, kvalitet og hygge i det lille chokoladeforetagende i Snogebæk. Produkterne skal være gammelkendte for kunderne, for det er dét, som vækker genkendelsesglæde, forklarer ejeren af Kjærstrup Chokolade, Peter Brædstrup, mens han deler ud af smagsprøver i virksomhedens kølige lagerrum. Han understreger, at Kjærstrup af samme grund aldrig vil være først med nye tiltag, men altid holder sig til at lancere kvalitetsudgaver af gamle kendinge som flødebollen, kiksekagen og blommen i madeira.

B971608152Z.1_20141016163804_000+GIIGE5BQ.2-0.jpg

Den velkendte duft af chokolade fornemmer man tydeligt blandt lagerrummets stakke af kasser med chokoladevarianter, og idéen om, hvad der gemmer sig bag papstykkerne, frister hele vejen fra lagerrum til produktionsværkstedet. Her bliver trangen efter de søde sager endnu mere intens, for mellem de klinisk udseende hvide vægge kan man få lov til at forme sine egne flødeboller. Sprøjt selv det hvide, luftige skum ud på sprøde bunde, se bollerne glide gennem det rindende vandfald af tyk, mørkebrun chokolade, og pynt efterfølgende med nænsom hånd det endnu våde chokoladeovertræk med et udvalg af tørrede lyserøde hindbær, knasende nødder, sort lakrids og små chokoladekorn. Efter en tur i den lange afkølingsmaskine lander dine hjemmelavede flødeboller foran dig, klar til at blive pakket i knitrende poser, så de kan fragtes med hjem, eller spises på vejen dertil. For som Peter Brædstrup siger med lun, bornholmsk dialekt:

»En flødebolle kan normalt holde sig i op til 10 minutter.«

Under et besøg i produktionen i Snogebæk kan man lære mere om chokolade, smage på råvarer og selv lave friske flødeboller. Et besøg koster omkring 100 kr., og tilmelding skal ske på hjemmesiden.

Vil man bare gerne købe lidt lækkert til aftenkaffen, kan man også nøjes med et besøg i den lille tilhørende butik eller filialen i Rønne.

www.kjaerstrup.dk
Hovedgaden 9
Snogebæk
3730 Nexø
 
 

En ”Kadeau” til Aakirkeby

Ved den hvide valsemølle på Møllebakken 5 i Aakirkeby rusker vinden i det grønne græs, og larmen fra møllens mange maskiner giver genlyd. Her males både økologisk og konventionelt korn til melsorter som f.eks. hvede, spelt, durum og rug, og virksomheden forsøger kun at have bornholmsk produceret korn i produktionens sigtemaskiner.

Spis i Sveriges forrådskammer

I 1867 blev møllen bygget for at forsyne Bornholm med mel, og i dag sælges stadig ca. 50 pct. af produktionen inden for bornholmske grænser. Som turist er du velkommen til udefra at tage et kig på den store mølle eller besøge en lille butik, der sælger forskellige sorter af mel.

Én af dem, der foretrækker den gode mel fra møllen, er restaurant Kadeau, som troner på toppen af Vestre Sømark. Så langt øjet rækker, er den anmelderroste restaurant omgivet af træer, vidde strandbredder og den brusende blå Østersø. Navnet Kadeau er netop en cadeau (en tak, red.) til den bornholmske restaurationsbranche, fortæller ejer og restaurantchef Magnus Kofoed. Kadeaus tre ejere tilbragte ungdommens somre med at arbejde for bornholmske spisesteder, og det blev startskuddet til en årelang drengedrøm om egen restaurant. Målet var at kunne servere Bornholm på en tallerken, og af samme årsag bugner Kadeaus menukort af urter, planter, grøntsager, frugter, brød og kød fra bornholmske strande, skove og producenter. Maden på restauranten er en oplevelse for sig, for kombinationen af de kreative serveringsanretninger, den havblå udsigt, de fantasifulde madsammensætninger og historien bag de forskellige ingredienser er en del af helhedsindtrykket. En aften på Kadeau bliver derfor endnu bedre, hvis man forinden har set urterne gro i græsset og snust til de vildtvoksende ramsløg, så en plante- og urterundtur forud for restaurantbesøget kan klart anbefales.

B971608152Z.1_20141016163804_000+GIIGE5C6.1-0.jpg

Menuen Bornholmer Banken er restaurantens største. Den indeholder seks appetizers, otte retter, kaffe og kage samt et glas vin eller most til hvert måltid. Bornholmer Banken koster 1.950 kr. pr. kuvert, men mindre menuer og særlige frokostretter findes også på spisekortet.

www.bornholms-valsemoelle.dk
www.kadeau.dk
 

Naturens egen køkkenhave

Bornholm er et spændende spisekammer af vildtvoksende urter og planter, som gør sig fortrinligt i nordiske retter. Ved Døndalen, som du finder et par kilometer nord for Gudhjem, mellem Helligdomsklipperne og Tejn, blomstrer f.eks. løgduftende rækker af ramsløg i maj. Du skal ikke bevæge dig synderligt langt væk fra vejen om foråret, før du falder over det stille, hvide landskab af ramsløg, der kan bruges til salater, olier og som pynt.

I området Fred og Ro, omtrent 600 meter fra Aarsdale, møder du på den grønne vej mod strandkanten forskellige urter og planter som manna- og elmeblade, sankthansurt, døvnælde, løgkarse, strandportulak, gåsepotentil, strandtrehage og røllike. Her finder restaurant Kadeau også flere ingredienser til menukortet.

Navnet Fred og Ro er opstået blandt Aarsdale-beboerne, og der skiltes derfor ikke af til stedet, men har du problemer med at finde området, kan en lokal fra Aarsdale sikkert hjælpe dig. Inden du samler i pose og sæk af naturens eget slik, bør du tjekke med Bornholms Kommune, om det kræver en særlig tilladelse for dig at plukke. En vis viden om urter og planter kan også være gavnlig. Vær derfor helt sikker på, at du har formaliteter og florakendskab i orden, inden du begiver dig ud med havesaks og samlerkurv. Ellers kan du sagtens nøjes med at nyde urternes duft, lyden af havet og synet af de store sten i strandkanten på din rundtur i den bornholmske, vilde køkkenhave.

Rønne presser frugten

Der mostes med et formål på Bornholms Mosteri, hvor naturens egen smag er rystet med socialt ansvar. Grundtanken er at skabe arbejdspladser for socialt udsatte mennesker, der har svært ved at fungere på arbejdsmarkedet, og det betyder, at 80 pct. af virksomhedens 30 medarbejdere lever med en sindslidelse.

B971608152Z.1_20141016163804_000+GIIGE5C4.1-0.jpg

Mosteriet presser fire sortbestemte varianter af æblemost, da hvert æble har sin egen smagsaroma. Æbleentusiaster kan derfor vælge deres gyldent farvede favoritmost blandt discovery-, rød aroma-, ingrid marie- og elstar-æbler. Derudover sælges forskellige former for safter, hvor smagen varierer fra den solskinsgule appelsin over svagt gul hyldeblomst til den friske, lyserøde rabarber, som er virksomhedens signatursaft. Bornholms Mosteri samarbejder desuden med flere af øens kokke, og producerer særlige produkter til de bornholmske restauranter, bl.a. Kadeau, som sammen med frostfiskproducenten Espersen A/S købte mosteriet i 2013.

Bornholm, Bornholm, Bornholm

Vil du selv smage de pressede dråber, fås flaskerne med most og saft hos de fleste bornholmske restauranter, cafeer, specialbutikker og supermarkeder. Priserne varierer, men du skal regne med 30-35 kr. pr. flaske på et spisested, mens supermarkederne ofte sælger to stk. for 25 kr.

3 råd til rejsen

Besøg også Hallegaard Gårdbutik & Pølsemageri i Østermarie. Her finder du et godt udvalg af kød, pølser og skinker, der uden farve, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler smager af den ægte vare. Prøv spegepølserne Fru Larsen, en røget pølse med bid, og Rita, opkaldt efter en tidligere landbrugsministers kone, der var kendt for sin gode opskrift på spegepølse. www.hallegaard.dk

På B's Fiskeværksted i Svaneke kan du vælge mellem flere røgede fiskeretter. Prøv en signaturret som fiskeburgeren Fiskebanditten, stegt torsk i rugbrød eller røget kartoffel med ristet torsk. Du finder restauranten på adressen Gruset 2 i Sveneke.

I Hasle får du landets bedste solnedgang – i hvert fald, hvis du spørger Restaurant Le Port. Fra dens højt beliggende terrasse er der direkte udsigt over vandet, og du får gule, orange og røde farvenuancer fra solen serveret på første parket. www.leport.dk

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Rejsen dertil

  • Med Bornholmerfærgen kan du rejse direkte fra Køge på Sjælland, Ystad i Sverige eller Sassnitz i Tyskland til Rønne.
  • Turen tager henholdsvis 5 timer og 30 minutter, 1 time og 20 minutter eller 3 timer og 30 minutter. Priserne varierer mellem lav- og højsæson, og der er mulighed for rabatter og billigbilletter. En enkelt standardbillet fås for mellem 1.099 kr. og 1.329 kr. pr. personbil.
  • Med Danish Air Transport kan du flyve fra Københavns Lufthavn til Rønne på 35 minutter. Der er mulighed for at købe ungdoms- og seniorbilletter. En standardbillet koster fra ca. 908 kr. t/r.
  • JP Explorer var inviteret af Færgen.

Rønne presser frugten

Der mostes med et formål på Bornholms Mosteri, hvor naturens egen smag er rystet med socialt ansvar. Grundtanken er at skabe arbejdspladser for socialt udsatte mennesker, der har svært ved at fungere på arbejdsmarkedet, og det betyder, at 80 pct. af virksomhedens 30 medarbejdere lever med en sindslidelse.

Mosteriet presser fire sortbestemte varianter af æblemost, da hvert æble har sin egen smagsaroma. Æbleentusiaster kan derfor vælge deres gyldent farvede favoritmost blandt discovery-, rød aroma-, ingrid marie- og elstar-æbler. Derudover sælges forskellige former for safter, hvor smagen varierer fra den solskinsgule appelsin over svagt gul hyldeblomst til den friske, lyserøde rabarber, som er virksomhedens signatursaft. Bornholms Mosteri samarbejder desuden med flere af øens kokke, og producerer særlige produkter til de bornholmske restauranter, bl.a. Kadeau, som sammen med frostfiskproducenten Espersen A/S købte mosteriet i 2013.

Vil du selv smage de pressede dråber, fås flaskerne med most og saft hos de fleste bornholmske restauranter, cafeer, specialbutikker og supermarkeder. Priserne varierer, men du skal regne med 30-35 kr. pr. flaske på et spisested, mens supermarkederne ofte sælger to stk. for 25 kr.

Guide til et besøg på en fynsk vingård

09-07-2016: Prøv en prisbelønnet dansk vin, kombinér vinsmagning med golf, eller drik økologisk æblechampagne i en gårdbutik på én af Fyns mange vingårde. Læs artikel

Guide til en gastronimisk rejse på Lolland-Falster

16-04-2016: Lolland-Falster er et smørhul for enhver, som holder af god mad og drikke. Her er der højt til loftet – ikke blot i naturen –, men også når det gælder ypperlig kvalitet af kød, ost, frugt, vin og øl. Her får du fem bud på lokaliteter, der er værd at lægge vejen forbi. Læs artikel

Guide: På loppemarked udenfor sæsonen

19-12-2015: Selv om loppemarkeder ofte er en udendørs begivenhed, der hører forår og sommeren til, findes der loppemarkeder landet over, der hele vinteren inviterer købelystne genbrugs-jægere ind i varmen. Læs artikel

Guide til Bornholm uden for sommersæsonen

08-12-2015: Det er fejlagtigt at tro, at Bornholm går i hi, når sommersæsonen er slut. Øen har masser at byde på, hvis du trænger til at trække stikket og nyde Danmark fra sin skønneste side med både fabelagtig natur, madkunst, spa og afstresning. Læs artikel

Guide til Henne og Filsø ved den jyske vestkyst

22-11-2015: Henne er en af de mest attraktive feriebyer langs den jyske vestkyst, og ikke langt derfra ligger den genopstandne Filsø, der gemmer på store naturoplevelser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...