Find mere om:
Guide til Henne og Filsø ved den jyske.. | rejser.guide.dk

Bliv rusket igennem på den jyske blæstkyst

Henne er en af de mest attraktive feriebyer langs den jyske vestkyst, og ikke langt derfra ligger den genopstandne Filsø, der gemmer på store naturoplevelser.

Solen er krøbet i læ denne eftermiddag, men det generer tydeligvis ikke den lille pige. Iklædt sine gule gummistøvler gennemsøger hun ivrigt stranden omkring sig for spændende ting, som havet har skyllet op.

Hendes mor ser lidt mere betænkelig ud, og med sit store tørklæde om halsen ligner hun mere en, der længes efter solens lunende stråler.

Vi befinder os på Henne Strand i det sydvestlige Jylland, knap 50 kilometer nord for Esbjerg. Her på stranden er fordelen netop, at der er noget at foretage sig uanset vejrliget.

På en varm sommerdag er her pragtfuldt med mange hundrede badende og solbadende gæster, der nyder den lavvandede og børnevenlige strand.

GetContentCA2GQ141.jpg

Men også på gråvejrsdage eller uden for højsæsonen er her meget at lave. Den brede strand og næsten evige blæst indbyder til at sætte drager op, ligesom en gå tur i den friske Vesterhavsluft også er en fornøjelse. Derudover kan man gå på jagt efter rav eller flotte strandskaller.

Året rundt er det dejligt, at stranden er bilfri, så en stribe parkerede biler ikke ødelægger den fine udsigt op til sandklitterne, der for størstedelens vedkommende er grønklædte af marehalm og hjelme.

En firedelt by

Henne Strand er den yderste af de fire afdelinger, som Henne består af. Kommer man kørende fra øst, møder man først Henne Stationsby, der ligger ni kilometer inde i landet. Fire kilometer tættere på vandet ligger den lille Henne Kirkeby, der som navnet antyder, er bygget op omkring den hvidmalede kirke.

B972127131Z.1_20151105170647_000+GR2P0CDC.2-0.jpg

To kilometer fra vandet går en vej ind til højre til Henneby, og hvis man derimod fortsætter lige ud, ankommer man til Henne Strand. Disse to afdelinger er de mest interessante i turistmæssig henseende.

Udover den flotte strand finder man nemlig her en stribe aktiviteter såsom ridecenter og en 18-hullers golfbane, og hos glaspusteren og på keramikværkstedet kan man overvære de fine håndværk blive udført til perfektion.

Strandvejen løber gennem alle fire bydele, og på det sidste stykke ned gennem de bebyggede områder af Henne Strand udgør den et ægte stykke turistby med en stribe butikker og restauranter på begge sider.

Kulinarisk mekka

De dampende varme tallerkener bliver båret ind, og den umiskendelige duft af trøffel kilder behageligt i næseborene. Retten består nemlig af trøffelrisotto, og heldigvis smager den nøjagtigt lige så godt, som den dufter.

Den lækre frokostret bliver serveret på Café Stranden, der ligger helt nede for enden af Strandvejen.

Brasseriet lever i høj grad op til sit navn, idet man kan være heldig at få et bord med strandudsigt.

På gastronomisk cykeltur langs Ringkøbing Fjord

Caféens største aktiv er dog den fremragende mad, der serveres både til frokost og aften. Café Stranden er ejet af Hans Beck Thomsen, der er lidt af en madlegende på disse kanter.

Tidligere drev han Henne Kirkeby Kro, hvor man både dengang og i dag også bliver beværtet med suveræn mad.

Henne Mølle Å Badehotel serverer også særdeles velsmagende mad, og det er ikke for meget at kalde Henne for et kulinarisk mekka på Vestkysten, så bon appetit.

B972127131Z.1_20151105170647_000+GR2P0CBL.2-0.jpg

B972127131Z.1_20151105170647_000+GR2P0CD8.1-0.jpg

Skuffende udsigtspunkt

Mellem Henne Kirkeby og Henneby ligger Blåbjerg Klitplantage, der rummer flere udmærkede vandrestier. Klitplantagen er opkaldt efter Blåbjerg, der med sine 64 meter er Vestjyllands højeste punkt samt Danmarks højest beliggende klit.

GetContentCAT1U680.jpg

Rygterne går på, at der er en fortræffelig udsigt fra toppen af Blåbjerg, hvor man i klart vejr efter sigende skulle kunne se over 20 kirkespir i omkringliggende byer. Men i virkelighedens verden er de omkransende træer blevet så høje, at udsigten er næsten ikke-eksisterende, så i den henseende var Blåbjerg en skuffelse.

B972127131Z.1_20151105170647_000+GR2P0CC7.1-0.jpg

Heldigvis er der andre steder at få sig en fin udsigt. Langs Strandvejen ligger det lille Tuttesbjerg, hvor man fra toppen har et fint vue ud over de omkringliggende hedelandskaber samt ned over ferieboligerne i retning af havet. Endelig er der fra p-pladsen ved Kløvbakken øst for Henne Kirkeby en flot udsigt ned over den nærliggende Filsø.

B972127131Z.1_20151105170647_000+GR2P0CBD.2-0.jpg

Genoprettet sø

Og netop Filsø har i de senere år udviklet sig til en ny og interessant seværdighed. Engang var søen Danmarks næststørste, men afvanding og opdyrkning gjorde, at den svandt ind til næsten ingenting.

Men da Aage V. Jensen Naturfond købte Filsø Gods i 2011, skete der noget. Fonden ville nemlig genskabe søen, og allerede året efter søsatte man et af danmarkshistoriens største genopretningsprojekter. Millioner og atter millioner liter vand blev ledt ud over de opdyrkede marker, og ved udgangen af 2012 var søen genskabt.

Godt nok kun i en udgave, der er en tredjedel af den oprindelige størrelse, men Filsø er i dag immervæk Danmarks sjettestørste sø og Jyllands næststørste.

Tag på urtejagt og flyv på kost i efterårsferien

Formålet med at genskabe søen var dels at skabe et rekreativt område, og ikke mindst at kreere gode rammer for et rigt dyreliv. Sidstnævnte er i høj grad allerede lykkes, hvilket ikke mindst gælder på fuglefronten.

Filsø er således allerede blevet udpeget til europæisk fuglebeskyttelsesområde, og foreløbig er der blevet spottet over 200 forskellige fuglearter omkring søen – heriblandt gæs, hjejler, svaner og traner. Der er både tale om trækfugle og fastboende fugle.

GetContentCACH0N4U.jpg

Tag på tur

Denne eftermiddag er vi i selskab med naturformidler Merete Vigen Hansen, der har specialiseret sig i at vise Filsø frem for interesserede. Efter først at have nydt udsigten fra højdedraget Tejnebjerg går turen ad en af områdets vandrestier ned til søen.

GetContentCABPK9S1.jpg

Vi passerer gennem et varieret område, der tæller hedearealer med masser af lyng – både den udbredte hedelyng samt den mere sjældne klokkelyng. Derudover viser Merete en stribe interessante planter og blomster såsom mynte, porse, revling, blodrod samt mosebøllebær, der er den vestjyske variant af blåbær.

GetContentCAWOVYXC.jpg

Vi når frem til Storeholm, der er et af de tre fugletårne, som fonden har opsat. Her kan man sidde i læ og betragte dyrelivet, og der er ligefrem opsat kikkerter til formålet. Vi spejder forgæves efter et par af de oddere, der er flyttet til søen, men ser i stedet en havørn samt flere andre flotte fugle.

Fra et andet fugletårn, Petersholm, er der gode muligheder for at se Danmarks største landpattedyr, kronhjorten. Ved Filsø finder man landets største bestand af fritlevende krondyr, og ved Petersholm kan man nogle gange være heldig at se op til 100 eksemplarer ad gangen.

I ét med Mols Bjerges natur

Alt i alt er Filsø et herligt og ganske nærliggende udflugtsmål under et besøg i Henne.

Tre råd til rejsen

  • Overnatning: Der er en stribe forskellige overnatningsmuligheder i Henne lige fra campingpladser over sommerhuse og ferielejligheder til et badehotel samt en kro.
  • Legeland: Et godt sted at aktivere familiens yngste er Playland i Henne Strand, der byder på alverdens legeaktiviteter i alderen 0-13 år.
  • Picnic: Filsø Picnic er et arrangement, hvor man dels går tur ved søen med naturformidler Merete Vigen Hansen, og dels får serveret en hjemmelavet frokost fra madforretningen Strandvejen 82.

 

Guide: Sommer i Danmark - København

15-07-2011: Den danske hovedstad byder på andet end Tivoli og Nyhavn. Læs artikel

Guide til Bornholm uden for sommersæsonen

08-12-2015: Det er fejlagtigt at tro, at Bornholm går i hi, når sommersæsonen er slut. Øen har masser at byde på, hvis du trænger til at trække stikket og nyde Danmark fra sin skønneste side med både fabelagtig natur, madkunst, spa og afstresning. Læs artikel

Guide til Sølager Strand Camping

09-06-2015: Sølager Strand Camping ligger tæt ved mange af Nordsjællands bedste ferie-oplevelser. Pladsen er charmerende og tiltrækker hvert år mange familier. Læs artikel

Guide til en vandring på Christianshavns fæstninganlæg

15-06-2014: Fæstningsanlægget ved Christianshavn i København byder på gamle traditioner og grønne områder, men ingen krigshistorier på den store vold. Explorer tog med på voldvandring og blev klogere på arkitektur, natur og fabeldyr. Læs artikel

Guide: På eventyr i sommerlandet

14-06-2014: Danmark byder på en masse spændende oplevelser hele sommeren – Jyllands-Posten guider til en række af de bedste. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...