Find mere om:
Guide til Bornholm uden for sommersæsonen | rejser.guide.dk

Øtilværelse på lavt blus

Det er fejlagtigt at tro, at Bornholm går i hi, når sommersæsonen er slut. Øen har masser at byde på, hvis du trænger til at trække stikket og nyde Danmark fra sin skønneste side med både fabelagtig natur, madkunst, spa og afstresning.

Mange associerer måske Bornholm med sol, store isvafler og masser af glade ferieturister. De fleste kan sågar synge duet med Ib Mossin om ”Bornholm, Bornholm, Bornholm – du, min dejlige ferieø”, mens minder om lune sommeraftener suser gennem hovedet. Man skal dog ikke lade sig snyde, for Bornholm er meget mere end en ferieø i sommermånederne. Øen i Østersøen er også et besøg værd, selv om det er uden for højsæsonen. I efteråret er de store klippeformationer med til at holde lidt længere på sommerens lune temperaturer, mens bladene skifter til efterårsfrakken, og turisterne er rejst hjem for at fortsætte med den travle hverdag. Øen er på ingen måde død, men blot en helt anden oplevelse. I efteråret og omvinteren er der fokus på den gode smagsoplevelse, afslapning, mindfulness i nogle af landets smukkeste naturomgivelser og afspænding i landets eneste diamant-spa.

Udeliv

Havet hamrer ubønhørligt mod klippevæggene, og omgivelserne ligner den perfekte kulisse til en skandinavisk krimi. Naturen er barsk, vild og smuk på en gang. Vi befinder os på naturstien, der går mellem Bornholms Kunstmuseum og Gudhjem. Den er cirka seks kilometer lang og passerer natur, der varierer fra sandstrand og nåleskov til klippefremspring og grønne marker. Stien hedder Helligdomsstien, og som navnet indikerer, befinder vi os ved de famøse Helligdomsklipper. De stejle klippevægge hæver sig op, 20 meter over havets overflade, og giver en storladen udsigt over havet. Man kan både holde sig i højderne og kravle ned ad klipperne ad snørklede trapper. På den måde kan alle være med – unge som gamle -, for niveauet kan sættes efter behov. Til dem, der gerne vil have lidt ekstra udfordringer på stien, er der mulighed for at forcere stejle trætrapper, der fører ned mellem klipperne. Blandt andet kan man klatre ind i Den Sorte Gryde. Grotten trænger 50 meter ind i klippevæggen, hvor der bliver helt sort. Det er en forcering, der er en manddomsprøve værdig. Man skal ikke have meget på sidebenene for at kunne nå helt ind. Men oplevelsen får glemte barndomsminder frem om timer, der blev brugt på at lege opdagelsesrejsende, der aldrig sagde nej til en udfordring.

B972153916Z.1_20151204151346_000+G79PM5KO.1-0.jpg

»Hallo, Guten Tag,« lyder det gang på gang fra de mange tyskere, vi møder på den smalle sti. De har ikke glemt øen i Østersøen, selv om sommeren for længst er ovre. Tyskerne er et pludseligt afbræk i den ultimative ro, der ellers er på Helligdomsstien. Ellers kan man kun høre vandet mod klipperne, fødderne, der hvirvler op i de mange faldne blade, og en fugl, der skratter i ny og næ.

Bornholm adskiller sig fra resten af landet, når det kommer til naturen. Klipperne, der præger øen, gør, at den mest af alt minder om Sverige. Men man behøver altså ikke at tage til Sverige, for at få smuk natur og ødegårdsstemning, for Bornholm er så tilpas isoleret, men samtidig spækket af liv, så man uanset årstiden kan få en god oplevelse.

Kom bare an, jul

Hvis man har brug for hjælp til at komme helt ned i gear, har Bornholm sin helt egen mindfulness-ekspert. Hanne Poulsen har etableret sit eget lille firma, der hjælper bornholmere såvel som tilrejsende med at komme på rette spor, når livet driller.

B972153916Z.1_20151204151346_000+G79PM5L3.1-0.jpg

»Det er ligesom på flyveren, når de siger, at du skal tage iltmasken på, før du hjælper andre. Sådan er livet også,« siger Hanne Poulsen.

Det er måske en kliche, men ikke desto mindre indeholder ordene en vis mængde sandhed. Og med kloge ord, et langsomt tempo, tibetanske klokker og dybe vejrtrækninger fører Hanne Poulsen os rundt i Bornholms storslået natur. I dag er vi ved Ekkodalen, som er mest berømt for netop sin perfekte beliggenhed til et godt, gammeldags ”Hvad drikker Møller?” Men at råbe sig til et ekko er en anden form for terapi, end den man opnår med Hanne Poulsen. Naturen og de beroligende – men dog eftertænksomme – ord fungerer på bedste vis, så man kan opnå den ultimative form for ro i sindet. Mindfulness-instruktøren benytter hele øen og dens forskelligartede natur til at behandle sine klienter, da den bornholmske natur både kan være vild og rolig på en gang, så alle sindsstemninger kan imødekommes.

Sukkersødt byliv

Svaneke er en af øens mest populære byer, hvor håndværk og delikatesser er i højsædet. Den lille købstad er eftersigende værd at besøge af tre grunde: den charmerende bymidte, den omkringliggende natur og gastronomien i form af Sukkerrunden, forklarer den lokale byguide Anne Marie Brems. Hun er tilflytter og forelskede sig i byen for mange år siden, og hun flyttede endelig dertil, da hun blev pensioneret. I dag er hun en del af Svanekes Venner, der består af seks frivillige guider, der viser rundt i byen.

B972153916Z.1_20151204151346_000+G79PM5JS.1-0.jpg

Sukkerrunden, som Anne Marie Brems fremhæver, er et af Svanekes varemærker og henviser til byens overflod af lækkerier. Der er Karamelleriet, Chokoladeriet, Svaneke Bryghus, Svaneke Is, Svaneke Bolcher og Lakrids by Johan Bülow af bysbarnet af samme navn, der er byens stolthed. Men Svaneke er også andet end bare godt for ganen, også øjnene bliver tilfredsstillet i den østbornholmske by. I 2013 blev byen kåret til landets smukkeste købstad, hvilket må siges at være fuldt fortjent. Ordet pittoresk virker fattigt, når man går rundt i byen med de små, farverige huse. Farvepaletten når hele regnbuen rundt, og de mange historiske bygninger gør byen til en af de hyggeligste, du kan finde i landet.

De cirka 1.100 fastboende indbyggere i Svaneke gør deres for at holde liv i byen, når sommersæsonen slutter og den sidste turist har forladt øen.

Bliv rusket igennem på den jyske blæstkyst

»Om sommeren skal vi servicere, men om efteråret er øen for os,« siger Mie Hjort, der arbejder på Svanekegården, hvor der året rundt arrangeres kunstudstillinger, musik, teater og meget mere for byens beboere og besøgende.

B972153916Z.1_20151204151346_000+G79PM5KR.2-0.jpg

Men de lokale ved godt, at man på Bornholm er dybt afhængige af turismen, så i Svaneke har man blandt andet sørget for, at der i næsten alle byens butikker hænger et telefonnummer i vinduet, så ejeren kan komme og åbne op, hvis man spotter noget interessant udefra. Ellers er der åbent om lørdagen, så der er aldrig helt lukket. Nogle butikker holder åbent året rundt, og både Bryghuset og bodegaen er ofte fyldte og et besøg værd. På Svaneke Bryghus kan man få alskens lækre lokale øl med vellavet dansk mad til, og på Svaneke Bodega kan man lære, hvad det vil sige at være en ægte bornholmer – hyggelig, livlig, social og munter.

Indeliv

Er charmerende byer, god mad og blændende natur ikke nok for at få tempoet helt ned, så er Bornholm også indehaver af landets eneste diamant-spa. Den Bornholmske Diamant Spa ligger i Rønne og er en del af Hotel Griffen. Navnet henviser til diamanten, man mødes af, når man kommer ind i hotellets spa. I 1984 blev den bornholmske diamant fredet, så der ikke længere kunne ”fiskes” efter de såkaldte kalkboller, der risikerede at indeholde diamanter. Derudover er interiøret i spaen bygget af udelukkende bornholmske materialer – blandt andet forskellige former for granit. De forskellige områder i spaen er alle opkaldt efter legender, naturfænomener og steder på øen, så der er en rød tråd igennem hele oplevelsen. Der er blandt andet Den Tørre Ovn, Randzonen og Døndalen, der dækker over henholdsvis en klassisk finsk sauna, en bio-sauna, hvor finsk sauna og dampbad kombineres samt en isfontæne og en koldtvandsbrønd, der eftersigende skulle kickstarte hele immunsystemet. Derudover er der udendørs jacuzzi, massagepool, massage, en infrarød sauna, fodbad og diverse andre spa-klassikere.

Spaen besøges både af hotellets gæster – turister –, men også mange lokale kommer forbi stedet. Diamant-spaen er et af de steder på Bornholm, hvor du udenfor højsæsonen støder på de lokale. I vinterhalvåret er der skruet ned for åbningstiderne, så der kun er åbent torsdag til søndag. Der er mulighed for at købe adgang for en måned ad gangen, så mange af de lokale vrimler til, så de kan få noget ud af månedskortet.

Mangfoldigheden sejrer på Papirøen

I det noget snævre omklædningsrum står to kvinder og taler deres syngende bornholmske. Den ene kigger på den anden, mens hun smører armene ind i bodylotion og siger:

»Nogle gange ville jeg ønske, at vi kunne have det helt for os selv derinde. Nogle gange har man bare brug for ro,«

Og selv om spaen på ingen måde er larmende, så er det ikke svært at forstå, hvad hun mener. Nogle gange trænger man bare til ro. Specielt hvis man er bornholmer, for når solen og sommeren melder sin ankomst, stiger befolkningstallet kraftigt. Men når sæsonen slutter, er der hovedsageligt de lokale samt en håndfuld tyske turister tilbage, der holder ferie lidt senere. Derfor er Bornholm også et oplagt sted, hvis du trænger til at trække stikket og komme lidt væk fra bylivet og hverdagens trummerum.

Rejsen dertil

En standardbillet med københavnerbussen, der kører fra København til Rønne via Ystad koster 290 kr. Hold øje med specielle rabatter på www.faergen.dk.

Tog fra København via Ystad til Rønne koster 298 kr. Færgeoverfarten Ystad – Rønne

koster 197 kr. for gående passagerer.Færgeoverfarten Køge-Rønne koster 291 kr. for gående passagerer.

Jyllands-Posten var inviteret af Destination Bornholm

Guide: Fanø er ro, lys, hav og klitter

21-07-2011: Gamle skipperbyer, bred strand, Vadehavet, fine råvarer, stilhed og kunst lokker turister. Læs artikel

Guide: Sommer i Danmark - København

15-07-2011: Den danske hovedstad byder på andet end Tivoli og Nyhavn. Læs artikel

Guide til natur og kultur på Ærø

28-06-2016: En golfbane klos op ad kysten, Danmarks mindste galleri i en nedlagt telefonboks og et nyåbnet whiskydestilleri er bare et par af de lokale initiativer, der lokker turister til Ærø. Kom med på tur til øen, der stædigt kæmper imod affolkning, og som gifteklare par fra hele verden valfarter til. Læs artikel

Guide til Henne og Filsø ved den jyske vestkyst

22-11-2015: Henne er en af de mest attraktive feriebyer langs den jyske vestkyst, og ikke langt derfra ligger den genopstandne Filsø, der gemmer på store naturoplevelser. Læs artikel

Guide til en sommertur i Nordjylland

28-05-2015: DMI varsler en varm dansk sommer, så hvorfor ikke nyde ferien i Nordjylland, der har nogle af landets bedste strande, fisk og skaldyr i særklasse og kunstmuseer med verdensberømte malerier. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...