Find mere om:
Budapest er børnefamiliernes by | rejser.guide.dk

Budapest er børnefamiliernes by

Ungarns hovedstad byder på aktiviteter, der vil glæde både mor, far og børn. Gigantiske badelande, betagende bjerge og bobslæde-kørsel hele året. Kabelbaner, konditorkager og kurbade midt i storbyen. Og med det billige prisniveau risikerer børnefamilien ikke at sprænge budgettet.

Budapest er en fascinerende og forunderlig blanding af det bedste fra alle verdener. Det hippe og det historiske. Bondekultur og bohemer. Øst møder Vest. Over alt er der strejf af storhed fra kejser-tiden og minder om de svundne Sovjet-dage. Shopping i særklasse og spabade midt i byen. Borge og bjergtagende kabelbaner. Eksotiske dyr og et gigantisk eventyrslot. Masser af store legepladser, magiske springvand og markeder.

Budapest har det hele – på den halve tid. Byen er nemlig pakket med oplevelser på en overskuelig plads. Busser, sporvogne og et gammelt metro-system gør det nemt og hurtigt at komme rundt til alle attraktioner.

48358846.png

Der er noget at se, gøre, røre og opleve for alle i familien. Både de små børn, teenagerne og forældrene. Nogle vil påstå, at børn ikke vil få noget ud af en storbyferie, men Budapest er bestemt i børnehøjde. Det handler om at tage sig tid til at gøre stop og følge spontane indskydelser. Og om at lade sig inspirere, når Jyllands-Posten her guider til familieferien i Budapest.

Den delte by

Floden Donau deler Budapest i to. I bydelene Buda og Pest. På højre side ligger Pest med butikker, berømte konditorier, kaffehuse, restauranter, imponerende boulevarder og spændende shopping- gader. Strøget og stedet for byens pulserende natteliv hedder Váci Utca. For enden af strøget, lige ved det berømte vartegn Frihedsbroen, finder man også et enormt frugt- og kødmarked med friske varer.

48357795.png

På den anden side af floden ligger det gamle bjergrige Buda med fæstningsværker, Kongepaladset og den smukke Matthias Kirke. Selv om hovedstaden i det gamle østblok-land for tiden er en af de mest trendy storbyer at tage til, er priserne stadig mere end rimelige, så man kan finde masser af luksus til lavpris. Man kan shoppe stort set alle vestlige mærkevarer inden for mode, makeup, sko, sportstøj og lædervarer til markant lavere priser end i andre europæiske lande.

Her får du luksus til lavpris

Prisniveauet er lige omkring halvdelen af det danske. Hvis I undgår restauranter ved de største turistattraktioner, kan en familie på fire slippe med omkring 120 kr. for en solid middag med hovedret og drikkevarer til alle. (Herefter kan man med fordel nyde desserten på konditoriet Sugar, der består af to etager i sukkerhimlen, og heller ikke her koster kagerne ret meget at sætte tænderne i.)

Magisk springvand og spabade

Budapest er berømt for sine gamle kurbade med helsebringende, mineralholdigt vand fra undergrunden. De termiske kurbade er et absolut must under jeres besøg i Budapest. Både børn og voksne vil stornyde den salige velvære ved at skvulpe rundt i det lune vand. Budapest har mange kurbade, men særligt to skiller sig ud. Det er Gellert og Scéchenyi. Det mest folkelige og det billigste bad er Scéchnyi, som ligger i Byparken. Gellert er det mest luksuriøse, og også det mest turistede. Størstedelen af badet befinder sig indendørs, hvor der er flere bade med forskellige temperaturer. Det helt store hit for børnefamilien er dog uden tvivl det udendørs bad, hvor der et kvarters tid hver eneste time kommer store, sjove bølger gennem badet. Det koster lige knap firehundrede kroner for fire personer at boltre sig eller bare slappe af i kurbadet en hel dag, og det er alle pengene værd.

48357797.jpg

Hvis børnene ikke har fået vand nok efter en tur i de termiske bade, må I lægge vejen forbi det magiske springvand på Frihedspladsen. Glem alt om gennemsnitlige, danske springvand med et par slappe stråler i et algefyldt beton-bassin. Springvandet i Budapest er nærmest et lille vandland. Børnene kan plaske, pjatte og selv styre strålerne af vand på den store plads. En sikker succes på en solskinsdag, men husk hellere skiftetøj.

Vartegn fra vandsiden

Et godt udgangspunkt for storbyferien i Budapest er at stå til søs, for der er rige muligheder for se byens vartegn fra vandsiden. Der er de gamle, langsomme færger, hvor man har god tid og kan nyde sin kaffe, mens seværdighederne glider stille forbi. Der er også små, hurtige både – eller det futuristiske fartøj, som børnene vil elske en tur i: en specialbygget bus, som kører direkte fra gaden og ud i floden, hvor den forvandler sig til en båd.

48357794.jpg

Der er afgang ud for det kendte vartegn, Kædebroen. Alle tur-bådene tager jer forbi et gigantisk eventyrslot i bedste Disney-stil, men børnene kommer til at spejde forgæves efter de kendte tegneseriefigurer, for det er Ungarns parlament.

På krydstogt med ungerne

Midt i Donau ligger Margrethe-øen, (Margaret) som er et stort wellness- og forlystelsesområde. På den to kilometer lange ø er der kurbade, store legepladser, tennisbaner, fodboldbaner og et gigantisk, udendørs vandland. Børnefamilier kan sagtens bruge en hel dag på den spændende ø, så husk at pakke en picnic-kurv til at tage med. Der er spisesteder på Margrethe-øen, men de er noget dyrere end i resten af byen.

Bjergbaner og grotter

Uden for Budapest ligger Buda-bjergene, og også her er der flere attraktioner for alle i familien. For eksempel kan man tage en tur med Tandhjulsbanen, som transporterer én op til toppen af bjerget i 350 meters højde. Tandhjulsbanen snor sig over en fire km lang strækning op ad bjerget, og det tager knap et kvarter at nå op. Her er der fred og ro og den flotteste udsigt over byen.

48358790.jpg

Bagefter kan I tage på underjordisk eventyr i nogle af grotterne, som der er offentlig adgang til. I Pálvölgy-grotten kan I blandt andet se de helt enestående drypstensfigurer ”Elefanten” og ”Krokodillen”. Tag Børnetoget videre herfra. Børnenes Jernbane, eller Pionererne, som den 11 km lange jernbane blev kaldt i Sovjet-dagene, blev bygget af ungkommunister i 1948. I mange år var det kun de flittigste, små partisoldater, som fik lov at arbejde ved togbanen. I dag kan alle børn søge om at betjene signaler, sporskifte og tjekke turisternes billetter. Børnene er iført de samme blå uniformer som i Pionerernes tid. Det er som at træde ind i en tidslomme, så for forældrene er det et smånostalgisk trip, og for børnene er det en skæg oplevelse.

 Igen forenes børnenes og de voksnes interesser i Budapests seværdigheder.

Ud i det grønne

I bør også besøge Byparken (Varosliget). Det er en stor park, som er spækket med seværdigheder og sjove oplevelser. Her kan I komme helt tæt på eventyrslottet Vajdahunyad, bade i de verdensberømte kurbade, se Europas ældste zoologiske have og spadsere i den smukke botaniske have eller ro en tur på den stille sø midt i parken.

London i børnehøjde

Budapest Zoo åbnede dørene tilbage i 1866, og dyrenes huse er flotte monumenter, der er bygget i traditionel, ungarsk stil. Både de store elefantskulpturer ved hovedindgangen og krokodillehuset bliver forståeligt nok altid vist frem i turistguider. Sæt god tid af til turen i zoologiske have, for der er omkring 5.000 dyr af flere end 700 forskellige arter, og det er en virkelig fascinerende samling. Hele Zoo er et enormt område på 11 hektarer lige midt i byen.

Seks råd til rejsen

  • Om sommeren er gennemsnitstemperaturen i Budapest ca. 21 grader, men i juli og august bliver Budapest som en bageovn. Temperaturen stiger ofte til 30-40 grader. Foråret og de første efterårsmåneder er det mest optimale tidspunkt at besøge byen.
  • For børnefamilier er en lejlighed en god base, hvor man selv kan lave lidt morgenmad og slappe af om aftenen, hvis man ikke orker at gå ud. Søg på Google efter lejlighed i Budapest, og der kommer tilbud fra danskere, der ejer lejligheder i byen.
  • Antallet af lommetyverier er steget betydeligt i Budapest siden murens fald. Pas godt på punge og håndtasker, især i større forsamlinger. De fleste betjente kan en smule tysk, ellers ingen andre fremmedsprog.
  • Spis med riddere på Sir Lancelot, som er en restaurant med autentisk middelalder-tema. Langbordene er placeret i lavloftede stenhuler, og I spiser i faklernes lidt uhyggelige skær. Personalet er klædt i livagtige kostumer og optræder som kæmpende riddere, sabelslugere, skønjomfruer og mavedanserinder. Det grillede vildsvin skal naturligvis spises med fingrene. Sir Lancelot ligger i gaden Podmaniczky Utca.
  • Lad børnene køre bobslæde om sommeren. Nyári bobpálya banen ligger cirka syv km fra centrum. Der er offentlig transport dertil. Gå efter lyden. Der er høje hvin og begejstrede udbrud på bobslædebanen. Bobslæden kører på skinner, og du bestemmer selv, hvor hurtigt det skal gå med styrepinden, du har foran dig. Bobslædebanen er godt 700 m lang.
  • En gråvejrsdag vil Vidundernes Palads give timevis af underholdning og læring. Det er et interaktivt, videnskabeligt legehus for alle lærelystne pilfingre. Budapest II. Fény utca 20-22., Millenáris Park.

Rejsen dertil

ungarnkort.JPG

  • Med fly: Flere flyselskaber flyver billigt til Budapest fra henholdsvis Kastrup og Billund Lufthavn. Med en mellemlanding kan man komme af sted fra omkring 1.300 kr.
  • Med tog: Der er flere daglige togrejser til Budapest fra danske stationer. Togrejsen til Budapest kan gå via Prag eller Wien, og man kan undervejs vælge at tage en overnatning og så fortsætte på samme togbillet.
  • Med bus: Blandt andre Eurolines har ugentlige busrejser til Budapest, og man kan derfor ofte komme frem på meget fleksible tidspunkter. Busrejser til Budapest køres altid med moderne langtursbusser med wc og air-condition.
  • Transport i Budapest: Start storbyferien med at købe et turistkort, som giver adgang til fri transport med undergrunden, sporvogne og busser. Et tredages turistkort koster 2.700 forinter (cirka 70 kr.).

 

Den delte by

Floden Donau deler Budapest i to. I bydelene Buda og Pest. På højre side ligger Pest med butikker, berømte konditorier, kaffehuse, restauranter, imponerende boulevarder og spændende shopping-gader. Strøget og stedet for byens pulserende natteliv hedder Váci Utca. For enden af strøget, lige ved det berømte vartegn Frihedsbroen, finder man også et enormt frugt- og kødmarked med friske varer.

På den anden side af floden ligger det gamle bjergrige Buda med fæstningsværker, Kongepaladset og den smukke Matthias Kirke.

Selv om hovedstaden i det gamle østblok-land for tiden er en af de mest trendy storbyer at tage til, er priserne stadig mere end rimelige, så man kan finde masser af luksus til lavpris. Man kan shoppe stort set alle vestlige mærkevarer inden for mode, makeup, sko, sportstøj og lædervarer til markant lavere priser end i andre europæiske lande.

Prisniveauet er lige omkring halvdelen af det danske. Hvis I undgår restauranter ved de største turistattraktioner, kan en familie på fire slippe med omkring 120 kr. for en solid middag med hovedret og drikkevarer til alle. (Herefter kan man med fordel nyde desserten på konditoriet Sugar, der består af to etager i sukkerhimlen, og heller ikke her koster kagerne ret meget at sætte tænderne i.)

Guide til de billigste storbyer i Østeuropa

05-07-2016: Flere danskere rejser til østeuropæiske lande på ferie. Hvis du rejser på budget, kan du kigge mod Sofia, Sarajevo, Beograd og Bukarest. Læs artikel

Guide: Børnenes Budapest

21-01-2012: Tag børnene med til Ungarns hovedstad. Læs artikel

Nyhed: En delt by med sammenhæng

30-03-2010: Skønheden springer i øjnene i Ungarns hovedstad, Budapest. Katedraler, palæer og Disney-slotte kæmper om turisternes opmærksomhed. Læs artikel

Guide til seværdigheder i og omkring Geneve

18-12-2015: Mange af verdens mest eksklusive urmærker hører hjemme i schweiziske Geneve, og byen kan sagtens kaldes for armbåndsurets hovedstad. Men byen ved Genevesøen kan også kaldes et urværk midt i Europa på grund af de mange internationale organisationer. Læs artikel

Guide til M/S Museet for Søfart i Helsingør

08-12-2014: Prøv kræfter med søfarten og se, hvor godt du vil egne dig som shippingmand i et interaktivt spil, eller sæt dig i tatovørstolen og få en sømandstatovering på M/S Museet for Søfart i Helsingør. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...