Find mere om:
Guide til Oasys Mini Hollywood i Spanien | rejser.guide.dk

Fra filmset til familiepark

Midt i Europas største ørken, der ligger i Sydspanien, er mange westernfilm blevet optaget, da de havde deres storhedstid. En af lokationerne er blevet omdannet til turistattraktion og zoo.

Vi har fundet skygge under balkonen ved saloonen The Yellow Rose, da det er showtime i Oasys Mini Hollywood i det sydlige Spanien. Skuespillerne kommer ridende ind på heste, så sandet i westernbyen hvirvles op i støvskyer. Det er den klassiske historie om en røver, der skal arresteres. Da skurken prøver at undslippe, ruller og slås de i sandet, så det støver endnu mere.

Med den dramatiske, temmelig høje underlægningsmusik og de vilde fagter, skuespillerne laver, er man ikke tvivl om, hvad der foregår.

Man får næsten et chok, da en skuespiller pludselig fisker en revolver op af bæltet og skyder med løst krudt mod skurken. Stykket minder mest af alt om en dårlig westernfilm, bare i levende live.

Gazpacho-western duede ikke

Cirka sådan forløber et af de tre daglige westernshows i Oasys Mini Hollywood.

Westernbyen blev oprindeligt bygget til Sergio Leones film ”For a Few Dollars More” i 1965 og ligger midt i Tabernas-ørkenen i Sydspanien – den største ørken i Europa. Her blev rigtig mange film optaget, da westerns havde sin storhedstid i 1960'erne og 1970'erne. Modsat de italienske antydninger i ”spaghettiwestern” blev de fleste westernfilm nemlig optaget i den spanske ørken.

»Stedet er unikt i Europa. De fleste af westernfilmene var fra Italien, deraf navnet spaghetti. Selv om de fleste film blev optaget her i Spanien, er det, som om ”gazpacho-western” ikke rigtig hang ved,« siger Maria Angeles Cuena Ramos, der er selvstændig turistguide i området.

B972049095Z.1_20150806175344_000+G8MMURTV.1-0.jpg

B972049095Z.1_20150806175344_000+G8MMURQM.1-0.jpg

Filmsettet er nu omdannet til en familievenlig turistattraktion, hvor man kan gå på opdagelse i den gamle westernby, besøge den zoologiske have og blive kølet ned i swimmingpoolen.

I Indianas fodspor

Ved ankomsten til westernparken bliver vi mødt af en stor flok børn iført skrigorange T-shirts, så deres lærer kan holde styr på dem. Tydeligvis skal de også til det vilde vesten i dag.

Martina fra receptionen giver os alle et kort over parken, og vi begiver os op ad bakken langs den asfalterede sti. Her er overraskende grønt, selv om vi befinder os midt i ørkenen. Alle træer og planter blev plantet, da stedet åbnede som en turistattraktion i 1988.

Heldigvis er det smule overskyet i dag, så solen bager ikke lige ned på os. Luften er halvfugtig, men indimellem kommer et behageligt, køligt vindpust.

Da jeg langsomt nærmer mig selve westernbyen, hvor bl.a. scener fra ”Lawrence of Arabia” og den tredje Indiana Jones film ”Indiana Jones and the Last Crusade” er optaget, får jeg fornemmelsen af at være havnet netop midt i et forladt filmset og ikke en familiepark. Her er stort set ingen mennesker, og stemningen er i det hele taget lidt tom.

Den asfalterede sti ender, da man når til westernbyen. I stedet skal man gå på noget meget løst sand, som gør det svært at komme igennem uden at få fine korn i sandalerne.

Svingdøren ind til saloonen The Yellow Rose knirker, når man går ind i den store bar, som er et af de eneste steder med aircondition i parken. Det er ikke uudholdeligt varmt endnu, og derfor undrer jeg mig en smule over, hvorfor mon aircondition er nødvendigt.

Plejehjem for zoodyr

Inden man går ud af selve westernbyen og ind i den zoologiske have, bør man lige slå et smut forbi kaktushaven. I den lille have står mere end 250 forskellige slags fra forskellige kontinenter.

I den zoologiske haves hus med krybdyr er alle skiltene på spansk – i Oasys Mini Hollywood og området omkring Almeria kommer der nemlig primært spanske turister og skolebørn. Resten af zooen fungerer delvist som et plejehjem for gamle dyr, der er blevet kasseret af deres gamle zoo. Her i ørkenen nyder dyrene deres sidste dage.

Moderne og historiske Malaga

Den sibiriske tiger går langsomt rundt i sit bur, der støder op til hyænerne ved siden af.

B972049095Z.1_20150806175344_000+GQGMVHEF.1-0.png

B972049095Z.1_20150806175344_000+G8MMURT9.1-0.jpg

Varmen er så småt begyndt at indfinde sig i takt med, at solen kommer frem bag skydækket. Stropperne på min rygsæk er så småt begyndt at blive lidt fugtige, og vores guide Maria Angeles vifter sig næsten konstant med sin blå vifte, der er dekoreret med hvide prikker.

Parken er bygget direkte på klipperne i Tabernas-ørkenen, og derfor er terrænet til tider kuperet.

Et kunstigt vandfald falder ned ad en stejl skråning, hvor gæsterne går ned ad trapper for at komme ned til afdelingen med de afrikanske dyr. Især den gennemtrængende lugt af klor vidner om, at vandfaldet ikke er naturligt.

Ørkenlandskabet i baggrunden af buret, hvor giraffer, zebraer og antiloper holder til, bidrager til følelsen af at være i Afrika, hvor dyrene lever vildt i naturen.

Perfekt til børnefamilier

Selv om klokken kun er kvart over elleve om formiddagen, står solen allerede højt på himlen, når den dukker frem mellem de skyer, der heldigvis er på himlen. Varmen begynder at trykke og sveden pibler frem.

Westernbyen er ikke særlig stor – man kan se fra den ene ende til den anden. Gæsterne kan gå ind i mange af husene, bl.a. banken og politistationen, der er ved torvet.

Klokken lidt i 12 begynder turisterne stille at finde sidde- og ståpladser ved bygningerne omkring torvet.

Ibiza er meget mere end strandparty: Her får du ni store madoplevelser

Eftersom det kun bliver varmere, begynder det at give meget bedre mening, at overophedede turister kan blive kølet ned af aircondition, mens de nyder en flaske vand eller en is.

Alle de zoologiske dyr, de børnevenlige shows og fascinerede bygninger gør stedet perfekt til børnefamilier. Om sommeren er der endda også en swimmingpool, man kan blive kølet ned i.

B972049095Z.1_20150806175344_000+G8MMURRK.1-0.jpg

B972049095Z.1_20150806175344_000+G8MMURS2.1-0.jpg

»Hvis man er tosset med westernfilm, skal man besøge Fort Bravo. Oasys Mini Hollywood er for børn og familier, hvor Fort Bravo er mere autentisk – det egner sig bedre til western-freaks,« siger Maria Angeles Cuena Ramos.

Faktisk bliver der stadig optaget film her. I 2012 blev en episode af en britiske science fiction-serie Doctor Who med titlen ”A Town Called Mercy” f.eks. optaget her og i Fort Bravo. I alt er cirka 60 film optaget her – de fleste i spaghetti westernens storhedstid.

»I perioden fra oktober til marts holder vi kun åbent i weekenden. Her lader vi forskellige film blive optaget i hverdagene. I 2007, da parkens besøgstal var på sit højeste, var der 210.000 besøgende på et år. Sidste år var tallet 146.000,« siger direktør for Oasys Mini Hollywood José Maria Rodriguez, der dog har problemer med at huske de engelske titler på de film, der er blevet optaget i kulisserne.

Westernfilmenes storhedstid er for længst forbi, men indimellem bliver her stadig optaget mindre film, der foregår i et westernmiljø. Om ikke andet venter her en hyggelig dag med familien midt blandt cowboys og vilde dyr på pension i Europas største ørken.

3  råd til rejsen

  • I Almería og det nærliggende område er det kutyme at give lidt tapas, når man bestiller et glas vin eller øl. Tapas er simpelthen indregnet i prisen på drikke. Nogle steder kan du endda vælge, hvilken tapas du vil have.
  • Overvej, om du skal leje en bil. Hvis du kun vil dase ved poolen, kan det ikke betale sig.
  • Gør som de lokale og bestil en Tinto de Verano i stedet for en sangria ligesom turisterne. Tinto de Verano er lidt samme koncept, bare ikke så sødt – det er nemlig rødvin blandet op med Sprite og danskvand.

Rejsen dertil

  • Bravo Tours har ugentlige afgange fra Billund og Kastrup til lufthavnen i Almería.
  • Norwegian, Vueling, Iberia, British Airways og SAS har direkte afgange fra Kastrup til Malaga.
  • Ryanair flyver direkte fra Billund og Norwegian flyver direkte fra Aalborg til Malaga.

Nyhed: Som en trold i Sverige

18-03-2011: Skaraborg er ukendt terræn for de fleste danskere, men der er masser af aktiviteter. Læs artikel

Anmeldelse: I fysikkens legeland

28-10-2009: Danfoss Universe er en lækkerbisken for store og små hjerner. Naturvidenskaben bliver skåret ud i pap og leget ind i drenge og piger, der kan bruge både hovedet og kroppen i oplevelsesparken på Als. Selv vores medbragte teenager kom op i det nysgerrige felt. Læs artikel

Anmeldelse: Guide til Limfjords Camping og Vandland

21-06-2015: Som nabo til Limfjorden og ikke langt fra middelalderborgen Spøttrup ligger Limfjords Camping & Vandland, der benytter sin placering til masser af aktivitetstilbud til specielt de unge campister. Og skulle vejret blive trist, kan man jo altid hoppe en tur i pladsens eget vandland med en 37 m lang vandrutsjebane. Læs artikel

Guide til natur og kultur i Sverige

15-05-2015: Sverige er mere end bare smuk natur, köttbullar og klassiske forlystelsesparker. Tager man et smut til det østlige Sverige, kan man både opleve naturen på en ny – og vildere – måde, finde alskens glaskunst og se, hvad der oprindeligt inspirerede den berømte forfatter Astrid Lindgren. Læs artikel

Guide til Disneyland Paris

13-08-2013: Disneyland Paris er én stor fantasibåret fest, fyldt med de varme følelser, som Walt Disney i generationer har mestret at trylle frem i både børn og voksne. Det er blot at slubre det hele i sig og at få mest ud af turen til landet, hvor drømme bliver virkelige og natsorte velour-ører er højeste mode. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...