Find mere om:
Oplevelser syd for Themsen | rejser.guide.dk

Oplevelser syd for Themsen

Rejseportalen www.momondo.com og Dansk Supermarked har lanceret en ny serie personlige guidebøger fra storbyer.

Explorer bringer her et uddrag fra bogen om London, skrevet af den tidligere JP-korrespondent Heidi Amsinck.

Området South Bank og Bankside illustrerer måske bedre end noget andet kvarter, hvor meget London har forandret sig i de senere år. Kvartererne omkring Waterloo, Southwark og London Bridge var engang snuskede og forfaldne. I dag er de så propfulde med oplevelser, gode restauranter, teatre og butikker, at du let kan bruge en hel uge her uden at krydse Themsen en eneste gang.

Den sydlige flodbred er blevet forskønnet, og gåturen fra London Eye via Tate Modern til Tower Bridge er i dag en af mine absolutte favoritter i hele London. Især på en doven morgen, når der er tid til at nyde gadeunderholdningen eller en cappuccino på en af de mange cafeer. Området er skønt i solskin, men lige så stemningsfuldt på en grå morgen, når Gherkin-skyskraberen og St. Pauls kuppel rejser sig af disen på den anden side af floden.

Prøv at komme en lørdag aften, når South Bank myldrer af liv, og kunstnere fremtryller sandskulpturer på den lille strand ved Gabriel's Wharf, der blottes ved lavvande i Themsen. Uanset hvor man kigger hen, er der noget for enhver, fra de store og kendte attraktioner som London Dungeon, Imperial War Museum, Imax Cinema og HMS Belfast til de mindre kendte som Old Operating Theatre Museum, Golden Hinde og kunstgalleriet Bargehouse. Koncertsalene frister i det nyrenoverede London Festival Hall, og der sker altid noget spændende i biograferne på BFI South Bank.

Teater fås sjældent bedre end på National Theatre, Old Vic eller det unikke Shakespeare's Globe, og for madelskerne er alene kvarteret omkring Borough Market en pilgrimsrejse værd, især i weekenden, når markedet myldrer af liv. Du får kun et problem på South Bank og Bankside, og det er at vælge imellem de fantastisk mangfoldige tilbud.

London Eye

London uden London Eye er lige så umuligt at forestille sig som London uden røde dobbeltdækkere eller sorte taxaer. Det 135 meter høje hjul var kun tiltænkt fem års levetid, da det blev rejst på Themsens bred lige over for Big Ben for at fejre årtusindeskiftet. Nu er levetiden forlænget til mindst 25 år, og London Eye er blevet et ikon for den britiske hovedstad på linje med St. Paul's Cathedral og Piccadilly Circus.

Blandt de turistattraktioner, som du skal betale for at komme ind og opleve, er London Eye det mest besøgte i hele Storbritannien. Over 10.000 mennesker om dagen snupper sig en 30 minutters flyvetur over Themsen. Prisen er høj, men der er 10 procents rabat ved bestilling på nettet. Hvis du kan holde ventetiden ud og undgår det travleste tidspunkt fra 11 til 15, er hjulet absolut et besøg værd. Især på en dag med klart vejr, da du med en udsigt på op til 40 km i alle retninger får et fantastisk godt indtryk af, hvor kæmpestor London er. Men også om aftenen, når det gigantiske cykelhjul oplyses, og London ligger for dine fødder som et stort blinkende hav.

 • Riverside Building/County Hall/Westminster Bridge Road
 • www.londoneye.com
 • Undergrund: Waterloo

Borough Market

Borough Market, hvor du kan købe alt, hvad maven begærer, er en kæmpe succeshistorie for South Bank. Masser af lækre madmarkeder er blomstret op på tværs af London i de senere år, men det er Borough, der har førertrøjen på.

Lad være med at spise hjemmefra. Det er bedst at levne plads til de mange skønne - om end ikke billige - godbidder, som du finder i boderne under jernbanebroerne ved London Bridge. Her er fade med glinsende oliven, bjerge af oste, oksebøffer og små kager med lyserød glasur.

Borough Market er en oplevelse for alle sanserne. Hos bageren Degustibus kan du få brødlysten styret med lækre tomatciabatta og rugbrød. Flour Power City Bakery's Ultra Chocolate Brownies er måske byens bedste, og hos Dark Sugars kan du spise dig mæt i chokoladetrøfler, hvis du har trang til det. Kvaliteten er i top, og det gælder også priserne.

Jamie Oliver og andre stjernekokke, der køber ind på markedet, har været med til at gøre Borough til et trækplaster. Så mange mennesker opsøger kvarteret om lørdagen, at man undertiden hverken kan komme frem eller tilbage. Kom om fredagen, hvor der er mere stille, eller lørdag inden klokken 11. Medmindre det da netop er mennesker, du vil se på. I så fald skulle lørdag ved frokosttid være det bedste bud.

Tate Modern

Er en tur til London fuldendt uden et besøg på verdens mest succesrige moderne kunstmuseum? Tate Modern, i det ombyggede kraftværk ved Themsen lige over for St. Paul's Cathedral, huser Tate Collections enestående samling af kunst efter år 1900, herunder værker af Picasso, Matisse, Dali, Ma-gritte, Pollock og Warhol.

Der sker altid noget på Tate Modern, enten på de store særudstillinger eller - min personlige favorit - den kæmpemæssige turbinehal med den mærkelige rungende akustik og de katedralagtige proportioner. I familiezonen på 3. sal er der gratis spil og aktiviteter for de femårige og opefter i weekenden og skoleferierne.

For dem, der gerne vil presse så mange oplevelser som overhovedet muligt ind i deres besøg i London, er det værd at bide mærke i, at Tate Modern først lukker klokken 22 fredag og lørdag, altså længe efter de fleste andre attraktioner.

 • Bankside
 • www.tate.org.uk
 • Undergrund: Southwark
 • Museet er åbent hver dag og gratis.

Gabriel's Wharf

Mange af Londons store forretningsgader præges i dag af de samme multinationale kæder, som du finder alle vegne. Men ikke Gabriel's Wharf. De fleste af de designervarer, du kan købe her - malerier, smykker og tøj - finder du ikke andre steder i London eller i verden for den sags skyld.

Der er ikke bare tale om originalt design, varerne bliver fremstillet på stedet. Kigger du ind ad vinduerne, vil du se symaskiner, strygejern, staffelier og garnruller side om side med kasseapparaterne.

Facaderne er malet i glade farver, og skiltene syner vidunderligt individuelle og hjemmelavede. Butikkerne er indrettet i en række tidligere garager tæt ved Themsens bred, halvt i skjul bag en pizzarestaurant, hvor mågeskrig og vandsprøjt giver en maritim stemning.

Blandt butikkerne finder du den danske guldsmed Mikala Djørup og Imilda, der syr designertøj til stangtøjspriser. Kig også forbi hos Funki Fresh Knitwear Design, hvor indehaveren Joanne Plumb kreerer løs på en gammel strikkemaskine.

Gabriel's Wharf er et mønstereksempel på den succesrige byfornyelse i South Bank-området siden 1980'erne. Stedet kan med fordel kombineres med designbutikkerne i det nærliggende Oxo Tower eller en slentretur langs Themsen.

 • Upper Ground, South Bank
 • Undergrund: Waterloo eller Southwark
 • Kom ikke for tidligt. Mange af butikkerne åbner først omkring kl. 12, når personalet fra kvarterets kontorer slippes løs i frokostpausen.

Monmouth Coffee Company

Tæt på London Bridge i et stemningsfyldt kvarter, hvor murstenslandskabet bag kunstmuseet Tate Modern pludselig munder ud i hyggelige gader med designgallerier, bagere og osteforretninger, ligger Monmouth Coffee Company. Dette er stedet for feinschmeckere, der forlanger noget ekstra af deres kaffebønner.

Dagens kaffebønne annonceres med kridt på en tavle, og du kan prøvesmage, inden du køber en pose. Filterkaffe og espresso serveres i det trængte, men hyggelige lokale med råt trægulv, hvor folk sidder ved et stort fælles spisebord eller langs væggene på høje barstole. De, der vil have en kop kaffe i ro og mag, anbefales især at undgå lørdag fra midt på dagen, når det tilstødende Borough Market er proppet med kaffetørstige shoppere.

 • 2 Park Street
 • www.monmouthcoffee.co.uk
 • Undergrund: London Bridge
 • En bakke med lækkert brød fra den franske bager Paul samt smør og syltetøj kan nydes for £2,50.

King's Arms

King's Arms er et godt eksempel på, hvordan London stadig formår at overraske. Man driver lidt modløst rundt i det arkitektoniske makværk, der præger de stærkt trafikerede hovedfærdselsårer omkring Waterloo Station, og havner pludselig i en gade fra Victoriatiden. Småbitte murstensrækkehuse står klos op ad fortovet, der er prydet med gamle gaslygter.

Stemningen forstærkes af togene, der rasler hen over de nærliggende jernbanebroer, og midt i gaden - en af de få, der slap relativt ubeskadiget fra krigens bomber - ligger der såmænd en lille gæstfri pub.

King's Arms er især fyldt med mennesker om aftenen, når det arbejdende folk stopper for at nyde en pint på vej hjem fra de nærliggende kontorer. På denne traditionelle pub kan du endnu opleve, hvordan fortidens beværtninger var klasseopdelt i en beskeden Public Bar og en mere magelig og rummelig Saloon Bar for det bedre borgerskab. Og i baglokalet gemmer sig en overraskelse - en hyggelig Thai-restaurant.

 • 25 Roupell Street
 • Undergrund: Waterloo

Læs også: Storbyen vi elsker at hade

Min by

 • Rejseportalen www.momondo.com og Dansk Supermarked lancerer den 15. juni guideserien ”Min by” om storbyer rundt om i verden. Serien åbner med bøger om London, Berlin, Paris, Prag, New York og Rom, alle skrevet og fotograferet af danske journalister og fotografer, som selv bor i byerne, og som i en personlig og uhøjtidelig stil leverer deres bedste adresser og insidertips.
 • ”Min by”-serien vil være at finde i Dansk Supermarkeds butikker, dvs. Netto, Føtex, Bilka, A - Z samt Bilka online shop. Hver bog kommer til at koste 59 kr.
 • ”Min By London” er skrevet af journalist Heidi Amsinck, som i årene 1992 til 2006 var London-korrespondent for først Børsen og siden Morgenavisen Jyllands-Posten. Heidi Amsinck, 42 år, arbejder i dag som freelancejournalist og forfatter i London. Bogen er fotograferet af Kristian Buus, der i de seneste 10 år har arbejdet i London for både danske og britiske medier.

Anmeldelse: Hele verdens museum

20-10-2009: British Museum er nummer ét på listen over Londons attraktioner. Den gigantiske kulturarv fra hele verden betager børn og voksne, og restaureringen i 2000 har gjort museet endnu mere attraktivt. Læs artikel

Anmeldelse: Strande, slotte og scones med syltetøj

20-10-2009: De fleste har måske hørt om Isle of Man som et skatteparadis, men det er heller ikke et dårligt sted at lege turist. Læs artikel

Nyhed: Vikingerne i York

20-10-2009: York oser af historie - inklusive vikingehistorie, som kan opleves i Jorvik Viking Centre, hvor den gamle skandinaviske vikingeby er blevet restaureret. Læs artikel

Anmeldelse: På gyngende britisk grund

05-07-2009: Et besøg i flådebyen Portsmouth er en spændende rejse tilbage til Englands stormagtstid. Læs artikel

Nyhed: På gyngende grund

27-06-2009: Et besøg i flådebyen Portsmouth er en spændende rejse tilbage til Englands stormagtstid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...