Find mere om:
På rundtur i idylliske Sydengland | rejser.guide.dk

På rundtur i idylliske Sydengland

Det sydøstlige England byder på alt fra ophøjet ro i Canterbury til løssluppent liv i Brighton – og imellem disse to yderpunkter tillige idyllisk landsbyliv og storslået natur, blot en times kørsel fra London. En oplagt rundrejse i bil.

Det er søndag morgen, og endnu ligger de fleste af byens borgere under dynerne. Vågne har svalerne til gengæld været i flere timer. De kvidrer og cruiser igennem luften i alle retninger fra den svulmende West Gate byports øverste afsnits små sprækker, hvor de har bolig. Her har de formentlig boet, siden romerne anlagde den oprindelige bymur, der engang omkransede byen. Sådan en forårsmorgen, hvor solen skinner fra en skyfri himmel, varsler en god dag i Englands åndelige centrum, Canterbury.

Der går ikke lang tid, før de små stræder bliver befolket af både bysbørn og et par busser fulde af turister, som er på dagsudflugt fra London. Især for at opleve byens største attraktion, den voluminøse og formfuldendte gotiske perle, Canterbury Cathedral. Den er sæde for Ærkebiskoppen af Canterbury og dermed den anglikanske verdens moderkirke. Canterbury var op igennem Middelalderen et søgt pilgrimsmål og er stadig et fokuspunkt for mange af de 80 millioner anglikanere verden over.

B971577098Z.1_20141009180542_000+G9JGAHDV.2-0.jpg

Inde i kirken er her rart svalt under de høje hvælvede buer, og da gudstjenesten nærmer sig, sænker en andagtsfuld stemning sig over alle. Under organistens præludium rammer solens stråler kirkens ældste af dens mange mosaikker og forplanter et indtagende farveorgie igennem glassene.

Beckets Waterloo

Den første katedral på stedet er grundlagt i 597, men har, som så mange andre kirker, gennemgået en uendelig lang proces, før den i 1498 stod færdig, omtrent som man møder den i dag.

B971577098Z.1_20141009180542_000+GVLGAHHU.2-0.jpg

Canterbury Cathedral er også kendt som stedet, hvor ærkebiskoppen Thomas Becket blev myrdet i 1170 af fire af kongens riddere. Mordet var en følge af en strid mellem staten og kirken, hvor Becket havde kæmpet for kirkens frihed. Kort efter mordet blev Becket kåret som helgen, og de første pilgrimme begyndte at strømme til Canterbury. En af de nok mest kendte samlinger af fortællinger på engelsk, Chaucers "The Canterbury Tales" (ca. 1380-1400) handler om en flok pilgrimmes rejse til Beckets gravsted i kirken. Bogens 24 fortællinger er skrevet i et muntert sprog, og er nok det første litterære værk skrevet på engelsk og ikke på fransk eller latin, som ellers var sædvane dengang.

Cambridge - charmørernes by

Canterbury er meget mere end katedralen. Den har flere museer og historiske bygninger, og når trængslen i højsæsonen kan blive for stor, er der fred og ro at hente i skønne West Gate Gardens, som ligger ved den romerske vestport. Her langs Stour-floden er der idyllisk, især når man planter sig i græsset og hører ænderne skræppe, når et par ældre damer smider brød ud til dem.

B971577098Z.1_20141009180542_000+G19G9RJ1.2-0.jpg

Inde i byens snævre gyder er der spækket med middelalderatmosfære. Når det ikke er duften af fortid, som trænger igennem næseborene, er det liflig duft af mad fra de mange restauranter. Især om aftenen forvandler byen sig fra at være andagtsfuld til at sprudle af leben. Så springer byens unge ud som festaber og trykker den af på pubberne. Det er også ud på aftenen, de fleste dagsturister er vendt hjem, og så er vi i selskab med byens egne borgere. Et rart bekendtskab.

Hi McCartney

Fra storslåede Canterbury kører vi videre gennem grevskabet Kents åbne vidder med opdyrkede marker, let kuperede enge med græssende får og flere nuttede små landsbyer. Vi når at kaste et hastigt blik på Dover Castle i forbifarten, inden vi kører videre langs kysten til en af Englands charmetrolde.

Skjulte herligheder i Sydengland

»Velkommen til Sydenglands lille perle, Rye. Da vores by igennem århundreder har ændret sig markant, har vi gjort det nemmere for jer at få en idé om, hvordan den engang så ud ved at lave denne modelby,« fortæller chefen for Rye Heritage Centre, Peter Cosstick, med stor ildhu over for en gruppe på godt 30 gæster af blandede nationaliteter.

B971577098Z.1_20141009180542_000+GEOG9RC9.2-0.jpg

Rye Heritage Centre er et yderst vellykket forsøg på at gøre byhistorie både spændende og vedkommende. Modelbyen fylder et areal på ca. 20 kvadratmeter, og hver lille detalje er der kælet for. Selv stræderne har en ru overflade tro mod virkelighedens toppede brosten.

Peter Cosstick fortæller engageret om byens historie, som går tilbage til 1200-tallet, hvor byen, i lighed med andre engelske kystbyer, opnåede privilegium som såkaldt Cinque Port – en union med visse lighedstegn til Hanse-forbundet. Men også om, da dens status som havneby forsvandt i 1500-tallet som følge af tilsanding, og derpå blev til en flodby, tre kilometer fra kysten.

Rye ligger faktisk, hvor de tre floder, Rother, Tillingham og Brede, løber sammen.

Da Peter Cosstick har øset ud af sin viden i en halv times tid, slutter han af med at spørge publikum:

»Er der nogen, som vil give et bud på en kendis, som bor her.«

Ingen – ej heller de fem briter – tør melde ud.

B971577098Z.1_20141009180542_000+GEOG9RB2.2-0.jpg

»Sir Paul McCartney,« triumferer Cosstick, og supplerer:

»Han har en mansion i Peasmarsh lige uden for Rye, og det hænder engang imellem, at han og familien tager på shopping i Rye en lørdag formiddag, når han ellers ikke opholder sig i nogle af hans andre boliger på kloden.«

Turen går til Wales - som har det hele

Alle Peter Cossticks lovprisninger af byen viser sig helt at holde stik, da vi senere spadserer rundt i denne lille by. De stejle gyder er belagt med brosten. Små yndige træfigurer pryder de vinde og skæve døre og karnapper, nu og da er der blomsterdekorationer i vindueskarmene og ved de huse, som levner plads til en bitte have ved indgangen, står ranke rosenbuske. Paul McCartney får vi dog ikke at se.

De syv søstres hvide magi

Efter en lille times afslappet kørsel videre mod vest langs Den Engelske Kanal rammer vi en af Englands største naturoplevelser.

Hvor vi står nu, går det lukt ned i dybet. Stående en meter fra kanten begynder adrenalinen at pumpe i årene som kroppens instinktive advarsel om, at det er hertil og ikke længere.

44157347.jpg

175 meter nede ligger gigantiske rundslebne sten og tager imod ethvert emne, som måtte ende her. Vi befinder os på Beachy Head. Videre ud i horisonten breder hele kridt-kyststrækningen Seven Sisters Countrypark sig godt seks kilometer længere mod vest. Seven Sisters er et naturvidunder af de helt store, med sine blændende hvide kridtklinter. Besynderligt nok knap så kendt som The White Cliffs of Dover længere mod øst. Rejs med til Englands Have

Vi noterer os, at der intet sted findes noget rækværk eller anden form for afgrænsning og spørger parkbetjenten Jim, hvorfor ikke:

»Det er jo en naturpark, og folk må formodes at bruge deres sunde fornuft her som alle andre steder, hvor farer lurer. Desværre er Seven Sisters en brugt lokalitet blandt selvmordere. De har sikker garanti for det ønskede resultat, men det er selvfølgelig ikke rart for dem, som intetanende støder på et voldsomt syn på stranden,« sukker Jim.

Løssluppen med stil

Hvor Canterbury kalder på det højtidelige, så er det en helt anden dagsorden, der gælder i Englands største partyby, Brighton. Allerede sidst på eftermiddagen banker højtalerne i pubberne og barerne robust rock ud i stræderne i The Lanes, så pulsen stiger mærkbart. De yngre hænger ud i deres mest vovede skrud, mens de nedsvælger den første pint i dybe slurke. Nede på strandpromenaden vifter palmerne i den lette brise.

44157238.jpg

Vi bevæger os ud på den legendariske Brighton Pier – en forlystelsespark på en mole, der går vinkelret et par hundrede meter ud fra stranden. Her er det lyden af spilleautomater og duften af candyfloss og fish & chips, som dominerer sanserne. Det er afgjort ikke finkultur, som praktiseres her, snarere gøgl og lettere plat, men pyt, det er og bliver en fasttømret ingrediens af Brighton.

Fra industriby til kulturby

Oven på en aftens omgang pubcrawl vil morgendagen måske byde på en sløv start og lettere hovedpine. Så kan man jo lægge sig ned på stranden og lade kroppen komme til sig selv igen. Atter på normal omgangshøjde kalder Brighton på at blive udforsket for mere end det skørlevned, den inviterer til. Byen var en gang et helle for det viktorianske pænere borgerskab. Et fint vidnesbyrd om fortidens snob kommer til udtryk i Royal Pavilion med sit stærkt orientalske look. En overvældende løgkuppel flankeret af utallige minareter er det dominerende islæt i dette usædvanlige bygningskompleks, som ligger midt i en velfriseret grøn park. Det stod færdigt i 1822 og var dedikeret til prinsregenten, den senere Kong George IV.

Fra Brighton er der kun en times kørsel stik nord på til London, og dermed er ringen sluttet. Hovedstadens tilbud er blevet suppleret med en berigende oplevelse af sydengelsk provins. Så tæt på storbyen – og samtidig en verden derfra.

Tre råd til rejsen

  • Bedste rejsetid er sommerhalvåret. Klimaet er nogenlunde som herhjemme, dog oftest en anelse lunere. De fleste englændere holder sommerferie i august, og her kan der være trængsel i artiklens nævnte områder. Derfor er det en god idé at booke overnatning i god tid i forvejen.
  • Overnatningsmulighederne er mange – lige fra tophoteller til B&B, som varmt kan anbefales. Her får man nemt et udmærket dobbeltværelse for 500 kr. – ofte under halvdelen af, hvad et hotel koster. Priser på mad og drikke er en anelse lavere end herhjemme.
  • Venstrekørsel vænner man sig forbløffende hurtigt til. Englænderne hører til blandt de mest civiliserede trafikanter i verden, og de er meget hensyntagende. Vær dog opmærksom på, at nogle af de smalleste landeveje ikke har nogen rabat, så kør forsigtigt her, ellers kan hjulene nemt blive beskadiget. Derfor er det også en god idé at tegne fuld forsikring på lejebilen.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

REJSEN DERTIL

  • Fly: Londons lufthavne beflyves adskillige gange dagligt af selskaber som SAS, British Airways, Norwegien, EasyJet og Ryanair fra København, Billund, Aarhus og Aalborg. Indgår London også i rejsen, anbefales det at hente/aflevere leje-bilen til rundturen uden for byen. Parkering i London er rasende dyrt, og trafikken er kaotisk.
  • Bil: Med lave priser på fly og billeje samt en flyvetid på kun 1½ timer er det nok de færreste, som vil vælge at køre i egen bil. Ønsker man det, er den korteste og hurtigste rute via overfarten Calais i Frankrig til Dover. En strækning på ca. 1000 km fra grænsen.

3 RÅD TIL REJSEN

  • Bedste rejsetid er sommerhalvåret. Klimaet er nogenlunde som herhjemme, dog oftest en anelse lunere. De fleste englændere holder sommerferie i august, og her kan der være trængsel i artiklens nævnte områder. Derfor er det en god idé at booke overnatning i god tid i forvejen.
  • Overnatningsmulighederne er mange – lige fra tophoteller til B&B, som varmt kan anbefales. Her får man nemt et udmærket dobbeltværelse for 500 kr. – ofte under halvdelen af, hvad et hotel koster. Priser på mad og drikke er en anelse lavere end herhjemme.
  • Venstrekørsel vænner man sig forbløffende hurtigt til. Englænderne hører til blandt de mest civiliserede trafikanter i verden, og de er meget hensyntagende. Vær dog opmærksom på, at nogle af de smalleste landeveje ikke har nogen rabat, så kør forsigtigt her, ellers kan hjulene nemt blive beskadiget. Derfor er det også en god idé at tegne fuld forsikring på lejebilen.

Guide: En togrejse til verdens ende

24-06-2012: Explorers udsendte med tog til Land’s End - Englands vestligste punkt. Læs artikel

Guide: Her er storbyernes skjulte perler

04-09-2009: Der er intet galt med at tage på storbyferie. Læs artikel

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Besøg Leicester - eksotisk og ærkeengelsk

13-05-2016: I dag har alle hørt om Leicester, fordi byens fodboldhold sensationelt er blevet engelsk mester. Men byen har mere at byde på end bare bold. Læs artikel

Guide til Oxfords historie og seværdigheder

14-03-2016: Oxford er Londons charmerende, stilfulde og intellektuelle lillebror, der emmer af alt det, man forbinder med det klassiske England. En tur i Oxfords gader byder på imponerende arkitektur, et smut ind i magiens verden og et indblik i et af verdens mest prestigefyldte universiteter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...