Find mere om:
Her serveres de bedste fish & chips | rejser.guide.dk

Her serveres de bedste fish & chips

Tykke, gyldne pomfritter med paneret, friturestegt fisk. Fish & chips er 150 år efter sin opfindelse stadig briternes yndlingsspise.

Duften sætter sig i næseborene og kommer med fristende løfter om det forestående måltid, længe før øjnene har haft chancen.

Den kommer lokkende, sivende ud gennem den åbne dør til The Rock and Sole Plaice i Covent Garden, Londons formentligt ældste fish & chips-sted, hvor turister kæmper med lokale om pladserne ved de mørke træborde på det brede fortov uden for i skyggen under et træ.

Bill og Hillary Clinton har været her. Stedet tiltrækker også lokale skuespillere som Anthony Hopkins og sangeren Lily Allen. Hver dag bliver der langet mere end 2.000 portioner over disken, men det er der intet usædvanligt i.

150 år efter, at den første gadesælger fandt på at sælge pomfritter sammen med paneret, friturestegt torsk eller kuller, er fish & chips stadig den mest populære fastfood-ret i Storbritannien.

På trods af invasionen af McDonald's, Domino's Pizza og sandwichbarer på ethvert gadehjørne sluger briterne hvert år stadig omkring 300 mio. portioner fish & chips. Enten med fingrene fra et fedtet kræmmerhus på en varm dag på stranden eller med kniv og gaffel på finere restauranter.

Oprindeligt blev det set som et nærende, men billigt måltid for den fattige arbejderklasse, men i dag er det blevet en kulinarisk klassiker, der er elsket af alle sociale lag.

På restaurant

Gemt væk i en lille smøge i Londons West End vælger mellem 150-200 gæster på den fashionable restaurant J Sheekey hver uge fish & chips fra menuen trods den ligeså fashionable pris på 150 kr. Hos en almindelig "chippie" er prisen typisk 40-50 kr.

Det gør retten til den næstbedst sælgende ret i restauranten, fortæller chefkok Richard Kirkwood.

»Det er en smuk engelsk klassiker, som er blevet genopfundet. Fisken er sprød, men frisk og let indeni, fordi paneringen (en fin dej) forhindrer olien i at trænge ind. Vi serverer den med en krydret maltvineddike og en sød, grøn ærtepuré. Du er en perfekt kombination af noget sprødt, blødt, sødt og krydret,« siger han.

Den er også populær uden for de britiske grænser. For eksempel på The Ivy i New York, hvor de fleste ellers har et konstant øje på vægten og er imod alt friturestegt. Den ejes ligesom J Sheekey af Caprice Holdings. Også det har Kirkwood en forklaring på.

»Det er selvfølgelig ikke noget, som man skal spise hver dag, men fish & chips er sundere end mange tror.«

Sundere fastfood

Det er sammenslutningen af landets 10.500 fish & chips-sælgere, the National Federation of Fish Friers, enig i.

»Fish & chips er sundere end både kebab og pizza. En portion svarer nogenlunde til at spise lasagne. Det er nærende, fordi fisken indeholder masser af protein. Samtidig opfordrer vi vores medlemmer til at lave pomfritterne så store så muligt, fordi de så suger mindre fedt,« siger generaldirektør Debbie Dodd.

Ifølge en version var det den 13-årige jødiske immigrant Joseph Malin, der for 150 år siden åbnede den første "chippie" på Cleveland Street i et jødisk kvarter i det østlige London.

Andre mener, at ideen kom fra et arbejderkvarter i Lancashire i Storbritanniens industrielle hjerte, men uanset hvem, der har ret, blev retten hurtig populær, ikke mindst fordi arbejdernes mad den gang var trist og uvarieret. Og med anlæggelsen af jernbanerne spredte den sig hurtigt til resten af landet, hvor italienske immigranter så forretningsmuligheden og kopierede den i Wales, Skotland og Irland.

Englændere opfandt dog hverken pomfritten eller den friturestegte fisk. Pomfritten stammer formentlig fra Frankrig eller Belgien, hvor driftige husmødre stegte kartoflerne som et alternativ, når floderne frøs, og det var svært at fange fisk.

De dybtstegte fisk var en tradition fra Portugal og Spanien, men begge dele kom til England med jødiske immigranter. Oprindeligt blev de solgt fra kræmmerhuse foldet af gammelt avispapir. Den tradition holdt ved frem til 1980'erne, da avissværten blev dømt sundhedsfarlig, men kræmmerhusene får man stadig.

Med mindre man spiser på stedet som denne dag på the Rock and Sole Plaice, som formentlig åbnede i 1871 og i dag drives af en tyrkisk-cypriotisk familie.

Det smager skønt

En ung tjener klædt i en gul T-shirt dukker hurtigt op med et menukort, og 10 minutter senere kommer hun tilbage med en tallerken fyldt til kanten med tykke, gyldne pomfritter og et kæmpe stykke paneret, friturestegt fisk. I en skål ved siden af damper de kogte, moste ærter, som er traditionelt tilbehør sammen med eddike, citron, ketchup og salt.

Fisken er let. Pomfritterne sprøde. Det smager skønt.

Det er også det, som får David Bradbrook fra Yorkshire til at komme tilbage igen og igen, når han er i London i forbindelse med sit arbejde som lærerkonsulent:

»Duften, smagen, traditionen. Hvis du er sulten, er det svært at ignorere duften, når man går forbi en chippie, men jeg forsøger at begrænse det til en gang om måneden,« siger han og ler.

Fish & chips - Top 10

Fiskeindustrien laver hvert år en Top 10 over de bedste fish & chips-steder i landet. Her er vinderne fra januar 2010:

  • 1. Linford's Traditional Fish & Chips, Market Deeping, Peterborough, østlige England
  • 2. Finnegan's, Porthcawl, Wales
  • 3. Metro Fish Bar, Bury, Lancashire, nordvestlige England
  • 4. Atlantic Fast Food, Scotland
  • 5. Scooby Snax, Brightlingsea, Colchester, London og sydøstlige England
  • 6. The Fish and Chicken Inn, Ballymena, Nordirland
  • 7. Daniels Fish & Chips, Weymouth, sydvestlige England
  • 8. Royal Fisheries, Whitby, nordøstlige England
  • 9. Great British Eatery, Birmingham, Midlands
  • 10. Broughton Fish & Chips, Milton Keynes, centrale og sydlige England

Guide: De fem bedste cocktailbarer i London

28-12-2014: Cosmopolitan eller Tom Collins. London er fuld af barer, der serverer klassiske cocktails i stilfulde omgivelser. Her er fem af de bedste cocktailbarer i den engelske hovedstad. Læs artikel

Nyhed: Hård dom over Danmarks naboland

30-03-2011: Se hvilken populær destination rejseguiden Lonely Planet er knap så venlig over for. Læs artikel

Nyhed: Indisk stjernemad i London

19-01-2010: Den eneste indiske restaurant i verden med en Michelin-stjerne ligger i London. Og så er oplevelsen endda til at købe for penge. Læs artikel

Anmeldelse: Strand-party - de 10 hotteste steder i Europa

23-07-2009: Holland, Sverige, Wales og England er såmænd med på beach-partyernes top 10. Spanien har flest placeringer, tre. Læs artikel

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...